Kommentera mera!

Jag vill se mer kommentarer på min blogg!! Jag ser att ni läser men kommentarer är det dåligt med. Jag bli ju ledsen =( ... Vill veta vad ni tycker och tänker om ämnet det skrivs om och vad ni tycker om bloggen, faktan och texterna, även vad ni saknar på bloggen!


453391-141

Måste bara tillägga hur sjukt härligt det är med detta vädret som vi haft nu de senaste dagarna. Det friskar verkligen upp sinnet, och så får man mer energi till att kämpa miljömedvetet! KRaam <3

Vår största fiende

Avgasmonstret

Avgasmonster

Om vi vill kan vi ju även se det så här --- >  det är vi som är avgasmonstret

Är det bra eller dåligt? Jag menar, isåfall bestämmer vi själva i vilken utsträckning vi vill bli hotade. Men samtidigt är det en stor del av männskligheten som inte är berädda att ta det steget. Vad tycker du?

Isbjörnarna kan simma - herregud!

Ska vi ändra livsstil för att isbjörnarna håller på att dunkna? Det är väl inte vårt problem att de håller på att dö ut? Vi kämpar för vår art överlevnad, de får kämpa för sin. Ska vi behöva anpassa oss efter dem bara för att de är svaga och vi starka?

Tragiskt nog finns det folk med dessa åsikter. Vad de inte verkar förstå, eller kommit på än. Är att isbjörnarna bara är bland de första i en lång rad av arter som kommer dö ut. I och med att vi höjer medeltemperaturerna påverkas allt liv på jorden. Även vi...

Jag undrar om vår art inte är lite för "stark" för vårt eget bästa?


Klimathotet finns inte!

Det är inte klimatet vi hotar, det är oss själva!

Vi och allt annat nuvarande liv på planeten jorden. Det är vi som inte överlever, klimatet finns kvar, bara i ändrade former. Det är lätt att säga att man inte bryr sig om naturen. Men vet man vad man menar då? Vet man att man indirekt säger att man inte bryr sig ett skit om ens egna barnbarn får ett vettigt liv på jorden.

453391-139
Alla vägar leder mot framtiden, vilken väg vi ska gå bestämmer vi här och nu!


Bryr du dig?

Jag är just nu inne och läser en debatt om klimatförändringanra, våra ökade koldioxidutläpp och växthusgaser och ja ni vet... Jag blir alltid så förvånad när det är de som faktiskt inte vill tro på forskarna. Men jag kan inte låta bli att undra var de hämtar sin fakta ifrån, eftersom i stort sett alla forskare är övertygade om att det är människans aktiviteter som höjer medeltemperaturen.
  Det som de här personerna först och främst försvarar sig med är att koldioxid är livsviktist för allt liv på jorden. Och ärlig talat vet jag inte vad de tänker här? Det känns lite som att de precis hört någon säga det här och krampaktigt håller sig fast vid denna faktan. Som att de äntligen hittat någonting som försvarar deras bekväma livsstil. Men om de tänker vidare på saken inser de nog hur dumt de låter att ha det som någon förklaring. Jag tror forskarna är rätt så hyfstat medvetna om det med. Att koldioxiden är en viktig växthusgas som är förutsättningen för fotosyntes och därmed allt liv. De kanske  tänker sig, desto mer koldioxid desto mer liv, men tyvärr är det inte så verkligheten ser ut. Tvärtom.
   Det forskarna kommit fram till är att ju mer av denna gasen som kommer ut i atmosfären (av våra utsläpp), ju mer av solens värme stannar kvar på jorden. Växthusgaserna är de som håller solens värme kvar på jorden och är alltså en förutsättning för liv. Men som vi alla vet gynnar inte hur mycket värme som hälst liv. Ganska lätt att förstå då att vi kanske borde hålla det på en lagom balans. När ska dessa diskussioner om att koldioxid är bra ta slut!?

453391-138

Det pratas också mycket om att det är en naturlig process att jorden blir varmare. Att det är en regelbunden händelse i vår planets tidsrytm. Och det är sant, det blir varmare med gämna mellanrum. Men det som händer nu är att vi driver på den utvecklingen. Det som inte skulle ske nu, sker nu, alldeles för tidigt. Forskarna är helt överens om att det är vi som driver på vår tids globala uppvärmning. Om de vill påstå motsatsen kan de komma med bevis som pekar på det.

 Eftersom man aldrig ska tro på vad vanliga personer säger på internet så vill jag sjutsa vidare er till ett ställe där ni själva kan se faktan med egna ögon. Det är ett av de ställena som övertygat mig om att detta verkligen är vår sanning! Klicka in er här till dokumentären planeten och se själva! (fyra delar)

Live simply


"Live simply so that others may simply live"

453391-136

Klimax på gatan idag


När jag kände mig som mest nere, att ingen i hela världen bryr sig om att vi förvandlar klimatet till ett klimat vi inte kan leva i. En varm ugn där våra barnbarn bokstavligen kommer att stekas, om man får lov att vara grov i "munnen" (fingrarna).

När jag stod där och var som mest besviken och hopplös hörde jag trummor på gatan. Jag tittade ut genom fönstret och såg att det var en demonsration - OM KLIMATKRISEN! Hela gatan strömmade av engagerade människor fyllda av hopp och enegri. Precis som jag kännde mig för några veckor sedan.

453391-137


Människor med hemmagjorda plakat där det stod saker som, klimatkrisen är här - agera NU och massor som jag såklart  inte minns nu. Människor utklädda till isbjörnar gick och skrek en massa som jag inte hörde, kanske något som vi vill ha kämpar, och någonting om Malmö. Jag stod där och se de marschera förbi och blev alldeles tårögd. De här människorna vill jag ansluta mig till. Här finns hoppet.

Jag antog att det var Klimax aktion jag sett och nu har jag meljat om att få hemskickad information om deras aktioner och även fått reda på att de har sina möter längre ner på gatan faktiskt. Vill man bara medlemm är det bara att börja engagera sig och titta in på nästa möte. Ska försöka få med Karin Torsdagen nästa gång de har möte. Kommer följa upp detta på bloggen givetvis.

För er som är intresserade av Klimax arbete så kan jag berätta att Klimax är en förening som jobbar aktivt för ett samhälle oberoende av fossilabränslen. Klimax finns i fem olika städer och  i Malmö November  2007 var det 4 personer som bestämde sig och startade Klimax Malmö som idag har över 300 aktiva medlemmar. Och ännu bara ökar antalet engagerade medlemmar! Positivt!

http://klimatet.org/ 


Godnatt gått folk! <3

Cheap Monday säljer förgiftade kläder


Cheap Monday samt Cubus och Dressman säljer kläder förgiftade med ämnet nonylfenol. Ämnet är mycket farligt för miljön när de spolas ut med vårt tvättvatten. Giftet är svårt att få bort genom bara vattenverken och det försvårar både för fiskar och groddjur att reproducera sig. Inte mindre än nio ton av giftet släpps ut årligen i svenska vatten! Cheap Monday ligger 20 gånger över rekommendationerna för vad som får släppas ut av miljögift visar ett test som svenskt Vatten och Naturskyddsföreningen har gjort.

Tröjan "Bruce" var tydligen rena giftbomben.

- Det är helt oacceptabelt. Vi tar tillbaka tröjan från butiken. De som har köpt en sådan tidigare kan komma till oss och få pengarna tillbaka, säger Adam Friberg, produktansvarig på Cheap Monday till Aftonbladet.

Sveriges Nyheter - 23.04.2008


Deras hälsenor skärs av

Ett nytt försök har börjat utföras vid Hälsouniversitetet i Linköping. Djurskyddsmyndigheten är mycket kritisk till försöken.


Bild: Scanpix

 

"Syftet med studien är att lära sig mer om hur fort hälsenor läker efter en skada och hur läkeprocessen fungerar om man går på benet eller inte. Råttornas hälsenor skärs av och djuren kan röra sina framfötter medan bakbenen vilar och det är också orsaken till att råttorna är upphängda vid svansroten med hjälp av en tejp.

Djurens Rätt är mycket kritiska till försöken." 

Sveriges Nyheter - 22.04.2008 

- I den svenska djurskyddslagen står det att djur ska hållas i en god miljö som främjar deras hälsa och tillåter dem tt bete sig naturligt, men det gäller tydligen inte försöksdjur, säger Carin Edholm på Djurens Rätt till Radio Östergötland.


Jag är ingen miljöaktivist

Jag är ingen miljöaktivist, jag råkar bara vara en positiv människa. En människa som vill se sin art överleva. En människa som vill kunna se en framtid för oss och allt annat liv på planeten vi fått ärva. En människa som inte vill vara med att förstöra vår planet bara för att vårt samhälle råkat bli på ett visst sätt. En människa som vill vara med att förändra, inte fördärva. En människa som vill kunna dö i min säng när jag blir gammal med gått samvete. En människa som vill veta att jag genom att skött min tid på jorden ha gett mina barn och deras barn får en fin framtid. Jag är bara en människa som vill kunna se djuren leka i skogen, på savannen, på tundrar eller i antarktis utan att veta att vi håller på att knuffa dem över stupet. Jag är bara en helt vanlig människa som vill se en framtid! Är inte du det?


Analysera din blogg


När jag var ute och bloggade runt hittade jag en länk till en sida man kunde, genom att skriva sin bloggadress, få reda på hur man själv upplevs i isin blogg. man skriver bara sin bloggadress och så analyserar "typealysen" genom att studera ord och inlägg man skrivit, det tar endast några seckunder, sen ´han man sitt svar. Det var intressant tyckte jag som fick resultatet som vårdare. Det kan väl stämma med tanke på att det jag skrier egentlignen handlar om att vårda planeten och oss själva.


Vårdaren (SF)"Har du det bra?"


Vårdaren (the relater) föredrar att förlita sig på sina sinnen, det man kan se, höra och ta på. När de ska fatta beslut om något föredrar de att göra det med personlig värme och hur beslutet påverkar människor. Hur viktig frågan är för dem själva eller andra de bryr sig om är oftast det första de tänker på, medan den rent logiska analysen kommer först i andra hand.


De är mycket mer intresserade av fakta om människor än om fakta om saker och brukar därför ha ett smidigt socialt liv. De brukar trivas bäst i arbeten där deras omtanke om andra personer kommer till sin rätt - gärna arbete med barn och äldre, socialt arbete, försäljning (om varorna är konkreta) och serviceyrken.


Det som framförallt driver Vårdare är bra relationer med andra människor. Det kan vara både känslan av närhet med andra människor i nuet (att få hjälpa till eller bli hjälpt) eller upplevelsen av trygga och stabila långsiktiga relationer (familjen, vänkretsen, medlemskap i sammanslutningar etc ). De framstår ofta som sociala och personliga på gott och ont. Vill du få en Vårdares uppmärksamhet - pröva "hmm... skulle du kunna hjälpa mig med... eller hur mår du?".


Man kan ofta känna igen Vårdare på att de ofta använder ord som beskriver människor, känslor och deras uppfattning om dem.


Testa att analysera en blogg här!


Man känner säkert igen sig själv i alla personligheter man läser om tänkte jag. Läste lite omde anra "typerna" som man kunde bli analyserad som. Och jag hittad min typ, som verkligen beskriver mig på pricken. Riddaren kallades den. Det var verkligen jag!

Riddaren (INFP)

Riddaren drivs av starka inre värderingar, vilket de inte nödvändigtvis visar utåt i vardagslag. För att verkligen engagera sig i något är det nödvändigt att de känner att de ser en högre mening med att utföra det. Riddaren drivs av möjligheter som förbättrar världen för andra människor snarare än deras eget välmående. När de väl har hittat sitt projekt är det mycket lätt att dras med av deras entusiasm och vackra vision! Särskilt som de ofta är mycket språkligt begåvade och vältaliga för sin sak. Ofta föredrar de dock skriftlig kommunikation framför muntlig - vilket gör dem till medryckande författare med en djup förmåga till mänsklig psykologisk insikt.


Om en Riddare inte får utlopp för sin vilja att förbättra för andra människor kan de lätt bli hårda mot sig själva - känna sig "misslyckade". De är alltså ofta storslagna både i sina drömmar om möjligheter och i sin självkritik.Testa att analysera en blogg här!  

När du kollat hur du blev hade det varit roligt om du ville berätta för mig vad du blev.

Kram Mathilde<3

Odla dina egna tomater

Mycket energi går åt att frakta tomater fram och tillbaka mellan stationerna de ska till innan de hamnar hemma hos dig. Att odla alla dessa mängder med tomater i växthus drar också mycket energi.

Därför

Sätt dina egna tomatplantor, om inte i trädgården så kanske i köksfönstret eller på balkongen? Så får vi en vacker krukväxt på köpet och tomater vill vi väl alla ha? I morgon ska jag och lilla syrran sätta frön, då ska jag nog sätta några tomatfrön med!

Kram Mathilde <3

Köp en miljövänlig dildo

Nästan alla sexleksaker är gjorda av en plast som kallas PVC - plast. Denna plast är mycket skadlig för miljön. Så nästa gång du går till sexbutiken och ska köpa dildo (ja förstår att det säkert är ofta), fråga efter en miljövänlig en. Silicon är till exempel snällare mot miljön.

Men glöm itne bort, ALLT ni köper påverkar vårt klimat negativt (förutom möjligtvis en utsläppsrätt)! Men tycker du att sexleksaken är livsviktigt så är detta kanske ett tips för dig? ; )

Någon bild till detta inlägget hoppar jag över...

Puss&Kram <3

Miljövänlig frisyr

Ett miljötips.

Gör som Bo... Skaffa en miljövänlig frisyr!  =) Vad tycker ni?
image135

Skämt åsido...

Tänker du på miljön varje gång du sitter framför speglen och sprayar i en massa hårstaylingsspray? Eller när du färgar håret gång på gång? Tänker du på miljön köper alla dessa produkter som krävt mängder med utsläpp och material till att produceras?

Sådana produkter som hårsprayer och hårfärgningsmedel innehåller en massa kemikalier som är skadliga för miljön. Svenska naturskyddsföreningen gjorde ett test där de testade 38 olika hårstylingsprodukter och inte ett enda fick godkänt ur miljö- och hälsoperspektiv.

Klipp till en snygg frisyr som du vet inte behöver så mycket styling och lätta belastningen på vår framtid.

Det ÄR faktiskt sånt här "småskit" som gör det stora!

Jag läste nämnligen en artikel om detta på expressen. Kommentarerna efter fick mitt hjärta att fara ur kroppen. Jag ville bara gråta. Varför tänker intem änniskor längre än deras små sminktäckta näsor räcker (om jag kan få lova att vara lite elak)? Jag citerar en kommentarer här nedanför, men jag blir nästan galen när jag läser det. Får nog lugna ner mig lite innan jag försöker kommentera.

"Ugrhrh... Jag blir illamående av att läsa sånt här strunt. Miljöproblemen är samhällsproblem och inte individuella problem som man löser genom att byta frisyr eller sortera sopor i hemmet".

 - Alltså. Ja, vad ska man säga? För det första, vad är det för skillnad i grunden på samhällsproblem och individuellaproblem? Kan man itne säga att de hänger ihop? Man kan ju självklart tycka att om det blir förbud på att att sälja till exempel då hårspray, blir det ingen marknad och hårspray köps inte. Men det är väl inget man kan ha som försvar? Man kan likväl se det på andra hållet, köper ingen hårspray finns det ingen efterfrågan och företag tvingas sluta producera hårspray. Det hänger i hop. Kan vi inte försöka arbeta från båda hållen istället för att vänta på att den ena sidan ska börja agera?
  Sen kan man väl också tillägga... Vem är de här samhället? Är det ett stort monster som sitter i rymden och bestämmer vad som händer på jorden? Eller är det vi människor som lever här som är sammhället? Alla är vi nog rätt säkra på det senaste alternativet. Så var är problemet? Folk påstår att det går inte att ändra påverkan på miljön för att "människan är som den är" eller "vi måste ha lagar som styr vad vi kan göra och inte göra" och så vidare.. Men det är ju just de människorna som säger detta, som håller oss kvar på den nivån. Ser de inte det, eller vadå? Att dom inte vill/orkar ändra sig är ju rätt klart, men förstår dom ens att de är dem själva de pratar om och att det finns människor som vill ändra på sig och faktiskt kämpar för en förändring och en ljus framtid för människan, och allt annat liv vi drar med oss ner i graven!

Snackar jag skit? Vad tycker Du!?

Kram Mathilde <3

Klimatmärk din gurka


Klimatmärkning av varor
Nu kan snart Svenska livsmedel bli klimatmärkta. KRAV och Svenskt Sigill är de som står bakom denna idé och det första regelförslaget är nu skickat. Frukt och grön, spannmålsprodukter, fisk och skaldjur är först ut att bli märkta. I höst kommer arbetet med att få mejeriprodukter och kött att även de bli märkta med en klimatmärkning.

Vad är det för märke?
Många vill handla klimatsmart, men utan kunskap blir det lätt  fel. Ett märke på det varor som bidrar till mindre utsläpp kan hjälpa folk att välja rätt.

Läs artikeln i göteborgsposten

Kram Mathild3

Testa dig

På bloggen Hannas Plats hittade jag ett test som hon hade länkat till. Ni vet ett sådant där test man kan mäta hur stor påverkan man själv har på klimatet. Jag har gjort ett antal liknande test innan med det här var faktiskt mycket bra och man kunde tydligt förstå hur mycket allting man gör påverkar.

Testet gick ut på att man svarade på frågor, så klart, och för varje svar man kryssade i steg ett "utsläppstorn" (vet itne riktigt vad man kallar de där tornen som släpper ut avfallen från fabrikerna) så mycket växthusgaser som resultatet blev.

Hur som hälst så kom mina årliga växthusgasutsläpp upp i 2.4 ton/år!! Det stämmer nog inte riktigt eftersom när frågan om hur mycket flyg man åker kom, så var man tvungen att välja antingen aldrig, eller (vad var det nu) 1-3 timmar/år. Och jag har väl åkt flyg fyra gånger i mitt liv. Men det var ju förstås mer än tre timmar, så. Grejen var att detta svaret 1-3 timmar/år höjde mitt "torn" med 1,3 ton!! Om man då gämför mina utsläpp med vad som krävs för en hållbar livsstil, så skulle jag behöva minska mina utsläpp med 0,4 ton/år. 2 ton/år per person är tydligen den hållbara gränsen. Enligt detta test dådå.

Det hemska är att en medelsvensk utsläpp är tre gånger så stort som mina utsläpp! 6 ton per person och år ligger medelsvenskens utsläpp av växthusgaser på.

Här kan ni se mitt resultat, och klicka på det om ni själva vill testa er.

image134

Svar till Gilraen om "kvinnan med gummihandskarna"

Här om dagen fick jag ett par kommentarer av en tjej till inlägget "kvinnan med gummihanskarna". Jag blev glad av att någon äntligen gjorde sina egna åsikter hörda här på bloggen. Det är inte förrän då jag kan komma någon stans. Om du inte läst inlägget än så tipsar jag dig att göra det här.

Så här skrev hon:Gilraen om Kvinnan med gummihandskarna
 

Tyvärr så är våran "mjölkkossa" även den sönderavlad. Så om nu den lilla kalven bara skulle på dia och inte någon mjölk skulle komma till oss så skulle kossan ändå må dåligt, det eftersom den lilla kalven inte dricker upp all mjölk kossan producerar.

Om du vill veta vilket hormon dom sprutade in så är det: Oxytocin.

Som utbildad djurvårdare måste man lära sig att acceptera sådant här även om det inte tilltalar en själv. Jag hade också svårt i början, men idag har jag lärt mig att acceptera. Jag tänker på hur mycket sämre kossor och grisar har i andra länder, t.ex. vårt grannland danmark där dom låter grissuggorna stå inknödda i en spilta där de KNAPPT kan lägga sig ned enbart för att de inte ska ligga ihjäl sina kultingar, eller USA där dom i stort sett slaktas levande.

Jag har gjort ett stort arbete om det här, och har kommit fram till att Sveriges djurskötsel är i snitt väldigt mycket bättre än andra länder. Det är alltid något.

Btw, vi människor käkar ju P-piller eller mini-piller. Är inte de minst lika illa som oxytocinhormoner? :P


Jag förstår hur denna tjej tänker. Eftersom klasskamrater, lärare och personalen i kostallet säger precis samma saker. Skillnaden med mig är att jag inte förstår varför man ska ACCEPTERA någonting om man från början tycker det är fel!? Jag kommer aldrig kunna se de här korna stå och mjölkas utan att må dåligt. Så är det bara.

Svar till Gilraen: 

 Givetvis vet jag mycket väl att kons situation är annorluna nu än vad den var förr. Som du säger är kon numera ett  sönderavlat djur med aldeles förstora juver. Ändå förstår jag inte med all min hjärnkapacitet hur man som djurvårdare ska acceptera sådant här som som sagt inte, absolut inte, tilltalar en själv. Och varför man ska lära sig accetera det. Det är ju på den banan allt fortsätter. Det är ju pågrund av det, att ingen sagt stop som kon blivit sönderavlad. Och det är detta som äklar mig. Hur människan tar sig rätten att utnytja dessa djur, ta ifrån dem deras möjligheter att leva som de enligt naturen behöver och till och med påverka deras kroppar efter våra behov.     
    Jag tycker inte det går att jämföra hormonet (de sprutade in ett hormon i en ko som inte ville bli mjölkad så att hon instinktivt släppte sin mjölk) oxytocin som det tydligen hette, tack Gilraen för infot, med att vi tar p-piller då det är vi själva som väljer att stoppa i oss det. Det är våra egna kroppar vi påverkar då, och det är en viss skillnad.
    Men min poäng här, det jag menar med hela mitt inlägg är inte att vi ska låta kalvarna mjöla korna, då jag förstår att det inte är möjligt, utan att vi helt enkelt inte föder upp alla dessa kor från början. Alla miljontals kor i världen behöver itne finnas, det är för vår skull dom finns och för vår skulle dom lider. Minska mjökproduktionen. Inte bara med tanke på korna. Utan även med tanke på vår egen existens då lantbruket är en av de största orsakerna till den globala uppvärmningen. 
    Varför ska man jämföra djur som mår dåligt med andra djur som mår dåligt? Se en bild av hur djuren vill och behöver ha det och sedan jämför deras liv med den bilden istället. Att det finns andra djur som har det sämre försvarar inte någån dålig djurhållning. Skillnaden måste börja någonstans, och här hos mig har den verkligen börjat.


Jag hade kunnat skriva om det här hur länge som hälst. Jag kan itne se något som talar för denna djurhållning. Jag menar, vi behöver ju inte ens all denna mjölk, snarare tvärtom. Den påverkar oss till och med negativt på sikt med tanke på hur stor klimatpåverkan allt lantbruk har.

Jag undrar bara, vad hade korna valt? Kram på er...

På bloggen

image133

Min sång


Igår fyllde jag 18m år! Det blev ett mysigt kalas med släkt och vänner. Vi åt gått, och mycket! Mamma hade skrivit en sång om mig som alla sjöng högt runt matbordet, det blev en upplevelse. Efter varje vers fick jag en liten grej som hade med stycket att göra. Jag kan skriva ner låten här, den var så söt. Om ni vill sjunga med så är melodin
 "brev från kolonien"

Mathildes sång


Vi har kommit för Mathilde,

för att hålla detta gilde

hon är 18 nu på dagen

och blir myndig då enligt den svenska lagen.


Traktor får hon redan köra,

men nu ska ni allt få höra

Vår Mathilde är nu styrklar

hon skall ut och ratta Hippo med sin gubbfar

Hippo är våran bil då alltså...


Här fick jag ett häfte med alla blaketer som krävs till körkortet som jag måste fylla i


Men en annan körkortskola

som får dig att muntert gnola

den kan få dig finna friden

som är jäkligt svår att hitta nuförtiden


Här fick jag "Livets körkortsskola" - cd-bok för att stressa mindre


Maja vill dig särskilt fira

Med nåt viktigt - nåt som spira

Du är med att rädda lundar

Och har någonstans att släppa dina hundar.

(i framtiden då då...)


Här fick jag ett Diplom - en gammal björk för bevarande av gammelskogen, från ett klick fö skogen


Livets visdom du försöker

finna, ja du tappert söker

du vill alltid gå till grunden

så att du kan riktigt leva som en sund en.


Fick en bok om klimatet "Oväder"


Goda råd är inte dyra

inte när Mathilde styra

hon ger stöd för gröna vägen

om du är villig, klar och nått så när benägen


FIck Tipsbok för miljön "hundra tips att rädda värden"


Återvinning är parollen

Tilla hon har stora kollen

Nu hon själv går på returen

komposteras snart av syrran, den filuren


Här fick jag, av min lillasyster en t-shirt med återvinningssymbol som hon ahde gjort själv (sööötaste)


Hopp och skutt och språng så fina

gör vår balla ballerina

Lite trassel med spagaten

splitten tränas på av galna danskrabaten


Fick berättigar till föreställning på Malmö opera... En balettföreställning dådå


Djuren har hon alltid hyllat

De har hoppat, krälat, kryllat

Alla älskas av vår Tilla

förutom en och annan myra hon ej gilla

Om du tröttnar... recept

Haha, här fick jag då ett recept på hur man tillagar sniglar! Usch vilken hemsk mor jag har...


Tilla präntar långa rader

orden fyller många blader

det blir många reflektioner,

minnen, tankar ja ett dussintals millioner.

Skrivs både maskinellt och manuellt av ekonomiska själ - pennor

Haha, fick blyertspennor


Våran lilla söta böna

älskar konsterna de sköna

kladdat kluddat - jämt hon skapa

så att hon har fått oss stå och häpet gapa

Talar för sig själv - pensel


Ja och här fick jag en pensel

Som en av de observanta

fångar hon det intressanta

lagrar allt i datormappen

måste bara trycka först på lilla knappen

packa upp paket: kamera

Fick en kamera!Congratulation, saluterar

Vi vår Tilla gratulerar

hon är 18 nu på dagen

och blir myndig då enligt den svenska lagen.


Hipp! Hipp! Hurra!image132
Mammsen på Lanzarote


Massutrotning

Vi ser idag en massutrotning av arter, en utrotning som inte varit så stor under hela människlighetens existens. Under hela jordens historia är vi den enda arten som lyckats utrota ens en art. I slutändan kan vi ha utrotat upp till fem miljoner arter.

12% av alla fåglar är utrotningshotade
20% av reptilerna
31% av groddjuren
40%av fiskarna
23 % av alla däggdjur

Sammanlagt 15 % av alla jordens levande arter är utrotningshotade!

Ta ditt ansvar!

Kram <3


Livet i storsta´n

image129


"Jag tror att vi här uppe i norr är väldigt beroende av naturen och vi använder naturen som en resurs som fyller en  meditativ funktion". -  Marta Cullberg-Weston (psykolog, psykoterapeut) "Jag tror att det finns kulturer där man inte har samma möjligheter att använda naturen till att ladda sina inre batterier. De bor i megastäder där de hela tiden omges av människor och de har väldigt små möjlighéter till att fritt ströva i naturen. De finner andra sätt, som meditation, för att gå´in i sig själva".

Och Marta har helt rätt, det finns massvis med maskiner och aparater som hjälper en att slappna av och komma in i sig själv för en stund. I dokumentären Planeten beskriver Bob Mullen en av sina mojänger som får han att känna sig friskare. Det är en slags mini ångbastu, en ångkammare. Ljuset i kammaren ska efterlikna solens. När man sitter där inne bland eukalyptus och lavendeldoft stiger ångan och man svettas ut alla orenheter. Man lyssnar samtidigt på lugn musik med fågelkvitter, små porlande dammar och andra skogsljud och kroppen slappnar av. Bob Mullen berättar hur han fantiserar att han sitter i en skog brevid en bäck, hur han hör fågelkvitter och kraxande kråkor. Han hör djur röra sig bland lövverket, kanske dyker det upp en hjort.

Samtidigt ute på gatan flyter kostymklädda människor fram och tillbaka med sina portföljer över axeln och blåa slipsar runt halsen. De hör inget fågelkvitter, inga porlande bäckar eller djur som prasslar runt i löven. De har kanske inte ens tid till att höra efter. I sina händer har de tidningar proppade av nyheter från alla världens hörn. Nyheter som de förväntas ha koll på, imorgon finns det nya. Men i allas huvuden rör sig tankar, tankar som befinner sig på helt andra platser. Brevid människorna susar bilarna förbi, blåa, röda, gröna, svarta, vita och gula, är de dessa som ska ge staden dess färger?  I husen som omringar människorna på trotoaren går folk runt i sina lägenheter och pysslar med sina småsysslor. Vissa står och lagar mat, andra sitter och tittar på TV eller kanske de tar ett bad? I samma ögonblick pågår tusentals, miljontals aktiviteter runt om i planetens alla lägenheter. Och i alla människors huvud finns det tankar och drömmar som väntar på att bli uppfyllda. Över 6 miljarder drömmar ska jorden mätta. Det är ett tufft jobb och det suger bokstavligtalat musten ur planeten.

image130

Idag bor hälften av alla männiksor i städer. Inne i staden kan det vara lätt att glömma bort hur allt hänger ihop och vi förvandlas mer och mer ekologiska analfabeter. Inne i städerna är det, som de flesta vet, mycket svårt att få tag på någon natur, och ännu svårare är det att få tag på naturresurser. Men samtidigt är affärerna proppfyllda av det. Allt måste komma någonstans ifrån, och varje dag, varje minut fraktas det in på långa banor, mer och mer. Detta ser vi oftat inte. När vi kommer till äffären står det redan där. Serverat och klart för oss att släpa hem. Vi förstår inte de prosseser vårt välbefinnande vilar på. Vi tror till och med att vi är oberoende av biosfären. Staden är där man bor, naturen är dit man flyr när man behöver ta en paus och vila ut sig. Som om frågan var om vi tycker om naturen och miljön eller inte. 

Vi tar med våra barn till djurparker där de får se på djuren och hur deras naturliga biotoper ser ut. Vet vi ens hur våra egna naturliga biotoper ser ut? På TV ser vi naturprogram där vi njuter av vackra natursener och djur som strövar fritt över markerna. Vi pratar om klimathotet, som om vi ska bry oss om miljöfrågorna för miljöns egen skull. Som att vissa gillar att titta på TV och vissa tycker om att gå till parken pratar vi som att vissa tycker om miljön   medans vissa inte gör det. De tänker kanske inte på att de själva är en del av den, och beroende av den för sin egen överlevnad. De har glömt sin naturliga plats i ekosystemet. 

image131

Vi är helt beroende av den så kallade naturen, men i våra ekonomiska system och levnadssätt blir det ofta lagt på hyllan och vi glömmer bort det i våra rullande band. Kanske är det därför vi förändrar miljön och klimatet utan att ens lägga märke till det.

Vissa påstår att djuren hör hemma där de hör hemma, i naturen och vi hör hemma där vi hör hemma i våra civilisationer, städerna. När vi pratar om miljön försvarar sig vissa med att det faktiskt bildas naturreservat för att bevara och skydda hot djur och natur. I dokumentären berättar professorn Tim Halliday hur flera arter, speciellt groddjur dött ut på i dessa natruskyddsreservat på grund av att miljön i atmosfären förändrats. Man ser alltså här hur alla olika delar av världen hänger ihop och påverkas av varandra. Vi kan alltså inte avsätta vissa platser av jorden för människor och vissa platser på jorden för djur. Vi måste se det på ett globalt sätt och behandla jorden som en helhet.

[regnskog425.jpg]

All inspiration till inlägget har jag fått ifrån dokumentären Planetens tredje del, "djur och växter"

"Det som sker nu på jorden är att vi driver arter mot sin utplåning i samma takt som hände för 65 miljoner år sedan när dinosaurierna dog ut". - Stuart Pimm (professor)

"Det är slående att tänka på vilka arter och ekosystem vi ger i arv åt våra barn och barnbarn. Tänk bara, tills nästa asteroid träffar jorden - kommer människan styra livets utveckling". - Gretchen Daily (professor)

Hoppas ni hade en trevlig läsning.. Kram Mathilde

18 år...

...Imorgon

image128


Den trettonde april i morgon och min artonde födelsedag! Egentligen tycker jag sjutton år räcker. Men man vill ju gärna fortsätta leva, så jag får väl bli arton. Rätt skönt att bli myndig i allafall (tror jag). Ett rolig födelsedagskalas blir det allafall, hehe. Mina två närmsta kompisar, pojkvän, mormor och morfar, Pia&Bo f(amiljens bäste) vänner och mina kusiner och kanske kusinbarnen. Kanske även Bos dotter och hennes man kommer med. Och så Pias dotter Annie kanske tittar förbi. Det blir en galen blandning av folk, det passar min födelsedag =)

Det blev mycket om kor igår. De sista inläggen tycker jag blev väldigt röriga, var så sjukt trött. Vill hälst slänga dom men jag kämpade så länge med dom, hehe. Aja, det kan förhoppningsvis vara intressanta att läsa åtmonstone.
Kram Mathilde, 17 år <3

Kalven Kalvin

Är Kalvin verkligen så glad som han ser ut att vara på mjölkpaketen?

image127


Så här såg inte verkligheten ut på vår skola allafall.

En kalv behöver leka och utvecka sina sinnen och muskler. Det glömmer gärna de som jobbar med kor. Man kan gärna hänga in leksaker i form av gummidäck, bojar eller fendrar i taket i kalvboxen, eller lägga in grenar så den har något att sysselsätta sig med. Kalvarna behöver flocken både för sin

sociala utveckling och för att få utlopp för fysisk aktivitet.

(Djuromsorgsbrevet nr. 3 1999)

I vår skola var det fem små tjurkalvar som stod på en kanske tre gånger fem meter stor box, men man ska itne klara, de hade ju faktiskt sågspån i botten. Från stillastående tog de ett bocksprång fram, fullt av enegri och lekvilja, sen kom de inte längre, där var en vägg.

Enligt tidningen Djuromsorgsbrevet  är kalvens sugbehov en mycket stort överlevnadsinstinkt som måste tillfredställas. Kalven diar i ca 5 - 15 minuter. När kalven diat i fem minuter är suginstinkten som störst. Därfor är det bättre för kalven ju längre tid den får gå med sin mamma och dia.

När vi matade kalvarna med uppvärmd mjölk i hinkar tog de inte mer än två minuter innan mjölken var slukad. Då började kalvarna desperat letandet efter något att suga på och sög sedan intensivt på både varandras öron och punkulor!


Vad hade vi gjort utan Rosa?


image122
Konsentrationsläger?

Idag har jag som sagt varit i kostallet. Det tog hårt på mig, så nu kände jag verkligen att hag behövde skriva av mig. Har suttit här i timmar fast jag var hos korna klockan fem i morse och är skit trött.

Vi äter hennes kött
Sverige äter mer och mer nötkött. År 1990 var vår konsumtion av nötkött 18 kg/person/år. Sedan dess har den Svenska nötköttsindustrin ökat. Det, i samband med att vi importerar mycket mera kött har lett till att konsumtionen nu ökat till 25 kg/person år. Kalvar som fötts som tjurar, och inte kan tjäna som mjölkkor och de mjölkkor som bonden inte tjänar på att mjölka längre, vanligtvis när de är runt 5 år, utgör en stor del av de köttet vi äter.
För att öka köttproduktionen på djuren och har vi avlat på djur med genetiska fel för att få fram djur med extra mycket muskler. Belgisk blå är en ras som det avlats mycket flitigt på. Det råder avelsförbud på rasen i Sverige då de har mycket problem med hälsan. Och det tror jag det med bland annat dubbla lårmuskler! Trots förbudet avlas det på rasen i Sverige.

image115


Vi tar hennes bebis mat till att göra oss friska och vackra
Råmjölken är den första mjölken kon producerar efter kalvning. Kalven är beroende av denna mjölken då den innehåller många viktiga ämnen som fungerar som ett slags startpaket för kalven. På min skola, och de flesta andra mjölkproduktions gårdar tar man kalven från sin mamma något av de första dygnen. På min skola försöker de ta avvänja dem redan de första dygnet. Sedan mjölkar de ur mammorna och delar ut mjölken till kalvarna i hinkar. Kalvarna behöver tydigen inte alla 50 liter råmjölk som kon producerar. 14 liter ska dom tydligen minst ha i sig. Resten tar människan till vara på för att använda till olika produkter. De kan användas till läkemedel, och även i vissa bantningsmedel för att öka muskeluppbyggnad. Råmjälken används i många olika hudvårdsprodukter, både till kosmetika och för att linda sårinfektioner, blöjdermatiter, herpesinfektioner på läpparna och sugtabletter för halsen etc. Vi kan också ta råmölken och ge till våra egna bebisar då vi själva inte kan eller vill amma.


image121

image116image118

image125
"Nu ska ni få flytta över till en egen liten etta", sa hon(mina lärare) när vi skulle separera kalvarna och mammorna. Deras eget lilla boende såg ut som på bilden nedanför. Mysigt va? not*
image126


När vi dödar henne tar vi över hennes accesoarer
Hornen kan kokas, skarpas ur, poleras och säljas. Eller så kan de värmas upp och användas till en rad produkter som till exempel kammar, knappar, smycken, blåshorn, skålar, skedar och dryckeshorn. Av hennes ben tillverkar vi även pärlor andra typer av smycken och dekorativa föremål. Henns hud som är användbar till en massa saker gör vi ren och använder till kläder, skor, möbler och allt möjligt. Det är ju jätte inne att ha hennes hud på vardagsrumsgolvet nu med.

image114

Jag skämms!
Personligen tycker jag detta är äkligt! Jag skäms över att vara människa. Vi blir fler och fler, och vi behöver mer och mer. Det är äkligt hur hela vårt samhälle är uppbyggt på andra djurs befintlighet. Kor står på rader och pumpas tomma på mjölk som de skulle haft till sina kalvar, kalvar som vi tar över och slaktar eller mjölkar vidare och vidare och vidare med. Hur har det kunnat bli såhär? Om alla skulle vara tvugna att gå ner i möjlkgropen varje morgon och se vad som försigår före mjölken hamnar på ICA, kanske vi inte skulle ta de blå-vita papperspaketen i kylen så självklart?

Vi vet att vi inte behöver all den mjölk vi dricker, att vi som med så mycket annat frossar och gåttar oss i överdrift. Hur mycket mjölk har du hällt ut i vasken som du inte orkat dricka upp? För min egen del har det säkert blivit några liter genom åren.


image124

Desto fler Rosor,desto mer växtusgaser
Vi vet också att hela kött- och mjölkindustrin är bland de största orsakerna till den globala uppvärmingen. Inte bara med transporter och all energi som går åt till productionen utan även de stora mängderna metangas som kommer från kött- och mjölkindustrin. Ett kilo metangas motsvarar 21 kilo koldioxid och är alltså mycket allvarligare än koldioxidutsläppen. Innan en kalv blir en mjölkko (vid 24månader +) har hon släppt ifrån sig (rapat) ut cirka 100 kilo metangas. I Sverige finns det ca 1,6 miljoner nötkreatur. Djurhållningen svarar för 35-40 procent av människans utsläpp av metan och 9 procent av koldioxidutsläppen.

image123
Förlåt Rosa<3

Kvinnan med gummihandskarna

Här sitter jag nu utanför mitt klassrum med mina blåbyxor och luktar ko efter en förmiddag i kostallet.


Detta är tortyr! Att se djur bli berövade på sina naturliga beteenden. Vi har precis satt in tre kalvar 1 respektive 4 dygn gamla, i varsin (kanske en gånger 0.8 m) stora boxar där de ska stå tills de växer till sig. I en lite större box står det fem tjurkalvar. De skuttar på stället för att få ut sin överskotts energi. När de blir serverade mjölk, som de får i hinkar, suger de desperat på varandras öron och pungkulor i jaktefter en spene. 


   I mjölkgropen kommer kor på långa rader i väntan på att tömmas på mjölk som ska mätta människans behov. En av korna vägrar släppa sin mjölk, den har precis fått en kalv men det är inte kalven som suttar, det är en kvinna med blåa kläder och gummihanskar som drar i hennes spenar . Kon sparkar och sprattlar för att komma loss. Deet är en bestämmd ko med egen vilja, men personalen kallar henne "en dålig mjölkko" och tycker att hon är elak mot dem. Konstigt säger dom, för dom har ju aldrig varit elaka mot henne. 

image113


   Kvinnan med gummihandksarna tar ett rep och snarar fast runt den sparkande kons ben, sen binder hon upp benet mot en stång. Så där, nu kan hon suga ur henne sin mjölk utan att skada sig. Där kvinnan med gummihanskarna ser min tveksamma blick säger hon "det är för hennes egen skull vi gör så här, om vi inte får ur henen mjölken kommer hon få ont" Jag undrar om hon hade släppt mjölken om det var hennes kalv som maserade hennes juver istället för denna kvinna. Men vad vet jag om mjölkkor? 

   När kon fortfarande vägrade släppa mjölken (jag älskar denna ko) så kommer till min förtvivlan kvinnan med gummihandskarna med en stor spruta som hon kör in i kons lår. Hon förklarar att det är ett hormon som får kon att släppa sin mjölk. Läskigt, tänker jag, du går de in och påverkar hennes hjärna också. Nu kan kon inte längre hålla inne sin mjölk. De sätter på henne mjölkmaskinen, och mjölken pumpas ut. Nästa dag kommer mejeribilen att hämta hennes mjölk. Om några dagar kommer en människa att hämta paketet i affären, gå hem, hälla upp det i ett glas eller kanske i sin kaka. Vad vet hon om denna ko, som stått och kämpat för sin mjölk, sin rätt, sin kalv?

   Jag hade fått nog, jag kunde inte hålla mig längre, hjärtat klapprade och tårarna började rinna. Kvinnan med gummihandkarna tröstade mig. "Det är okej att vara rädd, det är stora djur" ...

Alla äger vi 215 kvadratmeter mark i tredje världen - bara du äger ett par jeans


Alla äger vi väl ett par jeans? Visste du att bomullsodlingen för ett par jeans förbrukar 6 600 liter vatten? 12 miljoner par jeans säljs varje år i Sverige! Du kan själv räkna ut hur många liter vatten detta blir!

Tycker inte du det är svårt att se detta på jeansen i spegeln i provrummet?

image109


Nio kilo kläder är vad vi i snitt köper i Sverige årligen, av de nio kilona är hälften bommul. Jeans, som man ibland kallar "naturprodukt", består bara av ett kraftigt bomullstyg.

För att producera bomull krävs stora mängder konstbevattning, vatten som vi pumpar direkt ur marken i en mycket snabbare takt än vad det fylls på. Bara vår import av bomullskläder kräver 162 000 liter vatten per svensk och år! För detta går det åt 215 kvadratmeter mark i tredje världen.

image110


image111Som om inte detta vore nog är bomullen en  mycket kemikaliekrävande gröda. En fjärde del eller 25% av världens insektsbekämpningsmedel och en tiondel av ogräsmedlen går åt till bara bomullen. Detta giftet försvinner inte bara för att bomullen skövlas och försvinner. Nej, den följer med andra kretslopp runt i naturen. Den kan följa med längre upp i näringskedjan och förgifta andra djurarter som äter djur och växter som fått i sig av giftet. På så sätt får de i sig mycket större mängder av gift. Giftet följer även med vattendrag runt i traketerna och en del av vattnet kommer återigen tillbaka ner i grundvattnet. Är giftet borta? Nej. Och på detta vis kan gifterna påverka stora områden.

image112
Bomullsodling i mississippi


Ändå är det inte bara vid odlingen som bomull kräver kemikalier. Spinnoljor vid spinning, klister vid vävning, tensider vid tvättning, formaldehyd mot skrynklor m.m. Och alla ämnen är cancer eller allergi- framkallande och har en dålig miljöpåverkan. Färgningen i sin tur kan innehålla miljögifter som kadmium, bly, koppar, krom, nickel och zink och ibland använder man klor vid blekning.

"Sedan ska man inte glömma bort vad som händer under plaggets användning. Någon räknade ut att Sveriges befolkning använder halva Vätterns vatten och ett kärnkraftsaggregat per år bara för tvätt av kläder."

"Det händer att man pratar om jeans som en "naturprodukt", till största delen består de bara av kraftigt bomullstyg. Men bomull förbrukar också naturresurser i mängder. Som sötvatten, djurliv - och i slutänden också människor." - citat hämtat från ekomomimyndighetens hemsida


Så här säger jeansfolket


Levi's Eco, Howies och Kuyichi är tre jeans som alla tillverkas av ekologisk bomull. Tänker svenskjeansen följa efter? 
                                          Maria Erixon, grundare Nudie Jeans    
(omsättning 2005: 228 milj kr):
"Det här är jätteviktiga frågor för oss och något vi pratat om under lång tid. Nu har vi i alla fall hittat en hundraprocentigt organisk bomull från Organic Denim och vi har lagt en order på 10 000 meter som levereras    i vinter." 
                                          Adam Friberg, produktionsansvarig Weekday      
(Cheap Monday, omsättning 2005: 14,3 milj kr):
"Vi har upprättat en kemikaliestandard som lever upp till tillåtna riktvärden. Problemet med ekologisk bomull är att det är svårt att få tag på i de volymer som vi behöver. Men första steget är att vi gör fickpåsarna i alla våra jeans i ekologisk bomull. Jag tycker att vi jobbar åt rätt håll." 

                                       Mikael Schiller, VD Acne Jeans
(omsättning 2005: 107,3 milj kr):
"Vi arbetar kontinuerligt för att värna om en miljövänlig produktion. Användning av ekologisk bomull är av stort intresse för företaget framöver. Men hittills har det inte funnits att tillgå i större utsträckning, ens från större tygleverantörer."Källor:
Världsnatur fonden WWF
ekonomimyndigheterna.se 


Tidningen om dig

I tidningen:

- Du äter palmolja varje dag utan att veta om det
- Arter som hotas av utrotning
- Dina trädgårds möbler växer i tropikerna
- Skogen uppe blan molnen
- Brasiliens soja blir mat åt svenska kor
- Varifrån kommer din lunch egentligen?
- När tar havet slut?
- Törstiga jeans

och mycket mer i tidningen "våra ekologiska fotavtryck" 

Kramar Mathilde <3

Dina fotavtryck

"Vårt sätt att leva blir ekologiska fotavtryck i naturen" - WWF'

Lär dig mer om dina avtryck

Gud kontrollerar allt

"Religion berättigar de som vet sanningen men utnytjar myten till att manipulera och kontrollera samhällen"

- Min egen översätting av en bit i dokumentären (som precenteras här nedan)

image107

Jag var så hungrig när jag kom hem från skolan, så jag ställde mig och stekte lite ekologisk klyftpotatis. Samtidigt lyssnade jag på "din gata" på radion. Där  berättade Ehsan om en dokumentär som han hade sett. Det var en dokumentär som verkligen ändrat hans syn på livet i allmänhet och på hur vi fktiskt tar allt vi ser och hör som en självklarhet. Jag fick gåshus (kännslig som jag är för allt sånt) och tänkte på hur sant det är. Jag har också tänkt en del på det och blev jätte sugen på att se filmen. De sa att de hade skrivit ner adressen till filmen på deras hemsida, eftersom filmen bara går att se från internet. Jag gick in och kikade.

Ibörjan verkar den jätte konstig och komplicerad enligt mig. Men när man kommer in i den är den verkligen jätte intressant. Jag har fortfarande inte sett hela, men håller på. Ville bara avbryta för att skriva detta. Jag vet inte riktigt hur ja ska beskriva filmen,  men den tar upp ämnen om gud och religioner och hur vi faktiskt lever efter tusentals år gammla myter. Och att vårt sammhälle är uppbyggt på de grunderna. Det är verkligen intressant och man börjar tänka, precis som Ehsan sa, att vad är sant egentligen. Min fråga är "måste vi veta allt!?"

"En historia har ingen funktion så länge den inte anses vara trovärd av samhället eller nationen"

"Fokuset i religioner ligger inte på relationen till verkligheten utan dess funktion"


Här kan du se dokumentären om du känner dig sugen på en intressant stund framför datorn. Eller Ehsans förslag, ladda ner den och bjud hem några vänner, ät något gått och se den tillsammans en kväll. Lite omväxling från alla andra vanliga spelfilmer.

image108
Kram Mathilde <3

Tio tips hämtade från WWF

 • Välj grön el. Du kan till exempel bli andelsägare i ett vindkraftverk även om du bor mitt i en storstad. Väljer du miljömärkt el kan du sänka ditt totala koldioxidutsläpp med över 2 ton per år.
 
 • Ställ in termostaten så att det är kallare hemma på natten och när du inte är hemma. Du kan spara 440 kilo koldioxid per år.
 
 • Minska temperaturen hemma med en grad. Du kan spara upp till 300 kilo koldioxid per år.
 
 • Ersätt fem vanliga glödlampor med lågenergilampor.
  Du kan spara 250 kilo koldioxid per år.
 
 • Släck lampor och undvika stand-by-läge på din TV, video eller DVD så kan du minska dina koldioxidutsläpp med upp till 300 kilo per år.
 
 • Häng tvätten i stället för att köra den i torktumlaren. Du kan spara 280 kilo koldioxid per år.
 
 • Jobba hemifrån om du kan - då slipper du resorna till och från jobbet och får dessutom mer tid över till annat.
 
 • Ta hem en expert som ser över dina koldioxidutsläpp i hemmet. Du kan snabbt minska dina utsläpp med cirka 500 kg koldioxid per år.
 
 • Isolera din varmvattenberedare. Du kan spara mer än 110 kilo koldioxid på ett år.
 
 • För allt papper som returneras så sparas skogens trä. Genom att returnera och återvinna papper kan du minska dina årliga koldioxidutsläpp med över 80 kilo.

Snyggaste hundtröjan

Kolla denna supersöta hunden. Den har gruppens namn på ryggen "G O G R E E N"

image106


På hemsidan säljer de kläder med tryck om fred och miljö bland annat.
Klicka på hunden för att besöka sidan

Live simply

Min miljögrupp på 11´th hour är en grupp för oss i Malmö och Malmötrakterna som vill arbeta lite extra för att gröngöra vår lilla del här på planeter earth.
Joina oss du me!


image105

Hemsidan är gjort i samband med Leonardo Dicaprios film The 11´th hour
Där kan vem som hälst kan starta en lokal grupp och göra aktioner för att förbättra sina städers klimat

Om du bor i Malmö tycker jag du ska du ska komma med oss i G O G R E E N
vi gör små saker för att hjälpa till och kontaktar komunen för saker vi tycker de kan göra bättre. Som till exempel att vi vill ha containrar för att källsortera mjukplast.

Kram Mathilde <3

Second hand

"Återanvänd gamla plagg och belasta miljön minimalt"


Jag har tänkt på det här med kläder. Det är ju en svaghet många har och vi vet att det kan leda till ett slags beroende. Men det kan även bli överdrivet på andra hållet. Jag menar, även jag tycker om att pyssla med kläder och kominera det ena med det andra. Jag kan stå framför spegeln och byta käder hela morgonen innan jag blir nöjd (lite överdrivet, men nästan sant) jag tycker det är roligt allafall. Men eftersom jag vet att jorden inte klarar  påfrestningen som kommer av all denna konsumtion av kläder så kan jag inte låta mig själv gå till en klädesbutik och shoppa loss. Vi måste leva inom jordens ramar, det vet jag. Men vi måste ju ha kläder. Och jag vet att jag är överdriven när jag inte ens kan gå till en affär utan att se allt material framför mig som hänger på hyllorna.

Därför har jag kommit på den optimala ideén med second hand (ja detta kom jag ju på helt själv). Nej men, att handla sina kläder på second hand och på så vis återvinna gamla kläder som någon annan har tröttnat på behövs ju till och med.  Ändå har jag aldrig varit i en second hand mutik, mer än myrorna, i hela mitt liv. Men jag vet, eftersom jag känner folk som älskar att handla på second hand, att det finns massvis med kläder, nästan oanvända, och att man kan hitta jätte fina grejor som andra kanske bara tröttnat på. Kanske några rika shoppingberoende tjejer som bara dumpat sina kläder där när inte fått plats med mer i sina garderober.

image103
En härlig second hand butik i stockholm

Och här kan man på samma gång få utlopp för sin kreativitet om man nu vill det. Jag har nämligen jätte länge haft lust att sy mina egna kläder. Ni känner säkert igen det när man ligger i sengen på kvällen och har släckt lamporna och alla de där bilderna på drömplaggen ploppar upp i huvudet. Jag har faktiskt inte känt det på länge men innan plågade det mig varje kväll. Jag ville bara ta fram pennan och blocket och rita av dem fort innan de försvann. Men det gjorde jag ju så klart aldrig, hoppades på att jag skulle kunna plocka fram bilen i huvudet nästa dag. Men hur som hälst om man nu har tur kanske man hittar något tjusigt plagg i någon sekond hand butik som man kan ändra om lite till sin egna stil. Hade varit jätte roligt att ha som hobby istöllet för att drälla rundor i affärerna. Och tänk så sjukt mycket billigare. Man kanska till och med anmäler sig på någon sykurs och där kanske man dessutom hittar andra med samma hobby. Det är ju inte så ofta men brukar börja diskutera med andra kunder i affärerna.

image104

Självklart vill man kanske att linnen och andra mer privata kläder ska vara nya när man köper dem. Det är ju rätt förståeligt. De tänker jag i fortsättningen köpa i material jag vet kommer från bra ställen och är tillverkade på ett bra sätt. Resten, eller åtminstone det mesta, av garderoben kommer jag nog köpa på second hand.


Kram Mathilde <3

Vad innehåller min hudlotion? Del 3

Varje dag, jovisst!


Jag hade ju tänkt presentera en ingrediens om dagen här på bloggen. Men det lyckades jag inte särskilt bra med. Nu kommer allafall den tredje delen av den spännande serien "vad innehåller min hudlotion" Varsågoda ;P Vill bara säga att när jag duschade någon dag efter att jag hade skrivit del 2, så läste jag ingredienserna i mitt shampoo. Gud vad jag kände mig stolt när jag läste Paraffinum liquidum (det jag skrev om i del 2) och visste exakt vad det var. Då kännde man ju sig lite duktig. Hihi...

För er som inte läst de två första delara vill jag tala om att den hudlotion jag "utreder" är LDB sea oil.

image22


Ingrediens nr 3 är butyrospermum parkii butter

Detta ämne eller vad man ska kalla det kommer från trädet sheanötsträd (Butyrospermum parkii). För att framställa det krossar man eller maler nötterna från trädet. Nötterna består av 35 - 57% fett. 
   I tusentals år har det användts i  Afrika som fett till matlagningen eller som skydd mot uttorkning i hettan. Nu importeras den till bla. Sverige som smörjmedel och som ingrediens i hudvårdsmedel.
   I hudvårdsprodukter får den en mycket fet, klibbig och lite sträv kännsla. Den är mycket bra för massage då händerna glider bra eftersom fettet tas upp mycket långsamt av huden. Det tar upp till flera timmar för fettet att absorberas. Denna feta yta är mycket skyddande och bevarar fukten i huden. Den skyddar mot väder, vind och irritation och är svagt infektions- och inflammationshämmande, påskyndar hudläkning och är bra för torr, narig, fjällig och sprucken hud, småsår, eksemhud och solsveda. En riktig dunderkräm med andra ord. Men fettet ska användas till torr hy. Den kan möjligen täppa till porerna en aning på fet hy och ska kanske undvikas i ansiketet.
   Fettet kan även användas i hårvård för torrt hår och en torr irriterad hårbotten. Något som de flesta kanske inte viste är att fettet används i Afrika och Japan ungefär so msmör använd här i Europa. Ibland används de i choklad.

Tänk vad man kan lära sig!

image101
Så här ser trädet ut. Vad vackert det var!

Jag läste en blogg där en tjej hade skrivit och berättat att hon gjort egen hemmagjord kräm med den här produkten. Hon hade köpt produkter på Lendelunden i Lund där de säljer rena ingredienser för att man ska kunna framställa sina krämer och dyl. själv. Låter ju spännande. Kanske är bra för miljön också. Fast det har jag inte kollat upp så det ska jag inte säga säkert.  Det beror ju på så mycket, hur det transporteras framställs och förpackas. Men men... Hon hade i alla fall köpt 100 g sheasmör för 52 kr, det är ju inte så farligt.

image102
Så här såg det rena smöret ut.

Ja då avslutar vi väl del 3 här tycker jag. Jag har allafall lärt mig mycket nytt idag, hoppas ni med gjorde det.

Kraaaam <3

Jordens vänner

Miljöförbundet jordens vänner (MJV) är ett förbund för dig som vill engagera dig i lösningar på våra problem ang. klimatkrisen som hotar oss och hjälpa till i arbetet mot en bättre miljö. "Det handlar bara om politisk vilja och om engagemang hos vanliga människor. " skriver de på sin hemsida. Om du vill lära dig mer om klimatfrågan, kanske göra en egen aktion, träffa andra människor att byta tankar med eller på något sätt engagera dig i miljöfrågor så är  Miljöförbundet jordens vänner någonting för sig.

Jag är inte medlem här själv, men det komemr jag nog bli innom kort. Ju fler som engagerar sig desto bättre!

Mejla dem och få hemskickat en bunte broschyrer om förbundet. Lägg dom på ditt jobb, din skola eller på ditt favovrit café så kanske fler människor får upp ögonen för miljön. Det är på de sättet vi kan lyckas.

Besök dem här

Allt om serien som värmer mitt hjärta

Vill tipsa om en toppen sida, där du verkligen lär dig massor på ett roligt och enkelt sätt. Vem som hälst kan förstå vår situation när de klickar omkring på planeten från denna sida.

SVT bjuder verkligen på fakta om vår plandet. Jag råder dig till att gå in och kika runt där. Har lärt mig massor!

Och en dokumentär som verkligen får håren att resa sig är Planeten
Planeten del 1

Planeten del 2


Planeten del 3

Planeten del 4


Dom är verkligen toppen och är varmt rekomenderad av mig! =)

Här kan du läsa om vad de olika delarna handlar om.

Planeten - serien

 Lagos, Nigeria. Varje månad skeppas 2 500 ton giftigt elektroniskt avfall från västvärlden till Nigeria för återvinning. Endast en liten del återvinns. Resten hamnar på gigantiska, stinkande och giftiga soptippar. Fotograf: Charon Film
Första avsnittet: Global förändring
Det första avsnittet tar fasta på den globala förvandlingen. Människan har omformat 50 procent av jordklotets yta - aldrig har en enskild art påverkat klotet som vi gör i dag. Faktum är att forskarna nu säger att människans inverkan på jorden är lika stor eller större än de stora naturkrafterna. Och det handlar om långt större förändringar än "bara" klimatförändringarna.
Jordsystemet är sårbart, och forskarna vet i dag att det kan vara farligt för oss människor att utmana det system som håller oss vid liv.
- Vi ser mycket tydliga tecken på att miljön inte mår bra, och det är på grund av oss - våra aktiviteter. Men nu finns det också många människor som jobbar med att förbättra planetens hälsa. Så själva poängen är inte att detta är deprimerande budskap, utan att detta är en väckarklocka, säger Will Steffen, professor och direktör för Centre for Resource and Environmental Studies (CRES). Läs och se intervju med Will Steffen
Tittarna får möta människor från vitt skilda delar av vår planet, som alla tecknar bakgrunden till de förändringar som pågår. Bland dem finns den framgångsrike kinesiske entreprenören Xu Jin, som exemplifierar det nya Kinas sensationella ekonomiska framväxt.
Under de senaste 20 åren har antalet naturkatastrofer i världen femdubblats. Tittarna får möta Pete och Fran Smith i Canberra som plötsligt fann sig vara instängda mitt i en eldstorm.
- Jag minns ljudet, det lät som en jumbojet satt ovanpå mitt huvud, berättar Pete och beskriver de hundra meter höga lågor som stod upp från bergen omkring deras hus.

Ytterligare en mätbar förändring som tas upp i det första avsnittet är att 96 procent av alla världens dokumenterade glaciärer minskar i storlek. När Himalayas glaciärer är borta betyder det att Asiens smältvatten är borta. Det är vattnet som föder alla större floder i Asien, vilket i sin tur är nödvändigt för odlingen av ris och andra grödor.

- Försvinnandet av dessa glaciärer kommer innebära en global humanitär katastrof, menar debattören George Monbiot.

Dessutom tar avsnittet upp den förutspådda ökningen av flyktingströmmar från områden utsatta för temperaturförhöjning och torka till följd av global uppvärmning.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Planeten - serien
Neha Sareen
Andra avsnittet: Naturens resurser
Det finns bara ett enda jordklot och vi är sex miljarder människor på jorden. Vi utnyttjar jordens resurser till bristningsgränsen och tar ut mer än vi får tillbaka. Hur ska jordens resurser räcka när vi blir alltfler, och alltfler vill ha alltmer?
- Vi måste komma ihåg att planetens resurser är begränsade och att det bara finns en planet. Vi har ingen annanstans att ta vägen - vi måste lära oss att leva inom ramen för planetens resurser, säger Will Steffen, (läs intervju men Steffen).
Andra avsnitten av Planeten tar fasta på problemet med det västerländska levnadssättet. Ett levnadssätt som i takt med att Indiens och Kinas ekonomier växer allt snabbare nu blir möjligt och nåbart för allt fler.

Men redan nu, när vi är sex miljarder människor på jorden, utnyttjar vi jordens resurser till bristningsgränsen. Om utvecklingen fortsätter och vi år 2050 kommer vara så många som nio miljarder skulle vi behöva fem planeter! Var ska vi hitta dem?

- Många av de rika länderna menar att Kina och Indien kommer att bli det stora problemet. Men de rika nationerna är inte i position att kritisera de fattiga. Titta på det per capita - hur mycket konsumerar vi i väst, otroliga mängder mer. Det är djupt orättvist av oss att säga att ni andra får reda ut problemet. Trots det är det många av de rika länderna som hållit den linjen, menar George Monbiot, författare, debattör och gästprofessor på Oxford Brookes University, (se intervjuer med Monbiot).

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Planeten - serien
Zebra, Nairobi National Park, Kenya. Foto: Charon Film
Tredje avsnittet: Djur och växter
I samma takt som vi människor har blivit fler har de vilda djuren och växterna blivit färre. I dag är antalet hotade arter svindlande högt och flera arter dör ut varje dag. Men vad spelar det för roll? Vilken nytta har vi av alla dessa arter vi aldrig har sett och inte ens vet namnet på? Kvällens avsnitt av Planeten har underrubriken Djur och växter.
- Ledande biologer världen över är överens om att vi är på väg in i en era av massutrotning av arter - det är ingen tvekan om det, säger Norman Myers professor vid Oxford University.
(se intervju men Myers).
I kvällens avsnitt av Planeten möter tittarna bland andra Karl Ammann i Nanyuki, Kenya. I sitt arbete som naturfotograf har han bland annat verkat för att sätta stopp för utrotningen av gorillor i Afrika. I Karls familj ingår även den 20 år gamla schimpansen Ka Maze. De köpte honom på en flodbåt för fem dollar av en tjuvjägare utan att tänka på de långtgående konsekvenserna. Men så fort Ka Maze hade Karls fru att hålla i vägrade han släppa taget. Sedan dess är han en del av deras familj, de leker, äter och ser på tv tillsammans.
- Vi tror att han har samma slags känslor som vi människor har. Och han är en daglig påminnelse för mig om varför jag jobbar i den här branschen. Om vi inte kan skydda dessa djur som är våra närmaste släktingar - vilka kan vi då skydda? frågar sig Karl Ammann.
De medverkande forskarna i kvällens avsnitt menar att samspelet mellan planetens ekosystem är långt mer komplext än vi tidigare anat. Och det som drabbar djur och växter, drabbar också oss människor i slutänden.
Norman Myers vid Oxford University menar att den viktigaste frågan just nu är om vi verkligen vet vad vi gör, och att det entydiga svaret är nej trots att vi fortgår som om vi hade full koll på läget. Det är dags att ta ett steg tillbaka, pausa och tänka efter.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Planeten - serien
Fotbollsplan, London. Kenya. Foto: Charon Film
Fjärde avsnittet: Tid att välja
Vi lever i en värld som förändras, det vet vi. Klimatfrågan är bara en av många avgörande frågor mänskligheten har att ta ställning till. Men hur stora förändringarna kommer att bli är det upp till oss själva att bestämma. Det fjärde och sista avsnittet av Planeten har underrubriken möjligheter och konsekvenser.
Enligt många forskare har vi 20 till 50 år på oss att förändra vår energianvändning och vårt ekonomiska system. Kanske också vårt sätt att leva. Men är vi kapabla att förändra oss? Vad kan vi vanliga människor göra? Och är politikerna modiga nog att fatta de beslut som krävs. Om inte - vilken värld kommer de barn som föds i dag växa upp till?
Det sista avsnittet av Planeten tar bland annat upp Kyotoprotokollet som undertecknades 1997. Det är en kompromiss som innebär att utsläppen år 2012 ska vara minst 4 procent lägre än utsläppen 1990.
- Det som krävs är en minskning på kanske 70 procent, vilket kräver en betydande förändring av samhället. Det berör människors rörlighet och livsstil och påverkar starkt konsumtion och produktion världen över. Och det målet är mycket svårt att uppnå, menar Jill Jäger, senior research scientist på Sustainable European Research Institute (SERI) i Wien.
Tittarna möter bland andra Hugh Sawyer som arbetar på auktionsfirman Sotheby i London. Han har sagt upp sin lägenhet, gjort sig av med i princip alla tillhörigheter utom det som ryms i en ryggsäck och flyttat ut i skogen.
- Rent hypotetiskt tror jag det är möjligt för människor som bor i stora städer att leva i harmoni med naturen, problemet är bara att många inte har kommit på hur det är möjligt än, menar Hugh Sawyer. Jag hoppas att folk ska se vad jag gör, kanske skratta åt det men börja ifrågasätta sin livsstil, fortsätter han.
- Vad vi måste göra - vi måste inte göra någonting. Det finns inget måste - bara val och konsekvenser, menar Mathis Wackernagel en av grundarna till konceptet ekologiska fotavtryck och VD för Global Footprint Network.Minifakta

400 miljoner ton kemilkaier produceras varje år i världen

År 2100 kan upp till 60% av amazonas regnskog förvandlats till torr savann

Över 60% av haven är överfiskade idag

Haven har förlorat nästan 90% av de stora rovfiskarna sedan de storskaliga industrifisket började för 50 år sedan

Individens förändring förändrar!


Ungas röster och uttalanden är skrämmande

Här nedan kommer några exempel på vad ungdomar på tjejsidan stylesearch har känt att de behövt uttala sig om:

Du som dissat shampo?
Snyggaste pumpsen?
Löshår!
Bra concealer under ögonen?
Foundation för väldigt ljus hud
Behöver eran hjälp att välja :s
En ny produkt?!
Utomlans - brun?
Löshår...
Mascara: maybelline ny lash discovery
Rengöring: dove fresh touch
Foundation flytande: covergirl clean makeup
Balsam / läppcerat: lush honey trap lip balm
Solpuder: aco glam bronze
Mascara: maybelline ny lash discovery waterproof
Vax: schwarzkopf got2b chaotic moulding gum
Deodorant: aco gentle caress deodorant roll - on
Make up remover: aco demaq expert innovation
Känslig hy: dr.hauschka rosencrã©men light
Balsam / läppcerat: lush honey trap lip balm
Airbrush concealer
Ansiktstvätt normal/bland
Ansiktsolja
Ansiktspeeling
All gone lip & eye make-
All about eyes consealer

Det håller på i evigheter...

Förra året shoppade sverige för 567 miljarder! De senaste 10 åren har Svenskar ökat sin konumtion av kläder och skor med 60 procent och konsumtionen bara ökar. Var fjärde Svensk säger sig ha shoppingen som sin absoluta favorit hobby.

Jag håller med om att shopping är sjukt roligt. Jag älskar kläder och tycker mode är jätte roligt! Verkligen! Men jag är rädd för att detta inte är en "hobby" värd att satsa på. Det är inte gratis . Och då menar jag inte de summorna VI som konsumenter betalar. Då menar jag de otroligt stora priser som vår jord betalar. Vi har sedan länge förbrukat de reseurser vår planet haft att ge. Många undrar hur detta är möjligt. Hur kan vi ta av saker som inte finns då? Men Det är itne så svårt att handla för mer än vad man har råd med heller! Vårt stora gemensama kreditkort ligger på väldigt höga summor. Men ändå bara fortsätter vi och fortsätter att ta!

Jag hoppar av denna trenden NU. Nu vill jag börja betala tillbaka.

Det finns bara ett enda jordklot och vi är sex miljarder människor på jorden. Vi utnyttjar jordens resurser till bristningsgränsen och tar ut mer än vi får tillbaka. Hur ska jordens resurser räcka när vi blir alltfler, och alltfler vill ha alltmer?

- Vi måste komma ihåg att planetens resurser är begränsade och att det bara finns en planet. Vi har ingen annanstans att ta vägen - vi måste lära oss att leva inom ramen för planetens resurser, säger Will Steffen, (läs intervju men Steffen).

Andra avsnitten av Planeten tar fasta på problemet med det västerländska levnadssättet. Ett levnadssätt som i takt med att Indiens och Kinas ekonomier växer allt snabbare nu blir möjligt och nåbart för allt fler.

Men redan nu, när vi är sex miljarder människor på jorden, utnyttjar vi jordens resurser till bristningsgränsen. Om utvecklingen fortsätter och vi år 2050 kommer vara så många som nio miljarder skulle vi behöva fem planeter! Var ska vi hitta dem?

- Många av de rika länderna menar att Kina och Indien kommer att bli det stora problemet. Men de rika nationerna är inte i position att kritisera de fattiga. Titta på det per capita - hur mycket konsumerar vi i väst, otroliga mängder mer. Det är djupt orättvist av oss att säga att ni andra får reda ut problemet. Trots det är det många av de rika länderna som hållit den linjen, menar George Monbiot, författare, debattör och gästprofessor på Oxford

Förstår ni vad jag menar?


Sverge shoppar loss!!

Förra året shoppade sverige för 567 miljarder! De senaste 10 åren har Svenskar ökat sin konumtion av kläder och skor med 60 procent och konsumtionen bara ökar. Var fjärde Svensk säger sig ha shoppingen som sin absoluta favorit hobby.

image100

Vem vill inte ha ett sådant här liv?

Jag håller med om att shopping är sjukt roligt. Jag älskar kläder och tycker mode är jätte roligt! Verkligen! Men jag är rädd för att detta inte är en "hobby" värd att satsa på. Det är inte gratis . Och då menar jag inte de summorna VI som konsumenter betalar. Då menar jag de otroligt stora priser som vår jord betalar. Vi har sedan länge förbrukat de reseurser vår planet haft att ge. Många undrar hur detta är möjligt. Hur kan vi ta av saker som inte finns då? Men Det är itne så svårt att handla för mer än vad man har råd med heller! Vårt stora gemensama kreditkort ligger på väldigt höga summor. Men ändå bara fortsätter vi och fortsätter att ta!

Jag hoppar av denna trenden NU. Nu vill jag börja betala tillbaka.

Vad tycker ni?

Kramkram<3

Rädda skog - gör det från din dator

Ni glömmer väl inte att klicka för vår gammelskog på www.ettklickforskogen.se 

Det enklaste sättet att hjälpa!

image99

För varje klick du gör med din mus kan föreningen bevara 2-8 kvardratdecimeter utsatt skog. Deras sponsorer gör detta möjligt, du betalar inget! Sätt hemsidan som startsida på din dator så glömmer du garanterat inte att klicka.

Kraam <3

Vi är greenpeace!

"Gör miljön och därmed oss alla till en vinnare i år!" - greenpeace

Det är vi som stödjer greenpeace med en pengar som gör så att de har en chans att påverka. Och dom är verkligen tacksamma. Dom tackar hundra gånger i varje månadsbrev och även på hemsidan beskriver dom hur glada dom är att så många stödjer dom. Och nya gåvogivare strömade in under 2007.

Ge din gåva här  prenumerera även gratis på deras nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om vad som händer i deras arbete och tips på vad du själv kan göra för att hjälpa till. 

 image98
not only a tree is cut down - greenpeace


Avgasmonstret

Människan är ett rovdjur med få naturliga fienden. Men ett har de försett sig med, avgasmonstret!

Avgasmonster

Fotoillustration

Så här kommer Manhattan av John Blackford se ut om den globala uppvärmningen får fortsätta som den gör nu.  (originalfoto Cameron Davidson)

image96

Hoppas den väcker Washington en tankeställare.

Bilden är från artikeln "While Washington Slept" läs den här 

Råttorna på min gård

Igår satt jag och tittade på dom. Kan inte låta bli att älska dom. Även om jag förstår folk som tycker dem är äckliga. Det är lite läskigt när de blir för många och för nära.
   Men jag tycker dom är häftiga samtidigt. Dom är så sjukt smarta. Antiklimax har varit här åtskilliga gånger med råttfällor, råttgift och gud vet vad de har släpat hit. Men råttorna går inte på deras billiga knep. De springer fortfarande rundor och lever livet. Och de blir fler och fler.

Jag satt knäpptyst jätte länge och hade smuglat med mig lite lammkött ner som jag la ut. Först var de jätte rädda för mig. Men efter en stund kom dem fram och satt och åt några meter i från mig. Det var jätte roligt. Ville bara pussa dom. Men som tur va lät jag bli! 

image94

Vi har så mycket gemensamt egentligen, vi och råttorna. Vi förökar oss i ett och kräver av omgivningen att den ska anpassa sig efter oss. Vi är båda så otroligt giriga och vill bara ha mer och mer. En råtta kan stoppa munnen så proppfull av mat att bära med till sitt lilla kryp-in att den knappt får ut det sen. Jag tycker att de påminner om oss på många sätt. Även om många säkert inte blir så glada av att höra det. 

image95
Söta små bebisar
  

Malmö


Det rör sig om mycket pengar. Men Malmö stad vill satsa på att göra sin stad grönare. "18 miljoner begärs till klimatarbetet nästa" heter en artikel som publicesrades i dag (1 april, 2008) i tidningen Skånskan och som skrevs av Lars Johansson. 
    Tre projekt vill de satsapå tills nästa år. Det är inte säkert att de får pengarna men det är i alla fall ett sätt att visa att vi tar vårt ansvar på allvar och det är det tänkandet vi vill ha, säger Jamal El-Haj som är miljönämdens ordförande. Malmö har stora möjligheter till att bli föregångsstad när det gäller hållbar utveckling. 
    Det första och största projektet som planeras är ett visningscentrum för hållbar utveckling. Projekt nummer två är en stor klimatkampanj omfattande utåtriktade aktiviteter. Sammarbete pågår med Köpenhamn, Lund och Region Skåne. Det tredje och sista projektet är att all Malmö stads personal ska få möjlighet att gå en utbildning i klimat- och energifrågor samt hållbar utveckling. Malmö Stad vill även bygga en mätstation för luftföroreningar vid Amiralsgatan, intill konserthuset tillägger Lars Johansson


Tack för dina uppmuntrande ord

Det är roligt att få små uppmuntrande kommentarer ibland. Det kan göra så stor skillnad, såna små ord som kan tyckas helt betydelse lösa och oviktiga. Det ger lite värme och nytt hopp i tillvaron. Ville bara säga det. Tack Jen på bloggen http://jenph.blogg.se/  för några uppiggande ord.image93


Skönt


... som sagt, skönt att man kan komma in och skriva av sig igen här på bloggen. Har haft så mycket att skriva hela veckan. Just nu är allt försvunnet ur huvudet (som vanligt när jag väl sitter vid datorn) men det dyker väl upp igen. 
   Just nu sitter jag alla fall och skriver skolarbete, ska skriva lite allmän fakta om ett antal hundraser. Just nu letar jag förgäves efter någon vettig sida som skriver om schäfterns pälsvård. 


image92
Den fina schäfern heter Zero och fotot är taget av Tiina Huuhka   Jag måste verkligen fixa till bloggen snarast, den känns så skabbig. Till helgen kanske det blir storrenovering?

Ska fixa ett rejält arkiv i marginalen med massa intressanta kategorier där det ska i sin tur fyllas på med massor av spännande klimat- miljö- och "allt möjligt läsning". Så var tanken!

Kraaam <3

RSS 2.0