En förändring

Och juste, förresten, stora förändringar på bloggen va!? Den blåa bakgrunden - botta! Och en ny header, hade ingen insperation när jag gjorde den så det bara blev som det blev, hade ingen plan. Som alltid med andra ord.

Ska försöka bli av med den där tröttsamma filmen som Leonardo DiCaprio läser upp också. Det blir bara aldrig av. Jag har lärt mig att reflexmässigt stänga av den när jag kollar min blogg, utifrån. =) Men den är bra, dock.


En bok jag vill läsa

Den heter mot fyren och är skriven av Virginia Woolf.


'Huset var lämnat åt sig självt, huset var övergivet. Det låg där likt ett snäckskal på en sandbank dömt att fyllas med torra, salta korn nu då livet hade flytt därifrån. Den långa natten tycktes ha börjat, de små luftdragen som nafsade, de fuktiga vindfläktarna som letade sig fram överallt, tycktes ha triumferat...Ljusstråket från fyren var det enda som en sekund trädde in i rummet, kastade en hastig blick på sängar och väggar i vintermörkret; med orubbat sinneslugnbetraktade det tistel och svala, råtta och grässtrå. Ingenting gjorde längre motstånd mot dem, ingen nekade dem någonting.'

Hon verkar skriva likt jag tänker. Men jag vet inte. Vill läsa den alla fall...

En hjärtefråga

Vad är din hjärtefråga?

Så frågade de i en undersökning på passagen. se där jag kollade på en annons precis. Det ploppade upp en sån där liten ruta med röstning, den var i vägen och det gick inte att kryssa ner den - jätte frustrarande! Så jag kollade på vad det var, precis enligt planerna till dem som skapat den och så klickade jag någonstans i ett försöka att få bort det. Då kom resultatet upp och jag såg till mig förskräckelse att miljön bara hade 22 röster(!) medan arbete och näringsliv hade 81 i röster och social trygghet 80 (alltså de två frågorna som handlade om en själv).

Det är ju tur att det finns hjärtan för alla frågor. Men miljön! Den borde inte ens blandas med de andra frågorna. Det är huvudfrågar. Utan en gynsam miljö är vi inget. Det finns inget samhälle som kan fungera i en värld där naturen är förstörd. Där gifter blandats sig med naturen och allting som vi kallar kretslopp och ekosystem fallit sönder, där finns ingen välfärd, inga skolor, inga sjukhus, inga äldreboenden, ingen kultur finns kvar, jämställdheten och all rättvisa är bortglömd av människors desperata försök att överleva, för där finns ingen social trygghet, man kan inte vårda varandera i en väld där miljön fallit sönder. Det finns ingen att betala sin skatt till ens! Där finns dock jävla massa arbeten men hur vet vi hur vi ska arbeta om vi inte engagerar oss i miljön nu? Förstörs miljön, förstörs balansen i naturen, förstör den föstörs balansen i mänskligheten och i samhällena.

Där fick ni en lite långsynd bild av vad som händer om vi inte röstar på miljön som hjärtefråga på passagen.se!


En akvarell på AbbeyI Norge målade jag jätte mycket. Men fan, jag kan aldrig ha tålamod nog att få klar någon. Denna ovanför är den enda som jag bestämde mig för att göra klar och faktiskt avslutade. MEN den är inte klar för det! När jag ser den nu ser jag ju att det inte alls är klar, den har ju knappt någon färg ens, för det första. Det här fotot är dock inte taget efter det att jag ansåg mig vara "klar" kom jag på nu, jag kämpade på ett tag till innan jag med en suck la i från mig penseln. Nu ska jag sätta mig och måla igen. Ska låna pappas Akryl och göra ett helporträtt av Angus på duk. Har aldrig målat med akryl förr. Ska bli riktigt roligt! Jag tycker akryl verkar skit kul, men jag vet inte vad jag tycker om plastfärg med massa gifter i...


En mening

"Det märkliga är ju att man måste vara väldigt stark om man vill ha hjälp när man är svag."

Sagd av någon som var citerad i någon bok jag läste i somras.


En bild på mig - eller inte

Igår sminkade jag mig. Det är inte varje dag det. Senaste gången var på min student. Innan det på min födelsedag. Innan dess var det över ett år, närmare två år sedan jag sminkade mig. Och då gjorde jag det ordentligt. Stod i nästan två timmar framför spegeln och pillade med örontopsar runt ögonen och särade ögonfransar med nålar. Jag tycker det är roligt att sminka mig. Det är som konst. Anledningen till att jag inte gör det vardaglien är att jag tycker att det är absurt hur mycket skönhetsprodukter som konsumeras i världen. Jag ser framför mig alla dessa plast förpackningar av oliaks torlekar, tjocklekar, färger och former. Som tillverkas, förbrukas och sedan slängs på en hög för att förvandlas till gift som öser ner över naturen. Det är så jag ser det alla fall. Jag har knappt köpt något sådant på över två år. Allt jag köpt är några hudlotion, schampo och deo. Ibland blir jag sugen på att köpa något mer. Men så blir det inte av och det är väl lika bra det? 


En bild jag tycker är rolig är denna - den vänstra sidan av hyllan är min lillasysters, den högra är min. Satt där på sängen och såg detta, log för mig själv, tog fram kameran. Allt jag samlat på mig under sommaren av senar och snäckor, växter som skulle hem och artbestämas, allt fick trängas ihop där näm Majs kom upp och skulle flytta in i rummet med alla sina produkter.Men hur som hälst igår sminkade jag mig! Jag bara kände för det helt enkelt. Och så fotograferade jag mig också. Kanske för att bekräfta för mig själv att jag inte blivit så mycket fulare. Att jag fortfarande kan vara söt fast jag inte sett det på länge. Dock så är det så att det krävs 100 bilder för att på 1 bra foto på mig. Men jag fick några jag tycker om, och jag ska lägga upp dem här. Nej jag skojja - det ska jag inte. Eller jo, en. Men nu när jag ser mig själv med smink känner jag mig bara dum. Ska jag sminka mig nu måste jag sminka mig på ett annat sätt. Jag ser ut som 14 på fotot, gör jag inte? I Norge på biblioteket så frågade dem mig hur gammal jag var, ifall jag skulle få barnkort antagligen. Och då hade jag inte ens sminkat mig fjortis-style!Kan lägga upp detta med. Här ser jag inte sååå barnslig ut tycker jag, 17 kanske? Men jag både är och ser barnslig ut, det är något jag tycker om med mig själv. Vuxen blir man alltid förr eller senare. Sägs det alla fall... Det är sjukt hur stor skillnad det kan bli beroende på ljus och vinklar. Kanske kan lära mig lite sånt så att jag inte behöver bli deprimerad varje gång jag ser ett foto av mig själv. Fast, äch vad ska jag på bilder och göra? Jag trivs bäst i verkligheten, för det mesta. 


En del ljuspunkter

Min mörka händelselösa vardag har fått en del ljuspunkter. Jag ska börja på Feldenkrais och bli hjälpt med att komma i balans psykosfysiskt. Hitta tillbaka den naturliga balans som vi alla föds med men som riskerar att förtvina i ett stressat samhälle, vilket är vad som skett när det gäller mig. Jag ringde till och med dit idag för att bestämma en tid det datumet som min mamma skaffat åt mig. Jag som har världens telefonskräck. Jag satt en stund med telefonen i handen och tittade på telefonnummret en miljon gången innan jag vågade trycka på ring-knappen. (Siffrorna kunde ju ha blandats ihop sedan senaste tolv gångerna jag kontrollerade numret) När hon sedan svarade blev jag helt ställd och kastade ur mig något om vem jag var, mina planerade meningar var som bortblåsta. Men när jag väl ringt så brukar det flyta på mer eller mindre naturligt, eftersom det finns en andra part i samtalet, inte bara jag, vilket betyder att allt inte hänger på mig, jag svarar ju mest på frågor. Jag har ett till samtal att ringa idag, till en kund. Men honom har jag träffat förut så det är inte helt dödshemskt. Bara nästan. På ett sätt är det värre att ringa kunder, för där är det jag som ska ställa frågor och bestämma saker.

Jag har bestämt att jag ska utsätta mig själv för mycket jobbiga saker nu framöver. Inte förrän man ger sig ut i hemskheterna kan någonting hända. Och jag vill att saker ska hända. Jag ser fram emot att ta feldenkrais lektioner (de ser en inte som patient utan som en elev som kommer sig för att lära sig själv hitta tillbaka till sin balans och harmoni med kroppen).

De andra ljuspunkterna ska jag nog presentera så småning om med...En låt - Valley of the dolls

(D.Previn/A.Previn)
Gotta get off, gonna get
Have to get off from this ride
Gotta get hold, gonna get
Need to get hold of my pride
When did I get, where did I
How was I caught in this game
When will I know, where will I
How will I think of my name
When did I stop feeling sure, feeling safe
And start wondering why, wondering why
Is this a dream, am I here, where are you
What's in back of the sky, why do we cry
Gotta get off, gonna get
Off of this merry-go-round
Gotta get off, gonna get
Need to get on where I'm bound
When did I get, where did I
Why am I lost as a lamb
When will I know, where will I
How will I learn who I am
Is this a dream, am I here, where are you
Tell me, when will I know, how will I know
When will I know why?
When will I know why...

En Afzelius låt


En lista med tvättips

Förresten. Jag ska tvätta idag och har glömt allt det jag läst om hur man gör det för att det ska skada miljön så lite som möjligt. Kom att tänka på det förra gången jag tvättade och gick nu in och sökte. Hittade bra tips på Greenpeace hemsida och tänkte att jag kopierar in det här. Och så kom jag att tänka på de tvättnötterna jag skrivit om tidigare. Har inte köpt dem än men får leta upp det och rapportera om hur de var.
Jobbigt att jag inte kan använda "ny rad knappen" längre. De bara försvinner jag jag publicerar inläggen. 

----------------------
När du byter från vanligt tvättmedel till såpabaserat tvättmedel bör du tvätta dina kläder första gången med enbart 1/3 kopp (80 ml) tvättsoda (natriumkarbonat). Detta tar bort tvättmedelsrester som annars kan reagera med såpan, vilket ger gula fläckar på kläderna. Om du är rädd för att några klädesplagg färgar av sig, testa innan du blandar det med resten.

Tvättmedel
Blanda 1/3 kopp (80 ml) tvättsoda (natriumkarbonat) med vatten medan maskinen fylls på. Lägg tvätten i maskinen. Häll sedan i 1,5 kopp (375 ml) såpa. Om vattnet är hårt bör du hälla ¼ kopp (60 ml) soda eller ¼ kopp (60 ml) ättika i maskinen under första sköljning. Väldigt smutsig tvätt kan du blötlägga i varmt vatten med ½ kopp (125 ml) tvättsoda (natriumkarbonat) i 30 minuter. Gnugga de smutsiga områden med flytande såpa eller en blandning av 2 msk (30 ml) tvättsoda (natriumkarbonat) i 1 kopp (250 ml) varmt vatten.

Mjukgörning av tyg
(inklusive ull)
Bifoga ¼ kopp (60 ml) vit ättika för att rena vattnet. Undvik att ull krymper: Lös upp 2 koppar (500 ml) salt i varmt vatten och låt det bli ljummet. Lägg ullen i blöt i 3 timmar. 

Siden

Blötlägg i ca 1 kopp (250 ml) ren såpa och 2-3 msk (30-45 ml) bikarbonat. Pressa ut vattnet försiktigt och skölj grundligt. 

Blekning
Prova att blanda ½ kopp (125 ml) tvättsoda (natriumkarbonat) i varje omgång tvätt för att bleka de vita kläderna och färgerna i de färgade kläderna. Eller tillsätt citronjuice till tvätten och låt din tvätt torka i solen, vilket bleker kläderna på ett naturligt sätt och spar energi. 

Kemtvätt

De ämnen man använder vid professionell kemtvätt är giftiga – inklusive klorin och formaldehyd, som är väldigt giftigt och cancerframkallande. Dessa kemikalier stannar ofta kvar i kläderna efter tvätt. Köp främst kläder som kan vattentvättas i stället för kläder som måste lämnas in på kemtvätt. En stor del av de kläder som ”enbart bör kemtvättas” kan faktiskt handtvättas med tvål och kallt vatten eller tål att bli pressade och strukna. Om tyget inte kan handtvättas, försök att hitta en kemtvätt som kan tvätta med vatten. Kemtvätt i vatten använder värme, ånga, vakuum, vatten och naturliga tvålmedel för att tvätta kläderna. Vid kemtvätt i vatten arbetar även utbildade medarbetare, som bedömer och tvättar varje enstaka plagg individuellt. 

Snabba tips
Tvätta enbart när maskinen kan fyllas helt och använd så lite vatten som möjligt. Upp emot 90% av den energi, som förbrukas vid tvätt, används till vattenuppvärmning. Till nästan all tvätt går det lika bra med kalltvätt och kallsköljning som varmtvätt och varmsköljning. Tvätta endast kläder som behöver tvättas. Ytterplagg som t ex skjortor, tröjor och byxor kan användas mer än en gång utan att behöva tvättas. Torka kläderna utomhus eller i ett varmt rum för att spara energi. Om du använder en maskin för torkning, kom ihåg att rensa filtret efter varje torkning för effektivare luftcirkulation. Ett inte rengjort filter är också brandfara. 

Fläckar

Den första tumfingerregeln i samband med fläckar är att ju snabbare du tar hand om dem, desto större är sannolikheten att du helt kan få bort dem. Den andra regeln är att testa din fläckborttagare på ty get. Om fläcken du testar på blir missfärgad kan du undvika en fläck genom att ”neutralisera” din fläckborttagare. Exempelvis kan effekterna av en syra – t ex citronjuice eller ättika – neutraliseras eller avhjälpas genom att tillsätta en alkalisk vätska som bikarbonat och tvärtom. Kom ihåg att tvätta plagget efter testet. 

Blöjor

Blötlägg i 3 msk (45 ml) bikarbonat upplöst i varmt vatten i badkaret eller i tvättmaskinen. 

Frukt och vin
Blanda genast salt eller kallt mineralvatten på fläcken och häll mjölk på innan tyget tvättas. Det är en bra idé att ha lite mineralvatten i kylskåpet för att ta bort fläckar.

Fett
Doppa bomullstyg i kokande vatten och lägg därefter på bikarbonat eller gnugga med tvättsoda (natriumkarbonat) blandat med vatten. På annat material torkas efter med en handduk, varpå man behandlar med vattenånga och slutligen gnuggar med tvål och bikarbonat. Tvätta i så varmt vatten som möjligt med extra mycket tvål i. Obs: Följ tvättinstruktionerna noga innan du tvättar med kokande eller varmt vatten.

Bläck
Behandla med mjölk eller försök med väteperoxid.

Blod
Behandla genast med salt eller kallt mineralvatten på fläcken och blötlägg i kallt vatten innan tvätt. Vid besvärliga fläckar kan man blanda majsmjöl med talk eller majsflingor i vatten och applicera. Låt det torka och gnugga sedan bort fläcken med en borste eller svamp. 

Kaffe och choklad
Blanda en äggula med ljummet vatten och gnugga in det i fläcken.

Tuggummi
Gnugga in is i fläcken. Tuggummit kommer att ramla bort i bitar.

Läppstift
Gnugga in kall grädde eller stekmargarin i fläcken och tvätta efter med tvättsoda (natriumkarbonat). 

Rost
Blöt tyget med sur mjölk (blanda 2 tsk till 10 ml ättika i en kopp mjölk) eller citronjuice och gnugga med salt. Placera i direkt solljus tills det är torrt och tvätta sen. 

Mögel
Häll stark såpa och salt på fläckarna eller spraya ättika på och lägg i solljus. Fukta fläckarna och upprepa så länge det är nödvändigt. 

Svedda fläckar
Koka det svedda tygstycket på svag värme med 1 kopp (250 ml) tvål och ½ liter mjölk.

Fuktmärken på trämöbler
Gnugga märkena med en fuktig trasa med vegetabilisk olja eller en blandning av smör och tillräckligt med cigarettaska för att göra smöret brunt.


En bondgård i vintergatan

Såg precis ett härligt program på TV från en bondgård. Det var helt och håller "fluga på väggen" filmat, ingen som babblade för att förklara ett syfte eller något. Man bara följde med och observerade. De filmade korna som stod och idisslade, hundarna som sov eller studerade människorna, hönorna som letade efter mat, hästarna som stod och vilade, betade eller fölade, de filmade människorna som arbetade med djuren, åt frukost, sov middag, mjölkade getterna eller gjorde ost. När programet var slut var jag så härligt avslappnad att jag nästan somnade av välbehag. Men jag ska ut med Winston om någon timme, kunde inte somna. Gud vet när jag skulle ha vaknat då. Jag kunde inte somna igår kväll. Fick ta tre sömntabletter. Då somnade jag minsann. Det är bara såna valeriana tabletter, inga dumma saker. Jag älskar dem tabletterna. Det känns tryggt att veta att de finns. Att det finns något som kommer ifrån naturen och som verkar så bra för nerverna när de är i obalans. Ingen långsiktig lösning dock, men ändå. JAg har långsiktiga lösningar också...
Jag hade velat bo på en gammaldags bondgård. Gammaldags bondgårdar och moderna är två vitt skiljda saker enligt mig, och enligt fakta. Jag skulle nog känt mig lycklig av att leva på det sättet. Men hur länge? När eftertexterna till filmen var slut så kom det en ny liten film, som bara var några ynka minuter lång, och som handlade om vintergatan, vår galax. När den var slut så stängde jag av TVn och låg kvar och blundade och tänkte på vad jag nyss sett. Först ett långt program där man fick följa med under ett år på en gammalbondgård. Sen en kortfilm om galaxen vi lever i. Det passade så bra ihop på något sätt. Och det säger någonting också.

En mysig kväll

Ja det är en mysig kväll. Om man bortser från att hela lägenheten luktar gift av rök från en gryta med något bränt - förmodligen mjölk. När jag kommer upp för trappan, har varit ute med hundarna, så luktar det giftig rök i hela trappan, vår dörr står på glänt, jag tänker "shitshitshit". Rusar in, tätt med rök i hela luften, kan knappt andas. Ser att en kastrull står på spisen tar den fort och sätter i vasken (tur att Maja diskade tidigare idag, så att det fick plats). Ropar "MAJA!". Maja "Oj" tar fläkten öppnar fönster. Jag tar mitt camomillte som stått och dragit när jag varit ute.
Nu sitter jag här i mamma och pappas rum med deras röda lampa som ger rummets annars biegegröna väggar en korallaktig färg och som får mina händer att se bruna ut när jag gör en paus i skrivandet och tittar ner på tangentbordet. Jag fick faktiskt litet färg i sommar. Det kunde jag väl aldrig tro. Jag som trots timmars solande bara blev mer och mer mörk metallicröd, eller något ditåt. Det förvandlades till brunt till sist.
Jag älskar Camomillte. Det ger mig minnen ifrån när jag var liten och inte kunde sova, vilket jag nästan aldrig kunde. Mamma gav mig alltid camomillte. Jag älskade det. Det är ett mysigt te. Alltid när jag går på gator med mycket ogräs får jag den mysiga känslan. Ett av ogräsen, som är släkt med camomill och heter baldersbrå någonting luktar precis som camomill smakar (tycker jag - mamma tycker dom luktar bajs). Men men... alla har vi våra uppfattningar om saker och ting. Tur för mig att känna myslukt. Om alla människor känner som mamma så förstår jag ju varför de vill ödsla så mycket tid på att rensa ogräs. Har alltid undrat det. Hmm...
Idag var jag och träffade en ny kund. En super trevlig tjej med en sockersöt liten chihuahuamix vid namn Mimmi som jag ska börja gå ut med på onsdagarna. Ska bli jätte roligt att lära känna en ny vovve! Hon kändes så gosig.
Nä nu är jag bannemig trött! Ska lägga mig och läsa min bok Dockornas dal som jag lånade med hem från Norge, Nonnas gamla bok. Jag ockuperar alltid föräldrarnas rum när dem är bortresta. Nu befinner dem sig i Bergen i Norge. När jag har detta rummet att stänga in mig i känner mig min fullständigt lugn. Jag hade det som mitt rum när jag var mindre. Sen fick jag bo med Maja. 20 år och delar rum med sin lillasyster. Hur låter det? Vi har allafall en bokhyllevägg emellan oss. Men min halva utgör ändå en genomgång för att komma till Majas halva vilket gör att man aldrig kan stänga in sig någonstans. Mer än på toa. Känner mig mer hemma på toan än i min rumshalva. Är nästan aldrig på mitt rum när jag tänker efter. Jaja. Nu är jag här med mitt camomillte alla fall. Har lust för att rita av någonting men ögonen är för trötta, får ta ett par ögondroppar, blunda en stund, läsa en stund, borsta tänderna och sen sova. Imorgon ska jag gå varsin långpromenad med hundarna. Och så städa, jag känner att jag har blivit en såndära städperson som bara vill städa och ha rent, att tvätta har jag börjat älska! Synd för mig bara att jag bor i den här gamla smutsiga "omöjligattfåren-lägenheten". Fast jag älskar det på grund av dess charm och för att det är mitt hem, och hatar den desto mer för att den är en del av de tomma tråkiga liv jag inte vill leva längre. Ush det lät som om jag inte ville leva längre. "Gud om du hörde det så missförstå mig inte! Jag vill leva. Men inte här." Så där. Det kunde ha gått illa...

En Ray LaMontagne låt


En kram av lillasyster

Min lillasyster kramade mig, helt spontant!!
Finns det någonting som kan registrera sådana händelser i ens inre så att man aldrig glömmer det?
Jag blev glad! Det var så längesen hon ens pratade med mig, så som vi alltid gjorde förr.
Det var en äkta kram!
Jag älskar henne.

En tur till gräsmattan - och hem

Jag kunde inte hålla mig borta från gräsmattan då vetskapen som att det var fixardags i odlingarna som jag varit och tittat på ett par gånger gnagde i mig. Jag brukar gå ett varv på gräsmattan med Abbey dagligen. Med brukar menar jag att jag gjort det de fyra dagar som jag varit hemma sedan Norge. Men de andra dagarna har jag gått invid staketet och tittat. Nu, när det var människor där inne (och verkligen en anledning att gå ända fram till staketet och kanske till och med in innanför staketet) vågade jag inte gå nära utan gick och tittade en bit ifrån, som om jag var en som bara gick förbi och rastade hunden och kollade lite halvintresserat på vad de underliga människorna med plantor sysslade med.
Jag ville gå dit. Ville är inte ens rätt ord, det räcker inte. När jag hade gått ett varv och vägen hem var den ända vägen mitt mod hade att erbjuda mig så kändes det som om inhägnaden och all energi som befann sig därinne hade kastat en osynlig spindelmannentråd som fäst sig "spindelmannenstrådhårt" på mitt bröst. Det slet och drog i mig, men min svaghet lyckades slita mig fast.
På vägen hem, en inre dialog (i stil med Gollums i Sagan om ringen?): "Jag vill hem, jag vill hem. Nej jag vill inte hem. Jag vill bort från denna staden, bort från detta landet. Eller bort och bort, jag vill till något, jag vill till. Nej, håll fast vid det positiva du lyckats tillverka i sommar. Släpp det för gud skull inte. Då hamnar du när nere där du befann dig innan du åkte. Men jag känner mig fast. Jag kvävs här. Hur kunde jag någonsin tro att jag skulle kunna lura mig själva att känna mig hemma här. Att trivas här!? Jag har varit här i fyra dagar och jag är redan tillbaka där nere. Det är du inte alls!! Du kan trivas här. Bara du får någonting att glädjas över."
Och jo, det vet jag ju. Men var F ska det komma ifrån? Jag vågar ju inte ge mig ut i någonting!
Satte mig vid datorn (ända länken ut till omvärlden från där jag befinner mig): "Jag vill bort, jag vill bort. Jag ska bort! (satte händerna på tangenterna, men visste inte vilka av dem jag skulle trycka ner) Jag har ingen aning om vart! Vad vill jag? Mykorrhiza (det har på något sätt blivit något konkret, samlande ord på vad jag vill), jag skrev det i googles sökruta. Jag kom bara till min egen blogg... En återvändsgränd, eller? Kanske ett tecken på att det är hos mig bollen ligger om något ska hända i mitt liv? Men FFF. Jag får panik! Om jag bara hade någon att prata med, någon att gå tillsammans med... Inte ens mamma är hemma. Inte ens mamma förstår något i alla fall. Känner mig bara mer ensam när hon är närvarande än när hon är i Norge. Vart fick jag dem där positiva tankarna ifrån i sommras? Vad ska jag tänka på nu för att bygga vidare det där positiva, finns det någon särskild aktivitet som får mig att bli positiv. Jag måste undersöka det. Nu samlar du ihop dig och går ut med Angus (vilket absolut inte är någon aktivitet som sår positiva känslor utan snarare suger ut dem - men ut ska han, den lille)."

Psykiska hinder

Nu i helgen är det Holmahelg på Holma! (Vilken förtjusande mening) Det känns som det mest perfekta tillfället. Jag har sett fram emot att nu när jag slipper skolan kunna ägna mig åt sånt jag tycker känns rätt. I sommar bestämde jag mig - nu ska jag ta reda på vad Mykorrhiza håller på med nu för tiden och försöka vara med så mycket som möjligt. Mykorrhiza är det jag känner till som rör sig närmast mitt hjärta. Och så som om det vore ödet ska de ha ett möte nu precis när jag börjar min höst (med höst menar jag inte årstiden höst utan perioden höst - det är fortfarane sommar!), där alla uppmanas att komma för att planera framtiden, nya projekt och fixa med odlingarna + övernattning. Jag blev så posistiv. Ännu mer än jag var innan. Och tänk vad glad K skulle bli. Vi som har gjort detta tillsammans. Men ikke! Hon ville inte! Trots att jag hade mina aningar (hon har förändrats ruskigt mycket) så höll jag på att sätta i halsen när jag läste smset. Hur kunde K inte vilja(!) åka till holma, och för ett sånt här unikt tillfälle! Och jag insåg konsekvensen av detta - jag ska inte dit...

Social fobi tror jag utvecklas hos vissa människor som har anlagen för det därför att vi lever som vi gör i vårt samhälle. Det är så stort alltihop. Det har ingenting med blyghet att göra. När det gäller mig är det dessutom inte bara den här fobin som gör det svårt för mig i sociala situationer. Det är något mer. Något jag tror ligger till grund för fobin och all spänning som den för med sig.

Nu känns det övertrist (undertrist?). Jag kan inte gå dit ensam. Inga fysiska hinder existerar med dock så många psykiska. Viljan ja... "om man vill tillräckligt mycket så kan man". Nej, om man har för kraftiga spärrar så samlas viljan upp som i vattnet i en sluss och man håller på att explodera! Strömmar ilar omkring i kroppen och man spänner sig rent fysiskt. Det känns som om man är på väg någonstans för hjärnan meddelar en om att man ska något, för man vill något, men man stoppar upp allting istället för att förbereda sig för att det man vill ska att hända. Stress bildas. 

Det känns så löjligt! "Det är väl bara att gå dit!?". Hela tiden sviker jag mig själv med att tänka den tanken. Lika nedtryckt blir jag varje gång jag tänker den.

Fast det har varit värre andra gånger. Jag tänker inte släppa min positiva inställning som jag byggt upp under sommaren. Jag ska kämpa för att behålla ett lugn inom mig, ett lugn som jag dock inte har änn, men hade tänkt skaffa mig. Jag ska inte låta saker slå ner mig. På något sätt kommer jag att hitta en väg som leder dit jag vill. Det som är meningen blir av (lika mycket som det som inte är meningen tyvärr blir av).

Åh det är en sak jag måste skriva om. Tar det i ett inlägg för sig. Det slår mig hela tiden, hårt(!) och jag måste få uttrycka mig om det på något sätt. Det här med att bloggen skulle slippa vara dagbok kan den glömma. Jag skriver ju ifrån där jag befinner mig. Jag befinner mig inte på klimatfronten just nu. Har ingen aning om vad som händer där.


Besøk på Brattås

Ær på besøk hos mammas kusin Unni och hennes man Are. De sitter och tjattrar på køket (mest mamma och Unni, de kan nog konkurera rtt bra i en tjæattertævling, om det nu existerar), jag sitter på stua, har fått låna PCn før att kolla mail och dyl. Passar på att skriva det førsta blogginlægget på evigheter. Men vi ska nog snart ut till hytta igen, Brattås dær de bor ligger bara på andra sidan fjorden, så vi har rætt næra hem. Hundarna sitter och piper på verandan, Are ær allergisk. Det ær en fin kvæll. Åsarna på andra sidan vattnet, som utgør utsikten genom fønstret ær fint færgade av kvællssolen.

Vi kommer hem till Malmø på søndag. Det ær med blandade kænslor. Jag kommer sakna naturen något fruktansvært. Men jag kan komma igång och gøra saker. Jag ser fram emot att hælsa på Mykorrhizagænget och kolla vad som hænt på græsmattan vid annelund dær de børjat odla. Det ær det jag ser fram emot mest. Och så komma igång med dogwalkingen. Træffa de nya hundarna. Och så ska jag ta mig tid att skriva mycket!

Jag har bestæmt att det ska bli en bra pch fin høst i år. Passar bra efter en bra och fin sommar, som inte ær slut æn! Nu vet jag inte vad jag ska skriva. Jo, jag har bestæmt mig før att bloggen åter ska få bli en "klimatblogg" och inte någon dagboksblogg som den råkat bli nu den sista tiden då jag inte haft tid att engagera mig i någonting. Jag ska aldrig aldrig tillåta mig att gøra sådant som hindrar mig från att vara engarerad och sætta mig in i sådant jag kænner før! Som att gå dumma strunt utbildningar om hur man bytar hamsterburar. Men nu ær jag djurvårdare och nu ær det så. En djurvårdare som låter hunden sitta på verandan och pipa. Nu måste jag nog gå ut till henne. Angus sover i en stol. Men Abbey protesterar då och då. Tyckte jag hørde mamma næmna något om klockan också så det ær væl dags att fara tillbaka till Vissevåg nu. Snart. Det tar ju alltid sin lilla stund innan de verkligen reser sig från bordet før att prata klart i hallen och till slut øppnar dørren och sæger hade en sista gång.

Næsta vecka då jag åter ær i Sverige efter sju veckor hær børjar bloggen updateras med nya typer av inlægg. Och Globalthought læmnar sin tid som dagbok bakom sig. Æven om den kommer att vara lika personlig som vanligt, så klart.


RSS 2.0