Hur kan jag göra för att hjälpa?

Jag tänker så mycket på vad som hänt i Norge. I natt drömde jag också en obehaglig dröm där jag och flera ungdomar var på en plats, och visste att någonting skulle hända oss där. Egentligen är det ju dumt att gå och tänka på allt de tragiska som hänt. Man borde ju bara fokusera på att göra något positivt i detta nu istället. Något som bidrar till någon form av återställning, samt att ta upp arbetet för en bättre tillvaro, som ungdomarna kämpade med. Det vill jag! Och tanken arbetar för detta endamål. Vad kan jag göra för att bidra till en liten positiv förbättring?


Sprida medvetenhet... Få människor att inse sitt eget värde och sin egen inneboende kraft och möjlighet att styra över sitt eget liv och livet i stort. Ge människor hopp och tro på sig själva. För jag tror allt börjar i en själv. Alla förändring börjar inom en. Och det är där jag vill påverka.


Denna bloggen var menad att vara en klimatblogg. Jag skrev om alla problem som vi är tvungna att ta i tu med. Jag började i fel ända. Jag fokuserade på fel saker. Visst måste vi vara medvetna om problemen vi står inför. Men ännu viktigare är det att vara medveten om sin egen kraft till förändring, och sin egen skaparkraft. Så att man förstår och tror på att man kan förändra. Samt att ha kontakt med sin inre kärna, för att helt enkelt kunna se bortom sina egobaserade tankar, handlingar och åsikter. För att ha ett stort perspektiv och ett naturligt flöde av kreativitet och inspiration. För att handla för det stora och inte för det lilla. Och denna bloggen speglar min väg emot denna kontakt och mot dessa egenskaper.

Jag lär mig och inser mer om mig själv och verkligheten för varje dag. Jag har bloggen för att reflektera och samla tankar och inspiration. Och min förhoppning är att genom detta sprida frön hos andra som kanske är på samma väg mot enhet och förening som jag. Inte för att jag har något att komma med vad gäller tankar och ideér om hur ett land ska styras eller något åt de hållet. Men för att mina tankar kan vara en länk i någon annans tankekedja. Mot kärlek och fred. Mot frihet och ett öppet sinne.


Yes men fix the world

Såg nyss på en sjukt BRA & ROLIG dokumentär "Yes men fix the world - Dox". Jag höll på att skratta ihjäl mig under inslaget om överlevnadsdräkten. Åh ni måste se den, sån härlig energi och humor för så viktiga och seriösa ändamål.

Finns på Svt Play. Länk här --> Dox

Rotchakrat

Idag fokuserar jag på rotchakrat och det kommer att avspegla sig här på bloggen. Varje sommar då familjen har semester i Norge lånar jag ett gäng böcker på bibblan där uppe. Det är intressant att tänka på vilka böcker det blir som jag väljer varje år och hur det förändrats. När jag var barn var det först och främst massor med häst- och hund böcker,  mest fakta böcker men även norska barnböcker av olika slag. De senaste åren har det blivit mer och mer andlig litteratur. Det började med alternativa läkarböcker, läkeväxt, homeopati och böcker om autism och adhd och andra psykologiböcker. Sedan fysik/metafysik-böcker, böcker om Einstein, ljus och färg har det också varit en del av. Även om djurkommunikation i form av telepati. Men det blev lite för mycket för mig, även om jag inte betvivlar att de som skrivit böckerna verkligen upplever det de gör, men för mig blev det för mycket. Nu har jag kommit i kontakt med Eckart Tolles fantastiska verk samt Deepak Chopra som jag nämnt flera gånger på bloggen. Och denna sommaren lånade jag Tolles bok om att leva i nuet, och en underbar bock skriven av en läkarkollega till Chopra som skriver om Meditation som medisin. Den fängslade mig. Jag bara måste försöka få tag på den! I denna bok, som grundar sig på vetenskaplig forskning, skriver han mycket om chakrasystemet.


Allt jag läst har jag kopplat till att jag har mycket svag eller ingen som helst kontakt med mitt rotchakra, jag har näst intill alla symptom som tyder på detta, både fysiska och mentala. Så nu ska jag inleda en perion då jag övar på att få denna kontakt med min grundande bas. För dig som inte redan klickat vidare till ett annat fönster utan som med öppen sinne kan ta till sig denna "inte väldigt accepterade form av vetenskap" kan jag börja förklara vad rotcharat har för betydelse för oss.


Rotchakrat är det första och lägsta
av våra sju chakran och har lägst frekvens av samtliga. Det är benäget vid svansbenet, eller mellan anus och könsorganet. Det är genom detta chakra vi får kontakt med vårt jordade jag, och då chakrat är i balans ger det oss en känsla av trygghet och stabilitet. De fysiska delar av vår kropp som är i samspel med detta chakra är till viss del skelettet (bäcken och ben) samt änd- och tjocktarm och binjurarna.
Detta charka ger oss möjlighet att uppnå hälsa och välstånd då det helt enkelt stabiliserar oss på jorden. De svarar för vår primära överlevnad, det handlar om mat, trygghet, instinkter och ren överlevnad. Då vårt rotchakra är i balans upplever vi individualitet, stabilitet, säkerhet, stillhet, hälsa, mod och tålamod.


De chakrat är hämmat och i obalans visar vi egenskaper som rädsla, ilska, snålhet, girighet, egoism och sådant som är kopplat till våra instinkter och överlevnad - agression, vredesutbrott oförmåga att tackla vardagen, att förändra sitt liv att bygga upp eller behålla relationer. Det sociala är också starkt förknippat med detta chakra. Man kan ha lätt att bli ensam och isolera sig. Självkänslan kan sjunka och man känner sig värdeslös.


Om rotchakrat är i obalans kan vi få problem med ändtarm, åderbrock, hemorroider, ischias samt ländsmärtor.


Jag önskar jag hade boken
Meditation som medisin här nu för ytterligare information. Men tyvärr...

Jag hittade den på engelska nu dock, Meditation As Medicine av Dr. Dharma Singh Khalsa.
Läs mer om boken här--> Dr. Dharma

Det närmar sig ju faktiskt

Det börjar sankta närma sig dagen då jag lämnar Malmö för att flytta upp till Handnesöya i Nord Norge. Det är nervöst, men tanken på att där finns hästar som jag ska få jobba med och lära känna gör mig lycklig. Och den lyckan tar bort det mesta av nervositeten. Men visst, det är en stor grej. Särskilt för mig, kanske, som har social fobi och aldrig varit någonstans på egen hand. Men detta är en nödvändig handling för mig för att manifestera det liv jag vill leva. Jag måste bli självständig och oberoende. Eller jag måste lära mig att känna mig självständig och oberoende, för egentligen är det precis vad vi alla är, alltid, till vår natur. Jag vill få kontakt med denna natur och inte sitta fast i mina rädslor och fobier. Det måste gå!  


Det är mycket att fixa innan resan. Mycket ska inhandlas, däribland en enorm resväska, så att allt pick och pack får plats. Det är skrymmande grejor som med. Det är kalla vintrar där uppe i vildmarken och det behövs rejäla arbetskläder inklusive, ridhjälm, ridskor och sen har jag ju hunden också som ska med. Även om hon visserligen inte konkurrerar om platsen i resväskan direkt, men hon har ju också sin lilla packning med mat och filtar. Jag hade faktistk tänkt skaffa en klövjeväska dock, tills vi åker, så att hon kan bära en del av sin packning själv. Jag är lite, nej mycket nervös faktiskt över hur hon ska anpassa sig till livet där. Hon gör utfall mot kor och barn. Jag måste hårdträna dessa veckor innan vi åker. För om hon fortsätter så måste ju resan skjutas upp. Men jag måste fortsätta hoppas. Och det är till mig hoppet står. Abbey är rädd och hon behöver en trygg ledare som visar henne att "det här är inte farligt - det här sköter jag - stå du här och titta på du bara" typ. Jag måste sluta låta mina tankar om hur det kan gå påverka mig när hon börjar spänna sig och visa rädsla. Jag har mycket dåliga erfarenheter när det gäller hundars rädsla/agressivitet och är livrädd att Abbey ska utveckla detta.


Ja.. Ibland tror man att man ska gå och lägga sig men så gör man inte det utan man skriver ännu ett blogginlägg istället. Så kan det ju också gå till. Men nu då? Ska jag komma i säng nu? Vi får se... Ordboken väntar.

Ställ dig tre frågor

Tidigare idag satt jag på youtube och uppdaterade jag vad jag missat under tiden jag varit i Norge. Leija Turunen vars videor jag följer hade lagt upp en lång fin video. I den uppmanade hon också alla att ställa sig nedanstående frågor. Jag loggade direkt in på bloggen och skrev ner dem i ett utkast. Dessa frågor ville jag föra vidare. För jag tror det kan hjälpa en i tillvaron att ställa sig själv lite frågor ibland. Försök inte att svara på frågorna om du inte gärna vill. Ställ dem bara helt enkelt till ditt undermedvetna och låt dem sedan vägleda dig.


Vilken värld vill jag leva i?
Vad ger mig lycka och glädje?
Hur kan jag leva på ett harmonist sätt som när inte bara mig, utan alla!?


Jag tycker underbara Leija har så fantastikt fint sätt att uttrycka sig på. Hon talar fritt och inspirerande direkt från sitt hjärta. Kolla in hennes videor, hennes Youtube chanel är som följer --> Leija Turunen youtube


Nu ska jag gå och lägga mig och läsa kvällsboken som idag inte är någon mindre än Svensk ordbok. Hoppas att några nya ord fastnar där uppe i någon liten hjärncell.


As above, so below.
As within, so without.

Unna dig något äkta

Där du sitter; sträck ut nacken, bär, lyft upp ditt huvud och känn att du äger atmosfären ovaför dig, du är en del av den, du får plats hur mycket du än expanderar! Ta ett djupt andetag och känn att luften är oändlig. Andas ut och känn att du delar med dig av dig själv till atmosfären.
Gör det och känn att du är fri!
Detta är något att unna sig på fredagkvällen istället för en påse chips och en redbull! =)
Kärlek från mig!

Slipp dåliga dagar och nedstämdhet

När du känner dig nere, och när allt bara blir fel, och när negativa tankar upptar ditt sinne, försök att känna känslan, känn att det bara är en känsla, en upplevelse, eller lyssna på tanken och bli medeten om att du lyssnar på den, eller känner känslan. Fokusera sedan på att bli medveten om det som lyssnar istället. Fokusera på den tysta och osynliga medvetenheten som alltid existerar i bakgrunden av allt du upplever. Det är du. Du kan genom att få kontakt med denna stilla observatör inom dig slippa att dras med i alla negativa tankar och små felsteg som gör din dag till en dålig dag. Fokusera på vad det är som finns där bakom tanken och som hör, eller ser den, iakttar den. Bli ett med denna observatör. När du inte fäster dig vid det du hör eller ser eller känner inom dig är du dessutom öppen för omvärldens all inspiration, och öppen för kreativiteten att flöda igenom dig. När du plötsligt upplever att du är på samma plan eller våglängd som denna observatör, kommer en enorm lättnad lägga sig över dig och en våg av gränslöshet som är helt obeskrivlig slå dig. Som om du är komplett och att allt är möjligt i ditt liv, exakt allt!

Detta är vad jag försöker lära mig nu för tiden. Jag har upplevt ett tillstånd av total gränslöshet en gång, gränslöshet är det ända ordet som möjligen kan beskriva vad jag kände. Men efter det har mina tankar varit extra intensiva och svåra att gå förbi. Som om jag vore rädd för att uppleva detta tillstånd igen. Det är svårt, att uppna stillheten! Det är en process! Men jag tror på att det är vägen till harmoni. Det gäller att inte anstränga sig, inte kämpa, bara låta det ta sin tid koppla av, lyssna på tanken och fokusera på stillheten, medvetenheten bakom den.

Lycka till med ditt, ifall du vandrar på samma inre stig som jag eller känner att du vill inleda denna process i ditt liv.  


Mitt engagemang

Det känns personligen lägligt att göra en sammanfattning och översikt över mitt engagemang och mitt syfte nu.

Jag skriver mycket flum här på bloggen. Men det jag vill åstadkomma med alltihop är allt annat än flumm. Jag brinner för att sprida en känsla av gemenskap, en känsla av enhet, då jag tror att denna enhetskänsla är det som ska leda mänskligheten bortom alla de de kriser och problem som vi ser idag. Detta engagemang är det största i mitt liv, har jag kommit att inse. Det är helt enkelt det som har upptatt mina tankar dygnet runt de senaste sju åren. Det är det som ständigt väcker mest känslor i mig. Och det är det som drar mig djupare och djupare in i livet, i detta nu. Intresset för en mänsklighet fri från egoism, seperation och hat. Jag vet att mitt liv kommer att ågnas åt detta arbete. Men jag vet inte hur, än, på vilka sätt eller vilka formet kommer att ta. Det får universums kreativitet avgöra i sammarbete med mitt hjärta.

Mitt tysta och tillbakadragna sätt att framföra mina åsikter på kanske inte är de mest effektiva. Men jag gör allting utifrån mina personliga och nuvarande förutsättningar. Personligen får jag jobba med mina rädslor och fobier för att nå det jag verkligen vill och för att åstadkomma det jag verkligen vill. Förändring - förening.

Det hela känns extra viktigt nu, efter att massor av ungdomar som också kämpade och stod upp för det de trodde på, brutalt avrättats i fredags i Norge på Utöya. Extra viktigt, så att energien de spred ut för firhet och människans rättigheter inte går förlorad. Nu få alla som brinner för dessa frågor arbeta extra hårt ett tag. Och jag tror att detta som hänt faktiskt kommer att leda till att fler öppnar sina hjärtan, tar till sig verkligheten och engagerar sig.

Varma tankar från mig till alla som förlorade sin fysiska plats på jorden i fredags på Utöya, de är med oss på ett annat plan nu.


Hemma ifrån Norge - ville inte lämna landet i sorg

Så var man hemma igen. Känns konstigt. Vartenda gång man åker iväg känns det som om man åker iväg för att vara borta i evigheter, men så kommer denna framtid trots allt, och rätt så snart - tiden för hemresa. Extra konstigt kändes det att åka hem denna gången. Det bar emot på ett sätt jag aldrig upplevt tidigare. Det kändes rent ut sagt som om man övergav landet, svek det, när de behövde stöd och tröst som mest. Ja, en dum känsla kanske, som om jag skulle vara till någon tröst, men den fanns där ändå, denna känsla av svek. Kanske är det så att gemenskapen och sammanhållningen automatiskt förstärks vid sådana här kriser och att jag helt enkelt påverkats av detta som alla andra. Radion har stått på konstant och vi har genom den följt händelserna, och i förmiddags även hela minnesstunden i domkirken, vilket väckte stora känslor inom mig. Det är nästan för stort för att ta in. Om man gör det, går man nästan sönder. Det är, som alla säger, ofattbart!

Egentligen är det tragiskt att man fokuserar så mycket på nationen och ens tillhörighet till denna. Att man inte istället fokuserar på mänskligheten som helhet. Det har varit väldigt mycket prat om nationen Norge och att det norska folket ska hålla ihop, vara stolta över att vara norska medborgare. Men var det inte just det som, bland annat, drev denna sjuka man till att utföra det han gjorde? Denna idenifisering med en nation eller viss typ av grupp. Och på så vis skapa ett vi och ett dom. Fiender som måste bort för att vi ska bli kompletta och få ro. Är det inte bättre att tänka att man ska hålla ihop och ta hand om sina medmänniskor, snarare än medborgare. Jag har bara tänkt mycket på detta stora landsmans-fokus, när jag hört det hela tiden. Det skapar seperation och just den typen av handlingar som den som just hänt. Nation mot nation, religion mot religion, politiskt parti mot politiskt part - tillhörighet mot tillhörighet. Istället för Människa - vi.

Det är kanske svårt att tänka så nu, då personen som gjorde detta fruktansvärda också var en människa, en medmänniska. Kanske det är här orsaken till seperationen i detta fallet ligger? Rädslan, frykten och hatet. Om målet är att få slut på sådana här händelser, terror, krig och hat - så måste vi sluta att separera, och istället förena. Jag tror problemen föds här och att lösningen är att, så klart ta fast de som utför dåden och ge dem seriös hjälp, men framför att att omforma samhället så att seperation inte uppstår. Jag ska nog inte gå in mer på mina ideér för de är så faaar away. Ingen tar sådant naivt flumm på allvar. Men jag tror på det så mycket, därför att de kommer ifrån mitt hjärta och inte mitt huvud.

Jag tror inte att den politiken vi har idag kan leda till ett samhälle utan seperation (och därmed terror och konflikter) då det är var hela grejen bygger på - mina åsikter mot dina. Och ja alla har olika åsikter, men om vi suddade ut alla smeknamn som åsikterna stolpas under och bara utifrån våra intressen som människa, och inte läkare, advokat, pensionär, mäklare, lärare eller nickare och alla andra tänkbara titlar och med ren visdom såg till vilka intressen som faktiskt var äkta och inte naiva och egofixerade, att fokus låg på att hitta de svar som faktiskt leder till att mänskligheten som helhet utvecklas och mår bra, så skulle vi ha ett system som inte utvecklade seperation på detta plan - "bestämmelseplanet". Man skulle helt enkelt arbeta för att komma fram till vad det är som är de rätta vägarna, vad det är som gynnar vår art, och inte vår ekonomi.

Åh jag har så mycket oformulerade tankar kring detta. Så mycket sorg över att människors fokus ligger på, enligt mig fel ställen. För innerst inne, under våra titlar och plånböcker vill vi väl ändå alla bara en sak... finna inre fred, lycka och frihet. Om vi bryter ner de olika partiernas intressen till dess yttersta beståndsdelar så får vi samma sak. Bara det att de går olika vägar utifrån sin egen personliga plats i livet, samhället och sin livshistoria. Vissa har ett större perspektiv än andra i sin politik, vissa är mer präglade av sina erfarenheter och personliga intressen än andra. Men vi alla önskar oss ett gott liv men känsla av tillhörighet. Om vi upplever att denna tillhörighet är något som står bortanför var egen makt, något som inte erbjuds en, så är det möjligt att man fångas av sinnets försök att lista sig till denna tilhörighet. Får man inte hjälp eller stöd utan istället fryses ut i detta tillfället, och kanske dessutom får en titel, ja då har sinnet på något vis lyckats med sitt uppdrag. Och man måste fortsätta att arbeta för att uppräthålla denna känsla av tillhörighet.

Ja, det lite så är det jag tänker denna söndagskväll. Men nu måste jag gå och sova.


RSS 2.0