Fortapt

Det har blitt glest mellan inläggen på sista tiden. Jag orkar inte skriva här, bara för skrivandets skull, det käns inte meningsfullt.

Igår hade vi filmkväll, hela familjen. Något av mina lyckligaste stunder, det är när heöa familjen är samlade tillsammans. Med levande ljus i ett mörkt mysigt vardagasrum och någonting gått i en skål som man kan fylla på hur många gånger som hälst. Vi kollade på tre filmer. De två första var Norska, och riktigt bra! Den första hette Mannen som elsket Yngve och den andra, Elling. Härligt att se Norska filmer. Hela Norge får min sinnesstämning att sväva i skyn. Jag längtar till mitt älskade paradis som tro det eller ej ligger 60 mil härifrån. Jag tycker det känns som i en annan värld.

I Mannen som elsket Yngve sjöng killen i huvudrollen en sång som jag tyckte var sa vacker. Den var för mig en typisk Norgemelodi och den fick mitt sinne att sväva i väg till den djupa skogen uppe på åsarna i vårt vackra Eidanger. En speciel vemodig klang som rör sig över de mossbeklädda stenarna, så kändes det. Och här är den...Elling var väldigt väldigt bra och handlade om en smått mentalt störd man som efter att mamman, som tagit hand om honom hela hans liv  nu dör tvingas klara sig själv i samhället. Tillsammans med en annan lite psykisksjuk, men dock så underbart livsglad man får an en lägenhet av Oslo kommune och de två tvingas ta itu med sina personliga svårigheter på ett sätt som lockar fram många skratt ur en. Den var bara så himla härlig och så proppfylld av kärlek och lycka! Ni måste se den, här är  en bit av filmen...


Sen fick Maja och jag mamma och pappa att gå med på att se Twilight. Men vi fick verkigen anstränga oss för att hålla dem vakna under hela filmen. Pappa demostrerade med högljudda snarkningar hur mycket han uppskattade filmen mendan mamma åtminston höl sig vaken, med hjälp av ett ständigt intag av jordnötter, till slutet då hon påstod att den var bra. Så fin musik är det i filmen allfall! Här, för att bara ta några... (Den första är skriven av och sjungs av huvudkaraktären Edwards skådespelare Robert Pattinson)


I kväll blir det ännu en filmkväll med semlor som Maja ska baka senare. Nu måste jag återgå till pluggandet med mikrobiologin.

Remember Me

Detta lovet har jag fått filmen Troy på huvudet och jag såg den tre dagar på raken. Den skapar känslor inom en som inte sipprar ut i första taget. Jag til och med ritade en teckning av Akilles och Hektor i deras stora fight. Och låten som spelas under eftertexten går rakt in i mitt hjärta varje gång den spelas. Den är så vackert vemodig, hela filmen.


Remember, I will still be here
As long as you hold me, in your memory
Remember me

Remember, when your dreams have ended
Time can be transcended
Just remember me

I am the one star that keeps burning, so brightly,
It is the last light, to fade into the rising sun

I'm with you
Whenever you tell, my story
For I am all I've done

Remember, I will still be here
As long as you hold me, in your memory
Remember me

I am that one voice in the cold wind, that whispers
And if you listen, you'll hear me call across the sky

As long as I still can reach out, and touch you
Then I will never die

Remember, I'll never leave you
If you will only
Remember me

(Remember me...)

Remember, I will still be here
As long as you hold me
In your memory

Remember, when your dreams have ended
Time can be transcended
I live forever
Remember me

Söndag

Din sko kommer aldrig att halka så längde du anpassar ditt gångsätt efter underlaget.1 månad

Igår var det exakt en månad kvar tills Verles gammelskog köps upp av ett klick för skogen eller huggs ner. Vilket av dessa två alternativ det blir är upp till oss. Igår bevaredes 5 kvadrat dm gånger 26640 genom människor som klickade på hemsidan. Vad du en av dem?

SKogen är på hemsidan uppdelad i rutor många är uppköpt och däremed bevarade av generösa människor. Men det finns fortfarande 1880 rutor kvar, om inte de blir uppköpta innan den 19 Mars så blir hela skogen nedskövlad och pengarna som människor lagt ner för att bevara Verle går istället åt till att bevara en annan skog.

Men hur många skogar har vi? Är det inte sjukt att ett gäng snobbar med halsband värda så mycket pengar att de skulle kunna mätta ett helt land av hungriga magar, ska representera Sverige medan våra uåldriga skogar som egentligen borde vara våra representatörer, huggs ner för att förvandlas till ännu mer pengar?


bildspel_verle_280x210.gif
Vilket ska representera vårt land ?

Milda makter

Någon har slängt ett mjölpaket i papperskorgen!Och inte är det ekologiskt... Ajdå!

Vid en månbelyst sjö

Idag svek den styrka som håller mig fast vid det liv jag lever mig. Eller så räddade den svaghet som håller mig kvar vid mitt verkliga jag mig? Jag vet inte... Men jag kände hur jag plötsligt inte stod ut längre. Det inträffar regelbundet, och då måste jag bara fly. Så fort jag bara kan. Bort från allt, bort från det som innesluter min lögnaktiga livsstil.


Denna gången tog jag mammas cykel och min snygga nytrimmade Angus och trampade iväg längs Ystadsgatan under gatulampornas gula sken. Jag trampade och trampade och Angus sprang och sprang. Han ansträngde sig inte precis för att dölja sin lycka. Han utstrålade en enorm fröjd där han sträckte ut kroppen i en härligt elegant ökad trav. Kopplet hängde löst och hela ekipaget kändes avslappnad. Emellan åt gjorde Angus en sån där jätte hjäsp som uttrycker hans belåtenhet. Och när jag berömde honom för hur duktig och fin han var så sträckte han på sig lite extra och gav mig en självbelåten blick innan han vände blicken framåt igen i ett litet skutt och la på en aningen högre växel. Det fick mitt hjärta att svämma över av kärlek. Det var verkligen svårt att slita blicken från honom där han sprang. Det gjorde mig så lycklig att se på honom.


Så småningom informerade några skyltar mig om att vi kommit till Husie. Vi fortsatte på en gata tills platsen som mitt inre, under hela vår cykelfärd sökt efter uppenbarade sig på höger sida av vägen. Vi befann oss nu på ett öde ställe i utkanten av en liten by, precis intill en vacker liten vit kyrka. Synen som mötte mig fick mig att bubbla av känslor och jag svängde av ner på en lerig liten parkering där jag parkerade cykeln. Nedanför oss låg en frusen sjö omgiven av hög vass som vars skugga ramade in den månbelysta sjön. Det oerhört starka skenet från ovan gjorde mig häpen. Jag minns att månens ljusstyrka förvånat mig innan. Himlen var helt klar och tusentals stjärnor blinkade hoppfullt högt, högt där uppe. Till vänster låg flera stora stenar i en cirkel Vi traskade ner mot sjön. Det var en ganska brant sluttning nedåt, stenarna låg uppe på en kulle och därifrån fick man en underbar utsikt över det vackra vi precis fått äran att hitta. Men med alla känslor som vällt upp inom mig kunde jag inte sätta mig ner direkt utan var tvungen att gå ner och hälsa på sjön. Jag ville möta den. Komma så nära det bara var möjligt och bada i skenet av månen. Dansa med den höga vassen runt mig. Jag ville vara ett med denna vackra plats. Jag kunde gå ända fram till vattenbrynet. Det hela var som gjort för mitt sinnesstånd. Jag hade stövlar på mig och jag kunde gå så nära att jag stod i vattnet. Tacksamheten för just detta ögonblick, just denna plats i just denna stund, månen som fyllde på min själ med ny styrka, stjärnorna som fyllde i de utsuddade glimtarna i mina ögon, mitt sinne fick sin tröst, mina ögonen fylldes med tårar.


Jag ville njuta så mycket som möjligt av stunden. Hinna ladda upp batterierna så mycket som möjligt innan jag skulle gå igen. Att jag aldrig kan komma undan stressen. Den har satt sig för djupt. Trodde jag verkligen att stressen skulle lämna kroppen så lätt? Självklart var den närvarande. Och den uppmanade mig i det undermedvetna om att skynda mig att samla så mycket styrka som möjligt. Att riktigt suga ut all harmoni som denna plats kunde ge mig. Fast det egentligen inte var förrän stressen lämnade kroppen som den verkligen fick full effekt. Jag försökte slå undan stressen och konsentrera mig på en stjärna. Men vilken stjärna skulle jag koncentrera mig på? Vad var det med mig? Kunde jag inte bara njuta av stunden? Angus njöt inte av stunden. Han ville inte stå still och började huttra vid mina fötter. Han hade ju inga stövlar.


Jag drog in ett djupt andetag och gick upp på ängen med en glatt skuttande hund. Inte heller han kunde få nog av stunden. Han skulle lukta på alla kaninhål på en och samma gång och samtidigt smaka på alla kaninpluttar. "Kom Angus!" hojtade jag till och började springa upp för kullen, upp mot ringen av stenar. Jag kände hur mina ickeexisterande benmuskler arbetade mot tyngdkraften och hur mina stora stövlar och klumpiga jacka hindrade mina rörelser när jag sprang i en hastighet som vilken snigel som helst skulle kunna håna mig för. Angus däremot hängde i kopplet och bokstavligen drog med sin svaga matte upp för branten. Det var väl knappt tjugo meter upp men jag var ändå seriöst andfådd när jag var uppe. Åh, jag ville ju springa! Springa i all evighet! Tvinga min kropp att inte ge upp, bevisa för sig själv att den inte är helt förstörd av ett enformigt och slött liv. Inte än.


Angus hoppade upp på en sten och jag la mig bredvid honom och blickade upp i skyn. Åsynen av himlavalvet får en alltid att känna sig så verklig. Skrämd men ändå upprymd av tillit till universum när man ligger där och tittar upp/ner eller var det nu är man tittar. Angus, som precis blivit av med all päls började snart skaka av kylan. Jag satte mig upp och tog honom i famnen och försökte värma honom. Profilen av hans nacke, huvud och öron utgjorde en välbekant kontur i månens ljus. Jag lutade mig fram och la näsan mot hans huvudknopp och drog in doften av hans söta hundlukt. Bara Angus kan lukta så fruktasvärt gått. En doft godare än alla perfymer och allt godis i hela världen. Jag blickade mot månen och började sjunga på en låt jag haft på huvudet under hela cykeltturen. En keltisk visa som heter "I wish I was in England". Men jag kikade lite nervöst runt axlarna ifall någon var inom hörhåll. Men det var alldeles folktomt så långt jag kunde se. Och jag fortsatte att sjunga, och vissla i takt med att Angus mer och mer slappnade av och rysningarna la av.

Men min vetskap om hur illa Angus tycker om att sitta still så hoppade jag snart ner från stenen och sprang ner över ängen igen.


Hemma på gatan igen, blev jag stannad av en man som kom gåendes bakifrån. Han ursäktade sig och försäkrade sig om att han inte var ute efter att flörta. Han verkade rolig och mycket godhjärtad med en två liters cocacola flaska i famnen. Han sa att han hade sett mig och Angus när vi cyklat iväg innan för någon timme sedan. Han hade suttit i bilen på väg hem från jobbet när han fått syn på oss. Och han sa att han blivit så avundsjuk. Att han också ville ha en liten hund och ta härliga kvällsturer med. Han satte sig ner och hälsade på Angus som var alldeles för upptagen med någon intressant lukt för att hinna hälsa. Vad denna man inte visste var att han hade sett mig fly. Bort från vår så kallade verkliget, och för att citera honom, "fan, hon gör nog precis rätt". 

Även om han inte visste hur djupt jag tog det han sa så  kändes det så fint att möta honom där, och det han sa, att han sa det han sa, gjorde mig verkligen glad, och tacksam. Och jag önskar, önskar att han en dag lyssnar till sig själv och låter sitt inre visa honom vägen till sin månbelysta sjö.


Vi har fått hybris

Med syfte att sprida vidare detta jag precis hittade på en blogg genom ett klick för skogens facebook-grupp så citerar jag hela inlägget + bild här. Jag vet inte så mycket mer om vad det är de tänker göra, men det var en fin idé och vi kanske märker så småning om vad som händer."De svenska skogarna får ge vika åt ett moderna sätt att leva. Vi tror att naturen har en avstressande verkan på människan. Vi ska undersöka detta mer och sedan föra in naturen på platser där den i nuläget saknas. Vårt projekt kommer att öka förståelsen för naturens betydelse för människan.


Vi har fått hybris...


Dagens lärdom:

Tillgång till grönska - om det så bara är utanför fönstret eller i form av krukväxter - gör de anställda mindre stressade, nöjdare med sina jobb och mer kreativa, enligt både svenska och amerikanska studier1


1
Stigsdotter & Grahn, 2004


Med gröna hälsningar //Emelie Envall och Elin Larsson, projektledarna för Green City"


Är ni dumma i huvudet eller, det är en björn!Klicka, klicka, klicka! Den 19 Mars huggs Verles uråldriga skog ner om inte nog pengar samlats in för att kunna bevara den från grymma människor med motorsågar ute efter pengar!

11 exempel på vad du kan göra:

1. Bevara ca 5 kvadratmeter skog/dag genom att klicka på hemsidan! (Lägg den som startsida så glömmer du det inte)
2. Köp ett träd! En björk för 50 kr eller en tall för 200? Själv köpte jag en tall till min pappa nu när han fyllde år.
3. Skriv insändare i tidningar/inlägg på din blogg eller i forum och uppmana folk om att göra det samma.
4. Köp en skogsruta på kartan som ligger uppe på hemsidan och bevara en skogsbit för all framtid!
5. Gå med i facebookgruppen http://www.stylesearch.se/click/?http://www.facebook.com/group.php?sid=4ed615a70f3cf42c5d001061f6349ea6&gid=5723524113 Detta kan bidra med pengar!
6. Länka till hemsidan på din blogg!
7. Sprid youtube filmerna! (sök "ett klick för skogen" på youtube)
8. Lägg en epost-signatur längst ner på dina mail och sprid hemsidan på det sättet.
9. Starta en egen insamling på din skola!
10. Har du ett företag så sponsra föreningen! Det snabbaste sättet att rädda skogen som inte har många veckor kvar om ingen gör någonting!
11. Sma "kotte" till 72550 så skänker du 20 kr!

SNÄLLA!

Pappa

GRATTIS PAPPA <3

Önskar

"Jag är trött på att höra plasket ifrån grunda pölar, jag vill upptäcka och njuta av suset ifrån djupa hav." - Mig

Mammut


Destroy everything you touch today
Destroy me this way
Anything that may desert you
So it cannot hurt you

You only have to look behind you
At who's underlined you
Destroy everything you touch today
Destroy me this way

Everything you touch you don't feel
Do not know what you steal
Shakes your hand
Takes your gun
Walks you out of the sun

What you touch you don't feel
Do not know what you steal
Destroy everything you touch today
Please destroy me this way

Destroy everything you touch today
Destroy me this way
Anything that may delay you
Might just save you

You only have to look behind you
At who's underlined you
Destroy everything you touch today
Destroy me this way

Everything you touch you don't feel
Do not know what you steal
Shakes your hand
Takes your gun
Walks you out of the sun

Once you touch you don't feel
Do not know what you steal
Destroy everything you touch today
Please destroy me this way

Everything you touch you don't feel
Do not know what you steal
Shakes your hand
Takes your gun
Walks you out of the sun

Once you touch you don't feel
Do not know what you steal
Destroy everything you touch today
Please destroy me this way

RSS 2.0