Kalven Kalvin

Är Kalvin verkligen så glad som han ser ut att vara på mjölkpaketen?

image127


Så här såg inte verkligheten ut på vår skola allafall.

En kalv behöver leka och utvecka sina sinnen och muskler. Det glömmer gärna de som jobbar med kor. Man kan gärna hänga in leksaker i form av gummidäck, bojar eller fendrar i taket i kalvboxen, eller lägga in grenar så den har något att sysselsätta sig med. Kalvarna behöver flocken både för sin

sociala utveckling och för att få utlopp för fysisk aktivitet.

(Djuromsorgsbrevet nr. 3 1999)

I vår skola var det fem små tjurkalvar som stod på en kanske tre gånger fem meter stor box, men man ska itne klara, de hade ju faktiskt sågspån i botten. Från stillastående tog de ett bocksprång fram, fullt av enegri och lekvilja, sen kom de inte längre, där var en vägg.

Enligt tidningen Djuromsorgsbrevet  är kalvens sugbehov en mycket stort överlevnadsinstinkt som måste tillfredställas. Kalven diar i ca 5 - 15 minuter. När kalven diat i fem minuter är suginstinkten som störst. Därfor är det bättre för kalven ju längre tid den får gå med sin mamma och dia.

När vi matade kalvarna med uppvärmd mjölk i hinkar tog de inte mer än två minuter innan mjölken var slukad. Då började kalvarna desperat letandet efter något att suga på och sög sedan intensivt på både varandras öron och punkulor!


Kommentarer
Postat av: Klara

hoppas du har haft en bra fredag och får en underbar helg. gå gärna in på min blogg och hissa eller dissa!

2008-04-11 @ 22:51:19
URL: http://lifeofklara.blogg.se
Postat av: Gabriella

hejsna hoppas du haft en bra dag, det där låter som djurplågeri, vad var det för skola egentligen som inte vet hur man tar hand om djur?

2008-04-11 @ 22:54:48
URL: http://dancinginstars.blog.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0