Slösa inte med maten

100 kilo mat är vad vi svenskar slänger i soporna per man och år. Det motsvarar utsläppen från 460 000 oljeeldade villor. Undersökningar visar att att 27 procent av den mat vi släpar hem slängs i soporna.



Konstiga bokstavskombinationer

En liten förklaring om IPCC

När det pratas om klimatet så nämns ofta en bokstavskombination som lyder, IPCC. Men en text blir lätt rörig och ointressant om man inte vet vad dessa bokstavskombinationer står för.

IPCC = Intergovernmental Panel on Climate Change

Denna bokstavskombination är helt enkelt FNs vetenskapliga panel för klimatfrågan. De driver ingen egen forskning utan deras enda uppgift är utvärdera forskningen som görs kring ämnet klimatpåverkan världen över. Det har inget med politik att göra, bara vetenskap. 
  
De är som en länk mellan vetenskapen och allmänheten kan man väl säga? De utvärderar och redovisar om vad som sker på forskningsfronten vad gäller klimatpåverkan. De använder sig av kunskaps som tagits fram om klimatets förändring, påverkan på naturmiljön och samhällens sårbarhet, hinder och möjligheter för anpassning till ett förändrat klimat och även åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser redovisas.

I Sverige är det naturvårdsverket som arbetar för IPCC och reprecenterar landet.

De hade sin första utvärdering 1990 och därefter har de gjort ytterligare två utväreringar (1997 och 2001).

Läs mer här

Ny slags körskola för amerikaner

"Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger lanserade i måndags en stor kampanj för eco-driving, och han får stöd från den amerikanska bilindustrin", skriver Teknikens Värld. Nu ska ska Amerikanerna lära sig köra snålt.
Det amerikanska folket får genom reklamfilmer och hemsidan ecodrivingusa.com, tips och råd för hur de ska minska energiförbrukningen. Om råden följs kan bränslenotan minskas med 15 %!
  Vilket är lika mycket som utsläppen från åtta amerikanska städer av samma storlek som Los Angeles menar menar Arnold Schwarzenegger i en kampanjfilm.

Läs mer på kampanjens egen hemsida
Den är faktiskt intressant och mycket fint gjort, värd att se alltså =)


Nyhet: EB - loggor

Som tack för att man anmäler sig till "engagerade bloggar" kommer man nu att få en logga att placera någonstans på sin blogg. Loggorna är en photoshop tecknad bild av sig själv med en pratbubbla där det står att man är med i engagerade bloggar. Exakt vad som ska stå i pratbubblan är icke klart. Så kommetera gärna vad dy tycker det ska stå!
Jag hoppas detta ska få några fler att vilja anmäla sin blogg då jag märkt att folk gärna vill få någonting för det dom gör.

Så här kan en logga se ut:






Filmstund på globalthought - Leo di caprio


Vår värld

Vi är den enda arten på jorden som kan förorsaka ett en art dör ut - och vi kommer kanske att ha förorsakat 5 miljoner arters död innan vi är färdiga här på jorden. Enligt fakta från dokumentären "Planeten".
   Under de senaste århundradet har antalet ryggradsdjur halverats. Folkmängden har däremot fyrdubblats.Det som ligger bakom vad vi ser i miljön, massutdöendet, är människans expansion. Vi har omvandlat över hälften av jordens landyta, från skogsmark till åkermark - från gräsmark till åkermark och så vidare. 
   Naturprogrammen på TV ger leder nog till att skapa en felaktig bild av hur jorden verkligen ser ut. De visar nämligen sällan tecken på männsklig närvaro och inspelningsplatsen presenteras ofta som en helt orörd mark, trots att det kanske går en stor motorled genom den där savannen där zebrorna gick och betade så fridfullt. Man får genom detta intrycket av att det fortfarande finns stora platser med orörd mark kvar.
   Vi måste ta hand om den marken vi lever på och bevara det lillanaturliga som finns kvar, både för vår egen skull och för de djuren som lever där. Även om du bor i en modern storstad och inte tillbringar tid i natur över huvudtaget, så är du helt beroende av den omgivande naturen. Jorden försörjer oss med ren luft, rent vatten, mat och en massa gratistjänster som du inte tänker på i vardagen. Dessa tjänster ingår inte i några ekonomiska kalkyler - men vi kan inte exiatera utan dem!
   Vi gör oss av med det kapital som jorden är, vi äter oss in i det, vi verderar inte ekosystemet korrekt. Vi påverkar de tjänster vi är beroende av för vår existens. Om vi förstörde får miljo tidigare kunde vi flytta. Men vi måste lära oss att situationen har förändrats. Vi har inte längre någonstans att flytta! 

Inspiration: Dokumentären "planeten"  




Månadens inlägg - augusti

Att leva ett grönare, mer resurssnålt liv innebär ju också att köpa färre prylar. Varje nytillverkad sak du köper bär på en miljö- och klimatbelastning; den har tillverkats av råvaror (som ju inte uppstår av sig själva), den har tillverkats (med större eller mindre energiåtgång), och den har transporterats till butiken och/eller hem till dig (med hjälp av fossila bränslen). Hur stor belastningen är varierar naturligtvis mycket. Men ingen nytillverkad pryl som är ute i den "stora" ekonomin är helt utan miljöbelastning.

Så att avstå från att köpa nya saker innebär nästan automatiskt ett grönare liv. Och det är vackert så. Men det ger oss också anledning att fundera över svåra frågor som: vad behöver jag egentligen? Var är en nödvändighet, vad är bara ett önskemål? Behöver jag köpa nya kläder eller har jag bara lust att göra det? Behöver jag byta ut soffan/renovera köket/byta bil eller är jag bara väldigt sugen på att göra det? Det finns inga enkla svar på sådana frågor; var och en måste hitta sina egna. Men det finns all anledning att verkligen tänka och inte bara reflexmässigt säga "jag behöver verkligen köpa (fyll i valfri pryl)".

Frågan om vad som är behov, önskningar, lust, vad som är grundläggande överlevnadsbehov och vad som är mer sociala behov, tryck från omgivningen, statusmarkeringar etc. har stötts och blötts av ett otal tänkare. De rena överlevnadsbehoven är kanske de enklaste att definiera: vi behöver mat, vatten, sömn, skydd mot väder, skydd mot insekter och rovdjur och vi behöver sociala relationer - få människor kan leva helt utan kontakt med andra, vi är sociala djur!

Och det är i samspelet med andra som det här med behov snurrar till sig. För i väldigt många kulturer är prylar ett sätt att visa var man hör hemma i gruppen och inte minst till vilken grupp man hör. Kläder är väl det tydligaste exemplet. I nästan alla kulturer bär kläder, smycken och smink på ett socialt budskap (tänk t.ex. på slöjor, palestinasjalar, hemstickade yllemössor, gubbkepsar eller små prydliga hattar à la kungahuset). I vår egen kultur kan tillhörighet ibland kräva rejält mycket konsumtion!

Tillhörigheten till en grupp är så viktig för de allra flesta (även om den ibland är ganska omedveten) att det verkligen kan kännas som ett "behov" att skaffa sig de prylar som behövs för att man ska passa in, oavsett om det är en palestinasjal eller en svindyr bil. Och eftersom vi lever i en konsumtionskultur finns det nog också en rädsla hos många att avvika genom att verka "fattig" (jag sätter det inom citationstecken eftersom också den fattigaste svensk är oändligt mycket rikare materiellt än de flesta på jorden). Och att leva ett resurssnålt liv kan ju verkligen se ut som att man lever ett "fattigt" liv, att man inte "lyckats" för att man inte köper grejer. Att ha slitna kläder, få elektroniska pryttlar, äta enkelt, nöja sig med det man har, spara på värme och varmvatten, spara på el, semestra hemma, låna/byta/loppisfynda i stället för att köpa nytt kan nästan bli ett socialt stigma. I en barnfamilj finns t.ex. rädslan för att barnen ska mobbas om de inte får samma kläder och pryttlar som sina kompisar.

Grupptrycket blir ju också stort på många arbetsplatser där det finns mer eller mindre tydliga klädkoder som talar om hur du bör se ut på jobbet. Tack och lov är arkeologer ett ganska slafsigt släkte där klädkoden främst är "bekvämt och praktiskt"! Men många känner ett mer eller mindre uttalat tryck att ha speciella kläder, skor, smink etc. för att passa in på jobbet.

Ekoreko-folket är inte heller oskyldiga i sammanhanget. Hur lätt är det inte att köpa en onödig grej bara för att den är "ekologisk"? Visst, det är bra att köpa t-shirtar i ekobomull. Och det är ännu bättre att slita på sina gamla ett tag till. Eller att sy om. Eller att köpa second hand. Fast man är ju inte lika övertydligt ekoreko om man bara fortsätter att använda sina gamla kläder... här kommer tillhörigheten in igen. Genom att köpa ekologiskt, kravmärkt o.s.v. så visar man ju klart och tydligt att man hör hemma i den lilla "medvetna" gruppen som "tar ansvar" och "försöker göra något för miljön/klimatet". Men tänk igen - vad är viktigast? Att visa vart man hör eller att verkligen leva resurssnålt?

Att bestämma sig för att helt sluta köpa kläder och prylar under en period (eller att t.ex. bara köpa begagnat) sätter hela det här tänkesättet på sin spets. Det kan också bli en rejäl utmaning för omgivningen! Och jag tror det är jätteviktigt, för så här kan vi inte hålla på! Vi kan inte leva i ett samhälle där konsumtionen hela tiden trissas upp. Nånstans, nångång kraschar det och då är det bättre att mjuklanda genom att börja ifrågasätta NU!

Författare är Christina från "Elins trädgård"




Tävling för advokater?

I London har flera advokatbyråer anslutit sig till en miljösatsning där de förväntas minska koldioxidutsläppen med 1,5 miljoner ton inom loppet av 2,5 år. Miljöavttalet som byråerna skrivit under kallas Green500, läs med om Green500 här.




En möjlighet till dig med blogg

Du har hört det förut och jag säger det igen. Vårt klimat står inför störa förändringar och dessa förändringar hotar oss och allt annat levande på planeten. Det är det lilla som i som vi individer gör som skapar skillnaden. Vare sig den är posetiv eller ej!

Genom att publicera en text / månad på din blogg kan du skapa en debatt bland dina läsare och få dem att få upp ögonen på problemet. Vi behöver inte göra allt, vi kan inte göra allt, men vi kan göra lite och jag tycker det är vår skyldighet. Så genom detta projektet ger jag Dig möjlighet att göra en liten skillnad.

Alla texter är välskrivna och intressanta. De är till för att intressera dig och dina läsare och förhoppningvis ge dem en liten tankeställare. Man måste inte hålla med om innehållet i texten för att publicera den. Det hade bara gjort det ännu mer spännande om alla medverkande bloggar som publicerar dessa texter kunde skrivit en egen liten kommentar under texten med deras egna åsikter.

Alla medverkande bloggar är välkomna att lämna in egna texter som vi kan publicera som månadens inlägg. På detta sätt får du chans att synas på flera bloggar runt om i landet och på så sätt få fler läsare, samtidigt som du gör en god gärning i fom av ett litet steg närmare en engagerad och hoppfull värld.

Skicka ett mail här och nu till [email protected] så är du automatiskt med på maillistan om att få nästa text...



Fler bloggare!

Kvoten för anmälda bloggar är långt mindre än fylld. Det behövs fortfarande bloggar av alla typer till projektet "engagerade bloggar" även om många anmält sig vid det här laget. Vi behöver bloggar med flera olika typer av målgrupper, så att budskapet om en hållbar framtid och en tanke på vårt klimat någ ut till alla!

Maila mig idag, nu! Så får du månadens text inom en vecka. Texten, som denna månaden kommer att handla om våra behov av att köpa saker - skriven av Christina på "Elins trädgård" publicerar du på din blogg för att på så sätt få upp ögonen på dina läre och ge dem en tankeställare!

[email protected]

Anslut dig nu och hjälp till att göra en liten med viktig skillnad!

Alnarp




Alnarp


Engagerade bloggar

Uttökning av engagerade bloggar!
En utökning pågår av projektet engagerade bloggar där vi nu är på jakt efter fler bloggar som vill offra ett inlägg i månaden för en gemensam hållbar framtid.

Hur fungerar det?
En gång i månaden får du en text skickad till din mail.  Alla texter har med vårt klimat och dess förändringar att göra och genom att publicera dessa texter på din blogg hjälper du till att sprida kunskap och förståelse samt engagemang hos fler människor.

Hur anmäler jag mig?
Maila mig på [email protected] så skickar jag nästa text till dig som på grund av förening är juli månads text ,och därefter får du augustis.

Projektet har än så länge 10 medverkande bloggar och en text är hittills publicerad, juni månads.

Nedan är de medverkande bloggarna, anslut dig nu!

1. Mathilde Agborg  http://www.globalthought.blogg.se/

2. Maja Agborg         http://www.bigblueeyes.blogg.se/

3. Fredrika                 http://www.freddifagel.blogspot.com/

4. Elin Engman        http://elinengmaan.webblogg.se/

5. Nathalie                 http://bellanathalie.blogg.se/

6. Frida                       http://fridamariaa.blogg.se/
7. Gabriella               Adress saknas

8.  Namn?                 http://tuesdays.blogg.se/    

9. Hanna Börjeson  http://hannaborjeson.blogg.se/
10. Louise Lönning http://louiselonning.blogg.se/ 


Köp solceller på IKEA

Inom några år kommer du kunna köpa solpaneler, vattenrenare och energismarta prylar på IKEA. Det finns ett enormt sug efter billiga och bra solpaneler på marknaden idag. Inom tre, fyra år räknar vd:n Johan Stenebo att de första miljöteknik-produkterna kan köpas i Ikea-varuhusen. Läs hela artikeln här


Vägen

"När folk börjar se något som vackert
då blir andra saker fula
när folk börjar se något som gott
då blir andra saker onda


Vara och icke-vara skapar varandra

svårt och lätt stöder varandra
långt och kort definierar varandra
högt och lågt är beroende av varandra
före och efter följer varandra


Därför agerar den vise

utan att göra någonting
och lär ut utan att säga något
saker stiger och han låter dem komma
saker försvinner och han låter dem gå
han har men äger inte
agerar men förväntar sig inte
när hans arbete är utfört glömmer han det
det är därför det varar för evigt."


- Tao-Te-Chin, kapitel 2


Måste de skriva så vetenskapligt alltid?

Mina tankar

Jag är så trött på det här formella och viktiga språk som forskare och vetenskapsmän alltid skriver med. De är alltid så flitiga med att använda de mest komplicerade orden för att verka så kloka och vetande som möjligt. Kanske ofta för att fylla ut texten så att den låter så "riktig" som möjligt. De verkar sitta på någon högre piedestal och se ovanför alla som läser deras text. Ofta kanske det är någon slags konkurrens vetare emellan som driver dem att skriva så avancerat som möjligt. Men behöver inte alla få kunna ta del av deras texter? Det är ju faktiskt viktigt att ha kunskap och förståelse om de dem skriver. Jag tycker det är så jobbigt att behöva läsa en text tre gånger för att verkligen förstå den fakta som presenteras. Och då är jag verkligen intresserad av att faktiskt förstå. Tänk den som bara råkat hitta texten av en slump. Den kanske egentligen skulle tycka innehållet var jätte intressant, men klickar vidare på grund av att den inte från början är insatt och orkar gå igenom texten så där grundligt som behövs för att förstå. Jag tycker bara det är tråkigt att allt ska vara skrivet på ett sätt som bara de som redan är insatta i ämnet kan förstå. Därför försöker jag (så gått jag kan i alla fall) skriva om dessa fakta så att vilken ungdom eller "oformell" vuxen som hälst kan förstå. Fastnar alla fall alltid själv för bloggar som skriver på detta sätt.

Vad tycker du?


Eat kangaroo to 'save the planet'

Nyhet

Nu har Australienska forskare gått ut med att kängrukött är framtidens köttindustri. I alla fall i Australien där de redan nu producerar 30 miljoner känguruer/år. De hoppas dock på en drastisk ökning av landets nuvarande produktion av känguruer. BBC skriver i sin artikel att Australiens får och nötboskap idag står för 11 % av landets utsläpp av växthusgaser och hoppas kunna minska denna genom att byta ut denna boskap mot känguruer. 
   Anledningen till att känguruer är mer "miljövänliga" är att de inte producerar metangas i sin matsmältningsprocedur som kor och får gör.



Tyck till här!

Trevligt

"Arikanska länder och EU sitter just nu i förhandlingar om hur matproducenter i Afrika ska kunna påverka och bestämma över sin egen produktion samt få tillgång till mer klimatvänlig teknik" - Svenska Naturskyddsföreningen

Detta låter ju som trevliga nyheter. Men tyvärr har EU satt sig på tvären och vill bara skydda sina egna intressen. De skriver inte i texten informationen är hämtad ifrån vilka intressen eller på vilket sätt men tydligen förrvärrar detta de Afrikanska matproducenternas livsvillkor. Och inte nog med det så är det ett stort hinder i arbetet mot klimatförändringarna. Illa!

Du som bor i Lund - Malmö eller i närheten har möjlighet att den 30 augusti komma och utvekla dina kunskaper på ett seniminarium som ska handla om kopplingen mellan klimat och handel. Platsen kommer att vara Naturskyddsföreningen i Skånes kansli på Nils Bjelkegatan 4b, Lund och tiden är 14.00-17.00.


Skogsmullen vs stadsnissen?

Det här är ett inlägg tillägnat dem som hamnat på kant med begreppet miljömedveten samt känner att sina intressen blir hotade när miljömedvetenhet kommer på tal.


Att vara miljömedveten och ändra sin livsstil för hållbar framtid är inte samma sak som att vara "skogsmulle". Man måste inte tycka om att vandra i skog och mark, plocka svamp och titta på insekter för att kunna kalla sig miljömedveten heller. På något sätt och hos några människor har dessa två olika saker blivit väldigt nära besläktade. Och det är inte så svårt att förstå då "skogsmullen" förmodligen redan är insatt i och har kunskaper om naturen samt att hon känner sig närmre naturen och därmed känner stor vilja att göra någonting för att stoppa miljöförstöring och liknande problem.

Men finns det egentingen någonting som säger att hon måste vara miljömedveten bara för att hon knallar runt i skogen varje dag? Hon kanske inte har i tanken att kikaren hon köpte från, låt oss säga Australien, har flugit över halva jordklotet för att hon ville ha just det märket. Hon kanske heller inte tänker på hur mycket bensin hon konsumerat det senaste året för att kunna komma ut i skogen var och varannan dag.  

Om vi nu ska försöka förklara detta på ett enkelt sätt och tillåta oss att vara lite fördomsfulla så är motsatsen från "skogsmullen" "storstadsnissen" som aldrig sett en bärfis eller en klibbticka utan vars stora fritidsnöje är att gå i affärer och inhandla kläder, skor och dyl. De här två personerna med dessa olika intressen kan påverka miljön precis lika mycket. Skillnaden är att den ena åker till skogen, och den andra åker till shoppingcentret. Den ena köper kikare, termosar och gummistövlar medan den andra istället köper tre par skor och ett par ögonskuggor.

Egentligen är båda två precis lika beroende av naturen, då de lever här och nu på samma planet och använder lika mycket på naturens resurser. Att vara miljömedveten handlar om att veta hur stora skador man gör genom att handla på ett visst sätt och undvika att göra på dessa sätt. Vill man köpa en kikare eller vill man köpa ett par skor tänker man på varifrån man köper denna och av vilka material och ämnen den består av. Man köper inte lika mycket och man åker bussen till sitt resemål istället för att köra fram och tillbaka med bilen. Sen kanske det blir svårare att ha intresset shopping då det bygger på konsumtion, än att ha intresset att lufsa runt i skog och mark. Men när allt kommer omkring så är väl shopping egentligen bara ett sökande efter lycka och ett sätt att lindra sin rastlöshet och genom lite insikt kanske man inser att man inte kan köpa sig sin lycka. Men detta är ett annat kapitel som jag inte vill gå in på nu. Utan nu avslutar jag detta inlägg med att skriva att jag hoppas du tänker på detta nästa gång hon blir uppmanad att tänka på miljön. Du blir inte uppmanad till att ändra ditt liv och dina intressen, bara till att inte genom dessa förstöra vår gemensamma framtid. - Tack


Ett positivt inlägg

Det känns för mig ibland som att allt det positiva i klimatdebatten har en tendens att glömmas bort. För ju mer negativt någonting är desto viktigare är det väl egentligen att lyfta fram det positiva? Jag läste en insändare skriven av Hans Lehrecke i Sydsvenskad idag som, genom all dess positiva glöd inspirerade mig. Det är ju faktiskt så att vi borde känna hopp och inte hopplöshet när det gäller klimatkrisen. För även om det är hemskt att det är vi människor som startat en uppvärmning av planeten så är det ju någonstans tur att det är vi och inte andra faktorer som startat det och håller igång det. För som det är nu har vi ju faktiskt en chans att stoppa uppvärmningen. Och tack vare mycket forskning och engagemang från folk som tagit det här på allvar, så har vi faktiskt lösningar till en hållbar framtid! Som Lehrecke skriver i sin insändare så skulle vi genom att placera ut solceller över 7% av Saharas yta kunna försörja hela jorden med energi, så som vår energiförbrukning ser ut idag. Detta skulle förbättra hela världens ekonomi och inte minst för de fattiga länderna runt Saharaområdet. Vad han också tar upp i sin insändare är att vi borde tänka på, och glädjas åt att antalet krig minskar och antalet demokratier ökar. Svante Axelsson från Svenska naturskyddsföreningen menar att ozonhålet liksom försurningen minskat avsevärt. Och så nämner han detta med att det finns miljövänliga lösningar för vår energiförbrukning. Så är det ju faktiskt så att vi har möjlighet att idag(!) förändra vårt levnadssätt så att vi minimerar vår personliga belastning på miljön. Jag säger som Mahatma Gandhi "Live simply so that other may simply live". Och i ett annat inlägg ska jag berätta exakt om var jag själv gjort för att leva ett "enkelt liv" och på så sätt minskat min energiförbrukning. Så det finns hopp för oss här på jorden trots allt! Mycket mer positivt har jag läst idag och mycket mer positivt kommer jag att skriva här senare, men nu måste jag ut i solen med min hund!


Malmöit? Se hit!

Om du bor i Malmö och har lite fritid och energi till övers som du vill lägga på något viktigt där du verkligen behövs, så maila mig på [email protected] så har jag någonting för dig! Kanske det till och med visar sig vara en öppning till en spännande framtid. En framtid byggd på hopp och förändring!



Klimatkrocken

Jag skrev ju i Torsdags att jag och mamma skulle gå med på Klimax demonstration. Vi gjorde det och det var en rolig uppöevelse vill jag lova. jag rekomenderar alla i Malmö att följa med nästa gång. De har klimatkrockar den första Torsdagen varje månad. och samlingen är vid triangeln 17.30 varje gång. Alla är välkomna!
   När vi hade masherat längsgågatan med alla slagord och kommit fram till drottninggatan där krocken skulle äga rum, började folk släpa fram bord som de ställde mitt i gatan (efter de har spärrat av vägen med sina stora plakat) och serverade paj och saft. Folk satte sig ner på gatan som om de var världens självklaraste grej, och började prata och fika. Några tog fram pingiskacket samt boll och började bolla med det och vissa hoppade hopprep. De stora högtalarna spelade all möjlig musik på hög volym och ett par tjejer stod och dansade mitt i gatan. Det var en härlig stämning och allting var godkännt av polis och även en dialogpolis var med och kollade läget, men det var också den enda polisen som syntes till under hela aktionen. Klimax domonstrationer är kända för att vara så fredliga och det är nästan alltid trevlig stämning och glada miner. Förutom i våras när två deltagare blivit påkörda av en bilförare som blivit upprörd och kört rakt in i folksamlingen. Det var en bil som var påväf in i plakaten, men den stoppades och polisen förklarade att de hade tillstånd och fick den att vända. 
    Jag hade ju utsett ett uppdrag till mig själv. Jag skulle hålla kolla på folk ansiktsuttryck under aktionen för att se om folk såg upprörda och irriterade ut eller om de såg ut att upskatta det. Till min stora glädje såg folk mest glada ut och log när dem såg alla glada människor sitta i ringar och äta paj. Jag hade inte möjlighet att se deras miner i den stunden de insåg exakt vad det rörde sig om, som jag egentligen hade velat, då jag hade vetat att det var deras åsikter om klimax deras ansiktsuttryck avslöjade. Och efter en stund tyckte jag att de vissa leenden mer liknade hånleenden än glada uppmuntrande leenden. Men jag kan inte avgöra folks tycken av endast ett ansiktsuttryck. Även om det ibland kan säga mer än ord, då ansiktsuttryck inte ljuger. Men de flesta såg glada ut och vissa anslöts sig till och med till folksamlingen. 
   Ett par gånger upphörde musiken och första gången var det en av de killar som var med och startade Klimax som höll ett litet tal och berättade om föreningen och lite annat.  Nästa gång var det en annan av killarna som pratade om framtida projekt och hur man kunde stötta dem. Jag tyckte det var en trevlig stund och jag tänker absolut  återkomma nästa klimatkrock! Även min lilla hund Angus blev så välbemött och blev serverad vatten de hade haft med i hinkar. En av tjejerna berättade att de planerade att ha en klimatkrock där de skulle uppmuntra folk att ta med sina husdjur. Då tänkte de bland annat prata om köttindustrin. Det lät intressant, och jag kan skriva mer om det här sedan. Om du bor i Malmö hoppas jag få träffa dig på nästa aktion!

Vem styr världen egentligen

En tanke som så ofta flyger genom mitt huvud, och precis tittade förbi igen, är att allt är så konstigt. Jag ska utveckla detta kanske? När jag bara har tänkt i flera dagar utan att läsa eller få några intryck av vad andra människor tycker och tänker, så blir jag så nere. Världen känns som en stor håla med blodtörstiga människor som bara är ute efter rikedom och karriär för egen del. Men när jag sedan surfar in på internet och läser alla människors tankar som de så grundligt tänkt igenom, blir jag så glad. Människor tänker egentligen mycket, var för sig. Men om de inte för ut det i verkligheten stannar de bara kvar som tankar och världen blir istället styrd av andra behov hos oss. 
   Jag läste precis en intressant blogg av en kille vid namn Stefan och det vår då tanken uppenbarade sig igen. Varför ser världen ut som den gör när det finns så mågna visa människor? Varför tar inte dessa människor tag i vår gemensama värld och styr upp den? Kanske det hade varoit bättre om den såg helt annorlunda ut än vad den gör i nuläget? Tänkt om det hade varit bättre om den styrdes av någontign annat än kunskap? Som till exempel de lagar vi alla har innom oss. De lagar vi har lärt oss att så duktigt stänga av. 
   Jag vet så klart inte, jag bara spånar. Kanske det är så att vi alla har en egen natur innom oss som hela tiden visar vägen, men att vi genom alla yttre omständigheter vi byggt upp runt om kring oss har svårt att se den. Jorden har sin naturliga bara runt solen, humlan har sin naturliga livsrytm i naturen och krabban lever efter sin livsrytm i havet. Allting har kanske sin egen natur inom sig, även vi, och när vi våldför oss på denna går det inte att undvika att få konsekvenser. Vi gör ingrepp i denna naturliga balans och harmonin på jorden försvinner längre och längre i fjärran. När vi lägger våra abstrakta lagar och regler skapas en konflikt. I fall det är så här måste en av konsekvenserna vi lagt på oss vara den hotande klimatpåverkan vi ser idag. Även fattigdom och svält måste vara en av konsekvenserna av vårt ingripande i naturens normala rytmer, eller ska jag kalla det kretslopp? När vi tar och tar, gräver och gräver, på ett ställe, bildas en grop. 
   Om vi kan lära av naturen som vi i och för sig kommit långt ifrån i och med vår stora industrialism, kan den ge oss värdefullt vetande som vi kan lära oss leva efter. Vi lär oss läxor och vi inser våra misstag. När vi lärt oss följa vårt eget rels genom livet, först då hittar vi den lycka och betydelse vi hela tiden jagar efter. Ofta genom att glida tvärsöver relset och ge oss ut på helt andra ytor än vi borde. Genom att försöka köpa oss denna lycka. Eller genom en karriär som bygger på att ta, försöka lindra sin rastlöshet. Som egentligen bara kommer utav av vi spårat ur från relset vi föddes på. 
  


Klimax idag

Halv sex idag ska Klimax här i Malmö ha demonstrera. Mamma och jag ska dit och se på, tänkte det skunde vara spännande att föklja med dem en gång och se hur det går till. Själv ska jag fokusera på människorna runt omkring och deras ansiktsuttryck. Hur blir dessa demonstrationer bemötta av folk. Nästa gång de hör ordet klimat, miljö eller koldioxidutsläpp, vad tänker de på då? En kamp de är villiga att deltaga i, eller på ett gäng irriterande människor som hindrar deras väg? Är detta verkligen rätt sätt att påverka folk? Jag har ingen aning. Jag vet bara att vi måste agera. Och jag gör det nu genom att följa med på en demonstration. Jag beundrar Klmax och uppskattar deras engagemang. Men jag kan inte ibland låta bli att tvivla på deras metoder. Men vi får väl se! Olika människor tar det förmodligen olika.

Linbana i Malmö

Läste precis en artikel som jag tyckte var intressant. Vad sägs om att åka linbana till centralen till exempel? För att ha en chans att få en framtid som parti i vårt numera miljötänkande samhälle måste partierna komma ut med fler klimatsmarta lösningar. Partierna i Malmö har några förslag, folkpartiet diskuterar om en tunnelbana. Den skulle vara en tvärbara till citytunnelen och gå från Limhamn till Kirseberg. Det pratas även om förarlösa fordon, trådbussar och nya försök med citycyklar. Och även en särskild busslinje och på långsikt en spårvagnslinje mellan Skanör - Falsterbo och malmö. Hos Miljöpartiet och Demokratisk vänster pratas det om snabbspårvagnslinje på en breddad motorväg mellan Lund och Malmö. Vilket jag själv tror skulle uppskattas och behövas av alla de hundratals människor som jag står och trängs med i tåget på mornarna på väg till skolan. Sedan har Centern kommit med ett förslag om att museilinjen i skottsparken ska byggas ut till en ringlinje via Västra hamnen och Centralen. Vänster partiet vill prova en tid med avgiftsfri kollektivtrafik. Och sedan det mest spännande förslaget enligt mig, Carl-Axel Roslund (m) vill anlägga en linbana från Centralen i Malmö till Västra hamnen. Det låter ju lite fantasifullt, men det kanske är just fantasi som behövs!?

Nystart

Nu är jag hemkommen från Norge och bloggen kommer nu att bli dagligt uppdaterad med nyheter och texter om klimat och människans attityd till detta. Jag har två texter att skriva till engagerade bloggar och jag skickar ut dem så fort som möjligt till de bloggar som anmält sig. Just nu håller jag på att adoptera min andra hund och är inne och snokar runt på internets alla hundforum och läser. Jag kom precis in på en tråd som hette "överdrivna inköp". Detta är en sak jag tänkt på en del. Hur mycket vi faktiskt konsumerar till våra hundar! Tjejen som startat tråden skrev så här, "Röjde lite bland Miras grejor idag och insåg genast att jag handlar en hel del till min hund... När jag räknade efter så kom jag fram till att Mira har 3 uppsättningar mat & vattenskålar, 6 koppel, 7 halsband, 1 sele, 3 stickade koftor, 4 täcke, 1 fleecedräkt, 2 tikskydd, 3 sängar och 4 burar. Förutom detta så MASSOR av leksaker, gosedjur, ben & diverse skötselgrejor såklart... Hmmmm... Misstänker om att jag inte är ensam här om att shoppa en del till mitt lilla hjärtegull... ".  Hon fick flera svar av människor som klände igen sig och blev lättade över att inte vara ensamma om att shoppa ihjäl sina hundar. 
   Själv vet jag inte vad jag ska säga. Jag har precis bestämmt mig för att sluta köpa nya saker i onödan utan istället köpa det som går begagnat. Det är så mycket saker man har på vind och i källare som man inte behöver. Tänkte rensa ut och sälja överflödet på loppis, eller tradera. Så kan jag själv köpa saker på samma sätt när jag behöver någonting. För oftast är det ju så att man inte behöver allt man tror man behöver. När man vet att man inte har det så saknar man det inte. Låt oss tänka att vi har en skål godis på bordet, varje gång man ser skålen blir suget stort av att ta en bit. Men har man itne skålen stående där så tänker man inte på det.
   Min hund äger rätt många halsband, tre - fyra koppel, men faktiskt inte mycket mer. Han har två hundkorgar och en uppsättning mat/vatten skålar. Hundleksakerna har vi rensat ut och glöm att jag köper nya. Det är egentligen absurt hur vi faktiskt använder massa plast, gummi och andra otrevliga kemikalier och tillverkar en massa grejor som överhuvudtaget inte behövs. Hundarna blir precis lika glada över en gammal strumpa att slita i. Ofta är de här färgade pipbollarna bara stressframkallande och bidrar till ett sjukligt fixerande. Det vet jag av egen erfarenhet.
    Så framtidens hundleksaker hoppas jag kan få bli gammla gosedjur, sockar och skor som inte används, en gammal kastrul eller burk kan bli utmärkta aktiveringsleksaker, ja bara fantasin sätter gränserna. Själv brukar jag fylla gammla toarullar med gått och tejpa igen dem. Jag vet att det är populärt hos många hundar. Istället för dessa tusentals kongleksaker av gummi som köps i mängder. Hoppas, hoppas bara att hundägare föstår att man måste tänka till även här. Fast det "bara" är en hobby!
    Jag läste även nyligen på en sida jag slumpade in på om modevisningen "dogs on catwalk" som beskrevs så här, "Modevisningen Dogs on Catwalk den 11 mars, visade plagg och accessoarer för den stilmedvetna hunden såväl som dess matte och husse. Vi såg unika hundplagg av Martin Bergström, som omnämns som en av Sveriges mest lovande designers". Jag bara undrar, vad är en stilmedveten hund? Hur mycket pengar läggs ner på dessa plagg? Hur mycket energi går åt till att tillverka dessa plagg? Hur mår dessa hundar som bär dessa plagg?
Här är några bilder från modevisningen:



Min slutliga tanke om detta, när ska människor lära sig att behärska sig? Visst är detta mångas hobby och livsglädje. Inte bara mode till hunden utan även till sig själv. Och jag känner även hur en liten del innom mig ibland drar iväg åt detta håll, men inte tillåter jag mig själv för det. Ser inte folk hur fel det är? Eller hur har det kunnat bli så här!? Se på hundarna, de är djur! De följer sina enkla behov och lever utifrån dem. Kan inte vi lära av dem? Lära oss vad riktig lycka är!?




RSS 2.0