Citat

"Någonstans under vår utveckling gick vi från att vara till att ha." - Peter Eriksson



Återvinn din julgran efter jul

Nyhet

Julklappar och julåtervinning
2008-12-19
Naturskyddsföreningen presenterar en grön guide med tips för en miljösmart jul, som refereras i Expressen. En julgåva som stöder klimatet och världens skogar och hav. Köp utsläppsrätter, ge bort ett medlemskap, bli miljösponsor eller hitta smarta produkter i Naturbutiken.

LO-Tidningen skriver att det "forsar klimatböcker ut från förlagen i samma takt som glaciärerna smälter" och den som ännu inte köpt julklappar kanske kan hämta inspiration från tidningens sammanställning av sådana böcker.

Och när granen barrat färdigt, kan den komma till nytta. I en förbränningsanläggning med energiutvinning kan en enda gran ge lika mycket el som en adventsljusstake förbrukar på en månad, skriver Trelleborgs kommun på sin webbplats, och lämnar en rad tips på hur man kan "återvinna julen".
» Läs Expressens artikel om julklappstips
» Läs om julklappstips på Naturskyddsföreningens webbplats
» Läs om Naturskyddsföreningens undersökning om att det blivit lättare att hitta ekologisk julmat
» Läs artikel i Etc.se om att rödgran är bäst för miljön
» Läs LO-Tidningens artikel om klimatböcker
» Läs återvinningstipsen från Trelleborgs kommun

Miljöbudget i Storbritanien

Nyhet

Unik lag ska minska växthusgaser
2008-12-19
Storbritannien får snart en lag som ska reglera att landets miljömål uppnås. Storbritannien ska minska utsläppen av växthusgaser med 80 procent fram till år 2050, jämfört med 1990 års nivå, säger energi- och klimatministern Ed Miliband i en intervju med Sveriges Radio.

Lagen som Storbritannien nu får heter The Climate Change Act. Den innebär bland annat att regeringen gör en slags miljöbudget, bestämmer hur utsläppen ska minska, och detta måste följas.

- På liknade sätt som vi måste följa en finansbudget måste vi nu följa en miljöbudget, säger Ed Miliband.

» Läs inslaget på Sveriges Radios webbplats
» Läs ett tidigare tal från energi- och klimatministern
» Läs mer om den brittiska lagen


Vit jul

Ihopp om att få lite snö så här under jullovet laddade jag upp lite snö här på bloggen. Hoppas de högre makterna ser mina böner och ger oss lite vitt att glädjas åt!


Hundpuss


Detta lovet väntar två foxterrier trimningar. Suck*

Livet mot ett självständigt ego

Att växa upp

Man har ingen annan än en själv att luta sig tillbaka mot. I slutändan är det alltid en själv som tar hand om en. När man är liten har man förhoppningsvis ett par ansvarstagande målsmän som sätter gränser, lär en att älska och förstå varandra. Men med tiden man växer upp går ansvaret, antingen man märker det eller inte, mer och mer över på en själv. Tar man inte detta ansvar går man lätt under av hopplöshetskänslor och annat ledsamt skräp som leder en till depressioner av olika slag. Alla har väl från början en dröm? Under tiden man lever inser man att den faktiskt inte kan bli verklighet om inte man själv tar tag i den, men också inser man att den faktiskt kan bli verklighet bara man sätter igång. Men målsmännen som innan var där och skötte alla bakgrundseffekter är nu mer eller mindre ett minne blott. Man upptäcker plötsligt att de har sina egna liv. De är inte bara en del av ens eget liv. Alla människor blir plötsligt egna personer och inte bara medspelare i din verklighet. Och nu är plötsligt allt upp till den själv om något ska bli av. Jag minns när jag en dag insåg detta. Jag kände mig så dum. Det var dagen då jag upptäckte att vi har vårt ego att tacka att vi finns.


Mailen krånglar som vanligt

Jag skulle skicka ut texten till alla engagerade bloggare, men så klart, hotmail var inte på min sida. Mailen har inte fungerat på två dagar men nu ska jag göra ett nytt försök. Jag har faktiskt redan en ny text som handlar om odling i stan. Den skickar jag ut någon gång efter nyår. Men nu ska jag in och brottas med hotmail igen.

Nu är det jul här i vårt hus

Igår gjorde jag och Maja en massa julgodis, sedan klädde vi granen som vi köpte på morgonen (Den var obesprutad och odlad i örkeljunga här i skåne(kanske anledningen till att den ser ut som den gör, men vad väger tyngst egentligen?). Idag var jag och Maja ute på en misslyckad julklappsjakt i stan då jag kom på att jag blir riktigt nedstämd av att gå runt bland all denna överkonsumtion. Snirkla runt bland en massa massproducerade prylar som ligger och väntar på att någon stressad människa ska lockas köpa den i all hast. Det där kan väl ingen människa må bra av? Nej jag tycker inte juklappar ska vara på det sättet och det blev inte en enda julklapp köpt för mig del. Ett presentkort på Game till min kusins lille son lyckades vi få med oss hem, det var allt. Jag känner ett svagt illamående för sånt där "första bästa pryl inköp". Det ska vara en tanke bakom klappen, något som man vet betyder något mer än en "vad fin pryl-pryl" gör, den ska väcka en tanke, eller en känsla hos personen. DÅ snackar vi julkappar! Och då är det hur roligt som hälst. Än är det någora dagar kvar till tomten kommer, så något ska jag väl hitta på. Sista minuten, det är min melodi.

Så här kan det se ut i en julig stuga på Möllan dan före dan för dan före doppare dan...




Nu ska jag på bio tillsammans med lillasyster Maja. God jul på er!

Engagerade bloggar

Det var ett tag sedan det kom ut ett "månadens inlägg" och med viss misstro till att det någonsin kommer komma ut ett inlägg per månad säger jag, det kommer ut en text när jag har en text. Ska dock se till att det inte blir allt för länge mellan varven. Tråkigt nog tror jag inte det är särkillt många som saknar dem. Men de behövs för den lilla förändringen bland folk. Här kommer allafall det nya inlägget som helt enkelt är texten till ett muntligt framförande om välfärd jag höll i min skola. Texten riktar sig till en klass djurvårdare, så att ni inte blir förvirrade när ni läser. Enjoy...


Foto: Mathilde Agborg

Engagerade bloggar - Välfärd

Hela Internet är proppfullt av artiklar och siffror på hur många människor som far illa på grund av så kallade välfärdssjukdomar varje år. Jag bestämde mig för att utgå ifrån en uppsats jag hittade skriven av en socionomstuderande tjej vid namn Marlene Jernberg. Hon har utrett välfärdens inflytande på oss här i Sverige. Jag valde sedan att avluta med att se till de större perspektiven, det vill säga hur vårt västerländska välfärdssamhälle bygger på att människor i andra delar av världen mår dåligt och hur det i sin tur även påverkar planetens tillstånd. Men vi börjar i Sverige.


Det första vi kan göra är att göra klart för oss vad definitionen för hälsa är. Enligt världsorganisationen WHO är ordet hälsa en beskrivning av en individs välbefinnande fysiskt, andligt och psykiskt. Det måste alltså inte bara vara frånvaro av sjukdom.


Ohälsan i Sverige ökar i takt med välfärden och man kan undra hur detta går ihop. I dagens samhälle där effektivitet och perfektion är det som eftersträvas får vi svårt att andligt hinna med och våra naturliga behov trängs undan allt mer då det som prioriteras är framgång.


Psykisk ohälsa är ett av de största folkhälsoproblemen i Europa idag. 58 000 européer avlider varje år på grund av självmord och ca 588 000 vårdas på sjukhus i samband med självmordsförsök.


Stress, ångest, depressioner, beteendestörningar, ätstörningar och sömnbesvär är begrepp som är mycket omtalade i media nu för tiden. Svenskarna missbrukar sprit, röker, tröst äter och tar antidepressiva medel som aldrig förr.


Enligt forskningsrön överför vuxna sin stress på barnen. Drygt 30 % av alla spädbarn idag knyter inte an till sina föräldrar under det första levnadsåret och relationen till föräldrarna är det som betyder mest för barnets hälsa. Föräldrarna köper leksaker istället för att ge av sig själva och sin tid. Barnen växer upp till otrygga tonåringar med diverse problem och så är den onda cirkeln igång.


Ca 70 000 barn och ungdomar söker idag hjälp inom den öppna ungdomspsykiatrin och det är en kraftig ökning. Försäljningen av antidepressiva medel till ungdomar i åldrarna 15 - 19 år har fördubblats mellan 1999 och 2003. Antalet självdestruktiva flickor har ökat med 40 % och köerna till barnpsykiatrin bara växer.


Torsten Pettersson som är litteraturprofessor skriver i en artikel i svenska dagbladet "vi är de välmående som mår dåligt, trots att vi har det så bra". Materiellt välstånd fyller inte våra naturliga behov. För att vi människor ska må bra måste vi få känna existentiell meningsfullhet. Vi vill bli sedda och hörda och känna oss betydelsefulla.


Pettersson menar att sekulariseringen, avkristningen är den stora orsaken till att Svenskarna mår dåligt. Vi känner vilsenhet och tomhet. Själv tror jag att det är den brutna kontakten med naturen som ligger bakom. Och kanske i kombination med sekulariseringen, att vi mist vår koppling till den andliga världen, och som jag ser det naturen. Jag tvivlar inte på att människor kan känna sig tillfredställda av en gudomlig skapare, men jag tror det är inbillat och att den äkta fulländade själen får vi när vi hittat balans med vår egen natur, den vi har inom oss.


Tillfällig tillfredställelse kan inte mäta sig med människans djupgående och grundläggande behov av mening i tillvaron. Vi är komplicerade varelser och på sikt kan vi inte lura oss själva med materiella ting i former av nya kläder, cigaretter och godis för att må bättre. Vi behöver som sagt känna en meningsfullhet med det vi gör. Detta är en viktig och mycket underskattad orsak till den psykiska ohälsa som smugit sig in i välfärden.


Dessa problem som vi mycket väl kan kalla i - landsproblem visar konsekvenser inte bara på oss själva utan även på människor på andra sidan jordklotet. I de fattiga u - länderna ser vi tydliga följder av vår välfärd. Det är deras resurser vårt överflöd består av. Detta överflöd som dessutom gör oss sjuka och olyckliga. Jag kan inte se någon mening med att vi fortsätter i dessa banor. Det är snarare en nödvändighet att bryta dem.


Det är inte bara människorna på planeten mår dåligt av denna hysteri. Hela ekosystemet håller på att rubbas med klimatförändringar, global uppvärmning, massutrotning av växt och djur arter, allt hänger ihop. När vi väl skapat obalans inom oss själva dröjer det inte länge förrän vi märker av en obalans även på vår omgivning.


Jag menar, vi går utbildningen djurvård och lär oss hur vi ska hålla djuren i fångenskap utifrån deras naturliga beteenden och behov. Samtidigt går vi runt och lever ett liv som skadar oss själva då vi glömmer att se till våra egna naturliga beteenden och behov.


Problemen är stora men lösningarna är små och de ligger inom var och en av oss. Vi måste ändra vårt samhälle och vi har makten att göra det. Vi måste lära oss att avstå och därmed vinna tillbaka den meningsfullhet vi genom en felaktig livsstil förlorat.


Foto: Mathilde Agborg

Changses

"We gotta make a change...
It's time for us as a people to start makin' some changes.
Let's change the way we eat, let's change the way we live
and let's change the way we treat each other.
You see the old way wasn't working so it's on us to do
what we gotta do, to survive." - 2 Pac / Changes



Appaloosor & delfiner

Idag, på julavslutningen, har jag legat i sengen och varit sjuk. Typisk! Min lärare ringde och sa att jag skulle få Premium, att jag var en mycket speciell person, i en positiv bemörkelse. Blir man inte glad av att höra det, så vet jag inte. Det är en fantastisk tur att jag har så underbara lärare som verkligen hjälper en igenom eländet. Elände är det bara för att jag tycker utbildningen jag går (djurvård) är helt fel, inte bara för mig, utan jag tycker den är fel rent etiskt. Huvudintresset bland eleverna märken man tydligt är själva ägandet av djuren. "Jag vill ha den ödlan, den ormen, den hunden". Och jag känner mig mycket kluven till allt sådant. Jag vet helt enkelt inte vad jag ska tycka, men inom mig känner jag att det är något som är fel. När man har akvarier fulla med vatten som ständigt står och drar en mängd med energi dygnet runt. Även dessa miljoner terrarier som står och suger ut el ur väggarna dagen i enda. Alla tusentals hundar och katter som ska ha kött från våra köttfabriker. Inte minst köttfabrikerna själva, som faktiskt ingår i en del av vår utbildning. Det vill säga uppfödningen av djur som lever sina aldeles för korta liv instängda i små bås utan möjlighet att uträtta sina naturliga behov, bara föra att bli mat till oss. Mat vi inte ens behöver.
   Jaja, imorgon ska i alla fall min lilla syster ha avslutning och den hade jag och K tänkt gå och titta på. Hon ska uppträda med sitt band vilket ska bli jätte roligt att se. De ska spela falling slowly från filmen Once.

Satt och tittade på gamla foton från Skottland, hästarna på ranchen vi bodde var helt underba
ra särskillt visse satte djupa hovspår i hjärtat på en. Även människorna gjorde starka intryck på oss alla. Och inte minst så gjorde delfinerna som kom insimmande till vår stran det med!


Goldbar till höger och en kille jag inte minns namnet på'

Detta är Snowy (eller slowy som vi kallade honom) det var honom jag red mest

Vackra snowyboy

Snowy igen

Den här kusen heter Joyboy och är Mary som jobbade på gårdens häst

Joyboys rumpa

Dinero var en mycket stark karaktär som jag red en gång -
den abslout bästa ridlektionen av dem alla, vi passade perfekt ihop,
 kändes som att vi satt ihop, han följde en som om han var en del av ens kropp

Dinero igen

Snowy kliar sig mot staketet

Joyboy kommer och hälsar

Här stod hästarna några timmar om dagen då turridningen höll på
annars var de ute i sana enorma hagar, de hade de rätt bra här

Goldbar mumsar på sitt hö

Hästarna på väg ut i hagen

Lu hette kvinnan som hade stället tillsammans med sin man, och här är hennes mycket gamla häst som hon vårdade som en prins, minns inte namnet på honom

Snowy får nya skor, i bakgrunden sitter pappa och Bo och hinkar i sig öl (som vanligt, vi kallades "Swedish on the lawn" under vår vistelse där) utanför huset vi hyrde

Denna hästen som jag inte vet namnet på, blev en mycket speciell vän för mig
då vi träffdes första gången på en promenad vid hans hage, jag hade velat träffa honom igen

Här är han i son hage tillsammans med sin lekkamrat, dem var båda unghästar, 4 år

Maja, Joyboy och jag

Joyboy smakar på Majas hår

Hero, en liten appaloosa/Welsh kille som blev Majas favorit, han var ptroligt vacker

Är han inte fin?

Jag, Maja & Isobar innan en uteritt i regnet

Maja uppsutten, glömt vad hästen heter, skäms...

Jag sitter upp på Goldbar, han var mycket stark att rida men det var underbart

På väg ut

Jag på Goldbar. Efter oss Maja och resten av gänget

Snart hemma igen

Goldbar ledig igen

Maja & Isobar och Jag & Snowy innan lektionen med Lu

Snowy och jag passade inte alls ihop, endå var den honom jag red mest.
Han var riktigt lat under mig och verkade inte tycka något var roligt.
Lite galopp blev det allfall till slut

Pam, jag, Lu och Maja

Om en häst kan stå stilla och gå samtidigt så är det Snowy

Maja är alla fall nöjd med ridlektionen och fick mycket beröm av Lu (tillskildnad från mig)

Joyboy är skadad och får stå i boxen

Här rider jag Dinero, misslyckad bild.
 Maja som rider framför fick här rida den 21 årida Quarterhästen searchlight som ägder av en handikapad tjej som arbetade som hästviskare

Här är en bild där hon har gått ur sin rullstol och arbetar med searchligh i en provisorisk rundpadock,
här får hon honom att backa mot henne. 
Jag tog bilder i smyg uppefrån vägen, fick soma in mycket så det blev dålig skärpa

En dag kom delfinerna in för att leka och jag var snabb med att hoppa i det ISkalla vattnet
Jag lovar jag märkte inte hur kallt det var förrän jag efter två timmars vattentrampande hasade mig upp ur vattnet utan att kunna röra kroppen


Det var fantastiskt, en av de bästa uppöevelserna i mitt liv.
Att befinna sig i jämnhöjd med dessa djur i deras hem på deras villkor och dem leka
och simma under fötterna på en.

Vackrare djur får man leta efter

Nu ska jag nanna...
Herre gud 40 bilder blev det!
God natt där hemma i stugan

Melrose abbey


Foto: Pappsen ;)

"Sometimes I wonder if the place I'm at is where I do belong
Don't get me wrong" - Bill La Labounty

Steven Chu

Nyhet

Steven Chu, en Nobelpristagare med fokus på klimatfrågan, blir energiminister i Barack Obamas kommande regering, skriver Dagens Nyheter.


Pildammsparken

Hermafrodit

Undrar hur det är att vara snigel, att vara av båda könen?

När jag tänker efter har jag faktiskt tagit reda på det...


Min unika vän

En människa är så nyanserad att det är omöjligt att förstå hur mycket vi än försöker. Det är snarare så att vi förstår mindre och mindre ju mer vi försöker förstå. Eller, vi inser hur lite vi faktiskt förstår, när vi väl börjar försöka förstå. Alla små biljoner egenskaper och funktioner vi ärvt, alla dessa obegripligt små gener som sitter där inne och utgör vårt jag. Hur vi tänker, agerar och fungerar. Och dessa i kombination med varandra och inte minst hur vår omgivning formar oss. Och våra närmsta vänner... Med vissa känner man bara sig så naturlig tillsammans med. Som att ens två jag från början varit samma. Vår vänskap föll så självklar. Jag kan knappt minnas att vi en gång blivit vänner. Vi bara var det helt plötsligt. Nu har det gått många år och jag är så otroligt tacksam för den tid och de upplevelser vi erfarit tillsammans. Vi har verkligen befunnit oss i både himmelen och i helvetet tillsammans. Men genom jobbiga tider och fantastiska äventyr har vi tagit oss, hand i hand. Du har varit min andra hälft i alla situationer. Du har suttit med en våt handduk i min panna när jag gråtit som mest, du har följt med mig till platser jag aldrig trodde någon skulle få komma till - platser som ligger mig så nära hjärtat att det skulle kunna vara just det, du har fått mig att skratta så jag inte kunnat andas, du har gjort mig så arg att jag kokat mig sönder och samman av ilska - du har lärt mig handskas med den, du har ryckt upp mig när jag aldrig trodde jag skulle kunna le igen, du har blivit en del av mig.
Det finns personer som jag ser som mer än bara personer. Personer som äger en så stor area runt sig att man kommit dem nära inpå själen redan man får syn på dem. En av dem är du, den mest betydelsefulla för mitt liv. Det är du som gör mitt liv möjligt i dagsläget. Du är guldhjärtat runt min hals.



Moder naturs finaste skapelse - den lilla flickan under den stora Eken
 


Djupaste min vän

Blir varm när jag läser och inser vilket djup av personlighet jag mött. Jag har nog inte träffat någon som honom innan. Någon som tänker och skriver på det sättet han gör. Om viktiga, intressanta och fina saker som tvingar mig att tänka efter för att ens förstå det faktiska djupet. Tack min vän för att du berikar världen med din djupa vackra blåa själ. Inte ens om jag fick äran att känna dig livet ut skulle jag ha kommit i närheten av att nå bottnen på ditt oändliga jag. Hur kan så mycket rymd rymmas i en begränsad människokropp? 

Precis som jag är lycklig över solens existans, över trädets existans, över gräsets existans, över blomman exsistans, så är jag lycklig över din. För att världen är finare med den.

Ville bara säga det...  
Jag vet att du läser emellanåt, hoppas bara du känner dig träffad O





 


Miljövänlig julgran i år

Det finns nog inget som är så stämningsfullt som en stor grön och doftande julgran som lyser upp den vintermörka lägenheten. Men nu när vi är medvetna om hur miljön tar skada av våra alla olika skoningslösa handlingar, måste vi böja tänka! Och då även när det gäller att välja gran. Det går ofta åt en massa bekämpningsmedel och konstgödsel för odling av de granar vi köper till jul. Särskilt för silver- och kungsgran går det åt mycket av dessa varor. Så ska man ha gran ska man ur miljönsynpunkt välja den hederliga svenska granen, den med korta barr (vilken tur, det är den vi alltid haft). Det värsta man kan göra är att köpa plastgran som ofta är gjorda av en mycket giftig plast kallat PVC plast. Jag har aldrig förr tänkt på hur giftig en plastgran faktiskt är. Men för det första är de huvudsakligen tilverkade i  Asien och transpoterade hundra tals mil hit till Sverige. För det andra är plasten är stel och hård och mjukgörande tillsatser tillsätts så kallade ftalater som är hormonstörande. En plastgran är inte miljövänlig även i den synpunkten att den återanvänds år efter år. När den en dag förbränns bildas giftiga dioxiner som misstänks vara cancerogena. Så en vanlig svensk gran är att föredra framför både ädelgranarna och plastgranarna. För den som har trädgård är det absolut bästa alternativet givetvis att ha en permanent gran där ute som kan pyntas och pryda trädgården år på år. Inte alla har den lyxen. Vi andra får se till att vi köper närproducerade granar. De flesta granar vi erbjuds köpa är odlade i Danmark vilket har inneburet en lång resa, detta är inte bra för granen heller som blir uttorkad och barrar mer.

Lycka till med granköpet i år!


Några bilder från igårkväll



Glutenfria degen till vänster vetemjölsdegen till höger, typ likamycket mjöl i båda

Mer smuldeg än lussedeg

Det gick ju itne att rulla ut degen så Maja kom på den ultimata iden att skära ut så kallade lussebullar! Hehe toppen

Jag fick allfall låna en av Majas lussebullar lite. Det var snällt

När Tilla var liten

Jag tänker ofta på hur jag tänkte när jag var liten. Försöker minnas vad som rörde sig i huvudet. Som när jag ser alla småflickor leka prinsessa och drömma om prinsen som räddar henne från häxans torn. Jag lekte aldig eller drömde något liknande. Jag var djur under hela min tidiga barndom. Jag var för det mesta ett lejon och smög ljudlöst omkring i lägenheten. Jag minns hur jag vad noga med att mina skulderbland rörde sig likt ett lejons. Det är en sak jag tydligt minns. Och även hur höll händerna ihop så att de liknade så mycket som möjligt lejontassar. Jag smög mig på inbillade bytesdjur och slängde mig på dem precis i rätt ögonblick.

I skolan var jag allid häst på rasterna och galopperade runt på skolgårdens gräsmattor, det blev en populär lek bland tjerna i klassen och det var tur för jag ville inte galoppera omkring ensam. Men egentligen var det inte dem andra jag ville leka med, det var känslan av att få springa, få röra sig som en häst och känna muskelkraften i rörelserna. Jag har en tydlig bild i huvudet då det en vinter kommit ett tjockt lager snö på natten och jag och några tjejer lyckades ta oss in på den stora gräsplanen brevid skolan. Det var en klasskamrat som hette Olivia som skulle ta mig ut på en ridtur (jag var häst då) och hon hade ett hopprep runt mina axlar. Jag satte av i galopp med Olivia i hopprepet efter mig. Det är bilden av när jag tittar ner mot mina fötter och ser snön glittra runt dem som jag minns så starkt.  Solen sken så starkt den morgonrasten. Och hur jag antränger mig för att kämpa emot hopprepet, och springa så snabbt jag kan.

Fortfarande när jag springer, och det inte är så mycket folk som kan se mig känner jag hur mina rörelser mer och mer övergår i att likna en hästs. Istället för att springa med hälarna i marken, fjädrar jag ifrån som om jag sprang på hov. Precis som en häst. Och hela rörelsemönstret förändras, fast mest inombords. Jag får hålla mig från att inte börja frusta. Gammal lekskada från förr antar jag. Men säg det inte till någon...



Lussekatter, bönsyrsor och vilmarken

Lussebullarna är klara och jag och Maja sitter åter igen vid varsin dator. Vi började röra ihop ingreienserna vid nio och sedan efter 45 min gäsning började vi knåda ihop så kallade lussebullar. Min stora glutenfria degklump ramlade ihopa som smulor bara man rörde vid den. Och tar man en tugga lägger den sig som ett fettlager i gommen och är näst intill omöjlig att få loss därifrån. Det är som vanligt, dessa glutenfria produkter. Aldrig mer ska jag få äta en riktig lussebulle. Snyft. Nej, hihi jag fick låna lite av Majas deg så att jag kunde leka lite med en riktig lussedeg och göra riktiga lussekatter, och inte bara lussebollar som det fick bli av min konstiga deg. Så nu blev det en riktig lucia trots allt. Och Akil fyller år idag... Han är i Stockholm och träffar sin stora kärlek i livet, Ara Abrahamian. Vilken toppen födelsedag!

(Datorn vägrar vilja lägga ut bilderna vi tog när vi bakade och den får sin vilja igenom denna gången)

Igår var vi hos David, Karin och jag. Jag måste bara skriva någora ord om hans bönsyrsor. Eller bönsyrsor i allmänhet. Dem är heöt otroliga. Kan inte förstå hur insekter kan se så intelligenta ut! De ser ut som hyperintelligenta varelser från yttre rymden som kommit hit för att ta över världen (hoppas de gör det). Nej, men den sitter på ens hand och så kommer någon in i rummet typ fyra meter bort och den vänder på huvdet och följer honom med blicken dit han går. Vilken insekt, eller ens djur, gör det? Karin skulle ta fingret och pilla på den, och då vrider den sig förargat undan hennes figer och så står den och tittar ner på fingert och så upp längs armen som om den tänkte "Men fan, pilla på dig själv!" Den rubbar inte fötterna från där den sitter, vrider bara undan överkroppen och håller för sin kropp med "armarna". Sjukt häftiga varelser!

 



Jag har börjat läsa en bok som pappa hade med hem till mig. Den heter "vildmarken kallar" och är skriven av en skotte vid namn Guy Grieve som ensam gav sig ut i Alaskas vildmark, trött på det förutsägbara kontorslivet hemma i Skottland. Jag har fått gåshud och ögonen har fyllts av tårar, redan, hundra gånger fast jag bara läst ett par kapitel. Det måste vara för att han tagit tankarna ur huvudet på mig och gjort en bok av hur jag känner. Även om jag inte sitter på ett kontor som han hela dagarna och har en familj som väntar hemma efter varje jobbdag. Men han liksom jag pendlar tre timmar om dagen för att sitta på en stol i 8 timmar och sedan åka hem igen. Han längtar efter något mer, något som han vet finns men aldrig hinner känna av. Jag ska ta boken och citera något han känner.

"Det kändes som att alla våra nöjen och allt vi åstadkommit var taget på kridit och att den skulden inte gav mig något annat val än att fortsätta min allt jobbigare resa genom kontorlandskapets helvete. Jag var en man i min krafts dagar och ändå tillbringade jag åtta timmar varenda dag med att sitta på ett luftkontitionerat rum och stirra på dator skärmar. Ytterligare tre timma varje dag i bilen. Jag kände mig instängd och började gripas av panik."

"Jag började längta efter vildmarken och ett sätta att leva där jag kunde ta avsånd från förorslivets tristess. Inga varumärken, inga leverantörer, inga kontor, inga tjänstebilar eller en bonuslöner - bara träd och rymd och chansen att återupptäcka vad det innebär att vara människa och samtidigt få chansen att hitta en ny väg till en slags frihet för min familj. När jag satt i bilen, vid skrivbordet, joggade på lunchrasten och sedan satt lite till, var det enda jag kunde tänka på hur jag skulle kunna fly och vart."


Guy Grieve


citat

"Verkligheten kan förstöra drömmen,
varför skulle inte drömmen förstöra verkligheten?"
George Moore


Etologen Nisse

När Nisse som bland annat är etolog (etologi = läran om djurens beteende) höll lektion för vår klass i torsdags förra veckan, berättade han hur man genom våld kan kuva sin häst till att lyda. Han gav oss tips om hur man i rätt ögonblick ger hästen en spark över smalbenet för att få den att sluta sparkas, till exempel. Ungefär så här lät det...

Det är tur att hästar är så pass korkade som dem är, att de till och med låter små barn styra dem. Det skulle kunna ske riktigt farliga saker om de visste det, det är stora djur och de har otroliga krafter. Så det är tur för oss att det är så korkade.
Jag fick en gång ta hand om en häst, arabkorsning, som bets och sparkades med alla fyra. Han hade precis blivit skuren (kastrerad) och hade mycket hingst kvar i temperamentet. Ägaren kunde inte sitta på honom i mer än fem minuter innan hon flög av. Hästen viste precis vad han skulle göra för att slippa bli riden.
När jag fösta gången stod och ryktade han var jag inte berädd på att han skulle hugga. När han då högg mig över armen tog jag reflexmässigt armen, tog kaft och drämnde till hästen över huvudet. Efter det bet han aldrig mig igen! Inte mig, men andra bet han. Sen var det benen, han hade lärt dig att sikta in exakt var han skulle sparka, så när jag stod och höll på med honom en dag såg jag precis att han siktade in för att sparka med ett av frambenen, och innan han hann fyra av sparken tog jag mitt ben och sparkade till honom så hår jag kunde över smalbenet. Hästen kunde inte sätta ner benet utan stod och skälvde på tre ben. Men han sparkade mig aldrig igen. Inte med frambenen allafall.
Varje gång jag gick ut från boxen sparkade han med bakbenen. Så jag tog med et spö in i boxen och precis när han skulle till att sparka drämde jag spöt över baken på hästen. Och han sparkade aldrig mer, när jag hade spöt med mig. Då kan jag på det att jag kunde ha med mig ett kort spö som jag kunde gömma i stöveln. Precis när han lyfte benet för att sparka så tog jag upp spöt och smälde spöet över bakdelen. Och efter det vågade han inte lyfta ett bakben mot mig igen. Nej, efter det var han en mycket fin och foglig häst. Ett tips!

Jag kan inte föstå att en man som har såå många års erfarenhet av djur och dessutom är utbildad etolog och ska ha kunskap om djurens beteende, kan stå och tipsa sina elever om att slå en häst. Jag har inte alls lika stor kunskap eller erfarenhet av djur som Nisse, men jag har tydligen mer sunt förnuft än vad han tycks ha. Dessutom har jag hållt på med hästar hela mitt liv, viket jag förstått att han inte har. Men för det första, våld löser ingeting! Om en häst bits och sparkas är det ens plikt att först kolla upp alla möjliga saker som kan vara en anledning till att hästen beter sig som den gör. En problemhäst är nästan alla fall en problemhäst därför att vi behandlat den felaktigt. Den kanske har fått ont någonstans av en felaktig behandling/belastning. Hästen kanske lider av någonting och försöker säga ifrån att det är någoting fel. En etolog om någon borde väl lyssna på djurets signaler?

Först stod han och preidkade om hur korkade hästar är. Sedan står han i en halvtimme och säger emot sitt eget påstående. Han berättar hur hästen lärt sig exakt hur och när den ska göra vad för att slippa bli riden. Och här har vi det igen, om hästen slänger av sin ryttare, kan man inte räkna ut att något är fel? Hästen vill alltid vara till lags, den är född med den egenskapen. Ett bevis på hur smart hästen faktiskt är, är om man tänker på hur den valt att kommunicera med sin fiende, i det här fallet människan "rovdjuret" och avleda den från at äta upp den. Det är en smart handling av ett bytesdjur som hästen. Hur många hästar finns det idag på planeten? Det är ofantligt många. Ännu ett bevis. Om inte hästen hade varot smart hade den inte levt idag, eller så hade den varit utrotningshotat tack vare den så kallade smarta människan.

Bara iden om att använda våld för att få hästen att vara till lags. Och han som stått och berättat hur han alltid älskat djur. Hur kan man älska djur och använda sådana brutala metoder för att få den underkastat sig. Det är äckligt! Hur har man mage att göra det? Bara för att man ska få sitta på djurets rygg och bemästra dess rörelser och styrka. Inte samspelt utan genom tvång! Det som jag tycker är det underbara med hästar är att de är så sammarbetsvilliga och alltid anstränger sig till sitt yttersta för att vara till lags. Hästen är en naturlig följare och om vi vill använda den är det upp till oss att lära oss förstå den. När vi kan det, då kan vi börja sammarbeta. 

Det är nästan komiskt hur man ser hästen och människans arttypiska beteende  i detta exempl.  Hästen som genom att utnyttja människans korta stubin sluppit att spring omkring med en skumpande varelse på ryggen som sitter och drar honom i munnen, och som han absolut inte sett någon mening med? Och människan genom att tappa tålamodet och allt förstånd låtit iritationen ta överhand, och glömma bort allt vad inteligens heter och kuva hästen till lydnad. DET är korkat om något!

Nisse berättade även under samma lektion hur illa han tycker om hundar som hoppar upp på en för att hälsa. Och han berättade hur han gör för att få dem att sluta. När en stod hund kommer fram och hoppar upp på honom tar han i med alla krafter och knäar hunden i bröstkorgen. "Då tappar den andan" och så stod han och immiterade hundens försök att andas. "Sen brukar de alltid fösöka igen, men den gubben gick inte. Och de har lärt sig, att honom hälsar vi inte på". Sen fortsatte han "småhundar går ju inte att knäa, så när de hoppar tar jag foten och stampar de stenhårt över baktassarna. Då skriker de och springer iväg, men de hoppar inte igen".

Det var Nisses sätt att få hunden att sluta hoppa.

Helg

Äntligen helg! Imorgon kommer Pia & Bo, det innebär att det blir en underbar helg med liv och rörelse på Ystadsgatan. De bästa helger, det är när de två kommer hit. Och denna helgen blir precis som förr i tiden, för en nyopererad Akil ska komma och titta förbi också. Det blir roligt, och så kommer Karin med och så blir det ännu bättre. Oj oj oj vad bra allting blir.

Och så måste jag plugga som ett djur också inför alla prov som lurar underveckan. Det blir prov i genetik, matte och djur i park. Och så har vi arbeten som ska skrivas bland annat ett om Åsnans evolution som jag började på idag. Skojigt! Hipp hurra för terminssluten! Man behöver inte vara rädd för att inte ha någonting att göra av all sin tid.

Och så måste jag ta en lång runda med Angus som inte har fått komma ut ordentliget på hela veckan. Stackars gycke! Lite hjärngympa har han fått i form av pepparkaksbitar och mandlar instoppade i en liten ihålig boll med hål i. Men som om det skulle räcka!

Men nej, nu måste jag hoppa i säng. Ögonen börjar snart slåss med dataskärmen. Imorgon ska jag berätta om vad vår lärare som är etolog/zoolog lärde oss igår. Helt sjukt är det, men har berättade för oss hur han genom våld kuvat en häst till att lyda. Genom att bokstavligtalat misshandla hästen! Jag måste skriva av mig det där. Jag kan inte förstå att jag kunde sitta tyst under den lektionen. Hur kan en etolog(!) stå och tipsa sina elever om att slå, sparka och spöa en häst!? Jag berättar mer imorgon.

God natt



Den andliga världen - naturen

I mitt framförande jag höll i veckan för en liten grupp på Svenskan i min skola, nämde jag en man vid namn Torsten Pettersson. I en artikel i svenska dagbladet skrev han "vi är de välmående som mår dåligt, trots att vi har det så bra". Välfärden och dess omvända effekt på oss är en tanke jag ständigt går runt och bär på. Ett samhälle som rusar utan att vi själva hinner med. Ett samhälle som styrs av vår önskan efter något mer. Anledningen till att jag kom att tala om Pettersson var att han kom med en bra, möjlig förklaring på vanvettet. När Sverige blev sekulariserat, avkristades suddades länken mellan människan och den andliga världen ut. Vi blev vilsna och tomma i själen. Jag kan tänka att det är vår koppling till naturen och dess andliga värld som har försvunnit i takt med att ett modernt och jäktat samhälle vuxit fram. Människan nu känner en inre meningslöshet. Vi lever efter en plikt, en ständig känsla av "jag räcker inte till". Vi behöver så mycket mer, vi behöver känna en mening i tillvaron, en mening i det vi gör.
 
Jag satt nyligen och läste om taoismen på en hemsida som jag länkar till här. Hittade jag detta citatet  "Världen går inte att förbättra - den som försöker det kan inget annat än förstöra den". Om det inte skulle funnits en obalans i välden skulle det heller inte finnas någonting som hette taosism, tror jag. Den uppkom ur ett behov som skapats av människans girighet. Jag kan inte låta bli att tänka på hur ofta vi bevisar vilket släkte vi tillhör. Jag läste en bok i sommras. Det var en foskare som hade gjort en studie på vilda babianer och jag häpnas så ofta över hur lika vi är. Hela tiden märker man av detta primattypiska i våra handlingar. Ett kortsiktigt ego som som allt för ofta lyckas ta överhand över vårt förnuft.

Hur som hälst, när jag först kom i kontakt med taoismen, det var i sommras då jag hittade en bok i bokhyllan i vår hytte i Norge. Den hette "Tao enligt Puh" tror jag. Och jag fick gåshud och tårar omvartannat när jag låg i gräset och läste och kände känslan av att någon satte ord på mina osagda och oskrivna tankar. En dag ska jag skriva ner dem, mina tankar. Inte ikväll allfall, jag hänvisar intresserade läsare att gå in på sidan om tao jag länkade till här ovanför i texten.
 Jag känner att tao, är en fin tanke för oss människor att lära att ta till oss. Vi känner då att det finns en högre mening, inte en gud som sitter och vakar så att vi gör rätt, utan den verkliga verkligheten, som det är av sig själv. En verklighet där vi är en del av och inte ska särskilja oss ifrån utan leva i balans med. I harmoni, med naturen med naturens lagar, med tao, med vägen, genom att leva i harmoni med oss själva.

"Människan följer jordens lagar
Jorden följer himmelens lagar
Himmelen följer Taos lagar
Tao följer sin egen natur"



Tao

Det kinesiska tecknet för TAO, vägen.

Vägen

"All fullkomlig rörelse är spontan och människan måste existera utan ansträngning på samma sätt som världsaltet. Innan hon har nått spontanitet är hennes handlingar ett resultat av viljan, eller av förnuftets överväganden, och därför konstlade, ansträngda och inte i harmoni med himlens rörelse." (Taoismen, Jean C Cooper)

Värre än väntat

Nyhet

Nya forskarrapporter visar på metanutsläpp som ligger upp emot hundra gånger normala förhållanden. Det finns motsvarande 10 gånger ett års totala utsläpp av växthusgaser bundna under permafrosten, skriver Bo Ekman, Anders Wijkman och Johan Rockström i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Klimathotet är värre än väntat, hävdar de i en ny bok "Grasping the climate crisis - a provocation from the Tällberg Foundation", skriver Ny Teknik.

» Läs artikeln i Ny Teknik
» Läs debattartikeln i Dagens Nyheter
» Läs mer om boken på Tällbergs webbplats
» Se inslag i TV4:s Nyhetsmorgon

RSS 2.0