Wild horses

I feel these 4 walls closing in
My face up against the glass
I'm looking out... hmm
Is this my life I'm wondering
It happened so fast
How do I turn this thing around
Is this the bed I chose to make
Its greener pastures I'm thinking about hmm
Wide open spaces far away

All I want is the wind in my hair
To face the fear but, not feel scared

Wild horses I wanna be like you
Throwing caution to the wind
I'll run free too
Wish I could recklessly love, like I'm longing to
Run with the wild horses, run with the wild horses!

I see the girl I wanna be
Riding bare back, care free along the shore
If only that someone was me
Jumping head first headlong without a thought
To act and damn the consequence
How I wish it could be that easy
But fear surrounds me like a fence
I wanna break free


Pepparkaka eller smuldeg

Efter att ha besökt min gamla grundskola och träffat mina lärare har jag fått ny förståelse för varför jag var som jag var den perioden. Det finns så många nyanser i en bild, men lärare tycks vara färgblinda. Har man inte nyansen (de personliga egenskaper) som utmärker den så kallade "duktiga eleven" så syns man inte i bild. Man är ingen individ, man blir en stödelev. Tappar man hoppet, vägrar se sig själv som en stödelev och vänder sin rygg mot det som hotar ens unika person blir man en så kallad "dålig elev", eller som eleven själv kallar det, ett IG-barn. Under denna kategori hamnade jag, Mathilde Agborg. Att jag var super intresserad och engagerad i de saker vi läste hade ingen betydelse så länge jag varken syntes eller hördes vilket jag inte gjorde på grund av mitt sätt att vara, en tystlåten, funderande flicka. Och tillslut tappade jag mitt intresse. Jag tappade hela min tilltro till samhället och började hata. Jag ville inte komma till skolan och höra alla sidor av mig jag måste förändra för att slippa mina IG varningar, så jag lät bli. Är jag ensam!? Ett barn blir knäckt av att aldrig nå upp till det som förväntas av det.

Skolan fungerar som en pepparkaksfabrik. En standardform som oavbrutet trycker ut den önskade pepparkakan i tusentals exemplar. Vissa degars konsistens fungerar inte för denna metod, jag var en sådan deg.


Angus

Det har varit så mycket text på sista tiden och inga bilder så nu kände jag för att lägga upp ett bildspel jag gjorde för rätt längesen på min älskade Angus.


Nu bygger vi om Sverige

I det senaste mailet till "gröna bloggare" från miljöpartiet berättar Johan Schiff att materialet till deras nya kampanj "bygg om Sverige" ligger ute på hemsidan. Där står det om hur vi nu när alla byggnader från 1960-1975 står inför stora renoveringsbehov har chansen att bygga om bostäderna i vårt land. Som det ser ut nu drar de (bostäderna i landet) en tredjedel av all energi i Sverige. Men bevis finns på att det går att förbättra då flera hus och bostadsområden redan har halverat enegriförbrukningen genom att bygga smartare hus med tjockare väggar, bättre material och fiffigare ventilation.

Det krävs politiska beslut givetvis och miljöpartiet satsar på stort med sin nya kampanj som du kan läsa om i broschyren jag bifogar nedanför.

Kampanjbroschyr: Gröna hem - bygg om Sverige PDF format


En korkad mening

Jag håller på att läsa om för- och nackdelar med genteknik och hittade en uppgift någon skrivit om genteknikens möjligheter och risker. Nedanstående mening fick tankarna att ta vid på ett område jag tänkt mycket kring nämligen det här grupperandet av människor som engagerar sig i miljöfrågor. De så kallade miljövännerna...

"Det är inte bara miljövännerna som är kritiska mot GMO, varnande röster kommer även från dem som menar att GMO skadar vår hälsa."

Jag tycker bara att hela meningen låter så dum. Precis som att det är en viss typ av människor som automatiskt tar på sig ansvaret om vår miljö. Som att de liksom föds med instinkten att agera för miljöfrågorna. Som att inte miljön vore något mer än dessa människors intresse. Som att vissa tycker om djur, vissa tycker om bilar och vissa tycker om miljön.

Och kanske ännu dummare, som att dessa "miljövänner" inte räknar in riskerna för vår hälsa i sitt intresse. Miljön är om jag inte förstått det helt fel den faktor som påverkar vår hälsa mest. Precis som om miljön vore ett slags djur som det är synd om ifall dess förutsättningar förstörs?

Nej, jag tyckte bara det lät dumt och var tvungen att skriva av mig. Detta är något man stöter på så ofta bland människor. "Ah, är du sån miljövän?" är något man inte hör allt för sällan. Det är så synd. Miljön är ingeting, det är ett tillstånd på vår omgivning, en god miljö en frisk människa en dålig miljö en sjuk människa. Och inte bara människan. En dålig miljö en sjuk natur. En sjuk natur en sjuk människa.

Ännu en tragisk sak är att många människor inte ens är i kontakt med naturen, då menar jag det gröna naturen, den vilda, där vi kommer ifrån. Och att människor kommit ur detta tillstånd vi hade när i var en del av naturen har även det skapat - en sjuk människa. Och en människa som glömt att den är en del av naturen. En människa som tycker synd om miljön om den försämras. En människa som klappar miljövännen på ryggen och säger "det är fint att du tar hand om miljön".


Ett par tallar

Om de 10 996 personerna som klickade igår på ett klick för skogen skulle köpa ett par tallar och en musmatta (gjord på återvunna bildäck) var från webbshopen så skulle de ha råd att bevara Verles gammelskog för gott.   >> Köp här<<

Can I sit next to you girl

Idag var en dag, som så många andra, då jag nästan kunde känna hur rynkorna började gro i de delarna av ansiktet som uttrycker deperission Jag måste utstråla sju sårger och åtta bedrövelser så det ryker om det när jag varje dag släpar mig hem till Malmö igen efter en onödigt lång onödig skoldag. 
   När jag sitter där på bussen hem från Malmö Central och känner hur dragningskraften hänger i mina uppgivna kinder stiger det på en stor och svajande gubbe på bussen. Han vinglar fram genom bussen och kommer fram till en ledigplats brevid en tjej. Han böjer sig fram och sjunger med hög och kraftfull, mycket svamlande röst "Can I sit next to you girl, Can I sit next to you girl" samtidigt som han dansar i takt, upp och ner, fram och tillbaka. Han skrattar högt åt sig själv och sätter sig med en duns brevid flickan i samma ögonblick som den sista gnutta av balans sviker honom.
   Men mina kinder har samtidigt återvunnit makten över dragningskraften och jag kan ler en serie leenden längs vägen mot Gustav adolfs torg och plötsligt får gubben för sig att resa sig. Han har tydligen tappat någonting på marken och tyvärr har inte bussen hunnit stanna förrän han lutar sig fram för att plocka upp vad det nu var. Hans stora klumpiga kropp slängs hit och dit och rakt in i två damer som förfärat reser på sig och ställer sig på säkert avstånd ifrån den levande karusellen som nu fått upp de han mödosamt försökt få tag på. Han sträcker fram det han har i handen mot till synes skräckslagen liten man och utbrister med en röst som säkert hördes över hela gatan "tillhör de här mig!?" sedan skrattar han ett ännu högre skratt och fortsätter glatt "tillhör de här dig!?" därefter lägger han ner det i fickan och tar upp någonting annat. Det är ett munspel. Han står nu stadigt lutad mot ett räcke i bussen och människorna i hans omgivning ser något mindre oroliga ut över att det när som hälst kan komma en gubbe farandes. Han för munspelet mot munnen och börjar blåsa med sina stora lungor en munter melodi som fyller hela bussen med humor. Damerna som nyss flytt undan honom tittar på varandra och kan inte dölja sina leenden. De möter blickar från flera håll i bussen, därav min, och även skrattet bryter sig loss. Ett ungt par börjar klappa i takt och bryter ut i en fnissatack. Gubben som faktiskt ser riktigt prossig ut där han står är helt och hållet inne i sin melodi verkar heöt omedvetan om den glädje han sprider.  Fast någonting säger mig att han vet precis vad han gör. När han bussen stannar på Gustav stoppar han ner munspelet i fickan medan blicken söker efter någon välbelkant utanför fönstret "var är jag någonstans?" "var är vi!?" "är vi på gustav? Nu ska jag av! Nu går jag. Hejdå!!" Och så slänger han upp rycksäcken på ryggen och vinglar ut ur bussen. Men kvar i bussen och i människorna i den, ligger melodin han spelat. För även om han bara var en full gubbe som högljutt stormat bussen så kan ingen där förneka att han faktiskt tvingade in några leenden mellan våra tunga suckar.

Övergrepp

Jag ska snart gå ut med Angus, min hund, men jag tänkte skriva av mig lite först så att nya tankar kan få plats att fyllas på i huvudet under promenaden. Jag vill gå ut, men jag vill gå ut här. I stan. Men för att komma bort härifrån måste man gå så långt att det hinner bli mörkt innan jag i såfall hade varit hemma igen. Tänkte att jag kunde ta mammas cykel och cykla ut en bit för att sedan gå där det är lite grönare. Men vilken natur finns det egentligen här omkring? Vad finns det kvar? Jag tittade på ett flygfoto över malmö, du vet eniro.se för att få bekröftat det jag redan visste. Ett lapptäcke... Where am I supposed to go? Marken, som vi fått lära oss tillhör alla lika mycket är våldtagen av människor med syftet att suga ut så mycket pengar som möjligt ur den. Hela skåne, mer eller mindre är en stor åker och har du tur hittar du en asfalterad gångbana du kan använda som promenadstig.

Angus ligger uttråkad vid dörren och väntar på att få komma ut. Han har inga bekymmer med gå på asfalterade gångbanor omgiven av jordens motsvarighet till öppna köttsår, så kallade åkrar. Han har ständigt nosen full med intressanta lukter och tänker aldrig längre än vad nosen räcker. Han lever i nuet helt enkelt. Undrar hur det är att inte veta hur det skulle kunna ha sett ut om inte vi människor gjort detta övergrepp mot naturen. Eller på hur det faktiskt har sett ut här en gång i tiden, innan vi blev för många att dela på jorden.

Detta är inte bara ett övergrepp på vår natur. Det är ett övergrepp på den lilla människan också vars rättigheter till ett naturligt liv här i stan blir lika med noll. Vi kan inte bestämma över vår egen situation så länge vi inte flyttar härifrån. För överallt påverkas vi av det som andra gör. Det som människor med makt gör för att behålla sina positioner ller det som de övriga små människorna gör för att de dragits med i den onda cirkeln, för att de inte ser alternativen som finns. När de sätter sig i sin bil och kör de tre kilometrarna till bion pålördagkvällen eller när de tänder ciggen och blåser ut gifter omkring sig mitt i en folksamling. Vi kan inte välja om vi vill bli förgiftade eller inte, vi har inget val. Vi är alla en del av det som sker. Vill vi ändra på det måste vi börja ifrån grunden. Alltså innefrån mitten. Innuti var och en av oss. Så att den lilla människan ser och vågar tro på att det finns ett annat sätt. De hoppet, den tron på någonting bättre dödar behovet av att tända den där ciggen. Vem vill försämra sin hälsa och riskera att missa värdefull tid av sitt liv när man tror på att det finns en värdefull tid där framme? När det lilla människan vägrar att detta övergrepp sker, så sker det inte. För den lilla människan är den stora människan. Det är bara en uppbrunnen bro mellan dem.

Äch, jag bara svamlar! Nu ska jag med min stackars kissenödiga vovve...


Bruna moln värmer upp vår jord

Nyhet

Bruna moln av sot värmer upp jorden
2009-01-23
De gigantiska bruna moln som bildas över Asien och Kina på vintrarna påverkar den globala uppvärmningen. Ny svensk forskning visar att två tredjedelar av sotet kommer från hushållseldning och svedjebruk på åkrarna, skriver Svenska Dagbladet.

De väldiga molnen - av en mix av damm, sot och svavelpartiklar - har stor inverkan på klimatet. Så mycket som en fjärdedel av den globala uppvärmning som har uppmätts under 1900-talet kan bero på dessa så kallade bruna moln, eller lika mycket som hälften av det koldioxidutsläppen har orsakat.

- Som vi ser det ska man inte bara tänka på biltrafiken och de stora kolkraftverken, utan fokusera på att ersätta eldningstraditionen med energiformer som inte ger rök, säger Örjan Gustafsson till Dagens Nyheter.

Örjan Gustafsson är professor i biogeokemi på Institutionen för tillämpad miljövetenskap vid Stockholms universitet och huvudförfattare till studien, som publiceras i dagens nummer av vetenskapliga tidskriften Science.
» Läs artikeln i Svenska Dagbladet
» Läs artikel i Dagens Nyheter
» Läs pressmeddelande från Stockholms universitet

Frisören som slängde flaskorna på tippen

"Kerstin är frisör. Under många år lade hon permanenter, färgade hår och gjorde slingor. Så en dag ringde Kerstins syster från Italien. Hon hade beställt tid men när hon satte sig i stolen vägrade frisören färga hennes hår efterson hon var gravid. Vad vet du om detta? undrade hon.
 - Inget, men min nyfekikenhet var väckt, säger Kerstin.
Under många århade hon tyckt att hårkemikalierna inte känts rätt. Som att hon inte kunde gå direkt från jobbet och besöka sin astmasjuke far. Eller när kunder fick allvarliga allergiska chocker. Dessutom tyngde vetskapen om att kemikalierna syntes i kundernas blod- och urinprov.
Plötsligt gick det bara inte. Hon klarade inte av att först hälla kemikalier på kundens kropp och sedan se resterna rinna ner i avloppet och ut till hennes älskade Helge å. Hon plockade ner alla flaskor från hyllorna och åkte till tippen.
 - Och det kändes så skönt!"

Ett citat ur boken Livsviktigt - grön väg till hälsa, genom naturskyddsföreningen.
Den ser ut så här.Kerstin Strömberg lär ut sin kemikaliefria "åstanåmodell" till andra frisörer som också tröttnat på hårindustrins ständig nya produkter.
 - Det finns väldigt många som vill tjäna pengar på ditt hår, säger hon i boken. Och hon berättar om en upplevelse som gav henne en rejäl tankeställare om hur mycket våra kroppar bunkrar. En gång var hon på akupunktur och dagen efter började det rinna permanentvätska ur henens näsa, trots att det var år sedna hon slutat med kemikalierna" Nu använder hon inte ens schampoo, utan tillverkar en brygd av nässlor som hon sköljer håret med. "... hon tror på en framtid för den naturliga skönheten  när vi tröttnat på målade masker och silikon."

Jag instämmer....

Wassup 2008

A Greenpeace move

Wordless

Min dator förbjuder mig att öppna word så nu få jag använda bloggen som skrivmedel för en skoluppgift. Den passar ämnet på bloggen bra (vilket är rätt självklart då vi fick välja ämne själv) så jag publicerar det med nöje här. Eller nöje och nöje egentligen. Det är nämnligen så att vi fått i uppgift på samhällskunskapen att presentera en nyhet. Som vi alla vet är nyheter i regel oftast rätt deprimerande. Min nyhet är när jag täner efter faktiskt både bra och dålig. Bakgrunden till nyheten är hemsk, men dock var själva nyheten en uppmuntrande ruta i tidningen. Så nöje kanske stämde rätt bra trots allt. Om jag nu ska komma till sak...

Allmän fakta från Greenpeace internationella hemsida (lätt översättning från hemsidan)

UKs regering har nu beslutat att expandera flygplatsen Heathrow. Detta är ett allvarligt hot för arbetet mot klimat förändringarna. I sin fulla kraft kan en expanderad Heathrow enskilt komma att bli den största källan för koldioxid i hela UK.

För att avvärja den katastrofala klimatförändringen måste utvecklingsländerna se till att deras koldioxid utsläpp minskar med minst 25-40% till 2020 enligt rekomendationer från Intergovernmental Panel on Climate Change. Redan nu står flyget för 13% av UKs klimatpåverkan, en siffra som hastigt ökar.

UKs beslut att bygga ut flygplatsen ger oss en perfekt återspegling av verkligheten med klimatförändringarna. Det är hög tid för regeringen att ta detta på allvar och sätta effektiva stop för klimatförändringarna. "Det är ett farligt steg, inte bara för UK utanför hela världen som helhet" säger Greenpeace International verkställande direktör Gerd Leipold.

"Vi kommer att slåss för det här varge litet steg längs vägen" Rörelsen emot denna landningsbana är stor och växande. Vi har parlamentsledamöter med oss från varje huvudparti, organisationen representerar miljontals av människor, folket vill inte ha en utbyggnad och vi har forskningen på vår sida." säger Greenpeace UK verkställande direktör John Sauven. 

qantas_heathrowMin artikel

Ännu en landningsbana, ännu ett svikit löfte. Nu bygger flygplatsen BAA Heathrow ut med en tredje landningsbana och ytterligare en terminal. År 1946 var Heathrow bara ett litet militärt flygfält mitt ute bland Londons åkrar och aldrig menat att bli något stort. På 1960 - talet kom de första löftena om stopp i utbyggnaden. Flygplatsen är idag en av de största i Europa med cirka 480 000 flighter om året.
 
 I en artikel på Greenpeace internationella hemsida stod det skrivet att Storbrittanens beslut om att bygga ut flygplatsen ger oss en perfekt återspegling av verkligheten med klimatförändringarna. Det handlar som vanligt om ekonomi. 
- Bygger vi inte ut Heath­row kommer den brittiska ekonomin ofrånkomligen att skadas, sade transportminister Geoff Hoon.
- Frankfurt, Amsterdam och Paris kommer då att ta över som Europas knutpunkter. Gynnas miljön av det?  

Hans uttalanden blev inte populära bland folket. Tusentals invånare tvingas undan då 700 hus och en skola måste rivas i stadsdelen Sipson och i Harmondsworth omsluts invånarna av flygplats. Enligt miljörörelernas beräkninar kommer ett utbyggt Heathrow att ensamt stå för de största utsläppen av koldioxid i hela landet med beräknat antal flighter 702 000 per år. Detta innebär att cirka 27 miljoner ton koldioxid om året kommer att "hällas" ut över ett av de mest tätbefolkade områdena.

Världsorganisationen Greenpeace reagerade starkt på beslutet om expandering och de har med hjälp av skådespelaren Emma Thompson och komikern Alistair McGowan köpt upp en tomt, stor som en fotbollsplan mitt på den mark Heathrow planerat att bygga. Tomten har sedan delats upp i tusentals småtomter som alla nu ägs av varsin delägare. Även om regeringen i slutändan kan tvångsinköpa marken kommer de inte undan de nu över 13.000 delägarna som var och en kommer vilja ta upp det här i domstol vilket kan komma att dra ut på precesse i flera år.

- Jag förstår inte hur en rege­ring som är det minsta seriös när det gäller att bromsa klimatförändringen över huvud taget kan överväga sådana här vansinniga planer. Vi kommer att stoppa det här från att hända, även om vi måste flytta dit och börja odla grönsaker, sade Emma Thompson i ett uttalande.


Intervju med en uppröd Emma Thompson 
 

En massa klick

Nu känner jag mig duktig. Igår skickade jag ut en massa maningar till alla möjliga bloggar jag kunde hitta, bla Kenza, Blondinbella och andra kända bloggar om att de skulle börja klicka på ett klick för skogen. Varje dag man klickar kan man se hur många som klickade föregående dag. Och jag har aldrig sett så många klick som klickades igår någon gång tidigare. Nu tycker jag vi kan lossas att detta hänger liiite ihop med min insas från igår kväll? En väldigt passande slump kanske snarare. Men endå, man kan ju lossas att det hade liite med mig att göra alla fall? Jag försökte låta bli att känna mig fånig igår när jag satt och klistrade in min kommentar på blogg efter blogg, men nu kan jag lätt intala mig själv om att det inte var förgäves. Siffrorna har annars legat på runt 6000 till 9000 klickar om dagen, men igår var det hela 13062 klick! Imponerande!

Nas - Where not alone

There was life there was water
We depend on mama nature
There is a message for tomarow
Everything connect`s to you
Some says soon there will be over
You can see it in the weather
Out of tune with mama nature
What you do comes back to you

Take a look in the mirror
And see the bigger picture

Nobody is an island
We are part of an environment
Only way we are gonna survive
Is if we harmonizeDagens middag

På genetiken idag pratade vi om genteknik och genmodifiering, GMO. En ödesmättande stämning la sig till ro i min mage, och den har inte släppt än. Känslan späddes ut med illamående när jag läste ingedienserna på dagens middag, och konstaterade att den innehöll modifierad stärkelse från majs och vete. Säkerligen var det inte bara det som var modifierat. Enligt min lärare är i princip allt vi äter idag genmodifierat. Och detta är så fruktansvärt att man inte vet vart man ska bli av. Vad är det i människor tar oss rätten till? vad gör vi med vår värld? Hur långt ska vi gå? Hur långt hinner vi gå, innan vi kraschar hela planeten. Seriöst! För mig är det obegripligt och jag mår illa när jag tänker på att det ligger modefierad stärkelse i min mage just nu.  
Jag undrar hur mitt kök kommer att se ut när/om jag får ett eget. Jag ska inte köpa en enda produkt där det står modifierat någonting i ingredienserna. Det ska bara finnas ekologiska grejor och det ska vara fullt av krukor med örter och kryddor, frukt, grönsaker och nötter. Jag ska leva på nyttig mat. Inget onödigt snacks och skit ska komma innanför mina väggar. Inga ursäkter ska bli accepterade, som de nu blir av mamma, att det är fest eller någonting. Mina gäster ska bannemig finna sig i att äta riktig mat. Och de kommer bli överraskade om hur fint det känns i magen - och hjätat!

Tips - Jag hittade en fin och lättläst infosida om vad risken med GMO handlar om. --->Klick<---

1994 kom det första genmodifierade födoämnet, en tomat, på marknaden i USA. Som det är nu vet man inte riskerna med genmodifierade växter, djur, bakterier m.m. vilket jag tycker borde vara en anlednign till att låta blir. Me tydligen tyckte int de pengagalna männen och kvinnorna som bestämmer så och 65 % av produkterna i en amerikansk supermarket innehåller genmodifierade ingredienser i större eller mindre omfattning idag.

"Studier i USA har visat att många amerikaner inte oroas av genmodifierade livsmedel. De anser att de måste vara säkra eftersom de har ätit dem i åratal utan att bli sjuka." - Bio net online

Tips - några inlägg längre ner hittar du en intervju med en kvinna som pratar om GMO.


Besök även http://www.hejdagmo.se/

Uppdatering på Verle

Jag gick in och läste lite om bevarandet om Verles gammelskog. Så här ligger det till, det var nämligen inte precis så bra som jag trodde, om inte tillräckligt myckt pengar samlas in före den 19:e mars, kommer hela skogen att fortsätta tillhöra sin nuvarande ägare. Denna ägare planerar att avverka den omgående! Hittils har 2 205169 kronor samlats in, men 7 450 000 kronor är vad skogen kostar. Men finns hopp, och hoppet står till oss, allmänheten! Om inte ett klick föskogen skulle ha ingripit skulle skogen varit borta, fälld redan i vintras. Detta för att inga myndigheter har medel för att kunna bevara den. Fan, detta är sinnessjukt, hur mångå sådana här platser har vi i Sverige? Jag ska lägga upp en film från Verles skog här nere så ska du får se hur underbart vacker och vilt(!) det är! Man kan inte förstå, om man bott i stan hela sitt liv att Sverige kan se ut så här! Jag ska skicka in tre sms nu!
 
Sma "kotte" till 725 50! Just do it!
(en chokladkaka, en veckotidning, 2 hekto smågodis eller en oersätterlig gammelskog!?)

Lägg dessutom http://www.ettklickforskogen.se/ som startsida och gör klicket till din dagliga rutin som tusentals andra människor gjort. Igår gjordes det 9875 klick.

"Ditt stöd kommer att bli helt avgörande om det blir en gammelskog för framtiden eller ett kalhygge i nutiden" Ett klick för skogen
verle_skogen.jpg

Rädda Verles gammelskog

Nu är det sista slutspörten för bevaringen av en av Sveriges sista urskogar på ett klick för skogens hemsida. Skogen heter Verles gammelskog och för att bli räddad behövs din hjälp. Förutom att göra ett simpelt klick från din dator, varje dag, kan du även sma in till 725 50 och på så vis bidra med 20 kr. Du kan som vanligt alltid köpa ett eller ett par träd och på så vis stödja projektet, eller handla någonting i webbshopen. Om vi vill ha kvar våra utrotningshotade skogar med allt dess liv så får vi en chans att göra någontig nu. Den 19:e Mars är det försent. Då blir det som är uppköpt och sponsrat uppköpt, och resten blir oköpt och kan alttså bli förvandlat till vägar, bostadsområden, åkermark och annat hemskt. Så gå in, klicka dina klick och skicka ett par sms. Det är vad jag ska göra!

20kr2.jpg

Paradisen på jorden

Ja, egentligen är väl hela jorden ett paradis. Men just nu känns det som attj ga befinner mig i helvetet snarare än något paradis. Jag vill bara bort, till något nytt. Svalöv - Malmö, min vardag går mig på nerverna. Jag längtar bort varje sekund. Till ett ställe där man få tid för sitt liv. Där man får en chans att leva på riktigt, som den människa man är. Jag är trött på att försöka bli den modell man förväntas vara. Den perfekta människan som bara gör det den ska och sedan inte märks. Jag vill göra det jag vill, det jag känner och vet behövs. Det är mycket. Jag vill att en vit häst ska komma och rädda mig från min vardag (prinsen är inte nödvändig). Ta mig till en plats där jag kan leva på riktigt, en plats jag älskar. Som Norge eller Skottland. De är båda två underbara platser som betyder så mycket. Jag får ont inuti av längtan och frånvaro när jag ser på bilderna


Norge

Norge

Scotland

Scotland


De dör mendan vi ÖVERlever

Hur kan människor acceptera att deras liv ser ut som de gör? Jag menar, vi här i väst, vi kan ju inte på allvar mena att vi trivs med våra liv. I så fall kan vi ju inte vara ärliga. Vi har det inte bra - vi har det för bra. Så bra att det inte längre är bra. Vi har så mycket bekvämligheter och lyx att det skadar oss. Samtidigt som det hänger på att planeten töms på resurser då allt vi kallar lyx i tillvaron är direkt utsuget ur naturen.


En annan anledning till jag menar att vi ljuger för oss själva då vi säger att våra lyxliv är "livet" är att det som det hela bygger på är stulet. Ingen kan må bra av att veta det. Vi har fråntagit land, resurser och andra människors livsnödvändigheter för att höja vår egen redan tillräckliga levnadsstandard.  De människor som blir utan är de människor vi varje dag ser i tidningarna ligga och svälta, dö av sjukdomar de inte har råd att bekämpa. Hur kan vi blunda?


Bio-hundbajs-påsar

Äntligen! Jag har länge gått och funderat påom det inte finns biologiska hundbajspåsar. Det känns så jobbigt med dessa alla bajspåsar man tvingas använda. Vi har ofta så kallade miljövänliga bajspåsar, men det enda som är miljövänligt med dem är väl att de är tunnare? Ingen aning. Men plast som plast. Nu hittade jag allafall 100% nedbrytbara hundbajspåsar som går att slänga direkt på komposten. Synd bara att vi inte har kompost. Men andra kan ju åtminstone glädjas åt denna smarta uppfinning. Själv får vi dras med plastpåsas ett tag till. Tacka vet jag den dagen då kompost blir ett tvång, även här i stan. Men du som har både hund och kompost - du kan beställa påsarna här.


Så här ser den ut

100% stearin

"Om alla svenska konsumenter väljer Svanenmärkta ljus skulle det minska våra koldioxidutsläpp lika mycket som om vi tog bort 15 000 bensinbilar från vägarna." (miljöorganisationen Svanen)

Detta därför att dessa svanenmärkta ljus består av 100% stearin. Aluminiumförpackningen och paraffinen som många värmeljus består av bidrar till ökad växthuseffekt och är dessutom ett cancerogent ämne. Välj stearin nästa gång d köper värmeljus! Vi Svenskar tänder tydligen 300 miljoner värmeljus om året, man vågar ju inte ens föreställa sig vilken enorm massa det skulle blivit om man smälte samman allting. Fruktansvärt! Och jag som älskar värmeljus... 

Vattnet börjar sina i Europa

Nyhet

Vattnet i Europa sinar - kan bli bristvara
2009-01-12
Flera av Europas länder väntas få ökade problem med bristande vattenresurser. Klimatförändringen har lett till ökad torka och även turism och jordbruk tär på vattenresurserna, enligt en ny rapport från EU:s miljöbyrå (EEA) som publicerades i fredags, rapporterar Sveriges Radios ekoredaktion.

Vattenkrisen i Europa beror enligt miljöbyrån till stor del på klimatförändringarna, men också på ett ökat tryck på vattenresurser där man satsar på vattenkrävande golfbanor, swimmingpooler och jordbruksodlingar.

EU:s miljöbyrå är särskilt oroad över de smältande glaciärerna i Alperna, eftersom bergsområdena svarar för 40 procent av Europas färskvatten.
» Läs Ekots artikel
» Ladda ner rapporten "Miljösignaler 2009" från EEA
» Läs pressmeddelande från EEA

Apelsin

Var ute och promenerade med Angus innan vid pildamsområdet när jag såg den otroliga synen på himlen. Månen, stor och varmt gul som en enorm apelsin. Det var fantastiskt vackert och jag kunde knappt slita blicken ifrån himlen. Synd att jag inte hade en bra kamera på mig.


Fick göra en egen bild lite snabbt i photoshop - inte särskillt lyckad dock...

Skräp

Blev jätte glad när jag hittade denna intervjun med Mattias Hagberg som skrivit boken Skräp som intervjun handlar om. Jag hoppas att boken finns på biblioteket, eller så man till och med ska köpa den. Det verkar vara en bok som är bra att ha, som man kan behöva kolla i flera gånger. Boken handlar om Mattias Hagbergs sopor som han följt under ett år. Ja, hör själva på hans egen beskrivning i intervjun nedan.

Intervju om boken Skräp med Mattias Hagberg och Maria Wetterstrand som gjordes i samband med ett seminarium i Riksdagsbiblioteket, den 15 septeber 2008.

Intervju med Vandana Shiva

I den här intervjun ger Vandana Shiva oss sitt perspektiv på GMO och hållbart jordbruk. Jag tycker hon förklarar mycket utförligt med klart och tydligt språk så att även vi som inte är proffs förstår vad det hela handlar om. Intervjuen kommer ifrån en konferens om GMO och är anordnad av miljöpartiet.

"Vandana Shiva är författare, debattör, forskare, vice ordförande för Slow Food Movement, med mera. Hennes erfarenheter från kontakter med små jordbrukare världen över visar sig tydligt när hon talar."  blip.tv

 
Vandana Shiva

Intervju om GMO med Vandana Shiva genom Miljöpartiet


Trötthet

Jag känner hur tröttheten tar över mer och mer av mitt svidande huvud, men nej, jag vill inte avsluta dagen, inte än. Vill inte att lödagen ska ta slut, och söndagen ta över. Än så länge är det inte skola förrän i övermorgon, går jag och lägger mig dröjer det inte länge förrän det är skola imorgon. Och det betyder pendling, stress och obehag. Ingen tid för meningsfulla sysslor, ingen tid ens för att plugga. Bara en massa dötid att sitta av i skolbänden, på bussen och i tåget. Ett och ett halvt år kvar av förutsaga dagar. Sen väntar en tid som än så länge är oskriven, en tid som börjar med Italien och, om gudarna är med oss, en flytt till skottland. Ja, man kan ju alltid hålla tummarna för att, efter en tid av stress och obehag, äntligen få känna att ens liv går åt till att göra nytta, att förändra. Tills dess... ja. Antar att bita i hop är det enda alternativet. Det finns ju trotts allt de som inte ens har ett dåligt liv. De som vars liv är så dåligt att de knapt kan kallas liv. Jag anser mitt liv vara dåligt bara för att jag inte gör någon nytta, inte gör någonting för att förbättra liven för de som inte har något.

Idag gjorde jag min första illustration, förutom en slarv som jag gjorde på mig själv till den där ikonen för engagerade bloggar. Den här illustrationen är gjord till den första Ifokus (som jag nu kom på inte har berättat om än) som jag nog kommer lägga upp här imorgon om den blir klar. Jag avslöjar inte än vem som sätts Ifokus. Kolla in hit imorgon.

Tittade på sista delen av Burn up innan ikväll. Vad bra den var! Men man känner sig rätt liten pch obetydlig i frågan efter att ha sett den tyckte jag. Skönt att veta då att vi faktiskt inte är det. Inte tillsammans!

Så länge det finns liv, finns det hopp! Så måste det vara.

Nu ska jag nog lägga mig trots allt. Mina ögon protesterar mer än någonsin. God natt...

Burn Up

Nu har jag sett klart på den första delen av dramathriller-serien Burn Up som visades på TV1 för en stund sedan. Jag tyckte den var mycket bra och ska inte missa den andra och sista delen imorgon kväll. Rekomenderar!

Så här skriver SVT om dagens avsnitt

Om det höga spelet bakom en miljökatastrof. Den internationella oljeindustrin ställs inför en serie avslöjanden och våldsamma händelser som sliter isär vänskap och politiska lojaliteter.

Del 1 av 2: Samtidigt som Tom hastigt blir ny styrelseordförande i Arrow Oil, mördas ett team geologer i Saudi-öknen. Masud tar ensam hand om en mycket brännbar hemlig forskningsrapport. För att vässa miljöprofilen har Arrow Oil tillsatt Holly som ansvarig för förnyelsebar energi, men vet inte att hon är miljöaktivist och infiltratör. En ung kvinna bränner sig till döds i protest mot Arrow Oils miljöförstöring i hennes hemland och Tom börjar inse sin makt över liv och politik.

Lite torr förklaring enligt mig, men jag orkar inte komma med något bättre. Men se den imorgon om du inte har någet bättre för dig vettja!

Bilder från filmen
Tom
Protest
Holly
Mika

God natt

Utse Sveriges mest miljömäktige person

I februari kommer Miljöaktuellt att presentera listan med Sveriges mest miljömäktige personer, som du kan hjälpa till att rösta fram. Personerna kan vara kända, okända, författare, debatörer, tjänstemän eller forskare, kan finnas inom den oentliga sektorn, politiken och i föreningslivet, var som hälst. Men de är personer som genom engagemang, inflytande, passion och kunskap bidrar till faktisk hållbar utveckling.

Nominera den person du tycker är värd det här

Du kan vinna en prnumeration på Miljöaktuellt

Nu ska jag titta på en serie på 1:an vid namn burn up. Hur sa man beskriva den? The Tagline is "Politics v Climate change : In the end, it's all about power", alla fall. Den verkar jätte bra, har redan börjat. Andra delen kommer imorgon kväll.

Varmare klimat leder till matkris

Nyhet

Varmare klimat leder till matkris
2009-01-09
Höga temperaturer under odlingssäsongen kan orsaka kris för världens matförsörjning. De temperaturer som är normala om femtio till hundra år kan vara högre än de extremvärden som har uppmätts sedan år 1900, enligt en forskningsrapport som refereras av Svenska Dagbladet.

I den vetenskapliga tidskriften Science har forskare vid universitetet i Seattle och Stanforduniversitetet, undersökt hur de stigande temperaturerna kommer att påverka skördarna. Deras slutsats är att temperaturerna i tropiska och subtropiska områden kommer att vara högre än de mest extrema värden som har uppmätts mellan åren 1900 och 2006.

Experiment har visat att varje grad som det är varmare under odlingssäsongen kan minska skördarna med mellan 2,5 och 16 procent, enligt forskarna.
» Läs artikeln i Svenska Dagbladet
» Läs sammanfattningen av studien i ScienceKarin knyter chiligirlanger på holma. På tal om mat, eller nått?

Tjusigt!

Att återvända till skolan

Nej någon hit är det inte. Inte alls. Fast att huvudet snurrar av trötthet gruvar jag min till att gå och lägga mig. Det betyder ju att jag snart måste gå upp. Klockan 05.30 ringer klockan. Och då ska man släpa sig upp och iväg till tåget. Åhh, snälla, suck! Jag orkar inte med mig själv klagandes här på bloggen. Hade tänkt sluta nvända bloggen som ett ställe att avreagera sig. Men det varade ju länge...

Men nu ska jag hur som hälst ta ett bad, se till så att jag inte somnar i badkaret, och gå och lägga mig. Fick förresten min anmälan till unicefs världsförälder idag! Bli värdsförälder du med - LÄTT - Klicka bara här.Ett par wwf-filmer

Först vill jag ge dig en inspirationsfilm att inspireras av...Sedan vill jag ge dig en fakta-film att lära av...
 

2008 - fortsatt högtryck i klimatfrågan

Nyhet

2008 - fortsatt högtryck i klimatfrågan
2009-01-07
År 2009 kan bli helt avgörande för klimatet, eftersom det ska förhandlas fram ett nytt globalt klimatavtal i Köpenhamn. Men vad har hänt under 2008, ett år som på förhand betraktades som ett "mellanår" för klimatfrågan? Trots att det var få riktigt stora klimathändelser kan vi konstatera att trycket i klimatfrågan fortsatt att vara mycket högt, skriver Lars Westermark, Naturvårdsverket, i en nyårskrönika som publicerats i ett stort antal lokaltidningar.
» Läs en sammanfattning av klimatåret 2008 på Naturvårdsverkets webbplats
» Läs Lars Westermarks nyårskrönika i Blekinge Läns tidning


Hälsningar till våra barnbarns barn

Här är människor, från inspelningen av the 11h our som hälsar, eller ursäktar oss, till framtidens jordbor, våra barnbarn och barnbarns barn.


The 11th Hour Trailer


En kärlekshistoriaEn kärlekshistoria
är namnet på en film jag tycker är väldigt vacker. Den visar på ett annorlunda sätt två tonåringars första kärlek på en väg in i vuxenvärlden.Ann-Sofie Kylin som spelar flickan i filmen beskriver:

"En bild av ett socialdemokratiskt Sverige som glömde våra själar i jakten på materiell standard."


Världsförälder

Ungdomar Sydafrika

Satt i min säng och försökte göra upp en planering för kommande veckor när jag råkade snegla på TV:n som stod och lät vid Majas säng. Det var reklam och just när jag kollade var det inslag från UNICEFs, där de uppmuntarde till att bli så kallad världsförälder.  De sa, ring ***** eller gå in på http://www.unicef.se/ och jag klickade in på datorn som stod en halvmeter framför mig. Och så blev jag världsförälder. Det lättaste man kan göra för att göra någon nytta här i världen antar jag. Bara att fylla i namn och adress och hur mycket man vill ge, och så kommer ett autogiro hem snarast möjligt. Kan inte bli enklare!

Jag klickade sen runt lite på hemsidan och läste om det arbete dem gör. Härligt att läsa, och jag uppskattar enkelheten dem har lagt upp det på. Man blir inte alls trött när man ser all text, man blir snarare peppad till att läsa. De har bland annat tagit ut enskilda individers berättelser, barn på fattiga och orättvisa platser som fått hjälp av UNICEF att börja skolan och så vidare. Läs om Mulu 13 år, Cheang Pheap 8 år och flera andra brans historier och hur UNICEF söttat dem på sin väg till sunda vuxna i världsdelar långt från vår.

Jag hoppas att DU, om du inte redan är, efter att ha läst detta inlägg klcikar vidare in på UNICEFs hemsida och blir världsförälder du också! 


RSS 2.0