Wordless

Min dator förbjuder mig att öppna word så nu få jag använda bloggen som skrivmedel för en skoluppgift. Den passar ämnet på bloggen bra (vilket är rätt självklart då vi fick välja ämne själv) så jag publicerar det med nöje här. Eller nöje och nöje egentligen. Det är nämnligen så att vi fått i uppgift på samhällskunskapen att presentera en nyhet. Som vi alla vet är nyheter i regel oftast rätt deprimerande. Min nyhet är när jag täner efter faktiskt både bra och dålig. Bakgrunden till nyheten är hemsk, men dock var själva nyheten en uppmuntrande ruta i tidningen. Så nöje kanske stämde rätt bra trots allt. Om jag nu ska komma till sak...

Allmän fakta från Greenpeace internationella hemsida (lätt översättning från hemsidan)

UKs regering har nu beslutat att expandera flygplatsen Heathrow. Detta är ett allvarligt hot för arbetet mot klimat förändringarna. I sin fulla kraft kan en expanderad Heathrow enskilt komma att bli den största källan för koldioxid i hela UK.

För att avvärja den katastrofala klimatförändringen måste utvecklingsländerna se till att deras koldioxid utsläpp minskar med minst 25-40% till 2020 enligt rekomendationer från Intergovernmental Panel on Climate Change. Redan nu står flyget för 13% av UKs klimatpåverkan, en siffra som hastigt ökar.

UKs beslut att bygga ut flygplatsen ger oss en perfekt återspegling av verkligheten med klimatförändringarna. Det är hög tid för regeringen att ta detta på allvar och sätta effektiva stop för klimatförändringarna. "Det är ett farligt steg, inte bara för UK utanför hela världen som helhet" säger Greenpeace International verkställande direktör Gerd Leipold.

"Vi kommer att slåss för det här varge litet steg längs vägen" Rörelsen emot denna landningsbana är stor och växande. Vi har parlamentsledamöter med oss från varje huvudparti, organisationen representerar miljontals av människor, folket vill inte ha en utbyggnad och vi har forskningen på vår sida." säger Greenpeace UK verkställande direktör John Sauven. 

qantas_heathrow



Min artikel

Ännu en landningsbana, ännu ett svikit löfte. Nu bygger flygplatsen BAA Heathrow ut med en tredje landningsbana och ytterligare en terminal. År 1946 var Heathrow bara ett litet militärt flygfält mitt ute bland Londons åkrar och aldrig menat att bli något stort. På 1960 - talet kom de första löftena om stopp i utbyggnaden. Flygplatsen är idag en av de största i Europa med cirka 480 000 flighter om året.
 
 I en artikel på Greenpeace internationella hemsida stod det skrivet att Storbrittanens beslut om att bygga ut flygplatsen ger oss en perfekt återspegling av verkligheten med klimatförändringarna. Det handlar som vanligt om ekonomi. 
- Bygger vi inte ut Heath­row kommer den brittiska ekonomin ofrånkomligen att skadas, sade transportminister Geoff Hoon.
- Frankfurt, Amsterdam och Paris kommer då att ta över som Europas knutpunkter. Gynnas miljön av det?  

Hans uttalanden blev inte populära bland folket. Tusentals invånare tvingas undan då 700 hus och en skola måste rivas i stadsdelen Sipson och i Harmondsworth omsluts invånarna av flygplats. Enligt miljörörelernas beräkninar kommer ett utbyggt Heathrow att ensamt stå för de största utsläppen av koldioxid i hela landet med beräknat antal flighter 702 000 per år. Detta innebär att cirka 27 miljoner ton koldioxid om året kommer att "hällas" ut över ett av de mest tätbefolkade områdena.

Världsorganisationen Greenpeace reagerade starkt på beslutet om expandering och de har med hjälp av skådespelaren Emma Thompson och komikern Alistair McGowan köpt upp en tomt, stor som en fotbollsplan mitt på den mark Heathrow planerat att bygga. Tomten har sedan delats upp i tusentals småtomter som alla nu ägs av varsin delägare. Även om regeringen i slutändan kan tvångsinköpa marken kommer de inte undan de nu över 13.000 delägarna som var och en kommer vilja ta upp det här i domstol vilket kan komma att dra ut på precesse i flera år.

- Jag förstår inte hur en rege­ring som är det minsta seriös när det gäller att bromsa klimatförändringen över huvud taget kan överväga sådana här vansinniga planer. Vi kommer att stoppa det här från att hända, även om vi måste flytta dit och börja odla grönsaker, sade Emma Thompson i ett uttalande.


Intervju med en uppröd Emma Thompson 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0