Lite som hänt...

Tre dagar sedan jag skrev på bloggen senast. Det är för mycket just nu så tyvärr får bloggen vänta. Men lite får jag faktiskt ta att uppdatera. Anledningen till att bloggen itne riktigt hinns med just nu är att jag för det första har mycket i skolan nu innan terminsslutet och för det andra för att jag passar min kompis häst nu medans hon är i Malta som jag redan nämnt här tidigare.

Jag ursäktar mitt skriftliga oförmåga men jag är för trött för att orka skriva så inspirerande just nu. Hoppas ni orkar läsa röran...

Jag var ju på klassresa i danmark förra veckan. En klassresa som mer kändes som en verklig mardröm. Men den gav en hel del nya erfarenheter och väckte flera nya tankar i skallen. Så något positivt gav det. Även om det bara var hemska saker vi fick se. Det hemskaste av allt var att klasskompisarna tyckte om resan och att de påstod sig ha lärt sig någonting på de ställen vi besökte. Det ända jag lärde mig, som jag i och för sig redan visste om, var hur hemskt människor kan bete sig. (För er som itne fattar vad jag snackar om, läs inlägget klassresan).

Men men, nu i helgen fick jag nytt hopp för vår planet då jag följde med min underbara granne till en, vi kanske kan kalla det miljöpark? Jag vet itne om ni har hört talats om det som kallas permakultur? Det är allafall en slags filosofi på hur man kan odla för hållbar utvekling. Istället för att ha en stor åker där man kanske bara odlar en enda gröda, låt oss säga betor, så har man ett område där man imiterar naturens olika system. Man har, istället för ett enormt markskikt, träd, buskskikt och markskikt på detta område där man har lagt makren i olika nivåer för att på bästa sätt ta till vara på solens förutsättningar. Man har även lagt in små dammar här och där som ska reflektera solens ljus ännu mer till växterna. Allt man odlar och planterar i "parken" ska man ha användning för, antingen om man äter det, använderdet för läkemedel eller virke. I dammarna odlar man fisk och man kan hålla höns och driva växthus med hjälp av deras gödsel. I sin tur kan man använda växthusets värme för att värma upp hönshuset. Tanken är att alting ska gå runt med hjälp av ingenting, bara naturen.
   På ett sånt här ställe var vi allafall på besök. Det är min granne som har jobbat lite med en miljögrupp här i området vi bor på och de hade bestämt med skaparen till denna park att de skulle få en rundguiding i parken och få lite kunskap som de hoppades kunna ta med sig tilbaka till stan. Och kaki tänkte på mig och mitt intresse och frågade om jag ville med. Och desjälvklart ville jag det.
   När vi kommit fram till detta ställe som ligger i utkanten av höör här i skåne så pratade vi lite med en man som jobbade där. Han berättade lite om stället för oss, bland annat att de hade några hästar som de använde som arbetshästar. Det hoppade till inom mig av lycka när han sa att de håller på med natural horsemanchip. Och jag tänkte, här vill jag praktisera närsta termin. Så nu ska jag prata med min lärare. Tänk att vara på detta stället i fem veckor. Hela atmosfären var så skön där och folk gick omkring barfota och spelade säckpipa. Tänk att det finns sådana här platser så nära som man aldrig vetat om. De borde vara bättre marknadsföring, för jag är säker på att folk skulle vilja komma hit och de bara visste om det! De har näven en resturang som drivs helt eller delvis, jag vet itne riktgit, av mat de framställer själva i denna ekologiska permakultur park. Det är en helt vegitariskt resturang.
   Här har dom också en utblidning som heter småskalig ekologisk odling med ca 25-30 elever. De ska snart bli en egen folkhögskola tror jag det var, och de tänker även hålla kurser för hippologer inom körnign, nämnde Arne som gav oss rundvandringen. Han är en av de två som har byggt upp stället.

Efter besöket här åkte vi till Alnarp där Kaki pluggar till trädgårdsingenjör. Hon visade oss runt i växthusen och i den fantastiska parken. Synerna av de magnifika träden i alla dess olika gröna nyanser och blommor i all jordens färgskala gör att man får gåshud. Tänk att det har funnits här, endast en halvtimmes cyklande hemmifrån, hela tiden.

Jag tog ett hundra tal bilder som jag måste visa er här på bloggen, dock itne alla. Men jag har dem tyvärr inte på detta datorn så jag får lägga upp dem imorgon.

Kram på er alla! <33


Klassresan

Nu är jag nyligen hemkommen från en studieresa i danmnark. Resan gick ut på att vi skulle få komma till några olika ställen och se djurhållningen där. Det var en mardröm. Och jag förstår mer och mer av vad vår utbildning går ut på. Som med allt annat i vårt samhälle. Hur man ska få ut så mycket som möjligt av saker och ting. Hur man ka få så stor vinst som möjligt. Min utbildning går ut på att lära sig utnyttja djur och hur de ska skötas för att man inte ska bryta mot lagen, eller för att de inte ska bli sjuka.
    Jag kan itne förstå hur klasskamraterna kan gå om kring och skratta och tjuta av förtjusning av hur söta djuren är där de står understimulerade och instängda i sina burar. Över allt står människor och fotograferar och vinkar och försöker få djurens uppmärksamhet. 


Det är så man vill skratta (eller gråta) ... 

    Jag och Karin går runt med klumpen i halsen och fotograferar saker vi hänger upp oss på. När vi kommer till lejonen är vi itne långt ifrån gråten. Lejon tycker om att vara högt uppe och kunna se ut över området, sitt revir. Här, i lejonburen ligger lejonen, mitt i centrum av allas uppmärksamhet nere på en gräsmatta och på en konstgjord klippa vid sidan av buren kan MÄNNISKOR stå och se NER på dem. Jag säger inget mer här... blir bara så äklad. 


Där upp kunde vi stå och kolla på lejonen nere på gräset, även från detta hållet kunde vi stå och på så sätt var de omringade

   Vi kommer till zebrorna. Eller först kommer vi till zebran, det står nämligen en zebra hingst ensam i en liten asfalterad inhängnad. Att han är orolig kan vem som hälst se, till och med de blinda. Han går nämligen fram och tillbaka, fram och tillbaka intill stonas inhängad och frustar uppjagat. I marken "stenmarken"  syns tydliga spår av att han gått fram och tillbaka på stället, och stället som han vänder på har fått tydliga markeringar. Jag filmar en liten snutt. I det vilda lever zebrorna i flockar där hingsten går tillsammans med stona. Det är så deras system fungerar. Om man itne kan ha det så i fångenskap ska man låta bli! 


I bakgrunden ser ni märkena i marken där zebran gått fram och till baka


Deras ögon ser tomma ut. Man kunde inte skymta någon glädje i dem. 


Här ser man tydligt märkena på marken där hingsten vänder om

    Det första djuren jag och Karin länge stod och studerade var shimpanserna. De är så otroligt fashinerande. Det är så man mår illa när man tänker på att vi och de är närmre släkt av vad hästen och zebran är och hur vi kan utsätta våra närmaste släktingar för utrotning är helt sanslöst. De ser så smarta ut, pecis som att de när som hälst ska säga "hej, vaför står du och tittar på mig?". De går omkring i sina egna små världar och pillar på saker, gör kullerbyttor, klättrar runt eller bara sitter och filosoferar. Det är nästan läskligt när man ser likheterna i våra kroppar. En shimpans blir upp till sex gånger så starka som vi och har alltså mycket större muskelmassa. Men musklerna sitter exakt likadant och på en individ kunde man tydligt se armkonturerna då han av understimulans suttit och plockat bort allt hår på sina armar. Enligt djurskötaren hade han ett tråkigt liv just nu. 
   Sjölejonen simmade runt i sin bassäng. Runt, runt, runt samma runda om och om igen. Hur kan man stå och se på? Vem är det som bnode se sådant här? Borde barn verkligen få se sånt här. Hällre skräckfilmer, det är allafall itne verklighet. Att få bevittna sådan här djurhållning i verkligheten gör mig illa mående och rädd. Att ha djur för vårt nöjes skull, nej! Det är fel, varför ser itne folk det? Ser dom itne tat det är fel att lejonen ligger där på gräsmattan, de hör itne hemma här. Om vi vill se dem, får väl vi komma till dem. Om vi får lov! Vad har vi för rätt att sätta stål galller runt dom? Vem har gett oss den rätten!? Vi vet att de är starkare än oss, och att vi då genom vår inteligens uppfinner stängslet som makt över djuren är vidrigt! 


En struts fot innanför galler

   Jag blir bara äklad av vår framfart på jorden och hur  vi missköter vår makt. Vissa säger, ja men det är väl tur att det finns djurparker som bevarar utrotningsjotade arter. jag anser att det är självklart! Vem är det som har satt djuren i dessa situationer, vem bär skulden till dessa arters utrotning? Vi! Det är bra att folk "tar ansvaret" att "rädda" dessa djur. Eller har kanske pengarna en betydande roll här med? Men för helvete... Varför sätter vi djuren i burar mitt inne i städer. Låt deras naturliga hem vara kvar. Djuren ska inte ingå i vårt samhälle, de ska ha sina egna! 
    Det är så mycket tankar och kännslor just nu. Så mycket tårar och ilska. Det är så fel. Hur har det kunnat bli så här? Min gymnasielinje handlar inte om djur ur den synvinkeln jag trodde. Den är som vilken annan linje som hälst och handlar som allt annat om OSS. Men i detta fallet är det hur vi utnyttjar djuren. 
   
Åh jag vill bara få ut allt, det går inte! Måste sova...
  


Jag har...Jag har så mycket att skriva att jag inte skriver något alls. Jag har missat så många dagar nu och känner mig helt efter. Egentligen vill jag bara skriva av mig. Men jag har inte hamnat i skrivar humöret på flera dagar. Det är så mycket just nu. Skolan och ens liv, ja och itne bara ens eget liv, hela världens liv. Eller vad fan snackar jag om?

 Jag menar bara att... Vad har ens eget liv för betydelse egentligen. Om man tycker att saker är fel, borde man inte ägna sitt liv åt att försöka förändra det då. Så att kommande generationer får det bättre. Det är så mycekt som känns fel. Hela allting, vår system, vårt samhälle. Det känns inte som att det är anpassat efter människorna. Och 'ändå är det vi som har skapat det.

Jag hoppas inte att jag skrämmer iväg er nu. Men allting känns så ytligt. Som skolan till exempel. Jag har aldrig passat in i skolans system. Det är en viss typ av människor som det går bra för i skolan. Oavsett hur mycket man kan, jag har alltid kunnat  mycket generellt sett och nu när jag går på en skola med ämnen jag läser om på fritiden kan jag så otroligt mycket mer än de flesta, men som sagt, oavsätt hur mycket kunskap man har sedan innan är det en viss typ av människor som går därifrån med toppbetygen. Själv kommer jag aldrig få de betygen jag förtjänar. Jag har socialfobi och hon har adhd och den har problem hemma. Skolan handlar itne om vad man kan. Skolan är itne till för dig, den finns till för sammhället. För att de med företag ska veta vilka de ska anställa för att få bäst möjliga personal till sina företag.

Det är vad jag har kommit frram till allafall...


Underbara skolarbete

Nu ska jag få den fantastiska chansen att skriva ett arbete i skolan om det ämne som rör mig varmast om hjärtat, klimatromblemet. Eller det är väl inte själva klimatproblemet som rör mig varmt, det låter fel, det är väl snarare lösningarna som jag uppskattar. Men jag tycker om att lära mig och skriva om problemen. Som ni kanske kan gissa med tanke på vad min blogg handlar om till 99,9 %.
    Jag är glad att skolor mer och mer börjar ta upp ämnet. Jag har hört flera skolor som har uppmanat sina elever att skriva arbeten om miljön, globaluppvärmning m.m. Och det gör mig positiv till framtiden. Det är ju trots allt vi unga som måste få kunskapen. Det är i våra händer framtiden ligger.
    Jag valde att fördjupa mitt arbete i modevärlden, närmare bestämmt hur mode och vår konsumtion av kläder påverkar klimatet. Men jag ska i huvudsak skriva om konsumtion i allmänhet. När jag är klar med arbetet kommer jag att lägga ut det är på bloggen, så ni kan läsa det och förhoppningsvis lära er något.


Jag och GR förra året.
   Nu ska jag passa denna sötmulen i två veckor då matten är på Malta och praktiserar i trav/galoppstall... Har saknat kontakten med hästarna så sedan jag slutade rida för någon månad sedan. Jag har ridit i stort sett hela mitt liv. Började som treåring. Men jag har alltid känt mig obekväm på ridskolor. Det är något med stämningen där som jag inte gillar. Hela grejen med att sadla hästen, leda upp den till ridhuset och rida sin lektion, sedan ställa tillbaka hästen i sin box, som om de var en slags maskiner. Jag gillar det itne. Jag vill umgås med hästarna, på deras villkor.
    Ridningen kändes även fel i sig. Jag har alltid varit mest dressyr intresserad. Men under årens lopp har jag insett, att jag kommer ALDRIG lära mig rida. Jag menar, så som jag kan läsa i ridlära, böcker om hur man rider korrekt och så vidare. Det funkar inte! Den vanligaste kommentaren jag fått av alla mina ridlärare jag haft genom tiderna har varit, "korta tyglarna och slut händerna" eller "mer kontakt med munnen" eller "öka drivningen och samla ihopa mer" och så vidare. (Ursäkta, kan låta lite obegripligt om du inte ridit). Men det jag menar är att ridning för mig inte handlar om att ta. Jag vill bara känna den fina komunikationen som jag känner när jag får rida utan en krävande ridlärares granskande blickar. Jag har kontakt med munnen men en fin, försiktig, och nästan fjäderlätt sådan. Jag kan itne sitta och krama tyglarna, jag kan inte!
   I det så kallade ställande tygeltaget ska du vida om den ställande handen, samtidigt som den motsatta handen håller emot, så att hästen helt enkelt tvingas ställa sig i kroppen och gå i form. Handen ska hålla emot enegin du driver fram hästen med så att, man brukar säga, det du förlorar frammåt vinner du i höjden. Hoppas ni som inte rider ändå förstår vad jag menar. Ni förstår säkert vilka krafter man behöver för att få hästen att gå i form enligt dessa måtten. Och är det det som kallas att rida, så KAN jag inte rida! Och kommer aldrig lära mig heller....

MEN

Jag måste bara visa er dessa fantastiska bilderna på en man som helt uteslutat dessa metoder i ridningen. Han använder inte någonting som orsakar smärta i hästens mun utan rider bara med ett simpelt rep runt halsen på hästen. Lägg märke till att han ändå får den att gå i den form man vill ha hästen i.Denna man är ett levande bevis på att ett bett och kramande tyglar inte är ett krav för ridning. Se vilket samspel, vilken kommunikation.

2002_03_nevzorov_06.jpg (276x200, 12Kb)2002_03_nevzorov_05.jpg (242x200, 13Kb)

Så länge jag heter Mathilde kommer jag aldrig mer tillåta mig att lyda en ridlärare som säger åt mig att korta tyglarna och krama ner hästen i form. Punkt slut.

Ni MÅSTE bara kolla på denna filmsnutten från Alexanders (som killen som rider på bildenra heter) farm i Ryssland tror jag. Där kan du se dressyr på hög nivå utan något som hälst smärtsamt redskap. Inget stålbett som trycker mot lanerna och inga remmar sitter spända runt käken och hindrar hästen från att gapa. Bara vänskap mellan häst och ryttare. 

KLICK  

Nu blev det lite hästar på miljöbloggen. Men men, någon måste väl tala för dem. =)
Kram Mathilde

Tripp, trapp, trull

Klimatproblemet är redan löst... men bara i teorin.

Läs A4:an från WWFs hemsida om klimatsmarta lösningar för en hållbar framtid och bli en smula pisitivare. På WWf tycker man att det får blir slut på tjatet om klimatproblem snart ch att vi idag börjar prata om en ny grej, klimatlösningar!
None
Söta tripp, trapp. trull - hästar från min skola

1 000 000 kronor

Så mycket kostar sveriges första vätgas drivna miljöbil som till hösten kommer synas på malmös gator. Det är den första miljöbilen av det här slaget som inträder i Sverige. Den är inte billig men utsläppen från bilen är 0. Det ända som kommer ut vid förbränningen är vattenånga.
   Bilen köptes in från Japan och byggdes sedan om i USA till vätgasdrift innan den anländer till Sverige för att drivas av vindkraft från Eon. 
   Malmö kommuns syfte med att köpa en sådan dyr bil, som ingen ändå tycks kunna köpa, är att allmänheten ska se att tekniken fungerar. Den kommer förhoppningsvis synas mycket i Malmö och Karin Pelin, miljödirektör i Malmö hoppas att även andra kommuner ska ta efter Malmös exempel. Hon hoppas även att större förretag ska leasa dessa bilar.

Vätgasbil. Foto: Jan Wieslander

Bilen är blå med vita moln i lacken - håll utkik!

Nystartat projekt - Engagerade bloggar

Hejsan!

Vill du engagera din blogg? Hjälp till att sprida intresse och engagemang hos ungdomar genom att gå med i projektet engagerade bloggar som startade igår den 8 maj. Det går ut på att jag en gång i veckan skickar ut en text om något intressant som rör ämnet klimat&miljö, och alla medverkande bloggar publicerar det. På det sättet kan vi få många flera läsare att få upp ögonen.

Vi turas om att skriva "veckans inlägg" . Alla som har lust. Vill man inte behöver man inte. Men man får hemskt gärna skicka in en text till mig. Du kanske gjort något arbete om klimat&miljö i skolan? Eller så kanske du bara känner för att skriva ner dina egna tankar kring den globala uppvärmningen och vad du tycker om människans beteende, konsumtion, utsläpp och så vidare. Texten behöver inte innehålla någon fakta och den kan vara hur lång/kort som hälst. Så skriv på...

Jag öppnade ett hotmail konto till detta projekt, så har du frågor eller vill lägga till din blogg i maillistan så är det bara att maila mig =)

eblogg@live.se

Kram på er allihopa!

Vad är miljö frågor?

Miljöfrågor är inget tråkigt diskusionsämne som viktiga folk i kostym pratar om. Miljön är en del av vår vardag. Det rör alla lika mycket. Oavsätt om man är politiker eller modebloggare. Miljön tillhör ingen särskilld grupp. Miljön är en del av våra liv. Läs en del av våra liv. Vi behöver inte ägna våra liv åt att diskutera detta eller gå på möten och protestera och demonstrera. Det enda som vi förväntas göra är att ha miljön i baktanken i vår vardag. När vi shoppar, frågar vi oss, behöver vi detta? Om vi köper någonting så vet vi var det kommer ifrån, vi vet att det inte är skadligt för miljön. Vi tar vårt personliga ansvar. Detta är inte tråkigt, det är självklart. Och när man är medveten och tar sitt ansvar så känner man sig jättebra. Miljöfrågor kan handla om intressanta saker. Ni ska få se själva... När första texten av Engagerade bloggar kommer ut.

Hjälp, vad stora förväntningar jag lägger på mig själv! Hehe, Kram på er allafall<3


Balett imorgon, men jag är fortfarande sjuk! =(  *Suck

Engagerade bloggar

Nu är jag i full färd med att ragga upp bloggar till projektet engagerade bloggar. Vi får se hur det fungerar, jag tror vi allafll kommer att kunna göra skillnad. Det är några bloggar som nappat än så länge. Och jag ger mig inte. Jag kommer ha en lista på alla medverkande bloggar här på globalthought så kan vi se med egna ögon hur intresset ökar! Det kommer göra oss mer positiva tror jag.

Kom med och hjälp till du med. Mitt mål är att få Blondinbella att engagera sig HA. Så får vi se hur många bloggar som står på listan när de målet är uppfyllt. =)

Nä, men tänk er hur så många läsare som ser de här texterna sen när vi är ett gäng. Sen kommer det stora utmaningen, att skriva så intressant så att folk inte bara klickar förbi det. Det ska väcka allas intresse, kanske inte hos alla på samma gång. Men alla ska inse, att frågorna om den globala uppvärmningen rör alla. Det är inte bara forskarnas intresse, det är allas vårt överlevnads intresse det handlar om. Det är målet, det är det jag vill få folk att förstå!

Kram Mathilde


Engagera din blogg

Engagera din blogg!


Det är lätt att engagera sig...


Nu har jag bestämt mig för att starta ett projekt här på bloggen. Nu idag, den 8 maj är ett utmärkt datum för denna start. Projektet handlar om att få fler bloggare att engagera sig för en viktig, mycket viktig fråga, nämligen klimatförändringarna. Det handlar inte om något allvarligt och komplicerat. Utan det jag har tänkt är följande; för att sprida så mycket intresse som möjlig bland ungdomar så ska vi, alla medverkande bloggar, en gång i veckan lägga ut ett inlägg som informerar om något intressant kring klimat och miljö. Någonting som väcker intresse.  

    Du behöver inte ens skriva inlägget själv, du får det direkt hemmejlat och sen är det bara att sätta ut det på din blogg så att chansen till läsare mångdubblas. Om du däremot vill skriva ett inlägg får du mer än gärna göra detta. Jag har nämligen tänkt ut ett system som jag hoppas kan fungera.

    Det går till så, att den som vill får skriva ett inlägg. Han/hon skickar in det till mig så att jag kan läsa igenom det. Sedan skickar jag ut det på mejl till alla medverkande bloggar och de publicerar det. Nu får alla chansen att engagera sig. Vi turas alltså om att skriva inläggen och de kommer sedan att synas på alla bloggar. Vad tycker du om detta system? Kommer det att fungera tror du?

    Ämnet är så klart klimatet. Inlägget kan till exempel handla om någon intressant nyhet, ekologiskt klädesplagg eller produkt, något du hört sett eller läst om klimatet, någonting du tänkt på eller kommit fram till själv. Vad som hälst, bara det väcker intresse till ämnet.

Jag hoppas att flera bloggar kommer att ställa upp. Det behövs bloggar som lyser upp detta ämne, inte bara de så kallade miljöbloggarna. Vi behöver modebloggar framför allt, då dessa bloggar är de absolut vanligaste bloggarna i Sverige. Det är här majoriteten av ungdomar finns och det är ungdomar vi behöver. Det är vi som en dag kommer att ta över världen, glöm inte det.


Projektet har jag döpt till Engagerade bloggar


Maila ditt och din bloggs namn till mig så är du med och hjälper till. Det är inte riktigt klart hur vi gör än, så det kommer inga inlägg denna veckan alla fall. Men du är välkommen med dina förslag. Så hoppas vi det kan rulla på så fort som möjligt. Kram Mathilde


Aliens pratar om vår planet

En film av greenpeace. Ska vi lyckas eller inte? Det är ämnet som diskuteras av en grupp aliens i denna filmen. 


Klick


Utsatta

En film av greenpeace. Sanningen om den Globalauppvärmningen --> klick

Våga samåk

En liten skojig film om att Våga samåka. Look here

Våga köpa närproducerat

En liten skojig film om att Våga köpa närproducerat.  Look here

Söt film om att stoppa klimatkrisen

På youtube hittade jag en annan lite rolig film som jag antar är gjord av några elever. Den hette "stoppa klimatkrisen!" Söt var den, med ett fint syfte.

Kramis

Al Gore: Nya tankar kring klimatkrisen

På bloggen Luft till salu hittade jag det här fina talet, talat av den här smarta personen...
 

Al Gore.

 

New thinking on the climate crisis


Var är problemet?

Jag försöker gå till botten av klimatproblemen. Vad är det som skapat detta problem från början. Det finns fullt av människor som funnit hopp om att vi kan förändra oss och anpassa vårt samhälle till planetens krav. Men sen finns det fortfarande de kvar som inte ger ett skit. Olyckliga människor, som inte vill leva. Var är problemet? Är det människorna som inte bryr sig, som är olyckliga, som är problemet? Eller är det alla människor som låtit dem bli olyckliga, som är problemet?

Jag pratade med en tjej en gång. En tjej som vägrade se sig själv som ansvarig för det här med gobaluppvärmning. Hon sa att hon alltid kommer att fortsätta köpa allt det sminket, kläderna och grejorna som hon köpte. För hon sket i vad som hände med mänskligheten. Hon ansåg människorna som onda varelser, förtjänta att dö.

Hemsk nog är det många jag stött på som delar hennes åsikter.  De vill inte lyfta ett finger för att ändra på sig.

Jag bara tänker... Det finns olykliga människor, männiksor som funderar på att ta självmord, männikskor som svälter sig själva, som skär sig själva, människor som hatar människor. Varför skulle dessa människor bry sig om att ändra på sina levnadssätt för att människor de hatar, ska leva? Det låter helknäppt.

Vad som också är märkligt är att dessa människor ofta finns i rika länder. Det är rika människor som svälter sig och skär sig för att de är olyckliga. Medan människor som svälter av andra skäl, av matbrist, håller sig fast vid minsta lilla hopp de ser.

Någonting är fel.

När det gäller "klimathotet" eller vad man nu ska kalla det. Så behövs varenda människa. Även dessa människor som inte verkar bry sig alls. Vad ska man göra för att få med dem? De behöver tydligen hitta livsglädjen igen så att de kan se hoppet, hoppet som finns där hela tiden för dem som vill se det.

Det är rätt tydligt att konsumtion inte gör oss lyckligare. När blev dessa människor så olyckliga? Varför har dett gått så långt att männsikor vill dö? Vem ska man skylla på?

Jag har inga svar, bara frågor.

453391-151

Världen utanför garderoben

Det finns hundratals miljötips på internett. Tusentals sidor om hur du blir miljövänlig och väljer mer klimatsmarta alternativ. Det är bra att de finns till för de folk som insett att det behövs en förändring, en förändring från deras sida.
    Men alla dessa tusentals ungdommar som ägnar sina liv åt shopping, som by the way håller igår den här onda cirkeln, hur är det me dem då? Tänk så mycket kraft. Så mycket styrka att skapa en förändring. De väntar bara på att bli upptäckta! De vill alla göra någonting av sina liv. De kan inte komma någonstans genom shopping men de är där de finner guldkanten i tillvaron. Kan inte någon snälla få dem att öppna sina ögon och se verkligheten utanför sina garderober? De böhövs!

Kram Mathilde<3

453391-147

Idag blev jag glad

Jag hittade ett inlägg på bloggen protester som hette "Shoppa eller inte shoppa, det är frågan". Just den meningen har farit förbi mitt huvud så många gånger, vad glad jag blev när jag såg den här på internett! Någon har fattat!!  

I inlägget skriver hon: "Även om jag tänker fortsätta att rekommendera bra saker som kan vara ett miljövänligare alternativ, måste jag förtydliga en viktig sak med att handla miljövänligt. Den miljövänligaste konsumtionen är den som aldrig äger rum".

Underbart sant!

Läs inlägget Shoppa eller inte shoppa, det är frågan 

453391-148

De tio bästa bloggarna

Får jag lov att presentera, det 10 bästa Svenska miljöbloggarna!

1. Ecoprofile
2. Klotet 2007
3. Ljungbergs blogg
4. Revolving Doors
5. CSR i Praktiken
6. Lunkens blogg
7. Köpstopp
8. Arbetarens klimatblogg
9. Klimatbloggen
10. Naturen och djuren


Jag hittade listan, som är sammanställd av Sven Cahling, på Miljöaktuellt. På hans egen blogg MiljöBloggAktuellt  kan du hitta 90 stycken till. Miljöbloggarna blir allt fler, jag hejjar på här ifrån globalthought!

Kram<3


Den riktiga spiderman

Den riktiga spiderman besteg ett 45 våningshus, med bara händerna och utan säkerhetslinor, som en protest för att få folk att agera klimatsmart!

Se filmen här

Ang. min kommentar till KENZA

Vad är dina intressen?
Shopping...kläder...skriva...ögonskuggor...lösögonfransar...läppstift... böcker... musik... ridning...bakning...skor... blogga... mode eller kanske miljöfrågor?

Att jag skriver om miljön på min blogg är inte för att det är min favorit hobby eller något sådant. Det är för att jag vill lösa de här problemen så vi kan börja leva igen. Jag bara brinner av energi för att försöka få människor att se en förändring, som jag vet är möjlig om folk bara inser det. Det är inte så att jag är glad att vi har det här problemet så att jag har någonting att skriva om. 

Jag har ett exempel: Efter min kommentar på KENZAS blogg var det en som kommenterade och sa att hon tyckte kenza inte skulle bry sig om mina önskemål att hon skulle skriva mer om hur hennes konsumtion påverkar planeten, utan att vi som skriver om miljöfrågor, djurplågeri eller vad det nu är, skulle läsa bloggar som skriver om det. Att om det är de vi vill läsa om skulle vå söka efter bloggar som skriver om det. Men hallå? Vad är vittsen med det? Jag förstår bara  inte vad hon menar. Det här är väl inget vi VILL läsa om, det är något vi vill att man inte ska BEHÖVA skriva om. Vad gör det för skillnad om vi som redan engagerar oss i detta bara läser varandras texter, vi vet ju redan vad det handlar om. Vem påverkar vi isåfall? Vad gör vi för skillnad? KENZA är en tjej med stoora möjligheter att gra en skillnad, och därför skrev jag till henne.

Nej tvärtom, jag skulle vara överlycklig om vi inte stod inför detta problem. Om det redan var löst. Eller om planeten fungerade så att vi kunde ta hur mycket som hälst och släppa ut hur mycket gaser som hälst utan att det påverkade. Jag skulle gärna vilja ägna alla min tid åt mina andra intressen, som hästarna till exempel. Och jag skulle ha 100% fokus på skolan. Men nu är det inte så, vi står inför ett stort problem och jag vet att det finns, jag blundar inte för det eller osynliggör det för mig själv. Jag försöker göra en skillnad och även om du är modeintresserad eller musikintresserad eller vad du nu är intresserad av så är det här dina problem lika mycket som vem som hälst. Det här är ingen hobby som alla som arbeter med miljöfrågor delar, utan ett intresse för överlevnad.453391-149


Kramkram Mathilde

Vad händer med kläderna?

Fråga: Vad händer med klädena om vi inte köper dem?

Svar: De tillverkas inte!


453391-146
Kram Mathilde

Utan natur - inget samhälle

Apropå det, att vi inte har något sammhälle utan naturen, är inte sammhället en del av naturen? Vi är ju en del av naturen, vi är skapta här på jorden som vilket träd som helst och är lika mycket natur som det. Samhället är skapat av oss, precis som bladen är skapta av träden. Är inte vårt samhälle en del av naturen? Hur kan då vårt samhälle påverka naturen så negativt? Hur kan en del av naturen påverka helheten - miljön och klimatet, negativt? Är det negativt att temperaturen blir varmare? För oss är det det, vi som lever här nu. Men om vi inte klarar av att anpassa oss och temperaturen stiger och vi dör ut, då kommer kanske andra varelser ta över. Men vill inte vi överleva då? Ska vi inte försöka allafall? Varför vill folk inte ge oss en chans? Vi som vill försöka...

453391-144

Detta var bara 100% tankar. Hoppas ni hängde med i mina tanke gångar och att ni förstod min mening, vilken jag inte riktigt förstått själv än, men jag får väl sova på det. Kram

Vi ÄR naturen

Vad är naturen? Är den blommorna och gräset på ängen? Eller träden i skogen? Är det insekterna och fjärilarna på sommaren och snöflingorna på vintern? Eller är det kanske vi, människorna? Livet på planeten? Är inte naturen allt som finns på planeten och som hänger ihop i tusentals små eller stora kretslopp? Är det inte vi som ÄR naturen?

Många klagar på varför vi ska bry oss om miljön och varför de ska behöva ändra på sig för naturens skull. Men har de tänk på var sakerna de lever av kommer ifrån? Om de vill vara oberoende av naturen får de stå för de helt och hållet. Allt de gör dagligen kräver resurer från varan gemensama planet. Om de itne vill ändra sig får de helt sluta kräva av naturen att försörja dem. Alla har rätt till att leva och på så vis också ta det som de behöver. Men ingen har rätt att ta allt!

Jag tror människor ofta glömmer att utan naturen, kan vi itne leva. Naturen har inget eget värde och inte vi heller. Vi hör ihop. Utan natur - inget samhälle.  Därför tror jag att vi måste börja värna om miljön! Naturen är inget som vissa människor ska ta hand om. Det är vårt gemensamma ansvar! Det är vårt hem, vårt liv!

453391-143
Fotot är taget av Karin


Kram Mathilde

Plan B ?

Det finns ingen Planet B! Så snälla ta hand om planeten vi ärvt och lever på. Vi har bara en planet.

453391-142

Monty Roberts

Tråkigt att jag missat så många dagars skrivande här. Men jag har haft fullt upp med att försöka bli frisk tills idag. Det var en betydelsefull dag idag för mig. Jag skulle vara assistent till crewn på Monty Roberts sweden tour 2008. Efter förra årets besök i stockholm fick jag och Karin äran att träffa Monty personligen och vi fick kontakt med hans nu ända upplärda certifierade svenska instruktör Ann lindberg. Det har haft så otroligt stor betydelse i mitt liv. De är de första personerna jag träffas som jag känner mig hemma med. Alla dessa underbara människor och inte minst Motnty som vid snart fyllda 73 års ålder fortfarande åker jorden runt för att sprida sin visdom om hur man komunicerar med hästar på deras eget vis, utan det minsta våld. Allt för att göra jorden till en bättre plats för båda hästar och människor än den var när han fann den.

Monty Roberts är en fantastisk man, känd och efterfrågad världen över för sina fantastiska metoder att arbeta med hästar, övriga djur och människor.

Besök Montys hemsida här och läs om hans spännande och inte minst sagt draumatiska liv.

Nu måste jag nanna <3


RSS 2.0