Colors of the wind

You think I'm an ignorant savage
And you've been so many places
I guess it must be so
But still I cannot see
If the savage one is me
How can there be so much that you don't know?
You don't know ...

You think you own whatever land you land on
The Earth is just a dead thing you can claim
But I know every rock and tree and creature
Has a life, has a spirit, has a name

You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew

Have you ever heard the wolf cry to the blue corn moon
Or asked the grinning bobcat why he grinned?
Can you sing with all the voices of the mountains?
Can you paint with all the colors of the wind?
Can you paint with all the colors of the wind?

Come run the hidden pine trails of the forest
Come taste the sunsweet berries of the Earth
Come roll in all the riches all around you
And for once, never wonder what they're worth

The rainstorm and the river are my brothers
The heron and the otter are my friends
And we are all connected to each other
In a circle, in a hoop that never ends

How high will the sycamore grow?
If you cut it down, then you'll never know
And you'll never hear the wolf cry to the blue corn moon

For whether we are white or copper skinned
We need to sing with all the voices of the mountains
We need to paint with all the colors of the wind

You can own the Earth and still
All you'll own is Earth until
You can paint with all the colors of the wind


Ta vara

Vi lever i ett samhälle byggt på konsumtion. Man märker, om man börjar tänka på det, hur det faktiskt genomsyrar allt i vår vardag. Vi växer upp med självklar heten om att, vill man ha någonting, köper man det. Ända sedan man var liten. 
   När julen närmade sig frågade föräldrarna en "ska du inte skkriva önskelista till tomten?" och man satt där med leksakskatalogen och ringade in den ena efter den andra påhittade önskningen, som man förmodligen aldrig skulle drömma om ifall det inte vore för att de låg där framför en. 
   Från första klass i skolan satt man och jämförde varandras penskrin och lånade varandras finpennor som luktade apelsin och grape och som man fått av sin faster eller sin morbror när de senast var på besök. Man visade glatt upp sin nya fina nyckelring som kompisen köpt till en ifrån Canada. Och när man var sjuk fick man en liten överraskning i form av en liten leksak eller kanske en serietidning av sin ömtänksamma mamma. Men var det detta man behövde då man låg där och hade ont i magen? Hade inte en värmande hand mot den lilla magen läkt bättre än en liten leksakshand av slime?
   Omgivna av saker pysslar vi och fixar i våra hushåll, köper nya fina kuddar till soffan, eller kanske nya ljusstakar på vardagsrumsbordet. Allt allt allt är konsumtion. Vi pyntar oss själva med föremål för att bli mer attraktiva och stärka vår självkänsla. Man köper en present till värden och har med sig när man kommer på besök, för det är det man ska göra.  

Vi måste hitta de dolda källorna av kärlek och förståelse djupt nere i oss själva och dela med oss av detta. Dessa källor är oändliga och läker alla sår skapade av den ytliga världen på utsidan. Denna värld fylld av plast och konstgjorda saker skapade av folk i syftet att ta sig till nya höjder och tillgodose sina männskliga behov som annars riskerar att glömmas bort i denna häktiska  värld. Vad vi tycks glömma är att vi har alla förutsättningar till att skapa sig denna lyckliga tillvaro precis här i oss själva. Men vi måste ta en tyst minut för att hitta dem.
 

Från gammla tider

Sökte på mitt namn på google och fick då upp en sida som jag glömt bort jag var medlem på. Där hade jag för flera år sedan satt upp några bilder. Vad som kändes som en expolsion uppstod i mitt hjärta när jag såg bilden på min älskade vän och kärlek Ivo. En liten ponny som jag under hela min barndomstid tillbringat all fritid, och även en del skoltid, tillsammans med på ridskolan i folketspark. Fullt frisk och pigg blev mördad för ett par år sedan av sin ägare och jag drömmer ofta om honom på nätterna. Det är som om mitt inre fortfarande inte vill acceptera att han är borta. När jag tittar på ett foto av honom kan jag  fortfarande känna hans värme och mjuka päls samt minsta kontur av hans kropp mot min handflata. Han skulle ha fyllt 23 i maj detta året om han levt.


Ivo är den finaste vännen jag någonsin haft

Jag hittade även en bild på mig och Villy när vi var små


Ost är gott

Gud vad jag missar allt roligt och viktigt när jag är i skolan. European social forum är i full gång och demonstrerar och protesterar och för fram viktiga saker medan jag sitter i skolbänken och lär min noll och struntsaker som hur mycket en fågel ska äta eller sånt som bara är självklart, som att man ska ha hjälm när man rider. Idag hade klimax en stor demonstration som jag precis missade.
  Nu är jag bara negativ och tråkig, men någonstans måste man väl få klaga av sig? Nu måste jag egentligen skriva klart mitt reportage, bara lite kvar. Så jag får sätta igång med det. Sen lägger jag ut det på bloggen.
   Nu sitter Angus (min hund) och jag i kökssoffan och äter ost. Det är gått, det är vi båda överens om. Dock tycker jag att man inte borde äta mer ost än vad man behöver, och den gränsen har vi båda passerat sedan länge. Angus håller nog inte med där, man äter om man kan äta, hade nog han tyckt om han kunde tycka. Så tycker nog många människor med. Att man äter av fler anledningar än att man är hungrig och behöver näring.
   När jag och Karin (min käraste vän) passerade Möllevångstorget på väg hem från Centralen för en timme sedan såg jag min mamma sitta vid ett bord med en skylt där det stod "Outdoor library" och titta på en liten dator. (Jag vill påminna nu om att det är full aktivitet på torget och inte bara min mamma som sitter där helt ensam med en skylt och en dator). Vi gick dit och mamma förklarade den lilla tillställningen. Det var en kompis till familjen som höll ett litet arrangemang där hon hade tillsammans med sin pojkvän och några kollegor från Danmark fixat ihop en vagn med allt material de hade från olika evenemang de haft (som jag förstod det). De håller tydligen på med konst för en mer medveten omvärld, kan man väl kalla det. Det är svårt att förklara det. Men budskapet är att förstärka samarbete mellan människor världen över. Idag hade en afrikans man kommit med en tio minuters lång film om vart pengarna i Europa egentligen kommer ifrån. Och det var denna film som mamma satt och kollade på när vi strosade över torget.


Nu ska jag klicka fram dokumentet "fem veckor på Holma gård" och lämna detta inlägg för er att läsa. Kram på er...


Godmorgon

Nu sitter jag här igen och äter frukost. En havregrynsgröt som jag råkat lägga aldeles för mycket salt i. Jag tittar på klockan och den är fem over sex för tillfället. Idag är det prov och inlämning av repotaget. Det blev lite sent ikväll och jag gissar att min kropp kommer vara halvförlamad på vägen hem på tåget i eftermiddag.
   Jag hade gärna suttit här och skrivit hela förmiddagen. Men det är ju inte realistiska drömmar. Men vem har sagt att drömmar ska vara det? I natt drömmde jag i och för sig också, men jag tror ingen skulle ha glädje av att höra på den drömmen. Den var dem mest konstigaste och mest inveklade av drömmar. Så det skippar jag.
   Det är en kille som kommenterat en del inlägg den senaste tiden. Det är intressant att läsa hans tankar och åsikter och jag kommer svara dem, samt mailen ikväll, jag har bara inte haft  tid (du vet vem du är). Det skönt när folk skriver och berättar av av det tänker tycker jag. Samtidigt är det nog utvecklande för en själv med.
   I dag är det sista dagen i skolan innan den långa APU perioden på fem veckor tar sin start. Vi kommer att spendera dessa veckor på Holma gård som jag redan berättat. En gård där det bedrivs forskning och utbildning i små skalig ekologisk odling och hållbar utveckling. Jag har längtat sedan vi var där första gången. Där kommer man nog att vara omgiven av tänkande människor.
   Jag har tänkt på det här med "tänkande människor" mcyket innan. Jag får rätt ofta kommentaren "det är skönt att någon tänker nu för tiden" och jag kan inte låta bli att fundera - Tänker inte alla människor? De människor som till exempel i min skola bara rusar runt och hela tiden är upptagna av alla andra m.m, hinner de tänka på andra saker än vad som händer för stunden eller vad som kommer hända då och nu? Jag menar de här människorna med åsikter som bara gynnar dem själva. De som storhandlar varje helg, shoppar för hundratals kronor varje vecka och helt enkelt gör av med mer resurser än vad många andra tillsammans skulle ha gjort. Tänker de? Eller låter de sig helt styras av sina behov? Det är spännande att försöka leva sig in i deras huvud.
   Behov är också ett spännande änme, vad är ett behov? Men jag tror inte jag hinner diskutera fler saker här nu innan jag ska med tåget till Svalöv. Det får kanske bli morogndagens morgonämne.

Ha en trevlig dag!


Citat

"Det är bara människan som kan skämmas och det är bara människan som har anledning att göra det"Skogens sång

På min egen blogg såg jag en sån där liter reklamremsa att det stod någonting om skogen och koldioxid, minns inte riktigt vad (det var flera minuter sedan). Men hur som hälst klickade jag in där och blev ombedd att höja ljudet på datorn för bästa inlevelse. Det lät spännande! Plötsligt började ett träd prata om sin barndom och hur skogen och träden fungerar och lagrar koldioxid i form av kol. Sedan kunde man göra sin egen skogslåt och jag gjorde givetvis det. Det var rätt roligt.
   Men sen förstod jag mer och mer att syftet med hela hemsidan var att förklara att skogen böhöver avverkas ofta så att man kan plantera nya plantor. Att man ska köpa mycket trä och pappersprodukter så att fler träd kan avverkas och i sin tur fler träd kan planteras. Jag förstod inte riktigt detta. Jag läste nyligen om att fosrkare har kommit fram till att det är de äldsta skogarna som lagrar mest koldioxid och att det är viktigt att bevara dessa skogar. Och vad jag har förstått så frigörs växthusgaser från marken när man fäller träd, rätta mig om jag har fel. Tänk också på hur mycket bränsle som går åt till alla skogsbruksmaskiner i deras arbete. Och att det, som de påstod, skulle hjälpa arbetet med koldioxidshantering genom att köpa trä och pappers produkter får jag inte alls ihop? Så att jag genom att köpa ett paket toarullar om dagen för att sedan slänga dem i soptunnan, skulle hjälpa till i arbetet med att minska koldioxidhalten. Tror ni de blir förvånade om jag berättar för dem att all den koldioxiden träden samlat på sig under åren återvänder till luften när de här toarullarna bräns upp sen igen efter förbrukning? De kan väl bara inte ha missat en ådan sak? Antar att det måste vara jag som missat någonting här. Men vad? Kanske det bara är ett sätt att försvara skogsbruket och alla jobb som det innebär? Ingen aning. Men en sak har de ju rätt i, och det är att skogen har en viktig roll i arbetet mot klimatförändringarna, och därför tillägnar vi skogen denna lilla trudilutt här på globalthought.
Dagens fråga 18/9 -08

Klimatförändringar hit och klimatförändringar dit. Vad betyder egentligen ordet klimat?

Svar: Man kan beskriva klimat som väderförhållandena på en större plats under en längre tid. Tillskillnad från väder som är mer tillfälliga förhållanden är klimatet på en plats det samma under mycket långa perioder.


Dröm

Klockan är tio över sex nu och jag sitter i en mörk lägenhet (förutom här vid köksbordet där jag sitter under kökslampan) och äter frukost. Den vardagliga rutinen är lite annorlunda idag eftersom jag sitter och skriver, men jag tänkte att det är nu på morgonen som tanken är som klarast och då det inte blivit mycket skrivandes om mina tankar den senaste tiden (då jag är så sjukt trött när jag kommer hem efter skolan) så kan jag försöka skriva nu på morognkvisten. Jag kan börja idag med att skriva vad jag drömnde i natt. Jag drömmer varje natt och drömmarna sitter fast i huvudet under hela dagen. Det brukar vara de menst besarra drömmar och konstiga saker på konstiga platser. men den här drömmen var rätt verklighetstrogen. Den utspelade sin i Ryssland tror jag för de pratade så konstigt. Jag befann mig på en stor hästgård full av proffsryttare och jag skulle passa en häst till en duktig hopptjej. Jag var i ett stort ridhus där hinder stod uppställda och jag gjorde som jag blivit tillsagt, att hoppa banan. Jag hoppade och hoppade och hoppade. Hästen gick fint ner på tygeln i kurvorna och allt kändes perfekt (ur en proffsryttares synpunkt). Rätt var det var tröttnade jag, hoppade av och tog av hästen både sadel och träns och släppte lös hästen i riduset. Jag stod länge och såg på hästen när det med alla krafter sprang runt runt och gjorde stora glädjesprång vartannan meter. Man såg hur han njöt av att få använda sina muskler, de muskler han själv behöver för att göra det han känner för i stunden. Sedan hoppade jag upp på en svettig men lycklig häst och satte mig på den sadellösa ryggen och tog ett tag i manen. Berädd på att hästen under min skulle flyga iväg tryckte jag lätt med skänklarna (benen). Det gjorde han inte. Han gick fint längs spåret och verkade glad över förtroendet han fick. Efter en stund kom tränaren in och blev inte glad över synen han fick. "Det är emot reglerna att rida utan sadel och träns, ta genast på det igen!".

Childhood

För ovanlighetens skull var jag inne på blondinbellas blogg idag då jag genom "bloggkoll" såg att hon skrivit ett bra inlägg där hon länkat till hemsidan childhood och på så sätt skänkt dem 20 kr. Du kan skänka 20 kr du med genom att länka till dem i ett inlägg. Det tänker jag göra. Just nu klockan 19.55 har 258 personer länkat på sina bloggar och summan som går till verksamheten är därmed uppe i 5 160 kr. När 5000 bloggare länkat sidan är denna summa uppe i 100 000 kr!  Så länka du med! 

Så här står det på childhoods hemsida. Och nedanför är länken

"Childhood och Vattenfall vill främja debatten om utsatta barn i världen. Därför ger vi dig möjlighet att kommentera alla inlägg i vår blogg - dessutom skänker Vattenfall 20 kronor för varje inlägg du gör i din egen blogg som länkar till uppdragbarn.se. Pengarna går oavkortat till Childhoods verksamhet. Använd gärna våra bilder på din blogg och tipsa dina vänner om detta." 

 

Duktiga Sverige

Sverige har högst andel förnybar energi i hela EU, 43,3 procent.13 varv runt jorden


I dag inleds den Europeiska trafikantveckan. 15 000 personer har lovat att inte ta bilen till jobbet minst en dag i veckan. Om bilpendlarna håller löftet kan det innebära 13 sparade varv runt jorden, skriver Göteborgs-Posten.


Kidnappningen av Ingrid Betancourt

Imorgon, onsdag kl 19 visar Tv4 Fakta en dokumentär om Betancourt, den gröna Colombianska tidigare presidentkandidaten Ingrid Betancourt som i juli fritogs efter sex år som gisslan i Colombia. Den visas även nästa fredag, den 26/9 samt den 28/9 på tv4 fakta.

Dokumentären inleds av en introduktion av Maria Wetterstrand.

Brödtext till dokumentären -

"Mitt under hennes presidentkampanj kidnappades den fransk-colombianska politikern Ingrid Betancourt av den colombianska Farc-gerillan. Hennes engagemang för att få ett slut på den politiska korruptionen och inbördeskriget som skakat Colombia i decennier hade gjort henne till måltavla för grupper som var involverade i dessa stridigheter. Den här dokumentärfilmen följer Betancourt ända fram till hennes försvinnande och visar familjens kamp för att få henne frisläppt. "

Hemma igen

Nu kom jag nyss hem från min mest älskade plats på jorden, Vissevåg. I fredags morse åkte vi dit för att fira mammas kusin Atle som fyller 50 år. Det var en trevlig kalas helg. Men höjdpunkterna under helgen har varit de promenader jag och Angus, min hund, tagit i den magnifika Norska naturen som omger vår hytta. Omgivna av höstens alla färgnyanser gick vi upp för oxumveien. Den lilla ån från åsens topp slingar sig ner längs båda sidor och omger oss av ett friskt pårlande ljud. Intryck från alla sinnen blandas i en enda stor kännsla som får mig att bli tårögd. Jag känner mig så liten i naturens stora krafter. Och det känns bra. Att få känna sig som en liten del av hela systemet.
   Nu är jag hemma i stan igen och sitter på min skrivbordsstol och känner hur verken börjar tränga fram i skuldrorna igen. Stressen som omger en här i stan går inte att komma undan. Det märker man särskilt när man står där i naturen som en liten varelse omgiven av fjellväggar och djupa skogar. Jag menar, man märker när man börjar gå i den svåra terrängen hur kroppen snart värker på sina ställen. Att dag ut och dag in, sitta på tåget för att åka till bussen för att sitta på bussen för att åka och sitta i skolan för att sedan åka samma väg tillbaka för att vara så trött efter all social anspänning att man väl hemma bara vill sitta och vila när man helst av allt hade önskat gå ut och vandra bort allt skit man samlat på sig i kroppen. Det blir en ond cirkel och man märker det på stigarna i skogen, att kroppen faktiskt tar skada.
   Helst av allt skulle jag bara vilja fortsätta gå där på skogstigarna hela livet. Men att gå där och samtidigt  veta vad som är på väg att hända med dessa sårbara system går inte. Jag kan inte vara där och veta att skogen jag sitter i hotas av männskliga aktiviteter som varken naturen eller vi själva mår bra av. Jag måste göra något åt saken. Och den för tillfället bästa vägen att gå, för att kunna göra skillnad, är den jag redan börjat vandra, gymnasieutbildning. Det blir det första. Sen får framtidens händelser avgöra fortsättningen. 

Det är underbart att komma upp till Hytta på hösten, då alla minnen från sommaren som man bara åkt ifrån fortfarnade ligger kvar i luften i en ödslig lite vemodig kännsla. Jag tycker inte om att bilder från Vissevåg ligger ute på näten men mina lilla syster har redan publicerat så många så det känns som att det bandet redan är klippt. Så här hommer några. De första bilderna är när vi precis kommit fram i fredags kväll och jag tar en runda på tomten och känner in stämningen.
Utsikten från vår lilla ås

Stranden låg helt orärd när vi kom, och jag lät den vara så ända tills Angus kom farande

Jag la mig på rygg på fjellet och kände mig hemma

Hela vissevåg vilade i en stilla höstatmosfär, här vår lilla bänk som står aldeles ensam på fjellet i väntan på sällskap, hade gärna sutit där nu och blickat ut över en kolsvart fjord under en himmer aldeles glittrande av stjärnor och en måne som speglar sig i det klara vattnet, suck

Nästa dag tog sin startAngus och jag tog en runda på tomten och fotograferade

De fina vissevåg blommorna

Och fullt av violer överallt. Jag oh Maja tog hem en hel bukett för att ha till teh under vintern, det är mitt absoluta favvorit teh.

Plommonen i haven var mogna (dock redan upptagna av maskar)

Nere på stranden


Stranden hade visst varit bestigen av flera denna lärdag

En och annan brännmanet låg strandad i gruset

Det var fint väder hela dagen

Nästa dag, på själva kalasdagen, tog jag och Angus en morgonpromenad upp på oxumveien

här hade kylan börjat klä lövverken i höstfärger

En tunn dagg låg över naturen

Vi lämnade vägen en stund för att kliva rakt in i den branta barrskogen

Här hittade vi en frusen humla som klättrade i en knappt märkbar takt uppför en gren i sikte mot ingenting
Vi fann en rovfågel som redan gått sitt öde till mötes

Det är inte bara jag som kommer att sakna dessa skogspromenader tills nästa Norge runda


Nannedags för länge sedan. Det är ju faktiskt en dag imorogn också, med skola och hela köret.
 

Ush det luktar människa

Moon Sparkle
Acqua Di Gio Homme
Ralph Wild
Adventure
Can Can
Just for Her
Rockn Rose
Hugo XX Women
Polo Explorer
CK One Summer 2008
Escape
Covet
Lovely
Euphoria Blossom
Obsession
Truth Lush
Envy Me
Cat Deluxe
Naomi Campbell
Max Mara
Heiress
Just Me
Attraction
Versace Woman
Benghal
Hypnôse
Miracle forever
Magie Noire
Sun Moon Star
Miss Sixty Elixir
Black XS for Her
Ultraviolet Woman
Paco Rabbane Pour Elle
Cheap & Chick
Prada Tendre
Couture
Funny
I love love
Leau Cheap & Chick
Roma
Crystal Noir
Red Jeans
Laura
Dream of Pink
Lacoste Inspiration
Touch of Sun
Lacoste Woman
Miss Sixty Rock Muse
Prada Infusion Diris
Daliflor
Laguna
Dalistyle
Ruby Lips
Charlie Blue
Bright Crystal
Versace Signature
Lair du Temps
Les Belles
Nina
Eclat DArpege
Paul Smith London
Extreme for Woman
osv...

Det finns ett oändligt utbud parfymer idag. Men, varför inte nöja sig med sin egen lukt? Den unika doft varje människa fötts med. (Jag går inte in på mer om människans komplicerade doftsystem nu, det hinner jag inte. Men är du intresserad av att läsa mer om detta fascinerande ämne så kan jag tipsa dig om en sida som tar upp många av dessa intressanta områden, klicka här).

Parfymtillverkning, parfymindustri...
Vad väcker det för tankar hos dig? Har du tänkt på hur mycket lättare belastningen på ekosystemet skulle bli om vi skippade detta?

Syntetiska doftämnen som är det vanligast förekommande doftämnena i de moderna parfymerna bryts inte ner i naturen lika lätt som de naturliga doftämnen som användes förr. Dessa nya syntetiska ämnen har funnits i höga doser i naturen men används fortfarande i stor utsträckning inom parfymindustrin.

Dessutom används animaliska produkter i parfymindustrin som tas ifrån djur. Bävergäll är en gulaktig substans som utvinns ur bäverns analkörtlar, det kallas oftast gällpung och var förr mycket eftertraktat inom medicinen och såldes på apoteken runt om i Sverige. Det var bland annat detta som var orsaken till att bäverstammen i Sverige under 1800 - talet totalutrotades. Nu för tiden används det mest som snapskrydda men även till att binda lättflyktiga doftämnen i parfym. Bäverstammen är idag återställd i Sverige genom importering från Norge. Ett annat animaliskt ämne som binder lättflyktiga doftämnen i parfym är Ambergris (ambra) som är ett ämne som tas från sjuka kaskelottvalars inälvor. Antingen genom att valarna hostat upp det eller att de helt enkelt dödats. Civet (sibet) som skrapas bort från analkörtlarna på sibetkatten används för samma ändamål, att binda lättflyktiga doftämnen i parfymen.

Lägg även till all den energi som går åt till framställningen av både parfymen, dess alla ingredienser, tillverkningen av flaskorna och förpackningarna samt transporterna som fraktar parfymen runt hela världen, så blir det en hel del.


KliMat

Denna text är skriven av min vän Karin Eriksson som mailade över den till mig. Skicka även du hemskt gärna in dina skrivna texter som rör klimatet och människans framfart på jorden så att jag kan publicera dem här.

Alla växter och djur anpassar sig efter vad klimatet och deras livsmiljö erbjuder dem. Men vi människor, vi skapar våra egna regler, tar oss rätten att anpassa miljön efter oss istället för tvärt om. Men våra agerande får konsekvenser på klimatet och därmed alla levande arter av alla olika slag. Man kan se hela vår planet som ett enda stort ekosystem som är så enormt komplext och där så oändligt många faktorer spelar in. För att ekosystemet ska fungera måste det vara en jämn balans på jorden och alla mindre ekosystem måste också vara i form, alltså kan så mycket gå på sned. Många människor inser inte hur stora konsekvenserna av våra livsstilar kan bli, jag tycker det verkar som att vissa ser en vissen blomma framför sig när dom hör begreppet "klimathotet". Men verkligheten är att om vi fortsätter så här kommer fler liv än en blommas släckas. Våra barnbarn kommer inte överleva!

   Att leva klimatsmart kan vara svårt, information vi får om vad som är miljövänligt ser olika ut dag för dag. Och utan rätt kunskap är det lätt att göra mer skada än nytta. Men ge inte upp, fortsätt försöka!

   I stort sett alla är medvetna om att olika transporter, användning av fossila bränslen och mycket övrig konsumtion bidrar till klimatproblemen och den globala uppvärmningen. Fler och fler börjar också höra att maten vi äter också bidrar till klimatproblemen. Detta ämne fångade mitt intresse och jag kände att jag behövde veta mer. Maten påverkar miljön när den produceras, förädlas, tillagas och självklart transporteras. Ungefär en tredjedel av alla klimatpåverkande utsläpp kommer av detta. Detta har inte gett oss någon smäll ännu, inte ens en örfil, men de människor som redan kämpar för sin överlevnad, de som odlar maten vi lever på, dom tar smäll efter smäll.

   Det rör sig om 75 procent av världens fattiga som bor på landsbygden är helt beroende av jordbruket för att försörja sig. Dessa människor kämpar för att få större skördar och tjäna ihop en knapp summa för att kunna försörja sig och sin familj. Och medan deras magar skriker av hunger sitter vi lugnt (på andra sidan planeten) i TV-soffan och gottar oss med resultatet från deras tidigare skörd.

   Jakten efter ett rikare och enklare liv har lett till försök av ökade skördar därav matproduktion har skett på olämpliga marker. Skogar har blivit nedskövlade och stora områden har blivit kraftigt skadade. Vi har försatt planeten i en situation där vi mer än någonsin behöver skogens fotosyntes och renande effekter för luft och miljö. Det är därför helt ofattbart för mig att skogen skövlas i rasande fart och detta utan att uppmärksammas mer. Mer än en fjärdedel av världens våtmarker har torrlagts för att bli odlingsmarker och ca två miljarder hektar har blivit fördärvade av erosion sedan år 1945. Otroligt många växter och djur som är beroende av våtmarkerna utrotas när deras levnadsmiljö ändras så drastiskt. Att döma av detta låter det som att matbristen på planeten är stor, men är det vad vi upplever när vi står på ICA och ska bestämma oss för vilken sorts ris som passar bäst till middagen? Och sanningen är att det idag finns mer mat, i medeltal, per person än någonsin.

   När skördarna inte blir så lyckade som önskat har konstgödning och bekämpningsmedel tagits till hjälp. Syftet med detta är att få rikare skördar och undvika så kallat ogräs eller andra varelser som kan skada det man vill odla. Vid konstgödning används ofta fosfor och kväve vilket också resulterar i problem. I tidsskriften Science hävdar en forskargrupp att människornas utsläpp av kväve är lika allvarliga som ökande koldioxidhalter. Detta är bara en bråkdel av problemen som uppstår i samband med konstgödning och bekämpningsmedel. Givetvis är inte avsikten att bringa skador åt planeten, men att kontrollera naturen är inte så enkelt. Att dom så kallade matmilen är många är bara en liten del av matens påverkan på klimatet. Att välja ekologiska produkter är givetvis ett mer klimatsmart alternativ eftersom ekologiska odlare aldrig använder sig av vare sig bekämpningsmedel eller konstgödning. Ofta är priset på ekologiska varor lite högre men med hänsyn till vår planet, har dom extra kronorna plötsligt inte så stor betydelse.

   Trots att många miljoner människor dör av svält och vattenbrist varje år blir enorma mängder av skördarna till djurfoder, framförallt till boskap. För detta skövlas ofattbart stora arealer regnskog och savannmark. FAO delar med sig av fakta som visar att 70 procent av Amazonas regnskog har skövlats för att bli betesmarker. Ändå tror många att köttindustrin kräver mer mark där till. Tusentals bränder anläggs för bilda nya marker anpassade för boskap eller odling. 30 procent av planetens yta är utnyttjade för boskap och 33 procent av detta används för producera deras foder. Sveriges kor äter ca 165 000 ton soja och dricker 21 miljarder liter vatten om året. Av alla växthusgaser människorna släpper ut kommer hela 18 procent från djuruppfödning, vilket är mer än vad hela transportsektorn bidrar med. Att utsläppen är så stora beror mycket på korna, som på grund av att de idisslar, släpper ut växthusgasen metan. Metangas påskyndar växthuseffekten 20 gånger så mycket som koldioxid per kilo. Att så stora mängder sojabönor blir till djurfoder istället för mat till människor finner jag inte en värdig anledning till. Särskilt inte med tanke på att man dessutom, med betydligt mindre arealer kan producera mat för lika många individer.
   Ärtor, sojabönor och andra baljväxter är rika på protein och kan ersätta köttet i vår dagliga kost. De har dessutom en egenskap vilken är speciellt viktig i sammanhanget. Växterna kan omvandla kvävgas i luften till former som fungerar som näringsämnen för växten. Dom är därför inte heller beroende av konstgödning.
   Så mycket mer fakta finns på området och jag hoppas jag väckt någon slags vilja för att veta mer. Kunskap behövs! Jag tycker inte att klimatproblemen är något vi bara ska acceptera. Tillsammans kan vi göra mycket. Ta ditt eget ansvar och låt oss leva varje dag mot en ljusare framtid!

Tack Karin!


I skolan

Är i skolan, äter ett äpple.

Att leva

Om man provar att leva ett dygn i en liten by i Amazonas så får man en annan syn på människans framsteg på planeten.


Ekorundan

Idag läste jag i Sydsvenskan att något som kallas Ekorundan. Det fungerar som en konstrunda, men det som ställs ut är istället för konst, ekologiska gårdar. jag kollade upp detta lite närmre, genom att gå in på arrangörens ekobondens hemsida. Syftet med rundan är att visa konsumenter vilka ekogårdar som finns i just deras närhet och ge dem möjlighet att lära känna dem, samt att sprida kunskap om ett ekoligkt och hållbart lantbruk.
Ekorundan varar två dagar, den 6-7 september, och under dagarna finns massor av aktiviteter att undersöka. Alla gårdar har dock sina egna program, men gemensamt för alla är att de kl 11 & 14 båda dagerna har vad man kan kalla en liten föreläsning - "bonden berättar" där gårdens ägare förklarar hur gården drivs och fungerar.
Ta med fmailjen eller vännerna imrogon och besök din granngård och delta i dofttävlingar, ekologi, blomstervandringar, traktorkörning, självplock, tävlingar och guidade turer, samt en massa god och reko mat.De femton gårdar som dletar i år (2008) är:

1. Bjärhus
2. Bäckdalen
3. Den gamles gård
4. Ekogården
5. Grönland 864
6. Holma Gård  (här ska jag ha min APU i 5 veckor, kommer säkert skriva mycket om Holma här framöver)
7. Klinta Kryddor & Grönt
8. Långaröd
9. Lönshults gård
10. Mossagården
11. Ninnis Trädgård
12. Nöbbelövs Gård
13. Vidablick
14. Ängaholm Gård
15. Äppelgården MaglehemEkoskor

Var inne på Tradera idag och kollade runt när jag hittade ett par skor, ekologiska skor, som fångade mitt intresse. De var tyvärr inte min storlek och inte heller riktigt min stil. Men de var ekologiska. På en av bilderna var skokartongen med och på den stod det www.simpleshoes.com - så jag gick in där och kollade. De hade faktiskt fina grejor där som jag mycket väl hade velat köpa. Dock var det i USA de höll hus, så skorna är kanske inte så ekologiska längre när de väl kommer till Sverige? Fast det viktigaste just nu är kanske att visa intresse? Så att det sprider sig även hit till oss.
Visst var skorna fina? Väskan här nedan var också helt härlig.


Allt material de använder sig av (se bild nedan) är organiskt, återvunnet eller material som inte förstör miljön i framställningen. De kan vara organisk bomull, hampa, bambu, cocosnötter, återvunna bil/cykel däck, återvunnen plast och mycket annat. Man kan läsa om alla material de använder sig av på deras hemsida och lära sig ett och annat.Gå in och läs mer på hemsidan, för nu ska jag gå och titta på film och äta ungsbakad banan med sirap tillsammans med Maja, Cornelia och Karin.


Dagens fråga 5/9

Vad är farligt avfall?
Svar:
Vanligen klassas sådant vi slänger, som har en hälso- eller miljöfarlig påverkan, som farligt avfall. Sådant som är explosivt, brandfarligt eller smittförande kan också klassas som farligt avfall.


Dagens fråga 4/9

Hämtad från naturskyddföreningens hemsida

Har vulkanutbrott kylande eller uppvärmande effekt på jordens temperatur?
Svar:
Partiklarna som sprids i atmosfären vid ett vulkanutbrott har en kylande
effekt eftersom de hindrar solstrålning från att nå jordytan.Konstiga bokstavskombinationer

I klimatfrågor talas det ofta om den så kallade GWP - faktorn för en viss växthusgas. Vad är nu GWP - faktorn för något?


"GWP-faktorn anger hur mycket ett kilo av växthusgasen påverkar klimatet i jämförelse med ett kilo koldioxid. På grund av att växthusgaserna har olika livslängd i atmosfären skiljer sig faktorn åt beroende på vilket tidsperspektiv man utgår ifrån. Vanligtvis används ett hundraårsperspektiv, GWP100. " naturvårdsverket

Så var det med det.En konstnär med snabel

Jag trodde inte det kunde vara på riktgit, men det var det tydligen. En elefant med pensel i snabeln som målar av sina elefantvänner. Hon heter hong och har nu haft en egen utsällning på ett av Londons mest förnämsta gallerier.
Se själva avsnitt 1 i dokumentärserien smarta djur.


Citat

" U - ländernas fattigdom är en lyx vi inte längre har råd med"


Nu har nordpolen blivit en Ö

Nyhet

För första gången under människans histora har Nordpolen blivit en ö  Klimatforskare är oroade - detta är ett tecken av den globala uppvärmningens framfart. I över 125 000 år har isen legat fast hela vägen till Ryssland och Kanada, nu kan skeppen passera dessa vägar utan problem.


Ska "ett klick för skogen" behöva lägga ner?

Ska de behöva lägga ner insamlingen av klick och riskera Sveriges uråldriga skogars framtid?


Nu går tiden ut för "klicksponsorer" på insamlingsstiftelsen ett klick för skogen. Får de inte nya innan den 5 september så tvingas de lägga ner klicket. Detta har inte hänt sedan stiftelsens begynnelse, 2004.

boljande_skog.jpg

På ett klick för skogens hemsida kan du dagligen gå in och göra ett klick, helt gratis, och på så sätt bevara 2.75 dm2 mark från våra äldsta och viktigaste Svenska skogar. En hel skog med dess tusentals liv och myllrande mångfald har klickande människor runt om i sverige tillsammans hjälp till att sätta i säkerhet. Skogen heter Årrenjarkas gammelskog och du kan läsa om den här.
Just nu pågår insamlingen av klick för att bevara Verles gammelskog, som du kan läsa om här.
 

Om du har ett företag och skulle kunna tänka dig hjälpa till att säkra framtiden för sveriges gammelskog ska du ta en titt här


arrenjarka.jpg

Foton över Årrenjarkas gammelskog hämtade direkt från hemsidan

RSS 2.0