Heat

På emretssons.se hade Anders länkat till en film jag tyckte verkade jätte bra. Lätt att förstå och mycket inspirerande. Jag hann inte se hela, måste sätta igång och packa väskan som jag skjutit upp på i timmar.. Ska åka till Linköping imorogon och fira min farmors 80 års dag. Så över helgen ligger bloggen ouppdaterad.

Här kan du se filmen Heat


Dags för planeten att skicka faktura

- Planeten subventionerar vår livsstil utan att finansministrarna får någon faktura för det. Men den måste inkluderas, säger forskaren Johan Rockström.

- Planeten subventionerar vår livsstil utan att finansministrarna får någon faktura för det. Men den måste inkluderas, säger forskaren Johan Rockström.

Läs hela artikeln


30% överkonsumtion

Nyhet

Den globala konsumtionen överskrider nu jordens produktionsförmåga med 30 procent, enligt en ny rapport från Världsnaturfonden (WWF), rapporterar Tidningarnas Telegrambyrå, TT.

Begreppet ekologiskt fotavtryck har etablerat sig under senare år. Det handlar om hur stor yta som behövs för att producera det du konsumerar. Och som läget är idag räcker jorden inte alls till, enligt rapporten Living Planet Report 2008 från WWF, skriver tidningen ETC.

- Vi överförbrukar jordens resurser med 30 procent. På ett år förbrukas det som jorden behöver ett år och tre månader för att återskapa, säger Carina Borgström-Hansson, projektledare på WWF.

Vegetariskt

Palsternacksmos

4 port

En fantastiskt god variant på rotmos

som passar såväl till vardag som fest

8-10 potatisar

2-3 medelstora palsternackor

vatten

salt och peppar

En rejäl klick smör eller några msk

rapsolja

3 dl mjölk eller 1 dl grädde

ev. en pressad vitlöksklyfta

Skala potatis och palsternacka och skär i

ca 3cm bitar. >>>

>>> Koka under lock i lättsaltat vatten

som nätt och jämnt täcker ca 10 min tills

allt är mjukt. Häll av det mesta av

kokvattnet i en tillbringare. Tillsätt smör

och mjölk eller grädde. Mosa med

potatisstamp eller elvisp, gör inget om

det finns några större bitar kvar. Späd

med kokspadet till lagom konsistens,

pressa ev i en vitlöksklyfta och smaka av

med salt och peppar. Servera till tex

strömmingsflundror, korv eller biffar.

Variation: Använd jordärtskockor i stället

för palsternacka för ett riktigt lyxigt mos.


Koldioxidguden

Svar på dina kommentarer Zakaria:

Jag vet att koldioxid är en naturlig del i naturens kretslopp. Jag har läst biologi A och vet att det ingår i fotosyntesen och så vidare. Så det kan vi lägga bakom oss och gå vidare till något högre nivåer. Jag är inte vetenskapsman eller professor inom miljö och klimat området, men jag är påläst så pass att jag själv kan förstå sammanhanget. Och jag tycker det är allvarligt och viktigt att föra vidare. Jag kan inte föra vidare kunskap på det sättet som en forskare kan. Men jag kan föra vidare intresse och vilja att lära sig mer. Och det är det jag försöker genom denna blogg. Jag har en djup inre känsla av att människan utnyttjar planeten och låter naturen komma i andra hand när det gäller hennes eget personliga intresse och jag tycker det är hemskt.


Som jag läst och räknat ut genom det jag läst, sett och hört från förlitliga källor så sker den utveckling som naturligt skulle ha skett under hundratals år nu, på grund av massiva utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser, under så kort tid att det liv som nu finns på planeten och som är anpassat efter detta klimat inte hinner anpassa sig till det nya varmare/kallare klimatet.


Så på detta sätt, enligt logisk fakta, kan koldioxiden utrota arter som inte hinner anpassa sig. Människan anpassar sig kanske med ny teknik, vad vet vi idag? Men många djur vet vi inte kommer klara sig. Inte om vi inte ändrar på våra levnadssätt IDAG!


Du kommenterade för en tid sedan ett inlägg på min kompis blogg där du skrev att man inte skulle älska eller hata någon för att det kommer att bli ens centrum. Vad jag upplever är det precis vad gud blivit för dig. Du kan inte se eller läsa någonting utan att du citerar någonting ur koranen eller skapar en liknelse till gud.


Jag väljer att se det logiska i saker. För det är i det logiska som sanningen ligger.


Och jag kan tro på det fakta jag anser är mest logisk. Jag kan ändra mina handlingar efter vad vi tror är rätt om vi vet att motsatsen till det är fel och påverkar planeten negativt. Men jag kan ALDRIG ALDRIG anse mig ha kunskap om det. Vi kan inte veta allt, vi kommer alltid att lära oss nytt. Och då kommer det vi kunde förr vara felaktigt. Men så länge vi vet vad som är fel, vet vi hur vi inte ska leva. Och den fakta vi Nu kan bevisa är rätt, leder åtminstone mot rätt väg. Därför väljer jag att följa den.


Bulltofta

Idag tog Angus och jag en lång promenad i Bullttofta. När det inte regnade så hängde det i luften. Det var väldans härligt. När vi gick där på den grusbelagda gångbanan som slingrade sig genom de stora gräna gräsmattorna kantade av höstfärgade små lövträd fick jag syn på ett staket långt där framför oss på vägen. Undrar om jag är lite smågalen ibland, men jag fick tårar i ögonen av synen. Av staketet alltså. Det påminde mig om en hästhage och kärleken till hästarna bara välde upp i mig.
   När vi kom fram till staketet, som faktiskt var en hage, stod det en skylt. Gatukontoret hade tydligen startat ett sammarbete med SLU (Sveriges lantbruks universitet) i Alnarp om att de skulle under en två års period testa att sköta en del av parken på ett miljövänligt sätt. Så de hade placerat en tjur, fyra kor och tre kalvar på området för att hålla gräset i trimm. Vi gick igenom hagen, såg inga djur, men en jädrans massa blajjor.
   Vet inte när projektet tog sin start, det kanske är slut. Jag brukar inte åka till Bulltofta. Men nu skulle Maja och Cornelia till IKEA så jag passade på att följa med då det ligger precis intill. Kommer säkert återvända.
Vegetariskt

Pastasås med savoykål

4 port


Savoykål har en mild smak och mjäll

konsistens som passar i lite lyxigare mat


1 grovhackad gul lök eller ½ strimlad

purjo

½ huvud savoykål

2 dl vatten

2 dl grädde eller créme fraiche

salt

1 msk sweet chili-sås eller ½ dl vitt vin +

lite vitpeppar

1 pressad vitlöksklyfta

smör eller olja till stekning

Plocka bort de yttersta bladen av kålen

och skölj dem noga - de inre lagren sitter

så tätt att de brukar kunna användas

direkt. Strimla kålen ganska fint. Mjuka

löken i lite smör eller olja några minuter

utan att den får färg. Tillsätt vatten, ½

tsk salt och den strimlade savoykålen och

låt puttra under lock ca 5 minuter tills

kålen är mjuk. Rör då och då.

Tillsätt grädde och vin eller sweet chili

samt pressad vitlök och späd ev. med mer

vatten. låt allt puttra några minuter och

smaka av med salt och vitpeppar. Servera

med en god pasta och grönsallad.

Variation: Öka vattenmängden med 5 dl,

tillsätt 1 grönsaksbuljongtärning och lite

mer vin/sweet chili och servera som

soppa istället.


Tilltro


Promenad i regnet

Kom precis hem från en lång stillsam promenad genom Malmö, stillsamheten sitter fortfarande kvar i mig här där jag sitter i fåtöljen i ett halvmörkt vardagsrum med datorn i knäet. Även bilden av den blöta asfalten där ljuset från skyltfönster och gatubelysning reflekteras.
   Regndropparna rinner ner för luggen och vidare ner över ansiktet. Jag låter dem rinna. Angus pinnar på bredvid mina ben där vi går tillsammans. Ett blött par, en flicka och en hund. Jag ser på allting runt om kring mig och låter allt smälta in i mina tankar. Jag bemöter allting med ett lugn, det jag ser där jag går längs gågatan, är verkligheten. Jag ser kvinnor som vandrar fram med långa kliv i sina höga klackar. Deras långa raka ben sticker ut under de fina kapporna, jag antar att det är senaste mode. Jag ser en tjej som går och äter ur en påse med friterad kyckling. En familj, mamma, pappa med deras dotter och son. Sonen håller en happymeal i den ena handen, i den andra sin pappas stora trygga pappahand. Jag går förbi heminrednings butiker, klädaffärer, blomster affärer, pressbyråer, restauranger och klubbar. Människor som sitter i sina bilar och gestikulerar med armar och händer till personen bredvid. Regndropparna rullar ner längs bilens fönster och ljuset från triangelns alla strålkastare gör så att det gnistrar i dem. På mig har regnet sedan länge trängt igenom jackan och börjat kyla ner min hud, likaså i skorna, men det gör inget. Det regnar ju...
   Inne på restaurangerna sitter människor runt borden och äter gott och pratar och umgås. Rena och finklädda med noggrant fixade frisyrer och makeup. På trottoaren framför mig går ett långt par hand i hand under ett brett paraply. De går nära, nära och småpratar.
   Jag bara går och tittar, och tänker, jämför. Så här ser vår verklighet ut. Prydliga affärer med snygga och prydligt uppklädda skyltdockor och stora plakat med bilder av modeller med senaste modet. Människor med kaffelattemuggar i händerna och nya, rena kläder. Jag ser på dem och tänker på hur vi går här helt uppslukade av vårt. Våra liv, vår värld. I bakhuvudet ligger tanken och gnager. "Detta är galet". Jag vill ta dem i handen och leda dem till den lilla byn i Amazonas. Där de smutsiga och hungriga kämpar för var dags överlevnad, för att få uppleva solnedgången en gång till, tillsammans. Hur tänker dem om oss? Hur ser dem vår verklighet? 
 
Jag undrar, alla dessa människor, som fint uppklädda vandrar gatan fram genom regnet denna söndag, vad ser dem?22:22

Jag saknar mailen, som innan hörde till vardagen... Jag undrar vad som står på tok. Varför inga svar?

Vi förändrar

Tillsammans är vi utvecklingen, vare sig den är positiv eller negativ.


Engagerade bloggar

Nu är jag igång och skriver oktober månads inlägg för engagerade bloggar. Som de medverkande bloggarna nog märkt har det inte kommit något inlägg för september, det har hlet enkelt inte blivit av att skriva något. Hädan efter kommer det bara att komma en text varannan månad istället för varje som det hittils gjort (för det mesta).

Jag kan avslöja att nästa text handlar om välfärd. Om hur västvärlden besatte sig själva i ett försprång i utvecklingen gentemot de andra kontinenterna som idag kämpar mot fattigdom, svält och naturkatastrofer.

Men det tar lång tid för mig att skriva, har i dag suttit i ungefär två och en halv timme med denna texten och hala grunden är väl än så länge lagd. Fortsätter imorgon.


Det brinner

Varför kom det aldrig något svar på Zakarias så väl genomtänkta kommentar om varför han ansåg den globala uppvärmningen orsakad av människan var en bluff på hittad av Al Gore med flera för att styra över oss "vanliga" människor? Inte var det för att jag inte hade något svar allafall. Jag kände bara en så stor hopplöshet. Det finns liknande debatter överallt på internett. Ett bra exempel är på bloggen "moderna myter" som jag emellanåt besöker, och alltid lika vimsig och förvirrad lämnar igen efter ens stunds läsning. Här hittar man en massa argument för hur den globala uppvärmningen visar sig vara endast naturlig och så vidare. Samtidigt som det finns hur många sidor och bloggar som visar motsatsen. Det finns en bloggare som redovisar för detta, Anders Emretsson på http://www.emretsson.net/. Med andra ord, argument hade jag nog haft tillräckligt med för att kunna bemöta hans kommentar. Men jag ser ärlig talat ingen mening med att ta mig denna tiden och energin när det redan finns så mycket liknande tjat. Jag har inte heller kunskapen gemfört med dessa två nämda bloggare, och andra aktiva inom klimatfrågan, att utrycka mig närmare om saken. Utan kan bara spekulera. 
   Och som vanligt gräver jag vidare i högen av påståenden och börjar rota i vad det är som gör att dessa två sidor över huvud taget diskuterar denna frågan. Varför agerar dessa två sidor som de gör? Det finns forskare som får bidrag av stora företag för att kunna utföra sin forskning. Företag som kanske är beroende av kolkraft, bilindustrier osv. Kan detta bidra till att vissa forskare bevisar att globaluppvärmning inte styrs av mänskliga aktiviteter?
   jag har bara några frågor, kanske må dem vara amatörmässiga, men inte för det mindre viktiga. Vi vet att våra indusrier m.m. släpper ut växthusgaser och då framför allt koldioxid, hur skulle dessa inte påverka planetens klimat, om all annan koldioxid gör det? Om majoriteten av forskare kan bevisa att den globala uppvärmningen skre och det på grund av oss, varför propsa på att inte agera? Om det nu är så, varför inte ta chansen och förändra oss, medan vi har chansen? Istället för att invänta den stunden då vi märker, "jo fan, det var visst vi, men nu är det för sent". Är inte det bara ett bevis på att de någonstans vet att det är sanning, men hittar motbevis på att försvara sig själva och sin icke-hållbara livsstil? Jag menar, om de skulle vakna på natten av att någon ropar "DET BRINNER", skulle de då lugnt somna om igen med tanken, äsh det där måste de bevisa, för att sedan märka när de ligger där instängda av lågorna, "hoppsan, det var visst sant endå".


Stärkt klimatforskning

Klimatforskningen stärks med 500 miljoner kronor 2008-10-24 Regeringen genomför nu en kraftig satsning på svensk klimatforskning. I den forsknings- och innovationsproposition som presenterades igår får klimatrelaterad forskning en nivåhöjning med en halv miljard kronor fram till år 2012, skriver Miljödepartementet i ett pressmeddelande.

– Regeringen prioriterar klimatforskningen och tillför nu en halv miljard kronor till den största satsningen på miljöforskning som har gjorts. Med kraftsamlingen på forskning får vi en bättre vetenskaplig grund både för att driva klimatfrågorna och hantera klimatpåverkan i Sverige, säger miljöminister Andreas Carlgren.

De strategiska forskningsområden i propositionen som är av direkt betydelse för klimatarbetet är:

· Klimatmodeller (40 miljoner)
· Effekter på naturresurser, ekosystemtjänster och biologisk mångfald (75 miljoner)
· Hållbart nyttjande av naturresurser (70 miljoner)
· Energi (310 miljoner)

Bacon

Den eviga frågan, "vad ska vi äta för något i dag?" kom upp när familjen för en stund sedan var samlad i köket. Maja föreslog ungspankaka och jag instämnde gillande. "Jaja", sa mamma och pappa som inte verkade lika instämmande. De ville äta en riktig måltid. Ungspankaka var ensligt mamma mer av en efterrätt. Men visst kunde vi väl ha ungspankaka om vi så prompt ville det! Men då både Maja och jag inte äter rött kött skulle mamma ha bacon vid sidan av så att hon och pappa åtmionstone kunde få sitt kött. "NEJ", protesterade jag. "VARFÖR, HAR DU GLÖMT HUR DEM GRISARNA DU VILL ÄTA UPP HAR LEVT!?" Varför tvunget lägga till desaa onödiga djur öden som dessutom har ohälsosamm inverkan på oss på sin tallrik? Hon, som var så inne på att bli vegetarian när jag kom hem gråtandes och berättade hur hemskt grisarna levde efter att ha haft lektion i grisstallet i skolan. Har hon redan förträngt den historian och låtit sin egen svaghet styra henne till att köpa det där onödiga paketet av inplastat, nedkylt djurkött på ICA?

Vi bytade maträtt - lax. Av något slag? Det får väl duga då, jag äter ju trots allt fortfarande fisk. En stund senare satt mamma i min säng och tittade på bildspelet "Walls of glass". Allt för att återuppliva medvetandet och förståndet i min mor som jag vet redan brottas med känslorna av att älska kött och hata köttindustrin. Hon är inte ensam! Men man kan lära sig styra sitt handlande endå.

Jag tror sådana här bildspel behövs för att få människor, vana vid ett kött ätande samhälle, att få inblick i vad det faktiskt är vad vi gör!

Se bildspelet, eller visa dina köttätande föräldrar det. Walls Of Glass


Bluff eller ej?

Den ständiga debatten om den globala uppvärmningen är bluff eller ej, visst blir man trött? Och hur får man reda på sanningen? Vem ska man lyssna på, vem ska man tro? Vilka forskare bevisar sanningen? Kan vi över huvud taget någonsin få reda på sanningen?

Nej, ibland känns allting för rörigt för att orka förstå...

Men när man ser dessa uttorkade, svältande barn och sjuka människor förgiftade av i-värdens skrot, då vet man åtmonstone vad sanningen INTE är! Och fylld med en kraft och en stark vilja att förändra vänder man sig tillbaka.

Stunt samma om nu inte koldioxidutsläppen och den globala uppvärmningen är orsakad av oss. Vi sitter lik förbaskat och håller på utvecklingsländernas naturresurser. Släpp dem! Låt dem försörja sig själva. Låt oss hålla oss till vår del av världen och ta vara på det vi har här. Vi måste sammarbeta, så är det bara. Såväl dem som bor på landet som dem bosatta i staden.

Så bluff eller ej - spelar det någon större roll när världen svälter?Potatisplock

Det har blivit många nätter på Holma den sista tiden. Men ikväll sitter jag hemma i sängen i Malmö och tänkte skriva några rader. Veckan har mest bestått av hästar, har varit i stallet dagarna i enda och borstat, borstat, borstat samt gjort några försök till Join-up (join-up är en metod utformad av Monty Roberts och innebär att man genom hästens egetspråk vinner dess tillit, det sker vanligtvis i en rundpadock) men det slutade med att hästen sprang rakt genom staketet. (Hästen var en stor Ardenner på 2 år). Och han gjorde det TVÅ gånger, känner mig lyckad som hästtränare! Nej, men är man en häst på en vikt stax under ett ton och VET att man kommer igen de där repen som ska föreställa ett staket, så är det väl klart man springer igenom om man blir omkring jagad av en till synes galen människa? Rätt frustrerande dock att hästen sticker innan man hunnit med själva join-upen, ´med andra ord, nått hästens förtroende. Men han är en tillitsfull häst till sin person och nyfekn och posetiv mot allt och alla, så det är inga problem. Nu har vi dock förstärkt staketer till rundpadocken (satt dit ytterligare några rep) så jag får försöka senare i veckan igen.


Den rymmande hästen, Pontus, och Karin en vacker oktoberdag

Imorgon är vi klara med potatisarna. Det var egentligen det jag ville komma till. Nu är vi inne på tredje veckan potatis plockning. Det känns som att vi hade kunnat föda hela väldens befolkning med denna potatis vi krypit runt i leran och samlat ihop. Det är tur att det är just potatis vi plockar då de vekligen låter fantasin flöda med alla former och lustiga utseenden. Sälar, hjärtan, rumpor och inte minst barbapappor! Potatis plockande kan vekligen gynna ens kreativitet. En dag nör jag plockat klart en rad med potatis och skylle förflytta mig till nästa, låg det ett M av potats i jorden. Jag mötte en road Nacho-blick och vi brast ut i skratt.


Mitt vackra potatis-hjärta som blev bortrövad av kärleksparet Olle&Karin - hoppas det ger dem evig kärlek!

Ja potatisplocket har sina roliga stunder. Men givetvis även sina mindre roliga stunder. Då man kämpar för att hitta en ställning för att underlätta verken i ryggen, de avdomnande benen och de isande kalla fötterna. Livet på Holma är underbart, om jag bara kunde stanna där för evigt. Man märker så tydligt hur bra kroppen mår när det får vara igång, röra sig på alla möjliga sätt och vara ute och se naturen. Sånt missar man i en häktisk vardag vid skolbänken med ständigt pendlande fram och tillbaka mellan kommunerna. Man märker  hur kroppens alla verkande delar långsamt mjuknar upp. Men efter endast en helg i Malmö framför datorn och TVn känner jag hur ontet i kroppen smyger tillbaka. Gruvar mig tills praktiken är över och det onaturliga livet börjar igen.

Två rader potatis kvar!


Jag vill

Jag vill aktivt kämpa för att göra saker som fungerar felaktigt till saker som fungerar. Jag vill förändra och göra skillnad. Och jag vill få människor att vilja göra det samma. Jag vill få människor att orka se det felaktiga. Det finns mycket att förändra och kämpa för, men vi är många att göra det. Det finns så många områden jag vill finnas på och så många frågor jag vill påverka.

Kände bara för att få ut det...

Idag har jag ägnat mestadles av tiden till att planera, skriva och läsa. Egentligen är jag aldeles för splittrad i tankarna för att kunna skriva något vettigt inlägg idag. Hoppas ni har överseende med det och att jag avslutar detta inlägg här.

Det får bli en bildlig dag på Globalthought denna långsamma söndag.

Vegetariskt grisöra

Igår köpte jag lördagsgodis till vovven. Det blev ett vegetariskt - ekologiskt grisöra och ett vegetariskt - ekologiskt tuggben från Astrid och aporna här i Malmö. Det var väldigt populärt och det tuggades ivrigt hela kvällen. När jag la tuggbenet på skrivbordet satt han under och såg längtansfullt upp mot det tills han fick det igen. Idag har han sprungit runt på gården och grävt ner "grisörat" först här och sedan där. Grisörat är gjort för att efterlikna ett riktigt grisögra med senor och ådror precis som ett äkta. Men jag undrar vad Angus tycker, grisöra eller inte? Gott var det i alla fall!

För ett värdigt hästliv

Idag startade jag ytterligare en blogg. På den bloggen kommer jag skriva om hästen som art och om dess så ofta obekväma livsöde på ridskolor och i sportstall. Jag kände behov för en sådan blogg och hoppas att den lilla stall tjejen, som precis som jag en gång, går omkring och känner sig liten och ensam i en värld full av bestämda och längtar efter någon som ser hästen som en kännande individ, hittar ett ställe att läsa om den andra vägen som är möjlig i denna stora vida hästvärld - vägen tillsammans med hästen! Jag tror det finns många som känner en kluven känsla när dom trycker in bettet i en känslig hästmun  för att sedan använda det till att "dra" hästen ned i rätt form. Det gjorde i alla fall jag, och jag skulle bli jätte glad om jag hittade en blogg som skriver om en alternativ väg, när jag var 7 - 15 år. Besök gärna bloggen som jag döpt till Ivos, efter min trogne och kära barndomsponny och bäste vän Ivo.
Jag kommer givetvis fortsätta uppdatera Globalthought lika ofta som tidigare då det är huvudbloggen för mig och det jag tycker är det viktigaste att kämpa för i dagsläget. Men nu vid uppstartningnen av ivos har den hamnat lite på efterkälke. Men nu ska jag ta mig samman och försöka skriva ihop ett svar till Zakarias förra kometar.  

www.ivos.devote.se


Morot & annat

Till alla malmöbor - glöm inte bort att besöka ekobutiken morot&annat som ligger på drottningtorget här i stan.

Hemsidan har ni här


Till Zakaria

Zakaria är en person som ofta lämnar intressanta spår efter sig på min blogg. Hoppas han inte har någonting emot att jag skriver så här öppet till honom. Men jag tänkte att fler kan tycka det är intressant att läsa vad som sägs, så jag gör så här istället för att maila denna gången. Zakaria du lämnar som sagt ofta starka argment på min blogg. Det senaste du tagit upp är att klimatkrisen är en bluff, om jag förstått saken rätt? Vad jag kan känna är att du vadderar dig själv med citat och länkar proppade med information, nästan som ett slags försvar. Som att jag ska ge upp bara av att klicka fram länken och se hur mycket text det finns som bevisar att allt är en bluff. Jag hade kunnat göra det samma då det finns miljontals sidor, dokumentärer och övriga länkar som bevisar motsatsen. Egetligen kan jag väl inte ens använda ordet motsatsen här då jag inte fått klart för mig riktigt vad det är du står för i debatten. Antingen tror du inte över huvud taget på att klimatet håller på att förändras, vilket jag hade tyckt vore konstigt eftersom den absoluta majoriteten av världens alla forskare är överrens om att klimatet står inför en förändring. Och att den globala temeraturen ökat 0,6 grader under 1900 - talet. Det andra alternativet är att du tror på att kliamtet förändras, men att du inte tror att det sker på grund av människans aktiviteter och förbrännign av fossila bränslen?


Jag tackar för boken du länkade till. Jag kollade snabbt igenom den och insåg att det nog krävdes med än så för att förstå något av det som presenterades i innehållet.
Du skrev även detta :
Vakna, Global warming är en bluff, läs mer här:
http://green-agenda.com/
och även här behövs massor av tid för att läsa igenom och förstå allt det där. Jag undrar, har du läst allt det där själv? Kan du stå för allt som sägs där? Om du läst och förstår allt, varför förklarar du inte situationen med egna ord så att jag förstår isället för att dränka mig i massa inväcklade texter på engelska? Jag är endå tacksam för att du ger mig källorna, men jag hade gärna hört dig förklara vad Du tror. Innan dess kan jag inte snacka vidare. Jag är väl medveten om att det finns mängder av sidor på internet som förklarar utförligt hur den så kallade klimatkrisen är bluff och båg. Jag har länge velat sätta mig in i de där sidorna. Men det absolut vanligaste är ju att man pratar om klimatkrisen som fakta och inte längre som ett påstående. Jag har fått känslan av att det är stora affärsmän som utformar de där motargumenten för att försvara sina stora företag och därmed säkra sin framtid. De som säger tvärt emot dem är bland annat de som har ett starkt band till naturen och som har viljan att kämpa för den. Det är vanligen de som inte äger stora företag och som inte badar i pengar.
Om forskare hade tillräckligt tydliga bevis på att säga att klimatkrisen är en bluff, skulle de antaglien fått massa med publicitet. Kan tänka att alla forskare kämpar för detta, då det skulle gynna dem själva att hitta bevis för att klimatet förändras utan vår hjälp. Men så länge allt pekar på att det är vi (vilket jag tycker är tur, då vi ju faktiskt har en möjlighet att stoppa uppvärmningen av planeten) så tror jag på det. Tills någon övertalar mig det vill säga... Varsågod!Ny


La till en linsöverstrålning, blev fräckt.

VattenfärgSatt vid photoshop och lekte med en gammal bild. Så här blev den efter lite pillande omgjord till målning med vattenfärg. Det föreställer mig i skogen. Tyckte den blev lite häftig.

Dikt

Djupare och djupare blir varat

Större och friare

Med ödmjukhet och förståelse

lär vi oss uppskatta  

se allting med andra ögon

ansikten blir abstrakta

 ord blir tomma

men innebörden mäktig och oändlig

jag ser mer än ögat gör

jag hör mer än örat hör

jag känner mer än vad en kropp kan göra

jag är en människa, jag lär


Biologisk mångfald

Lägger upp dessa sammanfattningar jag skrivit för ett arbete i skolan. Texterna rör forskningen kring den biologiska mångfalden och dess betydelse för framtiden. Alla ursprungstexter publicerades i skriften "Biologisk Mångfald" 2007 som gavs ut av Forskningsrådet Formas och Vetenskapsrådet.

Sammanfattning av "Flyttningen viktig för vadarfåglarnas mångfald i Arktis

Thomas Alerstam, professor vid avdelningen för zooekologi vid Lunds universitet och doktoranden Sara Henningsson har tillsammans gjort en forskningsstudie över mångfalden för vadarfåglar i Arktis. År 2005 åkte de på en forskningsexpedition och kom fram till en slutsats de inte riktigt förväntat sig. Längden på fåglarnas flyttningar har inte den avgörande rollen för vart flyttningen sker utan det som bestämmer målet på flytten är åt vilket håll det lämpligaste rastplasterna finns.

När man hittills avsatt skyddsområden för fåglar har det mest diskuterats kring miljön på de platser där fåglarna häckat. Men när man nu funnit denna fakta får man tänka på att även ta hänsyn till miljöerna på de platser där fåglarna rastar. Dessa platser har av förståeliga skäl stor betydelse för fåglarnas utbredning och mångfald och då dessa platser förstörs kommer förmodligen även andra större omfattande ekosystem att rubbas.


Sammanfattning av "Fjärilar anpassar sig till ett varmare klimat"

Bengt Karlsson, Docent på Zoologiska institutionen vid Stockholms universitet har tagit fram forskning om hur olika fjärilsarter påverkas av förändringar i klimatet. Han lät undersöka två skogslevande arter från en relativt sval miljö och två arter som lever i en öppen och lite varmare miljö. De kom då fram till att båda fjärilssorternas livslängd förkortades i högre temperatur men att de fjärilar som kom från de öppna och varmare landskapen klarade sig bättre samt förökade sig bättre än de förstnämnda.

De undersökte även en fjärilsart kallad kvickgräsfjäril som de tagit från två olika typer av miljöer, skogs- och jordbrukslandskap. Här såg de att "jordbruksfjärilarna" klarade sig bättre i de varmare temperaturerna än "skogsfjärilarna" men att de sistnämnda däremot klarade sig bättre i kallare temperaturer.  Men testade även hur fåglarnas flygegenskaper förändrades i de olika temperaturerna.

Dessa "flygundersökningar" gjordes på de infångade fjärilarnas avkomma som alla vuxit upp under samma förhållanden. Och alltså drogs slutsatsen att de faktorer man kollade på här var nedärvda. Och forskarna var glatt överraskade av att fjärilarna anpassade sig så pass väl till de nya klimaten och menade att man kanske ska se lite annorlunda på djurens anpassningsmöjligheter när man diskuterar stora klimat förändringar i framtiden.

  

Sammanfattning av "Komplexa ekosystem är mer robusta"


Bo Ebenman som är universitetslektor på biologiavdelningen vid Linköpings universitet har utvecklat en såkallad sårbarhetsanalys för att beräkna vilka risker det finns för sekundärt utdöende när en art försvinner ur ett ekosystem. Det har visat sig vara mindre risk att ett ekosystem rubbas om det innefattar fler arter och att den biologiska mångfalden fungerar som en slags förstärkning mot sekundära utdöenden. Tidigare har naturvårdsbiologin mest koncentrerat sig på enskilda hotade arter men nu hoppas Edman att det genom hans analys ska tas mer hänsyn till antalet arter, antalet interaktioner mellan dem samt hur starka dessa interaktioner är.


Holmafåren


Köttbullar

Idag stod det köttbullar på vår middagsmeny. Min lilla syster Maja och jag äter dock inte kött och pappa var tvungen att klura ut någonting vi kunde äta istället. Jag föreslog linsbullar och så blev det. Vad som gav mig undringar var när pappa trots det insisterade på att laga köttbullar till sig själv och mamma. Istället för att alla äter linsbullar och inget slakteri eller djurfabrik blir stödd.

För att det är gått, var hans argument...

Kan man försvara någonting så? Skulle det vara OK om jag gick runt på stan och gjorde fälleben på folk bara för att jag tyckte det var så otroligt roligt att se dem ramla? Eller vore det OK för mig att äta gorillafingar för att det var mitt absoluta favorit snacks? Man måste väl tänka på konsekvenserna i första hand?
Sådana här ursäkter är så otroligt vanliga i vår värld. Det är småsaker som man kanske inte lägger märke till särskillt ofta. Men det är dessa ursäkter som håller igång en ickehållbar livsstil. Det är så den här gamla livsstilen yttrar sig.

Naturlig skönhet

Holma gård är ett litet ekologiskt landbruk där det även bedrivs utbilding och permakultur bland annat. Man lever med naturen, av naturen, för naturen. På Holma gård är man ute hela dagarna , man är mitt uppe i naturens skönhet och flera gånger varje dag stannar man upp och njuter när man fått syn på en vacker vy av något slag. Där allt det vackra som bara finns råkat hamna i en perfekt vinkel och belyses av ett särskilt vackert sken. Kanske det bara är en grupp svampar som växer vacker tillsammans intill en stubbe, eller en sten som ligger vid vägkanten och gnistrar i skenet från solen. Hela tiden fångas man av dessa vackra syner. Man bokstavligt badar i skönhet hela tiden. 
  De få stunder man är inomhus, på lunchen eller på kvällen, är det mesta man är upptagen av att äta eller prata och planera. Man har fått sitt dagsbehov av skönhet och den sortens ro och harmoni tillgodosett den naturliga vägen. Vi är själva en del av denna naturliga skönhet bara sättet vi är födda. 

I stan är man inne mestadels av dagens timmar. Man är mitt uppe i samhällets krav och stress och man ser sällan skymten av någon vacker vy. Man missar naturens skönhet där man går inklämd mellan väggar. Man försöker istället tillgodose sitt behov av skönhet och harmoni på andra håll. I staden ligger ofta parker vackert anlagda med fontäner och tjusiga buskar och blomster rabatter. Man vill skapa de här vackra vyerna man någonstans saknar i sin tillvaro. Men natur skapad av människan blir lätt naiv. Det är svårt att skapa de här naturligt vackra vyerna och placera allting i dessa perfekta skeden som egentligen bara kommit till av en slump.
   Man försöker genom alla ting, sitt hem och även genom sig själv att frambringa det vackra man annars går miste om. Design är en stor del av vårt samhälle. Det finns designer för i stort sett allt. Genom krukväxter och tavlor försöker man få med sig naturen in i sitt hem. Man känner undermedvetet en saknad av naturen, vår naturliga miljö, när man lever sitt liv inne i city. Utan naturen hamnar vi i vårt inre i obalans. Vi är beroende av naturen inte bara av vad den förser oss med i form av materiella tjänster utan även mentalt. 
   Genom att utvinna utgångsmaterial ur naturen tillverkar vi produkter som tillgodoser våra behov av skönhet. Inte minst alla dessa skönhets produkter vi lägger på våra ansikten för att framhäva våra naturliga drag. Vi förstärker allt! För att allt är så förstärkt att det annars inte syns.
    Vi smyckar ut våra hem med alla möjliga konstnärligt designade föremål och placerar allt så att det kommer fram så tydligt som möjligt. Tavlor, ljus, tyger, prydnadssaker, lampor, möbler, mattor, växter allting ska vara i perfekt kontrast till varandra.
    Det finns ofantligt många tidningar som beskriver vad som är det senaste inom de olika områdena. Förslag och tips på hur man lägger upp makeupen, eller på hur man inreder badrummet, hur man anlägger den perfekta rabatten m.m.

Det jag försöker komma fram till är att det finns ett behov av naturlig skönhet som i staden hålls utestängt. Den kommer till på onaturligt sätt, på sätt där den verkliga naturliga skönheten kommer i kläm genom utvinning av naturresurser som går åt till att fylla ut staden. Vi behöver natur i staden för att må bra. Och vi behöver ett sätt attt få in den en naturlig väg och inte på dess egen bekostnad.
    Genom att bara vistas i naturen försvinner vanligtvis de här behoven av materiella och kemiska alternativ till skönhet som jag tror är skapade av en obalans i själen. Människorna på Holma gård har inga tillsatta kemikaltier för att få mörkare och fylligare ögonfransar och de har den färgen på håret de fått av naturen. Deras rum är möblerade med enkla möbler och och här och där ligger en kotte eller ett vackert löv man plockat med sig utifrån. Allting är så som det råkat bli. Man har inte tid att lägga energi och pengar på att måla varken köksbordet eller naglarna.

Jag säger inte att något är rätt eller fel, utan lägger bara fram en tanke.


Icon

Nyhet

Nytänk med bussen som rensar luften.

Den än så länge bara "datorbyggda" bussen Icon, uppbyggd av kompositmaterial som tillverkats av material från återvunnen koldioxid, för att bryta ner marknära ozon ska delar av bussen vara belagda med titandioxid, kan bli verklighet om runt så där 40 år.

Läs akrtiklen


Där satt den!

Nyhet

Nu har västvärldens stora elbolag genom sina fem branschorganisationer i Australien, Europa, Japan, Kanada och Australien enats om att minska koldioxidutsläppen med 60-80 procent fram till 2050, skriver Ny Teknik.

- Det här är ett frivilligt åtagande, men "kamrattrycket" är stort, säger Vattenfallchefen Lars G Josefsson till Ny Teknik strax efter att överenskommelsen undertecknats.

Holma gård

Nu har jag varit tre veckor på Holma gård och praktiserat. Jag känner hela tiden att jag vill visa och förklara hur enormt tacksam jag är för att alla där finns, och för att de är som de är. Jag har aldrig känt mig så hemma tillsammans med någon som jag glr med dem. Jag har alltid känt mig annorlunda, med vem jag än varit med. Har alltid längtat efter något mer. Till och med när jag är med min egen familj. De pratas om saker jag inte ser meningen i och jag käner mig alltid missförstådd. Men när jag är på Holma känner jag inte något behov av något mer. Man bara är...

Dessa människor får mig att känna mig hoppfull och på så vis lycklig och avslappnad. De är så nära naturen och tacksam och förstående för dess alla former av liv. De arbetar med naturen för naturen, och de gör det tillsammans. Jag vill bara på något sätt visa min tacksamhet och min enorma uppskattning och det är så oerhört frustrerande att inte kunna göra det. Men jag hoppas och tror att de förstår endå. 

Även om jag inte är aktivt delaktig i de arbeten de gör på sin "fritid" med projekt och uppstartande av nya rörelser för en hållbar framtid, så vet jag att jag om några år ska göra det samma. Men jag har en liten bit på vägen kvar innan jag är där. Tills dess får jag göra de småsaker jag hittar och kan göra för att komma dit. Men jag har definitivt hittat min väg på jorden. (Ifall jag inte alltid haft den ínom mig)...

 


Bilpooler populärare än någonsin

Nyhet

Allt fler väljer att inte äga sin egen bil utan istället dela en bil med flera genom en bilpool. Bilpoolerna i skåne mer än fördubblade sina medlemsantal förra året. Intresset för bilpooler har aldrig varit större.

Läs hela artiklen

AngusAll kärlek till dig min hund

Strömpilen

Nyhet

På handelsplatsen Strömpilen i Umeå görs nu totalstopp för plastpåsar i butikerna efter att ha insett hur tokigt det är att det går ut fyra - fem miljoner plastkassar härifrån varje år.  Alla butiker utom ICA, 20 butiker, kommer delta i projektet och sluta dela ut eller sälja några plastkassar. Istället kommer man att sälja komposterbara pappkassar men målet är att kunderna tar med egna tygkassar när de handlar. 99 % av folks reaktioner har varit povistiva. De få negativa kommetarerna har varit "vad ska vi nu slänga våra sopor i".

Fakta ruta som ingick ursprungsartikeln från Norran (norra västerbottens tidning) :

Faktarutan

• Det tar ca 400 år för naturen att bryta ner en traditionell plastpåse.

• Det tar 10 - 40 dagar för naturen att bryta ner en fullt komposterbar påse.

• Det finns sex gånger mer plastpartiklar än det finns plankton i Stilla Havet.

• Varje vuxen svensk använder ca 300 plastkassar per år.

• Om alla svenska hushåll skulle använda komposterbara påsar till hushållssoporna skulle koldioxidutsläppen minska med 24 500 ton per år.


Paddlar jorden runt

Nyhet

I går morse sågs en ensam kanotist skjuta ut sin kajak i Nissan nedanför Slottsmöllan. Det var tysken Marc Schoepke som paddlar Norden runt för att visa att transporter inte nödvändigtvis behöver ske med bil och flyg.

Skriver Hallandsposten

Vägen

Nu kan jag äntligen logga in på bloggen och skriva igen. Jag har inte kunnat logga in alls på två veckor och har inte haft en aning om varför. Men efter att ha frågat dem på blogg.se visade sig vara så att bloggen helt omregistrerat sig till en annan mailadress. Jag vet fortfarande inte varför eller hur det gick till men nu kan jag alla fall logga in, så det spelar ingen roll längre. Jag har haft så mycket att skriva de senaste veckorna, men det mesta har jag glömt vid det här laget.

Jag har börjat läsa om en bok som jag läste i Norge i somras. Det är en bok som handlar om taoismen. Jag hade ingen aning om vad det var för något när jag hittade boken i hyllan. Men vilken känsla det var att slå upp boken och hitta text som precis skriver med näst intill exakt samma ord jag känt och tänkt själv så länge. Jag vet inte hur många gånger jag fick gåshud och tårar i ögonen under bokens gång.

För ungefär två år sedan började jag få upp ögonen för vilka problem vi faktiskt stod inför. Det var väl ungefär då det började stå om det överallt i tidningar och annan media - klimathotet. Jag tog det verkligen på allvar och efter det har det bara fortsatt att vara en viktig del av det jag anser viktigt att arbeta för. Jag startade bloggen för att kunna nå ut med vad jag tyckte och tänkte och för att sprida det vidare. Jag ville hela tiden försöka förstå orsakerna bakom problemen och det gick djupare och djupare undertiden som jag lärde mig mer och mer och utvecklades som människa.

Orsaken till problemet ligger väldigt långt bak i vår mänskliga historia. Det ligger djupt rotat i vårt personliga inre. Det är egentligen inget vi har som orsakar problemen, det är någonting vi inte har, något som vi saknar, som orsakar dem. Ett glapp i oss själva som håller oss ifrån vår unika natur vi en gång födds med. Jag tror det är bland annat detta som orsakat problemen. Genom att citera en bit text från boken vill jag försöka förklara vad jag menar med detta.

"För Lao-tse var det så, att den harmoni som existerat mellan himmel och jord från begynnelsen kan påträffas av vem som helst när som helst, men inte genom att man följer konfucianernas regler. Som han utrycker saken i sin Tao te Ching, är jorden i grund och botten en återspegling av himlen och styrs av samma lagar - inte av människors. Dessa lagar påverkar inte bara de avlägsna planeternas rörelser, utan också fåglarnas förehavanden i skogen och fiskarnas i havet. Enligt Lao-tse är det så, att ju mer människan gör ingrepp i den naturliga balans som åstadkoms och styrs av universums lagar, desto längre i fjärran försvinner harmonin. Ju mer våldförande, desto fler störningar. Allting, vare sig det är tungt eller lätt, vått eller torrt, snabbt eller långsamt, har sin egen natur inom sig, och den kan man inte våldföra sig på utan att skapa svårigheter. Om abstrakta och godtyckliga regler påläggs utifrån, är konflikt oundviklig. Först då blir livet surt och bittert.
   För Lao-tse var världen inte ett gillrande av fällor, utan en läromästare som ger värdefullt vetande. Man måste lära sig dess läxor, precis som dess lagar måste följas - gör man det, går allting bra. I stället för att vända sig nort från "denna värld av stoft" rådde Lao-tse sina medmänniskor att vara med mitt uppe i "världens rök och damm". Det han såg som en verksam kraft bakom allting i himlen och på jorden kallade han tao "vägen". En grundprincip i Lao-tses lära är att denna Universums väg inte tillfylles kan beskrivas i ord, och att det skulle vara en skymf både mot dess obegränsade makt och mot människans intellekt att försöka göra det. Likväl kan dess natur förstås, och de som bryr sig mest därom - och om det liv från vilket vägen är oskiljbar - de förstår den bäst."

Den obalans vi ser på planeten idag är skapad av en obalans inom oss själva. Om vi bara kunde finna ro i oss själva och hitta tillbaka till vår natur vi alla har någonstans djupt inom oss. Att lära oss se det vackra i ett löv en sten eller se den kärlek i en relation rådjuret och hennes kid emellan. Jag tror det är ett måste om vi ska sluta utarma naturen dess krafter och liv.


RSS 2.0