Min familjVad jag älskar er...

A Climate for life

Meeting the Global Challenge


Det har blivit många film klipp här på globalthought den senaste tiden, här kommer ännu ett...
Se denna inspirierande lilla film från ILCP där naturfotagrafer berättar om deras arbete för att upplysa människor om vad som händer i vår natur, med vårt klimat. Den är så där lagom lång så luta dig tillbaka där du sitter.

Här är den!

Look at those computers


Intressant klipp


Ett klipp som är både intressant och skrämmande
King Corn - 3/4

Obama lovar

Obama lovar att satta in aktioner till att minska klimatpåverkanPeace one day

Du har garanterat hört talats om 11 september. Men har du hört talats som 21 september? Det är dagen då det råder peace on earth. Jag själv hade inte hört talats om fredsdagen förran än liten stund sedan då jag läste på bloggen klotet2007+ att en man vid namn Jeremy Gilley bestämt sig för att göra en fredsdag, och fick en! Jeremy är filmskapare som gjorde en dokumentär om sitt arbete för att skapa denna dagen. Se trailern här och låt dig inspireras av Jeremys fantastiska entusiasm! Energin och hoppet han sprider går i genom dataskärmen och rakt in i ditt hjärta, det kan jag garantera!


Välfärd

Nu har jag suttit i ett par dagar och försökt få fram en text att utgå ifrån när jag håller mitt framförande på onsdag. Framförandet skulle vara på fem minuter och jag tänkte att kanske en och en halv - två sidor text skulle vara lagom. När jag nu skrivit färdigt en hyfsad text och läste uppden högt hade jag efter fem minuter precis läst klart den första sidan. Så nu får jag helt enkelt korta ner texten lite. Men jag tänkte, jag sätter ut hela texten här först då den har en helt del intressant information. När jag renskrivit och finslipat den tänker jag ha den som månadens inlägg till engagerade bloggar.


Välfärd

Det finns hur mycket information som hälst om välfärdens negativa inverkan på hälsan och det har varit svårt för mig att begränsa mig. Hela Internet är proppfullt av artiklar och siffror på hur många människor som far illa på grund av så kallade välfärdssjukdomar varje år. Till sist valde jag i alla fall att utgå ifrån en uppsats jag hittade skriven av en socionomstuderande tjej vid namn Marlene Jernberg. Hon har utrett välfärdens inflytande på oss här i Sverige. Och jag valde sedan att avluta med att se till de större perspektiven, det vill säga hur vårt välfärdssamhälle bygger på att människor i andra delar av världen mår dåligt och hur det i sin tur även påverkar planetens tillstånd. Men vi börjar i Sverige.


Det första vi kan göra är att göra klart för oss vad definitionen för hälsa är. Enligt världsorganisationen WHO är ordet hälsa en beskrivning av en individs välbefinnande fysiskt, andligt och psykiskt. Det måste alltså inte bara vara frånvaro av sjukdom.


Ohälsan i Sverige ökar i takt med välfärden och man kan undra hur detta går ihop. Det är egentligen inte så svårt att förstå med tanke på hur snabbt allting förväntas gå i dagens samhälle där effektivitet och perfektion är det som eftersträvas av oss. Vi får svårt att andligt hinna med i detta moderna rus och våra naturliga behov trängs undan allt mer då det som prioriteras är framgång.


Psykisk ohälsa ett av de största folkhälsoproblemen i Europa idag. År 2007 var psykisk ohälsa enskilt den största anledningen till att människor var sjukskrivna. 58 000 européer avlider varje år på grund av självmord och ca 588 000 vårdas på sjukhus i samband med självmordsförsök.


Stress, ångest, depressioner, beteendestörningar, ätstörningar, olika typer av beroenden, sömnbesvär och andra välfärdsjukdomar är begrepp som är mycket omtalade i media nu för tiden. Svenskarna missbrukar sprit, röker, tröst äter och tar antidepressiva medel som aldrig förr i Sverige.


År 2005 gjordes en undersökning där 34 500 svenskar deltog. Denna undersökning visade att andelen "ångestfyllda" i befolkningen hade stigit från 12 till 22 % sedan 1989. De särskilt utsatta för psykisk ohälsa är kvinnorna i samhället. Psykisk ohälsa står för en tredje del av sjukskrivningarna bland kvinnor och 20 % bland män. Detta kan bero på att kvinnans situation i det moderna samhället ganska snabbt förändrats från att ha varit hemmafru till att bli tjänstgörande kvinna. Ändå har kvinnan oftast fortfarande huvudansvaret för hem och familj. Kraven ökar på henne i livets alla områden och den sammanlagda belastningen blir ofta för stor. När arbetsdagen är slut sjunker i de flesta fall mannens stressnivåer medan kvinnans ökar i de familjer där barn finns. Det är lika mångas kvinnor som män som arbetar men kvinnorna jobbar oftare deltid vilket försämrar hennes framtida pensioner. Brist på tid, stress och utbrändhet leder i sin tur till depressioner och långtidssjukskrivningar.


Enligt forskningsrön överför vuxna sin stress på barnen. När de vuxna inte mår bra så gör inte barnen det heller. Drygt 30 % av alla spädbarn idag knyter inte an till sina föräldrar under det första levnadsåret och relationen till föräldrarna är det som betyder mest för barnets hälsa. Föräldrarna köper leksaker istället för att ge av sig själva och sin tid. Detta därför att föräldrarna varken har orken eller tiden till det.


Ca 70 000 barn och ungdomar söker idag hjälp inom den öppna ungdomspsykiatrin och det är en kraftig ökning. De barn som mår allra sämst är barn till de hushåll med ekonomiska problem och till de familjer där föräldrarna är födda utanför Sverige. Försäljningen av antidepressiva medel till ungdomar i åldrarna 15 - 19 år har fördubblats mellan 1999 och 2003. Antalet självdestruktiva flickor har ökat med 40 % och köerna till barnpsykiatrin bara växer.


Torsten Pettersson som är litteraturprofessor skriver i en artikel i svenska dagbladet "vi är de välmående som mår dåligt, trots att vi har det så bra". Materiellt välstånd fyller inte våra naturliga behov. För att vi människor ska må bra måste vi få känna existentiell meningsfullhet. Vi vill bli sedda och hörda och känna oss betydelsefulla.


Pettersson menar att sekulariseringen, avkristningen är den stora orsaken till att Svenskarna mår dåligt. Vi känner vilsenhet och tomhet. Själv tror jag att det är den brutna kontakten med naturen som ligger bakom. Och kanske i kombination med sekulariseringen, att vi mist vår koppling till den andliga världen, och som jag ser det naturen. Jag tvivlar inte på att människor kan känna sig tillfredställda av en gudomlig skapare, men jag tror det är inbillat och att den äkta fulländade själen får vi när vi hittat balans med vår egen natur, den vi har inom sig.


Tillfällig tillfredställelse kan inte mäta sig med människans djupgående och grundläggande behov av mening i tillvaron. Vi är komplicerade varelser och på sikt kan vi inte lura oss själva med materiella ting i former av leksaker, nya kläder, elektroniska prylar och godis för att må bättre. Vi behöver som sagt känna en meningsfullhet med det vi gör. Detta är en viktig och mycket underskattad orsak till den psykiska ohälsa som smugit sig in i välfärden.


Dessa problem som vi mycket väl kan kalla i - landsproblem visar konsekvenser inte bara på oss själva utan även på människor på helt andra ställen i världen. I de fattiga u - länderna ser vi tydliga följder av vår välfärd. Det är deras resurser vårt överflöd består av. Detta överflöd som dessutom gör oss sjuka och olyckliga. Jag kan inte se någon mening med att vi fortsätter i dessa banor. Det är snarare en nödvändighet att bryta dem.


Inte bara människorna på planeten mår dåligt av denna hysteri. Hela ekosystemet håller på att rubbas med klimatförändringar, global uppvärmning, massutrotning av växt och djur arter, allt hänger ihop. När vi väl skapat obalans inom oss själva dröjer det inte länge förrän vi märker av en obalans även på vår omgivning.


Jag menar, vi går utbildningen djurvård och lär oss hur vi ska hålla djuren i fångenskap utifrån deras naturliga beteenden och behov. Samtidigt går vi runt och lever ett liv som skadar oss själva då vi glömmer att se till våra egna naturliga beteenden och behov. Vad som gör det ännu mer absurt är att vi inte bara skadar oss själva genom denna livsstil, vi förstör levnadsförhållandena för människor i andra världsdelar, vi förstör djurens naturliga habitat och utrotar dem i det vilda, och nu har det gått så långt att vi till och med förstör hela vår planets globala ekosystem.


Problemen är stora men lösningarna är små och de ligger inom var och en av oss. Vi måste ändra vårt samhälle och vi har makten att göra det, även om samhället i stort inte gärna vill ge oss möjligheten att se det. Vi måste lära oss inse att det är vi själva som är samhället och därmed bestämmer hur det ska se ut. Vi måste lära oss att lägga vårt ego åt sidan och se det hela ur ett stort perspektiv. Vi måste lära oss att avstå och därmed vinna tillbaka den meningsfullhet vi genom en felaktig livsstil förlorat.


Sätt upp en stor naturbild på väggen och må bättre

"Uppsala Akademiska Sjukhus har i en studie låtit patienter titta på bilder som fästes vid fotändan av sängen. Det var en bild på en skånsk bokskog, en på Siljan, en vit skärm och en med nonfigurativ konst. De två naturbilderna hade en mer positiv effekt på patienterna."  texten är tagen från suntliv.nu

Här ser man hur gott inflytande naturen har på vårt sinne och då även fysiska hälsa. Jag hoppas vi i framtiden ska inse detta och skapa fler grönområden inne i städerna, där stadsbor kan komma och inte bara vistas, utan också arbeta själva med jorden, kanske odla och sköta växterna. Detta gör psyket gott samtidigt som det ger en allsidig motion, en vara som saknas i stadslivet.


Nätverket för den unga praktiska alternativrörelsen

Jag och min bäste vän Karin har hållt kontakten med gänget på Holma gård sedan vår pratik på gården tagit slut. Förra helgen var en underbar helg då vi åkte dit för att delta på seminariet som skulle hållas med syfte att starta ett nätverket för den unga praktiska alternativrörelsen. Allt jag saknar "saknade" i mitt liv, och som jag känner att jag vill kämpa för, diskuterades under helgen, jag kunde med andra ord inte befinna mig på en mer lämpad plats för mig. Personer uttalade sig om tankar och känslor jag så länge burit inom mig. Om hur de kännt sig missföstådda och dumförklarade när de avstått och kritiserat saker ur det "vanliga" samhället. Det som förenat oss allihopa till denna "församling"  längtan efter ett nytänk i samhället! Jag menar - det är ju det hela min blogg är till för!

Så, idag kom ett mail som sammanfattade helgen och det kändes inspererande att läsa. För att sprida rörelsen vidare tänkte jag klippa in delar av det här. Kanske det inspirerar någon?


Jag & Flora, Holma gårds ena arbetsardenner

Nedan följer en liten bit av mailet från Olle & Karin

Tack för en grym helg!


Tillsammans har vi just lagt grunden för ett nätverk för den unga praktiska alternativrörelsen!


Vi kan använda det här nätverket för att knyta ihop våra erfarenheter av att bygga våra liv på en alternativ grund och inspirera andra att ta steget mot en mer hållbar livsstil. Vi kan överbrygga kulturer, och skapa en länk mellan stad och land, genom att integrera odling i städerna och forum för stadskulturen på landet. Vi vill skapa en nära relation mellan konsumenter och producenter, detta för att vi ska kunna leva på ett mer rättvist och solidariskt sätt både med människor i syd och med vår miljö.


Och det handlar om så mycket mer än att flytta ut på landet och odla grönsaker. Nu har vi alla möjligheter att bygga livet efter vad som gör oss starka, fria och lyckliga. Vi kan bygga kreativa alternativ, men vi kan också bryta mot de strukturer och normer som leder oss vilse och ta tillbaka makten över våra liv.

Tillsammans kan vi göra aktioner och aktiviteter som ökar medvetenheten om att det finns andra sätt att leva.

Genom diskussionsgrupper kom det fram olika förslag på vad vi kan göra framöver:


Stadsprojekt, odla i staden, ockupera, göra aktioner.

"Reclaim the fields", en fest-aktion tillsammans med reclaim the streets-rörelsen!

Resurspersoner som kan ge oss kunskap för de som vill odla i stan

Matlagningskurser, typ studiecirklar för att öka medvetenheten.

Holma- odla med dagisbarnen. Utbildningsprojekt. Visningsträdgård.

Hemsida med kalender, länksamling, kontaktnätverk. Simon har tagit på sig att börja med hemsidan!

Kontaktnät med kollektiv, ekobyar, gårdar i Sverige (och Europa?)

Hälsa på och inspireras, lista på gårdar som kan vara intressanta plus som är intresserade att ta emot oss. Dokumentera erfarenheter från besök så att alla kan ta del av det.

Befintliga odlingsprojekt i staden, delta och hjälp till!

JAK: Ta kontakt med någon som är insatt i banken och kan hjälpa oss med ekonomiska alternativ.

Söka pengar: EU- bidrag för ungdomar som vill starta projekt tex.

Förslag på aktioner vi kan göra i eller utanför staden: ex. Demonstrationer, guerilla gardening, folkkök, sprida flygblad, skapa debatt...


March: en vandrande eller cyklande aktionsgrupp öppen för allmänheten. Ett alternativt läger eller festival som rör sig mella exemplevis malmö och österlen för att skapa publicitet, föra folk samman, och besöka olika eko-gårdar och kollektiv på vägen. Förslaget hämtat från Frankrike och Belgien där liknande marcher samlat hundratals människor och skapat mycket debatt i media. Rätt stort projekt som kommer att kräva stort engagemang och detaljerad planering... Inget vi vill ta i själva.


Fundera på hur ni vill engagera er, vilka projekt som kan vara intressanta att starta och delta i!Detta är bara de förslag som kom upp under helgen, fyll gärna på och utveckla med era idéer och förslag.


Formen på nätverket diskuterades också och en platt struktur ver det vi kom överens om. En fri organisation utan hirarki som bygger på konsensus. Vi vill växa oraniskt och kunna skapa nya möjligheter utan några ramar som hindrar.


För att vi ska växa behöver vi nå ut till fler och det är upp till oss att sprida information om att det här grymma nätverket finns! Alternativ-sverige är en ganska liten skara.. Vi behöver nå folk inne i stan och bilda samarbeten med andra grupper som arbetar i samma rikting t.ex. miljörörelsen, JAK, eldrimner och olika politiska grupper. Vi lägger ut en tråd på alternativ.nu för att berätta att vi finns, men sprid det vidare på alla sätt ni kan.

Hoppas ni nu fått en klarare bild om vad budskapet med rörlesen handlar om

Dessa underbara stunder med holmahästarna...


Bakom kulisserna

Allting finns där uppe som tankar, som osagda meningar. Jag vet inte om de tynger mig eller berikar mig. Jag vill att alla ska dela dem med mig, men samtidigt vill jag vara ensam med dem. Det är jag, min verkligehet. Alla har sin unika natur. Någonstans där inne under alla materiella behov ligger den bortglömd och förträngd.  
   Jag ligger i min säng. Rummet ligger i mörker. Bara stearinljusens små lågor ger rummet dess svagt gyllene atmosfär. Det är en mysitisk och romantisk stämning i luften och jag tänker, "så är livet" - mystiskt och romantiskt. Men vi lever framför några kulisser vi satt ut för att stänga undan den oendliga verklighet som finns där ute och lever utifrån dessa "föränklingar" av den riktiga verkligheten. Bakom dessa kulisser, eller samhälle, finns den verkliga verkligheten, som är så komplex att vi blir snurriga om vi ens gör en insatts till att föröka förstå den. Kanske är detta anledningen till att vi en gång satte upp dessa kulisser. Vi vill veta, förstå, styra och sköta allting.
   Men där, bakom kulisserna av höghus, betong, stormarknader och sprängämnen, i denna oendliga verklighet som vi alla härstammar ifrån hittar vi tillbaka till oss själva, till vår natur. Det gäller bara att våga och lära, öppna sina sinnen och ta in.


Norden kan påverka klimatförhandlingarna

Nyhet

Svenskarna vill och tror att Norden kan påverka klimatförhandlingarna
2008-11-18
Tre av fyra svenskar tycker att Sverige och de övriga nordiska länderna bör ta en ledande roll för att förhindra klimatförändringarna i världen. Nästan lika många tror att Norden kan påverka förhandlingarna på klimattoppmötet i Köpenhamn 2009. Det visar en opinionsundersökning som Norden i Fokus - Nordiska ministerrådets informationskontor låtit göra.

75 procent svarar att Norden bör ta en ledande roll för att förhindra klimatförändringarna. 71 procent tror också att Norden kan påverka klimattoppmötet i Köpenhamn. Undersökningen visar också att fler kvinnor än män svarar ja på båda frågorna.

Allt fler beredda minska sin klimatpåverkan

Nyhet
Allt fler beredda minska sin klimatpåverkan
2008-11-18
Svenskarnas beredskap att minska sina egna utsläpp av växthusgaser har fortsatt att öka. Detta trots att man inte uppfattar klimatfrågan som riktigt lika viktig som under 2007. Det visar Naturvårdsverkets årliga undersökning om allmänhetens inställning till klimatförändringen.

- Klimatfrågan fick sitt stora genomslag i media under förra året och det är mycket positivt att allmänhetens beredskap att minska sina egna utsläpp fortsatt att öka kraftigt, säger Jessica Cederberg Wodmar, projektledare klimatkommunikation på Naturvårdsverket.

Åtta av tio svenskar, 80 procent, tror att de själva kan göra något för att bromsa klimatförändringen. Det är en tydlig ökning från 2002, då 68 procent svarade ja, och ungefär samma nivå som år 2007.
» Läs Naturvårdsverkets pressmeddelande
» Läs rapporten "Allmänhetens kunskaper och attityder till klimatförändringen" (pdf)
» Läs text på SVT:s webbplats

Industriländernas utsläpp ökade

Nyhet

Industriländernas utsläpp av växthusgaser ökade med 2,3 procent
2008-11-18
Utsläppen av växthusgaser från 40 industriländer var 18 miljarder ton år 2006, vilket är en ökning på 2,3 procent jämfört med 2000 då utsläppen var 17,6 miljarder ton. Det framgår av en ny sammanställning från FN:s klimatsekretariat UNFCCC, rapporterar Tidningarnas Telegrambyrå, TT.

Utsläppen från de 40 industriländer som är skyldiga att rapportera sina utsläpp till FN, var 2006 omkring 5 procent lägre än nivån 1990. För den mindre grupp av industriländer som har åtagande enligt Kyotoprotokollet var utsläppen omkring 17 procent lägre än 1990, men sedan år 2000 har utsläppen ökat, skriver UN News Centre i en artikel. Minskningen före år 2000 berodde på ekonomisk nedgång i övergångsekonomierna i Öst- och Centraleuropa på 1990-talet.
» Läs artikeln från UN News Centre
» Läs pressmeddelande från FN:s klimatsekretariat (pdf)

Holma helgen

Skrivet i lördags


I ett mysigt belyst rum fullt med underbara, engagerade, hoppfulla och fantastiska eldsjälar med ett brinnande intresse för att nå ut med ett alternativt tänkande, sitter jag och lyssnar med det lyckligaste hjärtat man kan ha och tänker på hur lyckig jag är att jag fått chansen att sitta här med dem alla och dela deras hopp. Idag var jag på Holma gård igen där jag praktiserade i fem veckor innan höstlovet. Holma är för er som inte vet en ekologisk gård utanför Höör här i Skåne där man bedriver folkhögskolekurser i småskalig ekologisk odling och hållbar utveckling. Här finns flera människor som alla brinner för att förändra vår icke hållbara värld till en värld där man lever i samklang med naturen. Och de inte bara pratar om det, dem gör det också!


Så idag var det alltså ett seminarium där en kvinna från en organisation vid namn via campesina kom och berättade om världsläget m.m. (jag tänkte berätta med om via campesina vid ett annat tillfälle). Efter lunch delade vi in oss i fem grupper där alla grupper diskuterade lösningar till fem olika områden som folk hade kommit upp med. Målet var att komma på praktiska saker vi kan utföra för att förändra folks tänkande, och därmed även handlande. Den första frågan handlade mycket om kommunikation och samarbete mellan stad och land när det gäller odling och självförsörjning och sådant. Den andra gruppen diskuterade hur man skapar kontaktnät och organiserar arbetet i organisationer m.m. Den tredje gruppen pratade om kollektiv och ekobyar och hur man går till väga när man drömmer om att flytta ut från stan till ett liv på landet. Den fjärde gruppen, där jag var med, pratade om hur man når ut med sina idéer och hur man sprider det nya tänket till omvärlden. Vad den sista gruppen diskuterade har jag faktiskt glömt.


För mig personligen betyder det så enormt mycket att bara få vara där, sitta och lyssna på alla idéer som flödar. Omgiven av folk som brinner för att skapa en förändring. Det betyder så otroligt mycket för mig att jag inte ens kan beskriva det. Jag kunde inte ha befunnit mig på en bättre plats på jorden, och det säger jag av hela mitt hjärta.

   Jag tror det känns så extremt starkt för mig just för att jag, ända sedan jag blev så pass gammal att jag började inse hur världen fungerade, gått runt och känt en ständig inre längtan efter något just sådant här. Men då jag aldrig hört talats om eller sett något liknande kunde jag heller inte drömma om det. Men längtan fanns där. Jag har alltid bott mitt inne i Malmöcity, och alltid, enda sedan jag lärde mig prata, tjatat om att flytta ut på landet. Jag bor fortfarande i stan och känner fortfarande behov av natur runt om kring mig. Dock har jag börjat känna mig hemma i stan med, och det är en mycket kluven känsla. Jag har även insett att stan är en nödvändighet för att vi ska få plats på jorden. En viktig fråga för mig är alltså hur vi ska få in "landet" i staden. Och detta diskuterades också under helgen.


Jag känner mig alltid så ensam. Som att jag är den enda med dem tankar jag har. Att hela min umgängeskrets, familj och släkt, alla runt om kring mig, är så inne på ett annat spår. Allting i mitt huvud känns så abstrakt och svårt att sätta ord på och förklara. Men nu på Holma var det folk i från stan som kom och satte ord på allt jag velat få ut. Det var så härligt!  Det var en tjej från stan som liksom jag alltid velat flytta ut på landet. Hon beskrev precis det här med att inte bli förstådd av sina närmaste. Visst man kanske kan övertala dem om att köpa ekologiska bananer. Men de har inte hela filosofin med sig. Åh, jag vill veklingen skriva ner exakt hur jag tänker men läxorna ligger hela tiden i bakhuvudet och bankar. Jag får skjuta fram det till ett annat tillfälle, som vanligt.


Där vill jag leva

Min högsta önskan

lämna detta sjuka urspårade samhälle

av stress ångest och depression

sjukdomar

svält och fetma

samhälsförpliktelser

förvrängd värklighetsbild

till ett liv i bergen

till ett liv i skogen

till ett liv vid havet

till ett liv i jungeln

till ett liv i öknen

till ett liv i det vilda

till ett liv i naturen

vart har all romantik

harmoni

känsla

samspel

kärlek

ömhet

tagit vägen

man är så vulgär

så okänslig och oförsiktig

vi förstör

kör över alla sköra mysterium

istället för att möta det, lära av det

vi vet inte vad det är

vad det har för mystiska egenskaper

det är främmande

därför förgör vi det

hur skulle jag kunna vända detta ryggen

leva i vetskap om allt som sker med vår planet

utan att antsränga mig för att skapa förbättring

vad är mitt livstid till för om inte förända

hjälpa

varenda dag är guld värd

och ett steg närmare ett samhälle där vi hittar tillbaka till vår framtid

en framtid i samspel med vår natur

DÄR vill jag leva!


Vegetariskt

Varm pastasallad med

ugnsbakade rotfrukter


4 port

ca 400 g skalad kålrot

2-3 morötter

lite salt och olja till ugnsbakningen

1-2 salladslökar inkl blasten

1 pressad vitlöksklyfta

2 tomater i cm-kuber

½ knippe finhackad bladpersilja inkl.

stjälkar

1 msk äppelcidervinäger

3 msk kallpressad olivolja eller rapsolja

400 g pastaskruvar, gärna fullkorn

4-5 soltorkade tomater, fint strimlade

2 dl kokta svart bönor

salt och färskmalen svartpeppar

tillbehör: ett gott bröd, oliver

Skär de skalade rotfrukterna i

ganska stora bitar (ungefär som en

tändsticksask). Blanda med salt och olja i

en ugnsfast form och baka i 225 grader

tills de mjuknat och fått färg, ca 25-30

minuter. Skär löken i tunna skivor.

Blanda i salladsskålen med vinäger, olja,

vitlök, persilja, bönor och soltorkade

tomater. Koka pastan enligt anvisningar

på paketet. När rotfrukterna är färdiga,

vänd ner dem i bönblandningen

tillsammans med tomaterna och blanda

till sist i den avrunna pastan. Smaka av

med salt och mal över svartpeppar.

Garnera med dina favoritoliver.

Tips: salladen är även god kall, men

kräver kanske lite extra dressing då.

Variation: Bönorna kan bytas ut mot

annat protein efter smak, tex strimlor av

grillad kyckling. Andra rotfrukter, tex.

palsternacka och selleri är också smarrigt

att ugnsbaka!


Bommulens land


A thought


Positivt

Skåne län har minskat sina utsläpp av växthusgaser med 25 procent sedan 1990
Tack för ditt stöd!

Jag publicerar här ett mail från naturskyddsföreningen i hopp om att någon (kanske du?) ska skriva på klimatutropet!

Tack för att du skrev under Klimatuppropet!


Tack för ditt engagemang för en kraftfull svensk klimatpolitik! Vi i Sverige har en unik chans att påverka världens klimat genom höstens klimatproposition och det svenska EU-ordförandeskapet 2009.

Du och mer än 26 000 personer samt flera företag, fackförbund, organisationer, kommuner, ledande politiker och kändisar har hittills skrivit under Klimatuppropet till stöd för att politikerna tar sitt klimatansvar och agerar nu!

Naturskyddsföreningen, Svenska kyrkan och Svenska FN-förbundet vill tacka er för att ni stödjer Klimatuppropet och vill gärna bjuda in fler att skriva under för att politikerna agerar nu för att stoppa den eskalerande klimatkrisen.

Utmana gärna andra företag, organisationer med flera att skriva på Klimatuppropet. Skicka gärna vidare det här mejlet till arbetskamrater och vänner så att fler kan skriva på.

Uppropet pågår till 30 november. Den 3 december lämnar vi över namnunderskrifterna till statsminister Fredrik Reinfeldt.

Här är ett axplock som visar vilken bredd av aktörer som skrivit på till stöd för att:

- växthusgasutsläppen i Sverige minskar med minst 40 procent 2020 jämfört med 1990
- stödet till klimatarbete i utvecklingsländer ökar kraftfullt - utöver biståndet

Företag: Taxi 020, Land Rover, Kraft och Kultur med flera. Det Gröna VD-nätverket med medlemmar från 97 företag - däribland ABB, Air France KLM, ALSTOM Power Sweden, Atlas Copco Compressor, Coca-Cola Drycker Sverige, E.ON-ES Sverige, Grimaldi Industri, Outokumpu Stainless, Sandvik Mining and Construction.

Fackförbund: SKTF, Kommunal, Fackförbundet ST, Lärarförbundet.

Politiker etc: Anders Wijkman (kd) och sju andra EU-parlamentariker, Bo Frank, kommunalråd (m), Eva Eriksson, landshövding (fp), Henrik Sjöholm, kandidat till EU-parlamentet (c), Sven Bergström, riksdagsledamot (c), flera ledamöter ur partistyrelsen (kd), Martin Ådal, liberala tankesmedjan Fores med flera.

Kändisar: Henrik Schyffert, E-type, Mattias Klum, Ulla Skoog med flera.

Kommuner: Växjö, Norrköping.

Organisationer: HSB, Forum Syd, Svegs IK Hockey med flera.

Den 6 december kan du eller din organisation stödja de internationella klimatförhandlingarna i Polen - och sätta på tryck på EU som samtidigt beslutar om sin klimatpolitik för år 2020 - genom att delta i klimatdemonstrationer, "Climate Walks", som anordnas runt om i landet.

Skriv under och läs mer på: http://tr.anp.se/track?t=c&mid=173519&uid=106097413&&&http://www.naturskyddsforeningen.se/klimatuppropet

På vår webbplats kan du:

Bli medlem i Naturskyddsföreningen
Bli medlem i vårt klimatnätverk
Prenumera på vårt klimatnyhetsbrev
Stödja vårt klimatarbete (privatperson)
Stödja vårt klimatarbete (företag)
Lägga upp en Klimatupprops-banner på din egen hemsida

Vänliga hälsningar
Naturskyddsföreningen, Svenska FN-förbundet & Svenska kyrkan


Vegetariskt

Wok med grönkål och kikärtor

4 port

Använd gärna några kvistar av den

röda "grönkålen" för en färgsprakande

anrättning!

1 skivad röd el gul lök, 4-5 kvistar grönkål

2 morötter i skivor eller stavar

4 dl kokta kikärtor eller bönor

½ tsk salt. ½ msk indisk curry

½ msk finhackad färsk ingefära

2 vitlöksklyftor, skivade

1 msk sweet chilisås

1 tsk kinesisk soja, 2 dl vatten

1 msk potatismjöl

skal och saft av ½ apelsin

1-2 dl cashewnötter eller jordnötter

olja med neutral smak till stekning

Skölj grönkålen noga och skiva stjälkarna

tunt. Woka lök, kål och morötter

tillsammans med curry, salt, vitlök och

ingefära några minuter. Tillsätt kikärtor,

vatten, soja och sweet chili och låt allt

puttra under lock några minuter. Rör ut

potatismjölet i apelsinsaften och blanda

ned i woken under omrörning. Låt koka

upp, ta sedan av värmen. Tillsätt finrivet

apelsinskal och smaka av med salt och

sweet chili. Blanda i nötterna strax innan

serveringen. Servera med ris eller quinoa.


Energi

Nyhet

Energikris, klimatkris och ekonomisk kris kan botas med en och samma kur - en storsatsning på solkraft, vindkraft, jordvärme, energisparande, nya elnät och elbilar. Lita inte på kraftbolagens löften om rent kol.

Den salvan fyrar miljöaktivisten och Nobelpristagaren Al Gore av i en debattartikel i New York Times, enligt en artikel i Ny Teknik.

Al Gore, som delade Nobels fredpris med FN:s klimatpanel 2007, har startat organisationen "The Alliance for Climate Protection", som nu har en annonskampanj riktad till Barack Obama. Målet måste, enligt organisationen, vara att USA ska ha 100 procent ren el om tio år, skriver ETC.se.

Läs artikeln här


Tuggtugg

Hejsan!

Denna vecka är propfylld med prov och inlämningsuppgifter. Ett prov är än så länge avklarat och det var genetikprovet, till min stora glädje blev det ett MVG på det.  Nu är det bara matte B provet och ett engelska nationellt prov på fredag. Men hur som hälst. Jag är inte den typen som hafsar igenom det jag förväntas göra. Inte heller den som har full koll på minsta detalj, gör allt sammans på ett naffs och sedan har massa tid över. Nej, utan jag drar först ut på tiden så långt det bara går innan jag börjar, sedan tar det mig år och dar' att bara läsa igenom istruktionen. Kommer ständigt på mig själv med att sitta och tänka på annat eller så hittar jag till och med mig själv på något helt annat ställe, som till exempel i skafferiet rotandes efter något att tugga på. Det är tragiskt kan jag tänka. Att vi gör så här med oss själva. Att vi låter oss leva ett liv där depression och andra psykiska sjukdomar är ett ständigt hot. Där man känner att man behöver tugg för att lyfta upp sinnet. Är man konstig om man tänker så här? Hur som hälst var det inte detta ämne som inlägget skulle handla om. Det skulle nog inte handla om någonting egentligen. En meningslös text som här med avslutas.
 

Tvåhuvad Mathilde

Välj att se till kärleken i livets alla kommande skeden


Borta över helgen

...som sagt jag åker till skogen och är där över helgen. Så det blir ingen uppdatering förrän söndag. Trevlig helg!


Obama om klimatsatsningen

Nyhet

Stor förväntan på Obamas klimatpolitik
2008-11-06
När Barack Obama tar över som USA:s president i januari nästa år är förhoppningen hos många i omvärlden att han ska vara mer engagerad i klimatfrågan än vad George Bush har varit, skriver Sveriges Radios ekoredaktion.

Barack Obama vill att USA ska frigöra sig från oljeimporten från Mellanöstern inom tio år. En del av oljepengarna bör gå till en massiv satsning på förnyelsebar energi, anser Obama. Målet är 20 procent förnyelsebart till 2020 och Obama vill under en tioårsperiod satsa 150 miljarder dollar på förnybara energikällor.

Han har också sagt att alla länder måste medverka till att minska utsläppen av växthusgaser och att de bör minska med 80 procent till 2050.

Läs artiken på ekots webbplats
Läs mer om Obamas energi- och klimatpolitik

Vegetariskt

Soppa på Vattenkrasse

4 pers


Soppan kan serveras antingen varm

eller kall.

1 medelstor lök

2-3 potatis

25 g smör eller margarin

1 bunt vattenkrasse

3 dl grädde

3 dl grönsaksbuljong

salt och peppar efter smak

Hacka löken och potatisen. Smält smöret

i en kastrull och koka löken tills den är

genomskinlig. Tillsätt potatis,

grovhackad vattenkrasse, grädde och

buljong. Koka upp, sänk värmen, lägg på

ett lock och sjud i 20 minuter. Kör till slät

konsistens med mixerstav, (eller mixa

litet i taget i mixer) smaka av med salt

och peppar och låt allt bli varmt.

Servera med en klick vispad grädde och

några kvistar vattenkrasse som

dekoration.

Variation: Byt ut vattenkrassen mot

grönkål, palmkål eller mangold!


Mexico City

Nyhet

Miljöminister Andreas Carlgren presenterade i går den svenska satsningen på hållbara städer på ett seminarium i Mexico city, skriver Miljödepartementet i ett pressmeddelande.

- Mexiko City är en av världens största städer. Det finns en stor nyfikenhet och intresse här kring våra svenska erfarenheter. När världen ställer om till låg fossil ekonomi efterfrågas svenskt kunnande. Hammarbysjöstad i Stockholm och Bo01 i Malmö kan tjäna som modellstäder för världen, sade Andreas Carlgren vid seminariet som Exportrådet arrangerade.

Mer än hälften av världens befolkning bor i städer och varje dag växer världen med en medelstor stad. Städernas utformning kommer att vara centrala i det globala arbetet med klimatförändringarna. 80 procent av växthusgaserna kan härledas till städerna.


Mexico city


Historiskt beslut

Statsminister Fredrik Reinfeldt kallar valet av Barack Obama för ett "historiskt beslut" och ser nu hur USA kan ta en annan inriktning. Inte minst i klimatfrågan, skriver Dagens Nyheter.Föresten, grattis Obama! Ifall du skulle råka slinka förbi bloggen så här en Onsdagkväll som denna ;P

Vad gör vi?

Sitter just nu och längtar bort. Längtar till skottland, till en vild och vacker plats där man får leva ut sitt inre. Där man får röra sig fritt och inte hindras av plikter. Dag efter dag framför en skolbänk och jag känner hur smärtan ilar i bäckenet av belastningen som det ger. När ska man få leva som man är skapt att leva? Var!?

 

Är det konstigt att världen ser ut som den gör, att planeten hamnat i obalans, att orättvisa och hat existerar, när människorna som styr denna utveckling inte lever som de är skapta att leva?
   I - människan, hur mår hon egentligen? Hennes kropp och hjärna har skapat behov, beteenden som skadar både henne och hennes omgivning, planeten, när hon inte levt i samstämmighet med sin natur. Stress leder till näringsbrist, sömnbesvär, depression, ätstörningar, sjukdomar av alla dess slag, detta är en självklar del av vår värld och det finns mängder med olika behandlingskurer, terapier osv. för den som inte mår bra. Dessa besvär leder till behov som sedan skapar ytterligare besvär. Som till exempel, en stressad person känner ofta sug efter någonting att äta, någonting sött. Alla vet vart detta i sin tur leder till? Allt sött vi äter är i grunden hämtat från naturen för att sedan produceras i stora industrier där det paketeras i en massa plastförpackningar och transporteras ofta långa sträckor för att komma till butiken för att mätta en "sjuk" människas undermedvetna längtan efter lycka, en kick. Det får fortsätta så här, det är så allt går runt. Hur mycket arbete ligger inte bakom den här chokladkakan? Det är en rik mans företag och hela hans tillvaro är uppbyggt på den lyckosökande människans olycka.

Jag känner mig så uppgiven. Nu när skolan har börjat igen med all press och stress som det innebär. Det känns som att olyckan tränger in i min kropp likt regndroppar i jackan när det regnar. Jag vill inte tillåta det, men ju fler dagar som går, ju blötare blir jag. En lång period utan skola stress och vardagsbekymmer, utan någon samhällsplikt har jag levt i samklang med naturen på en liten ekologisk permakultur gård. Där var människorna tillgodosedda av naturens helande krafter. De hade inga konstgjorda behov, de njöt av ögonblicket. De var glada och lyckliga. De hade en hel inre kraft. Den kraften använde de för att förändra världen till de positiva. De hade inte problem i sig själva på det sättet, så de kunde lyfta blicken utåt och orka se sådant som var tungt och förödande. De åkte till Afrika och knöt kontaktnät över hela världen. De hade hopp!
   Hur ska man hinna i ett vanligt hektiskt liv att få tid för sig själv? När ska man hela sin egen själ? Man får inte chans att leva efter sin egen natur. Man omformas till en människa anpassad efter samhället, med allt det innebär.


Jag vill inte med detta inlägg omöjlighetsförklara världens tillstånd eller något sådant. Innerst inne ville jag nog egentligen skriva av mig. Men jag är nästan säker på att jag inte är ensam om dessa tankarna. Jag tror man får mer hopp om man läser att någon annan sitter och tänker som en själv och kanske kan få en liten gnutta energi och hopp att, om vi lägger ihop våra krafter kan vi skapa en förändring på det hela. Den må vara liten, med dock så viktig!


MacWork & company

work-buy-consume-die.jpg

Vegetariskt

Pumpapaj med ingefära

Det finns massor av varianter på

pumpa med olika smak och konsistens.

De vanligaste brukar smaka lite som en

blandning av morot och potatis, och

vinner på en lite syrlig smaksättning.


1 sats valfri pajdeg för matpaj

1 gul lök, grovhackad

400 g skalad urkärnad pumpa i 2 cmtärningar

½ msk curry

1 msk finhackad färsk ingefära

½ msk äppelcidervinäger

½ tsk salt

½ dl vatten

äggstanning: 3 ägg+4 dl mjölk+en gnutta

salt

Tryck ut pajdegen i en form och picka

botten med en gaffel. Förgrädda 10

minuter i 175 grader. Bryn lök och

pumpatärningar några minuter i lite olja.

Tillsätt curry och ingefära mot slutet av

stekningen. Tillsätt salt, vinäger och lite

vatten och låt puttra under lock några

minuter tills grönsakerna mjuknat och

vätskan nästan är borta. Fördela

fyllningen i pajskalet och häll över

äggstanningen. Grädda i 200 grader 25-

30 minuter tills ägget stannat och pajen

börjar få färg. Servera med grönsallad

och bröd.


Ny ungdomssajt med miljön i tanken

Värd ett besök tycker jag ---> miljöspanarna


Tillbaka till verkligheten

Idag var första skoldagen efter fem veckors praktiik på Holma gård + en veckas höstlov. Ingen mjukstart precis, tre prov att plugga till nästa vecka. Sedan är den en massa nationella prov för resten av terminen. Och ett muntligtframförande på Svenskan ska vi också klämma in. Jag valde att prata om välfärd och dess konsekvenser på hälsa och planet. Så av det kan jag nog skriva någonting och redovisa på bloggen, hade jag tänkt. Två månader av engagerade bloggar har gått bort nu. Medan jag sitter här med tre halv färdiga texter som hade kunnat passa som månads texter. Det är ju så mycket hela tiden! Nu ska jag försöka plugga lite till genetik prvet på tisdag nästa vecka.

RSS 2.0