Girighet

Min mamma hon pluggar och hon pluggar... Det är jätte jobbigt för jag får aldrig tillgång till datorn! Därför blir det bara såna här korta inlägg nu om dagarna då jag itne hinner sitta och skriva och kolla upp intressanta grejor lika mycket som innan. Mitt huvud håller på att explodera av allt jag vill skriva.

Iallfall, igår läste jag i metro att blondinbellas pappa vill kräva av hennes skola att betala henne eftersom hon skriver o den i sin blogg.. Asså?... Vad ska man säga? Ska jag kräva pengar av blondinbella nu för att jag nämner henne i min blogg eller hur är det dom tänker?
Snacka om girighet altså.. 

image91

Sen får inte missa att läsa min novell jag håller på att skriva. Kommer att lägga upp den här på bloggen sen. Det är en liten historia baserad på verkligheten och huvudpersonen i berättelsen är ingen mindre än Tellus. Vår egen planet! Kan bli rätt roligt!  

Lite länkar till er som är intresserde av att läsa och lära lite mer om klimatfrågan:
http://www.xplora.org/shared/data/xplora/pdf/grasping_sv.pdf  (OBS pdf fil)
http://www.svt.se/klimat
http://www.espere.net/
http://www.misu.su.se/klimat.html

Ja, om ni har lust?

KRAMAR <3

Dödsdömd

image90

En nagelfil eller 6 miljarder?

image89


Jag har tänkt på dom här jätte nagelfilarna med sex sidor som folk köper. Hur mycket material går inte åt per sådan? Man köper en, förbrukar den, köper en ny och så vidare.

När jag köper en sak, vad det nu är, tänker jag alltid på "vad skulle hända om alla på hela jordklotet fick varsin sådan sak?" vad skulle de ge för konekvenser? Om vi nu tar en nagelfil som exempel: om alla skulle köpa varsin nagelfil av den sorten, som man nu har en självklart har rätt till att göra i vår del av världen, och köpte nya i den takt man förbrukade dom? Om alla skulle ha råd och få en chans att göra det? Har ni tänkt på det? Om inte inte alla skulle kunna ha en såndan, varför har jag då rätt att köpa en? Vad gör mig mer värd den saken än andra?

Jag brukar ha som mall när jag får upp tanken "det vill jag ha" i mitt huvud. Behöver du den verkligen? Är den verkligen nödvändig. Om vi nu tar tandborsten som exempel. Utan den skulle min tandhälsa försämrats avsevärt. Men utan den här nagelfilen? Vad skulle hända? Det finns ju alternativ. De här nagelfilarna i metall, dom behöver man inte byta ut hela tiden. Även om det kanske inte är samma sak. Men en nagelfil avgör itnte din hälsa.

Så VARFÖR, är min fråga, VARFÖR skulle du ha rätt till att köpa en nagelfil om inte hela jordens sex miljarder människor ( även om inte alla använder nagelfil) skulle kunna förbruka nagelfilar i den takt vi gör här i väst världen?
Kommentera gärna med dina åsikter!

Kram Mathilde <3


Isbjörnar på gatorna

Ett inlägg om miljöaktivister

De offrar stort och krigar för det som de anser vara det enda riktiga. De gör i stort sett vad som hälst för att få uppmärksamhet till sina protester och demonstrationer. De blokerar vägar, hotar flygplatser, ja va gör dom mer? Dom till och med har sex offentligt för att bevara regnskogen. Dom gör nästan vad som hälst!

Vad jag undrar är om det vekligen är det bästa sättet att få över folk till den "tänkande" sidan. Gör dom verkligen folk positiva till att vi kan förändra tillsammans eller irriterar de bara allmänheten? Man hör ju med jämna mellanrum folk klaga på hur deras flyg- eller bilresa till jobbet blivit försenadt timmatal pågrund av att miljöaktivister stått ivägen och vilda protester. Gör detta verkligen nytta eller gör dom bara muren mellan "möjlöbovarna" och miljömedvetenhetet högre?


Det senaste jag läste var det sydsvenskan skrev om protesten här i Malmö i tisdags tror jag det var, då miljögruppen Klimax Malmö blockerade Amiralsgatan vid folkets park utklädda till isbjörnar och clowner och stod med plakat med text som "klimatkaoset är här, agera NU" eller "stoppa klimathotet NU".

image88

Jag tror att detta är viktiga budskap att få ut till folket, men jag ifrågasätter faktiskt deras metoder en aning. Jag tror inte riktigt att detta är det bästa sättet. Jag tror det är effektivare att vara listig och smart och verkligen förklara för folk vad som pågår. I många fall är det kunskapen som saknas helt enkelt. Folk vet itne grunderna till varför problemen uppstår och de hör bara vad som krävs av dem, och vad de kommar att förlora genom att ändra sig för miljön. De vet inte vad de förlorar om de INTE ändrar sig. Och jag tror de blir mer positiva till att vilja förändra sig om det får komma från dem själva och de itne blir tvingade till det. Det finns ju såklart olika grader av sådana här aktivistoch det behövs självklart folk som tar upp ämnet så det komemr ut i medierna. Men bara det itne går till överdrift då jag istället tror det ger motsatt effekt.

Men jag har inte så stor erfarenhet av olika sorters människor, vissa kanske behöver detta?

Kan du inte berätta vad DU tycker? Skulle vara intressant att höra...

Kram Mathilde <3


Skolan

Är i skolan... Skiiiiit trött! Kommer inte vara hemma förrä sex idag har då varit borta i 11 timmar. Skrev precis prov, orkade inte ens skriva någonting. Svarade helt kort, missnöjd med mig själv just nu. Nu vill jag hem, bussen går tjugo i 5. Jobbigt att det inte gick att blogga igår

Natalie Portman till ELLE:

"De som alltid har bra självförtroende ljuger för sig själva eller för andra"

Metro 25/3 -08

image87
Skådespelerskan Natalie Portman

INTE KLOKT!

Detta är verkligen en sak man kan påstå INTE är KLOK. Tänker folk överhuvudtaget undrar man? Hoppas de inte gör det, för då är de verkligen inte kloka. Ni undrar vad jag snackar om. Jag räknade bilar idag. Satt själv i bilen på motorvägen på väg hem till Malmö. Det var mitt i rusningen och bilarna strömmade förbi, blev så sugen på att räkna och faktiskt se hur många det var som valt bilen som färdsätt idag. Tänkte genast att jag sen måste visa resultatet här på bloggen. Men jag vet i inte, jag vill inte göra er negativa. Jag vet inte hur du är, men själv tänker jag "gud, här finns mycket att göra". Men jag vet av egen erfarenhet att de flesta människor tänker "det är ju hopplöst" eller något i den stilen. Men snälla gör inte det. Inte nu...

   Anledningen till att jag satt till bils var att Karin skulle flytta hem sina saker från internatet på vår skola. Så i sådana här fall kan man ju försöka svälja sitt dåliga samvete över att åka bil. Men det är nu man vill ha miljöbil. Och en vätgasdriven sådan. Men,men... 

   Hur som hälst, jag räknade bilarna som rörde förbi på motsatta sidan, alltså från Malmö. Först började jag räkna bara lite spontant men sedan kom jag på att jag borde på tiden också. På en 24 sekunders tid fick jag det till 28 bilar! Det är alltså mer än en bil i sekunden, närmare bestämt 1,17 bilar/sek. Jag tänkte först att jag skulle se hur många bilar som passerade oss på 5 minuter. Men det var så många bilar att jag blev helt snurrig, tappade räkningen. Men på sträckan precis innan Malmö körde 137 bilar förbi oss på tiden 01:40:01, en minut och 40 sekunder!! Under denna tid passerade också en buss. EN BUSS! Det värsta av allt var att i majoriteten av bilarna satt det EN person och denne var själva föraren av fordonet. Även inne i Malmö var bilbeståndet överdrivet stort och bilar med en person i var överlägset vanligast.

image86

Vid sådana här stunder är det lätt att bli deprimerad. Men det FINNS människor som fattat allvaret och tagit SITT ansvar. Även om detta inte räddar jorden, alla måste ta sitt ansvar. Det är det enda vi som enskild person kan göra. Sen att vissa gör lite mer, det är inget måste för att kalla sig miljömedveten. Tvärtom! Om alla skulle lämna sina jobb och bli miljöaktivister så skulle samhället rasa! Det poliser, bagare, advokater, lärare, kockar, terapeuter, läkare, bibliotekarier och brandmän i vår värld. Men, vi vill ha miljömedvetna sådana. Eller hur?


Så tänk en extra sekund innan du sätter dig i bilen. Den sekunden kanske avgör om det bli din bil som blir den 137:de bilen som räknas.

Kram Mathilde <3


Godmorgon Sverige!

Godmorgon alla glada! Nu har skolan börjat igen och jag är två timmar försenad. Inte bra... Jag är hemma hos Karin och hon dansar runt till låten Macarena. Hon är för go!


Nu har jag ett nytt tema att skriva om. Jag och Karin pratade precis om det här "nya" med mineralsmink. Hur påverkar det miljön? Är det mer miljövänligt än andra alternativ?

Jag ska ta reda på det. Sen blir det ett inlägg om mineralsmink på bloggen!

Kraam<3

A global thought

image86


Hemmagjorda modellbilder!

Igårkväll roade jag och lillasyster Maja oss med att leka modeller och fota amatörfoton. Vi skapade vår egen lilla fotostudio och klädde oss med alla möjliga kläder vi hittade i garderoberna. Vi använde en lampa som  säkert kan lysa upp en hel natthimmel. Den lyser verkligen sjukt starkt och ögonen tårades när vi råkade rikta den för mycket mot varandra.

Så här såg vår studio ut!
image78

Vi satt och kollade i tidningar för att få lite insperation..
image79

Maja fick göra lite reklam för sin egendesignade klänning..

image87

Kolla här så dåligt vi fotade i början, benen blir liksom jätte korta vi ser ut som små hobbits i sagan om ringen. Men vi lär oss under tiden som vi håller på. Det är jätte roligt. Ni ska se förändringen sen på de sista bilderna.


Vi längtar till sommareeeeen!
hehe hela tiden kom vi på oss själva med att bara välja sommarkläder.
Här är lilla Maja med en söt sommarklänning och mammas solhatt.
image92

Nej nu måste jag faktiskt plugga!


Har skjutit upp allting hela lovet så nu sitter jag här med allt mitt "måste"

Får lägga ut fler bilder sen..

Och så tänkte jag skriva ett inlägg med lite tips på hur man gör sina egna modellbilder hemma.
Så titta förbi snart igen...

Kram Mathilde<3


Ni glömmer väl inte?

Ni glömmer väl inte att klicka på www.ettklickforskogen.se ??

Nu har jag länkat direkt från bloggen, länka du med? Glöm inte att mejla dem först bara.

Kraam <3


En kopp mens?

... nej, men en menskopp då?

Jag vill med denna text inte på något sätt klaga på er som använder tamponger och bidor (jag använder själv tamponger), så se det inte som något sådant. Jag vill bara upplysa er om hur detta som kan tyckas som en sån liten pyttegrej faktiskt har för påverkan på vår miljö och även vår personliga hälsa. Mycket av texten är hämtad från http://www.geocities.com/angua_nemi/index_swe.html

Har du hört talats om menskoppen förr? Första gången jag hörde om den var för typ ett år sedan när min vän berättade att hon läst på internett om ett miljövänligt alternativ till bindor och tamponger. Jag tyckte det verkade jätte bra, men samtidigt lät det läskigt.

Nu har jag läst en del om det och det är egentligen sjukt att tampong är det vanligaste mensskyddet och att inte fler använder sig av menskoppen. Men människor lär sig, och fler och fler har börjat använda menskoppen som är mycket enklare, smidigare, hälsosammare och miljövänligare. De positiva fördelarna med att använda menskopp kan bli en lång lista.

Citat från tillverkaren till menskoppen Mooncup: "Mooncup är en klockformad menskopp som är runt 5 cm lång och gjord av mjukt silikon. Den bärs inombords och ligger tät mot slidans väggar så att mensvätskorna rinner ned i koppen utan läckor eller lukt. En Mooncup kan ta upp 1/3 dl vätska vilket är ungefär en tredjedel av den totala mängden i en genomsnittlig menstruation."

En kvinna använder ca 10 000 - 20 000 bindor eller tamponger i sitt liv. En tampong ska man byta var fjärde timme och du förstår själv hur många tamponger det blir per dag eller ännu värre per mestruation. En menskopp kan användas i 10 år innan den bör bytas ut!

År 1998 användes 7 miljarder och 13 miljarer bildor och deras förpackningar bara i USA

"I Sverige finns drygt 2,2 miljoner kvinnor som använder mensskydd varje månad. Om alla gick över till tvättbara mensskydd skulle vi minska sopberget med 580 miljoner mensskydd om året. Tillsammans skulle vi spara mellan 500 miljoner och 1,4 miljarder kronor om året."
Källa: Råd & Rön 4/94

Några vanliga problem med tampongen:


· De torkar ut slidan. Det kan leda till infektioner, små sår och andra problem.

· De har blivit associerade med tampongsjukan, TSS. Det finns fortfarande människor som dör av denna sjukdom.

· De innehåller blekmedel och andra kemikalier som kan vara farliga för kroppen.

· De kan lämna fibrer kvar i slidan som kan vara skadliga.

· Tamponger är inte sterila. De har inte blivit rengjorda innan de förpackas, utan är bara blekta vita så att de ska se rena och hygieniska ut.

? De är dåliga för miljön. Tamponger görs med skadliga blekmedel och kemikalier och packas sedan i plast som tar över 100 år att förmultna.

Några problem med engångs bindor:


· Många innehåller parfym. Parfymen irriterar den känsliga huden på vulvan och i slidan och är dålig för huden. Tyvärr står det inte på förpackningarna vilka som innehåller parfym så känsliga kan välja bort dem.

· De innehåller blekmedel och andra kemikalier som kan vara farliga.

· Genom att bindorna har ett plastlager, skapas en miljö mellan bindan och din hud där det blir varmt och fuktigt, den perfekta grogrunden för bakterier och svampinfektioner. Alla som har använt en binda vet den där fuktiga och svettiga känslan.

· De flesta ultratunna bindor innehåller någon form av superabsorbent som torkar ut vulvan och slidan och kan vara skadliga för kroppen.

· Många bindor innehåller också ämnen som dödar bakterier och lukt. Problemet är att dessa ämnen dödar alla bakterier, även de bra som i vanliga fall skyddar slidan. Inga av dessa ämnen är bra för kroppen.

· Bindor är inte sterila. De har inte blivit rengjorda innan de förpackas, utan är bara blekta vita så att de ska se rena och hygieniska ut.

? De görs med farliga blekmedel och kemikalier som är dåliga för miljön. De innehåller mängder med plast och packas även i plastförpackningar

För plasten som används i bindor, tamponger och deras förpackningar tar över 100 år att förmultna, det innebär att bindor som du slängt kommer att ligga kvar på soptippen så att dina barnbarn kan se dem. Många tamponger spolas ner i toaletter och fastnar i avlopp och hamnar i havet.

En liten kort beskrivnign på hur du använder meskoppen har jag här hämtat från http://www.geocities.com/angua_nemi/index_swe.html , detaljerad beskrivning finns på förpackningen när du köper din menskopp ;
"Du viker ihop din Mooncup och för in den i slidan precis som en tampong. En Mooncup sitter lägre i slidan än en tampong, men läcker inte och rymmer med vätska utan att torka ut slidan. När det är dags att ta ut den, drar du lite i skaftet, tar tag i koppen och tar ut den."

Du behöver bara sköjla av den med lite ljummet vatten och tvål mellan användingarna. Passa på att koka den mellan menstruationerna för att få den extra ren.

Jag vet inte hur det är med dig men jag tänker i alla fall beställa en! Det kan du göra på till exempel http://www.menskoppen.se/ där kostar en runt 260 kr. Tänk vad mycket pengar du sparar!  Där kan du även se bilder om du är nyfiken på hur de ser ut.

Hoppas du tyckte inlägget var nyttigt! Kram Mathilde <3


Greenpeace spår en ljusare framtid

Igår fick jag första Greenpeace rapporten för år 2008. Det känns skönt att  läsa lite positiv fakta som får en att se ljusare på framtiden.

image76

På Bali i december hade FN en klimat konferans. Enligt Kaisa Kosonen, talesperson i klimatfrågor på Greenpeace, var mötet ett genombrott. Även om det inte blev så driftigt som de hoppats på tycker hon att det finns hopp att nå ett banbrytande klimatavtal.
   Men redan 2009 ska en ny överenskomelse skrivas under och detta kommer bli extremt utmanande. "Det som händer före december 2009 kommer att vara avgörande för männskligheten och hela planetens framtid" skriver Kaisa. Inom ett decennium måste de globala utsäppem ha nått sin topp och sedan sjunkit till hälften fram till 1050 från hur det såg ut 1990. 
  Trots att det är många som vaknat upp och insett allvaret med klimatförändringarna så finns det många företag och politiker som genom att snirkla sig fram med "falska lösningar" bara ger oss nya klimatproblem. Lösningar som inte ändrar problemet utan förlänger och på så sätt förvärrar dem.
   Mot såna här falska lösningar kämpar greenpeace. Med stödet från sina gåvogivare kan de tvinga fram de verkliga lösningarna, som de vet finns, på den politiska agendan.

Denna text är en sammanfattning av första sidan på greenpeace senaste rapport. Hoppas den uppskattades.

Bli gåvogivare du med!

Godnatt  <3


P.S på bilden ser ni vårat lilla hus i Italien där vi ska bo år 2010, mysigt va? D.S

Dagens make-up

Jag snodde min lillasysters ögonskugga och experimenterade lite. Jätte roligt!
Det var dock ingen miljövänlig ögonskugga men hon har lovat att inte köpa det mera haha !!
Hoppsas då att ögonskuggan varar för evigt  =P för den var jätte bra.. Menmen

image74

image75

Fan vad trött jag ser ut.. =P

Är skit trött nu med.. borde gå och lägga mig =P

Min söta pojkvän

Han är inte alltid lika störd som jag fick honom att framstå i förra ilägget. Jag älskar honom, jag älskar oss tillsammans. Nu i helgen ska vi ut till skogen tillsammans med min familj och fira påsk. Han är muslim och har ingen aning om hur eller varför man firar påsk. Så det ska bli roligt! Får ge honom ett påskägg. Men han börjar komma in i våra traditioner nu. Jag har dock inte kommit in i hans =P Men det kommer väl..

image73
Dessa vackra rosorna fick jag på vår tvåårsdag i februari <3


bloggtoppen.se

Gud vilka problem man kan ha!  Helt rörigt när jag skulle sätta in den j*vla länken här på bloggen..

Medans min "störda" pojkvän står och sjunger och klättrar på datorstolen!

image72


Testa dig själv, hur är du som person?

Enligt dina svar i frågeformuläret är du en...
 
Inåtvänd Upplevande Abstrakt Känslostyrd person  

I grafen nedan kan du se, hur du är placerad i de fyra centrala personlighetsdimensionerna. Ju närmare ändpunkterna du är, desto mer uttalade är dina karaktärsdrag

 | 
InåtvändUtåtriktad
PlanläggandeUpplevande
KonkretAbstrakt
TänkareKänslostyrd


SÅDAN ÄR DU:

Du finner din energi i den inre världen och gillar att tänka på saker (utan att nödvändigtvis tala om dem). Du anstränger dig att förstå andra människor.

Du flyter med strömmen och tar beslut i sista stund - ibland låter du t.o.m. andra personer fatta dina beslut åt dig. Du är en mycket flexibel person, som trivs med fria ramar och lösa avtal.

Du fokuserar på "the big picture" och tycker om att teoretisera över VARFÖR saker fungerar som de gör (medan du inte bekymrar dig så mycket om detaljerna). Du är en kreativ person, som gillar att experimentera.

Du lever dig gärna in i andra människors situation och är snabb att stötta andra om de har behov för det. Du värdesätter känslosamhet och tar ofta beslut utifrån dina personliga värderingar

Haha detta blev inte riktigt rätt. Man ska nog ta mer tid på sig när man gör testet. Jag förstod inte ens vad alla ord betydde. =P

http://www.zapera.com här kan du göra testet själv


Minnen från valptiden, 45 bilder!!

När jag bläddrade igenom datorn efter en bild på villie så hamnade jag på ställen jag inte varit inne på på evigheter. Mappar där bilder från Angus valptid låg sparade. Jag blev alldeles nostaligsk! Tänk vad åren har gått, nu fyllde han precis 4 år.

Följ Angus under hans första år.

image28
Här är han hos uppfödaren bara någon vecka gammal. Vi träffade honom för första gången.

image29
Här tar han avsked av uppfödaren Agneta och sitter strax i bilen på väg till sitt nya hem.

image30
Allra första tassavtrycken på våra golv.

image31
Det första han gjorde var att bajsa (på vår vita matta) Jo, välkommen hem! <3

image32
Nyfiken liten knatte, dom första dagarna, fyllda med upptäckter

image33
Fullfart var det på honom

image34
Men även Angus blev trött. Och i mammas knä var  det mysigt att nanna.

image35
Asså är han inte söt?

image36
Måste provbita i alla nya leksaker

image37
Leksakerna som var Överallt!

image38
Även mattes fötter måste man provbita

image39
Och filten

image40
Och lillmattes penna..

image41
Sen somna man igen. Med skunken i munnen..
image43
Är man liten kan man bada i köksvasken, det var spännande...

image44
...enda tills man blev blöt, då va det inte kul längre!

image45
Träffade mormor och morfar för första gången.

image46
Och deras airedaleterrier Tim, som blev morbror Tim. Då var Angus inte stor!

image47
Angus växte i tackt med grönskan som började växa på träd, buskar och mark. Och gud vad han låg och gäste i solen!
image48
Började trimma lite smått.. Brås på pappsen gör han!

image49
Han vet vad han vill.. Nu börjar han trotsa och spela tuff!

image50
Men ibland tycker jag att han överdriver!

image51
Bakom benen på pappa står han och ser tuff ut.

image52
Han växer så det knakar.

image53
Softigt att sitta och åka runt i cykelkorgen.


På hundensdag i pildamsparken provar Angus agilitybanan, modigast av alla!

image57
Sen visar han upp sig, stålt som en tupp, i hundrasparaden!

image58
Sen åker vi som vanligt till Norge. Angus första sommar i Norge! <3

image59
Där tappade han sin första tand!!

image60
Härliga minnen, vår bebis första Norgesommar

image61
Sommaren fortsatte hemma, tillsammans med lilla bonnie. Angus första stora kärlek!

image62
Dom hade mycket skoj tillsammans!

image63
Och även stunder då det var mindre skoj...

image64
Vi åkte till stranden, coh även Angus fikade.

image65
Bonnie var också med. Här sitter hon och filosoferar.

image66
Nu har han vuxit till sig ordentligt.. Blivit tonåring har han

image67
Första riktiga trimningen hos Agneta. Bara en pinne blev det kvar av honom

image68
Sen blev det jul...

image69
Angus har vuxit och blivit Stooor

image70
Men har gosar fortfarande i sengen

image71
Gullevovv

45 bilder  tror jag det blev, herregud. Endå ansträngde jag mig för att jag inte skulle lägga ut för många.


Promenad i solskenet

Vad härligt väder det är idag på skärtorsdagen i Malmö. Snön ligger kvar lite här och där sen snöovädret för ett par dagar sen. Men det hör väl årstiden till? Knopparna är redan helt utslagna, och i stort sett alla buskar skimrar i grönt, vilket är lite oroväckande. 
  Jag och min vovve Angus cyklade iväg till pildamsparken där vi gick en promenad. Vi träffade en god vän till familjen och hennes dvärgshnauzer Villie. Dom var också ute och njöt av solen.

image27
Här är en bild på mig och lille villie för fleeera år sen.

Mitt öra


image26


Hehehe crazy inlägg, min lillasyster tog foto på mitt öra när jag satt vid datorn!

Ja vad ska man säga?...

Nu ska jag gå och äta en lite sen frukost. Kramar <3

Jag på omslaget

image25

hehe vad tycks?


Gör era egna tidningsomslag på http://www.magmypic.com/ rätt skojj!

Solceller i sahara

Jag håller på att göra ett miljöquiz på hur mycket jag kan om miljön. Jag har gissat rätt på det mesta hitills hehe.. Men kolla denna frågan! 


Sant eller falskt?

Testa dina kunskaper om olika miljöfrågor i vårt miljöquiz. Är påståendet sant eller falskt?

Fråga 4/10

En yta i Saharas öken på femtio gånger femtio mil täckt med solceller skulle räcka för att försörja hela jorden med all den energi vi behöver.

Sant Falskt

Rätt svar!

Ditt resultat: 3 poäng

Du hittar rätt svar på Räkna med solenergi

Kommentar: Påståendet är sant. Men tekniken för att omvandla solljus till energi genom solceller är fortfarande för dyr för att användas i stor skala. Men svenska forskare jobbar på saken.


P-piller ger hanfiskar kvinnliga drag

Kvinnor som äter p-piller utsöndrar hormonrester med sin urin. Dessa hormoner kan klara sig genom reningsverken och ut till haven, där fiskar få i sig dem och få kvinnliga drag.

haha tänk vad  mycket man inte visste..

källa ( http://www.miljoportalen.se/quiz/sant-eller-falskt/quiz_view )

"Hur mycket kostar en val?"

Så lyder en textrubrik på http://www.miljoportalen.se/ ,jag visste inte om den förrän idag. Tyckte om sidan jätte mycket. Dom skriver lätt så att man förstår och har kloka argument.

Godnatt nu kära vänner! <3

Småsakerna är det som räknas i det stora hela

När man ska försöka ändra sina handlingar till ett mer miljövänligt sätt är det lätt att man, utan kunskap, istället gör det värre. Som till exempel att det är bättre att köpa importerade tomater i stället för svenskodlade. Det visste jag inte förrän min lillasyster sa det till mig. Annars hade jag säkert valt de svenska först. Men det är allafall så att den energin som behövs till att driva upp tomaterna inomhus i växthusen överskrider de utsläppen som går åt under transporten. Såna småsaker är sånt man inte kan veta, om man nu inte vet det. =P
 
 Därför är det viktigt att folk som vet det sprider kunskapen vidare!

Tyvärr vet jag itne så mycket sånt själv och det händer säkert ofta att jag gör fel när jag egentligen menar väl. Men lite tips på småsaker man kan göra i hemmet kan jag allafall lägga upp..


Använd lågenergilampor

De räcker tio gånger så länge som en glödlampa men förbrukar bara en femtedel så mycket energi.

  

Köp energisnåla hushållsmaskiner

Totalkostnaden blir lägre även om maskinen inte är billigast. Välj energimärkning. Den bästa energimärkningen är A.


Se upp för strömtjuvar

Datorer, TV-apparater och mobilladdare som står i viloläge slukar el i onödan.


Kom ihåg att frosta av

Frosta av kylen och frysen regelbundet. Varje grads extra kyla i frysen ökar energiförbrukningen med cirka fem procent.


Använd rätt kastruller och vattenkokare

Spisen drar mindre el om du använder kastruller och stekpannor som är lika stora som plattorna. Koka med locket på. Vattenkokare drar mindre el.


Fyll tvättmaskinen

Tvätta fulla maskiner. Det räcker oftast att tvätta i 40 grader.


Hängtorka tvätten

Torktumlare och torkskåp drar mycket el.

Glöm inte att det är SMÅSAKERNA som gör STÖRST skillnad!

image23Kram Mathilde <3


E-brev

Övergång från papper till elektronisk form ökar stort.

- Att skicka ut e-brev istället för trycksaker har ökat med 50 procent och kommer att fortsätta växa, säger Erik Hallberg, chef för bredbandstjänster i Sverige.

Det hurrar vi för!

Vad innehåller min hudlotion? Del 2


Jag va så nyfiken på vad nästa ingrediens var för något så jag kunde itne låta bli att skriva om den också.. Det blir två ingredienser denna dagen  =P hehe...

Paraffinum Liquidum

  

På apotekets hemsida hittade jag ett litet stycke med lättförståelig fakta som jag kopierar över direkt hit.


Den form av mineralolja som används i kosmetiska och hygieniska produkter, paraffinum liquidum, är en noggrannt renad produkt. Det går inte att jämföra med den mineralolja som kan finnas i produkter som används i industriella sammanhang.

Paraffinum liquidum ingår i många produkter, såväl läkemedel som kosmetiska och hygieniska produkter, som används på huden. Erfarenheterna från denna användning visar att ämnet tolereras väl även av personer med känslig hud. Det är enligt tillgänglig litteratur inte belagt att paraffinum liquidum har komedogena effekter det vill säga täpper till porerna och orsakar akne. Däremot kan förorenad olja, framförallt innehållande vissa klorerade ämnen, orsaka svår akne.

Paraffinum liquidum används i hudprodukter på grund av dess mjukgörande egenskaper på huden. Paraffinum liquidum torkar inte ut huden utan hjälper istället huden att bevara sin fuktighet och smidighet. Genom sin sammansättning har den också en bra hållbarhet, den härsknar inte vilket vegetabiliska oljor gör i varierande grad.


2 Recept på hudlotion

Recept III

· Vetegroddolja - 125 ml 

· Kakaosmör - 15 gram

· Lanolin - 15 ml

· Vatten - 45 ml

· Honung - 5 ml

· Natriumbenosat - 0,2 ml

Smält olja, kakaosmör och honung tillsammans i vattenbad. Hetta upp vattnet med konserveringsmedlet. Häll vätskan sedan skedvis i oljan under elvispning. Fortsätt vispa till lotionen svalnat. Häll på flaska. Fuktighetbevarande lotion för hela kroppen. 
(Källa: Hillker 1989) 
Recept IV

· Mandelolja - 100 ml

· Roseninfusion - 75 ml

· Lanolin - 45 ml

· Glycerin - 10 ml

· Natriumbensoat - 0,25 ml

Smält ihop olja och lanolin på vattenbad. Lös konserveringsmedlet i infusionen genom att värma upp - koka inte. Ta oljan från vattenbadet och tillsätt glycerin. Strila försiktigt ner vätskan i fettet under elvispning. Vispa tills lotionen är sval och håller ihop. 
(Källa: Hillker 1989) 

Vad innehåller min hudlotion? Del 1

  • Vad innehåller min hudlotion?


Jag har kollat igenom ingredienserna på min hudlotion "LDB Shea oil". 19 konstiga och obegripliga ord kom jag fram till, men nu ska jag kolla upp vad det verkligen är för något.


Hade tänkt att jag skulle presentera en ingrediens om dagen, och först ut är Aqua!


Aqua

Fick söka runt länge på det här med aqua för att hitta något att skriva. Känns kanske lite konstigt att leta fakta på vad man kan skriva om vatten. Men jag ville ta reda på varför man tillsätter detta och vad det har för effekt i själva krämen. Men tillslut hittade jag en sida om hur man kan göra egna krämer. Jag ska läsa och försöka förstå.

  Tydligen pratar man mycket om emulsioner av olika slag när man tillverkar kräm. Det finns fet emulsion (vatten-i-olja) eller mager emulsion (olja-i-vatten). Vattnet har alltså stor betydelse i krämen.

  De flesta vet att fett och vatten inte blandar sig, om man skakar de blandar det sig men separerar sig snart igen. Men det går att skapa blandningar av vatten och fett som består. Det kan göras om värmer fett och vatten för sig och sedan tillsätter något emulsionsmetoden som minskar ytspänningen. Emulsioner kan varieras i det oändliga och anpassas efter alla hudtyper.

  Lotion är vattenspädd kräm som innehåller upp till 95 % vatten, aromatiskt vatten eller annan vätska. Vanligen kan vilken kräm som helst förvandlas till lotion genom tillsats av (konserverat) vatten eller ett aromatiskt vatten som rosenvatten. Lotioner tas upp lätt av huden, är lätta att fördela på stora ytor och k an läggas på tunt. Därmed känns de inte så feta.


Kommer strax att lägga ut recept på hur man gör sin egen lotion.


Lite fick vi reda på om aqua alla fall.. Kram Mathilde <3


Lånar man något, lämnar man tillbaka det i samma skick!

image21


Hela tanken bakom min blogg var att jag ville få med mig ungdomar som jag sjäv att bli mer miljömedvetna. Inte visst jag att det skulle vara så svårt. Att alla skrattar åt en när man nämner ordet miljövänligt. Det är tråkigt att det ska vara så här men jag vet att de människor som har fattat allvaret i det hela, inte kommer ge upp. De kommer fortsätta sprida kunskap och få med fler och fler. Jag blir så glad när jag åker hem från skolan och ser små förändringar i folks handlingar och läser arktiklar med personer som engagerat sig på olika sätt. Vi får kämpa på, mer kan vi inte göra. Det är upp till var och en hur de vill leva på jorden, men jag vill alla fall göra allt för att mina barnbarn ska få ett värdigt liv på denna jord. Det vore väl för tråkigt om allt nu levande liv dog ut på grund av att vi misskött vår plats.

Enligt mig lånar vi vår tid på jorden. Och det man lånar lämnar man tillbaka i samma skick som när man fick det.

Kram Mathilde <3

Sminka dig miljövänligt

Modemamman Stella McCartney kommer snart ut med serien Care, 100 procent organiska ingredienser, noll kemiska konserveringsmedel och  - förstås - återvinningsbara förpackningar.

image20

Bli en biolog!

"Fältbiologerna är Sveriges största förening för barn och ungdomar som är intresserade av natur och miljö. Fältbiologerna är en oberoende, ideell förening och verkar för ett hållbart samhälle, global rättvisa och god miljö." -  http://www.faltbiologerna.se/ 

Denna föreningen hade jag ingen aning om förrän igår. Vilkén bra idé! De anordnar kurser, utflykter och utbildningar för att
sprida kunskap om natur och miljö. Precis vad vi behöver! Någon som är medlem?
Fältbiologerna är för oss mellan 7 - 25 år och har inga vuxna ledare. Föreningen består av olika grupper som är startade av vanligt folk runt om i landet.

Kom på att jag kanske kan ansluta G O G R E E N malmö till denna förening!? Men vi måste bli FLER!! Hmm.. image19
En bild från en av fältbiologernas klimataktion.


Ett klick för skogen

Lägg till www.ettklickforskogen.se till din startsida och gör ett klick varje gång du sätter på datorn. Då hjälper du till att bevara 2-8 kvadratdecimeter skog per dag.

Du kan även köpa träd och andra saker.
Gå in på hemsidan och läs!

Överkonsumtion och köphets

Jag tycker det här med make up är så sjukt roligt. Kan sitta i evigheter och titta på bilder av olika sminkningar. I timmar kan ja stå framför speglen och pilla och dutta och fixa. Men hela tiden med dåligt samvete.

Hur ska man göra för att sminka sig miljövänligt då?


Snart kommer Stella McCartney ut med serien Care, 100 procent organiska ingredienser, noll kemiska konserveringsmedel och  - förstås - återvinningsbara förpackningar! Toppen ju!

Nu är det samvetet som ska styra vad vi köper!

Andra varumärken med ett miljötänk är:

The body shop - arbetar för mänskliga rättigheter, vägrar testa på djur, rättvis handel och miljötänkande.

Dr Hauschka - råvarorna kommer från ekologiska odlingar, de idkar rättvis handel.

Badger Company - ekologiskt odlade, organiska råvaror.

Modern Organic Products, Burts Bees, Suki - bara "naturliga" och "organiska" råvaror.

Triology - vill skapa etiska, miljövänliga produkter.

Dermanord- svenskt märke, produkterna tillverkas i Sverige , inga animaliska ingredienser, inga syntetiska oljor, arbetar för att minska negativ påverkan på miljön och Decleor, som baserar sina produkter på österländsk filosofi. (Se produkt nedan) Läs mer på hemsidan http://www.dermanord.se/

image8
Ingr.: Simmondsia Chinensis (kallpressad Jojobaolja), Cera Alba (Bivax), Squalane (från Olivolja), Caprylic Capric Triglyceride (från Kokosolja), Persea Gratissima (fett från Avocado), Butyrosperum Parkii (Sheasmör), Borago Officinalis (Gurkörtsolja), Rosa Rubiginosa (Nyponfröolja), Citrus Aurantium (Neroliolja), Boswellia sp. (Olibanum), Daucus carota (Morotsfröolja), Ethylhexyl Palmitate (från palmolja), Tribehenin (från rapsolja), Sorbitan Isostearate (från raps, vete och majs), Palmitoyl Oligopeptide (från palmolja), Rosmarinus Officinalis (Rosmarin antioxidant).Kan man lita på detta då!? Är produktena vekligen bra för miljön?

- Inga produkter är väl egentligen bra för miljön. Allt man köper påverkar ju miljön. Men genom att köpa produkter från företag som tänker på konsekcvenserna av vad de säljer så stödjer man i allfall dem till att fortsätta. Ju mer vi konsumenter köper från "miljövänliga" företag, ju mer pengar får dem att konkurera ut andra "icke miljö vänliga företag"

Det är i allfall vad jag tycker..

All information i detta inlägget har jag hittat på sidan http://www.mama.nu/mama-skon-sjal/skonhet/artiklar/2007/smink-som-ger-dig-snyggt-s/index.xml 

Gå in och läs mer där. Det står jätte mycket mer än vad jag har fått med om vad som det egentligen innebär med miljövänliga produker.

Hoppas ni fått ut någon nytta av inlägget , kramar Mathilde!


Kunskap behövs för vår framtid

453391-5


Sverigens lantbruksuniversitet SLU - forskar utbildar och informerar om våra, människans och djurens, viktigaste överlevnadsfrågor och mycket mycket mer.


Se en kort presentationsfilm på 60 sekunder här ---->  http://www.slu.se/presentation/index.html

Kanske du hittar din framtida utbildning på SLU?

biologi- och miljövetenskap

Igår hittade jag min framtida utbildning!

På SLU i uppsala finns en rätt så ny utbildning där man utbildas inom biologi och miljöfrågor. Detta kändes som ett helt rätt val för mig. Det är ju några år tills dess men det känns kul att det finns en öppning där framme att se fram emot.

För er som inte vet så är SLU (sveriges lantbruksuniveristet) ett stort universitet där man forskar och utbildar i allt från gener och molekyler till växthusefekten.

Se deras film (17 min) där du får en klar bild om vad SLU är och vad dom sysslar med. Man lär sig mycket i filmen, den handlar inte bara om deras utbildningar. Den är jätte bra enligt mig =) 

SLU för livet  --->  http://www.ucl.slu.se/info/slu_klum_17.html 

läs mer på hemsidan www.slu.se

Kram Mathilde

En ännu varmare värld

453391-4

Naturvårdsverket ger ut en bok om växthuseffekten och klimatets förändringar.
Det hade jag gärna läst, kanske är något att rekomendera?

Pris 250,00 kr


Inte ensam

Jag är säkert inte ensam med att tycka att det är svårt att förstå allt det här med klimatförändringarna och den globala uppvärmningen som det skrivs och pratas om så mycket. Trots att jag verkligen försöker sätta mig in i det är det väldigt snurrigt där uppe. 

Och då är det ju inte konstigt att dom som överhuvudtaget inte intresserar sig inte vet ett svatt om vad som pågår med våran jord. De orkar väl inte sätta sig in i en text utan bläddrar väl helt enkelt förbi.

Nu är det ju inte så lätt. Det här kan vi inte bläddra förbi! Det är vår skyldighet att göra det just vi som individ kan göra.

Jag ska samla ihop lite fakta jag lyckats smälta tillsammans med lite klimatnyheter jag prenumerarar på genom naturvårdsverket här på bloggen och försöka skriva det så att vanliga människor förstår.

Hoppas att det kommer finnas intresse.

Planeten

Jag kollade precis på en dokumentär på SVTs hemsida som vekrigen fick håret att resa sig på en. Känner verkligen att jag blivit klokare efter att ha sett första delen. Ni borde verkligen se på den ni med!
   Den handlar om vår planet och livet på den, hur vi människor med vårt sätt att leva påvekar jorden och klimatet. Att vi helt enkelt hotar vår egen och alla andra nulevande arter.


Se filmen! ---->    http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=696730 

Kram Mathilde


RSS 2.0