Vegetariskt
Varm pastasallad med
ugnsbakade rotfrukter
4 port
ca 400 g skalad kålrot
2-3 morötter
lite salt och olja till ugnsbakningen
1-2 salladslökar inkl blasten
1 pressad vitlöksklyfta
2 tomater i cm-kuber
½ knippe finhackad bladpersilja inkl.
stjälkar
1 msk äppelcidervinäger
3 msk kallpressad olivolja eller rapsolja
400 g pastaskruvar, gärna fullkorn
4-5 soltorkade tomater, fint strimlade
2 dl kokta svart bönor
salt och färskmalen svartpeppar
tillbehör: ett gott bröd, oliver
Skär de skalade rotfrukterna i
ganska stora bitar (ungefär som en
tändsticksask). Blanda med salt och olja i
en ugnsfast form och baka i 225 grader
tills de mjuknat och fått färg, ca 25-30
minuter. Skär löken i tunna skivor.
Blanda i salladsskålen med vinäger, olja,
vitlök, persilja, bönor och soltorkade
tomater. Koka pastan enligt anvisningar
på paketet. När rotfrukterna är färdiga,
vänd ner dem i bönblandningen
tillsammans med tomaterna och blanda
till sist i den avrunna pastan. Smaka av
med salt och mal över svartpeppar.
Garnera med dina favoritoliver.
Tips: salladen är även god kall, men
kräver kanske lite extra dressing då.
Variation: Bönorna kan bytas ut mot
annat protein efter smak, tex strimlor av
grillad kyckling. Andra rotfrukter, tex.
palsternacka och selleri är också smarrigt
att ugnsbaka!