Skogsmullen vs stadsnissen?

Det här är ett inlägg tillägnat dem som hamnat på kant med begreppet miljömedveten samt känner att sina intressen blir hotade när miljömedvetenhet kommer på tal.


Att vara miljömedveten och ändra sin livsstil för hållbar framtid är inte samma sak som att vara "skogsmulle". Man måste inte tycka om att vandra i skog och mark, plocka svamp och titta på insekter för att kunna kalla sig miljömedveten heller. På något sätt och hos några människor har dessa två olika saker blivit väldigt nära besläktade. Och det är inte så svårt att förstå då "skogsmullen" förmodligen redan är insatt i och har kunskaper om naturen samt att hon känner sig närmre naturen och därmed känner stor vilja att göra någonting för att stoppa miljöförstöring och liknande problem.

Men finns det egentingen någonting som säger att hon måste vara miljömedveten bara för att hon knallar runt i skogen varje dag? Hon kanske inte har i tanken att kikaren hon köpte från, låt oss säga Australien, har flugit över halva jordklotet för att hon ville ha just det märket. Hon kanske heller inte tänker på hur mycket bensin hon konsumerat det senaste året för att kunna komma ut i skogen var och varannan dag.  

Om vi nu ska försöka förklara detta på ett enkelt sätt och tillåta oss att vara lite fördomsfulla så är motsatsen från "skogsmullen" "storstadsnissen" som aldrig sett en bärfis eller en klibbticka utan vars stora fritidsnöje är att gå i affärer och inhandla kläder, skor och dyl. De här två personerna med dessa olika intressen kan påverka miljön precis lika mycket. Skillnaden är att den ena åker till skogen, och den andra åker till shoppingcentret. Den ena köper kikare, termosar och gummistövlar medan den andra istället köper tre par skor och ett par ögonskuggor.

Egentligen är båda två precis lika beroende av naturen, då de lever här och nu på samma planet och använder lika mycket på naturens resurser. Att vara miljömedveten handlar om att veta hur stora skador man gör genom att handla på ett visst sätt och undvika att göra på dessa sätt. Vill man köpa en kikare eller vill man köpa ett par skor tänker man på varifrån man köper denna och av vilka material och ämnen den består av. Man köper inte lika mycket och man åker bussen till sitt resemål istället för att köra fram och tillbaka med bilen. Sen kanske det blir svårare att ha intresset shopping då det bygger på konsumtion, än att ha intresset att lufsa runt i skog och mark. Men när allt kommer omkring så är väl shopping egentligen bara ett sökande efter lycka och ett sätt att lindra sin rastlöshet och genom lite insikt kanske man inser att man inte kan köpa sig sin lycka. Men detta är ett annat kapitel som jag inte vill gå in på nu. Utan nu avslutar jag detta inlägg med att skriva att jag hoppas du tänker på detta nästa gång hon blir uppmanad att tänka på miljön. Du blir inte uppmanad till att ändra ditt liv och dina intressen, bara till att inte genom dessa förstöra vår gemensamma framtid. - Tack


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0