Vegetariskt
Pastasås med savoykål
4 port
Savoykål har en mild smak och mjäll
konsistens som passar i lite lyxigare mat
1 grovhackad gul lök eller ½ strimlad
purjo
½ huvud savoykål
2 dl vatten
2 dl grädde eller créme fraiche
salt
1 msk sweet chili-sås eller ½ dl vitt vin +
lite vitpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
smör eller olja till stekning
Plocka bort de yttersta bladen av kålen
och skölj dem noga - de inre lagren sitter
så tätt att de brukar kunna användas
direkt. Strimla kålen ganska fint. Mjuka
löken i lite smör eller olja några minuter
utan att den får färg. Tillsätt vatten, ½
tsk salt och den strimlade savoykålen och
låt puttra under lock ca 5 minuter tills
kålen är mjuk. Rör då och då.
Tillsätt grädde och vin eller sweet chili
samt pressad vitlök och späd ev. med mer
vatten. låt allt puttra några minuter och
smaka av med salt och vitpeppar. Servera
med en god pasta och grönsallad.
Variation: Öka vattenmängden med 5 dl,
tillsätt 1 grönsaksbuljongtärning och lite
mer vin/sweet chili och servera som
soppa istället.
Jag lägger till att jag åt detta i måndags och det vaer RIKTIGT gott! Prova!