Björksocker

Fick nys om ett fantastiskt alternativ till vanlit socker (glukos) idag! Det kallas björksocker och tillverkas av björkens sav (fast idag mest ur lövträ och majs). Den har samma GI värde (vad du det betyder) som ett sallads blad (tydligen inte mycket). Den skapar ingen syraatack på tänderna och kariesbakterier kan inte utnytja det. Det tvärtom motverkar hål i tänderna! Den ska tydligen också öka salivutsöndringen lite, vilket är en bra sak. Sockret hämmar även vissa typer av bakterier, så barn som äter detta får inte lika lätt öroninflammation. Sockret är dock starkt giftigt för hundar, då de inte kan bryta ner substansen! Den har dock inga negativa effekter alls på människan, (har man fått ut genom undersökningar av höga intag under länge perioder), endast positiva. Ämnet kallas även xylitol (som du kanske känner igen) och används ofta i tuggumin och tabletter p.g.a deras positiva egenskaper för tänder. Sockret påverkar inte heller kroppens inulin, så att diabetiker kan inta det utan problem.
Och förresten, det smakar sött, precis som vanligt socker gör!
Detta vill jag prova! :D

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0