Leva med medvetenhet

Hittade en artikel om medvetenhet. Nedan är ett utdrag.Vad innebär det då att leva medvetet?

Att leva medvetet innebär att utnyttja vår förmåga att söka medvetenhet kring våra handlingar, syften, värderingar och mål, för att sedan bete oss i enlighet med det vi ser och vet.

Ett aktivt, istället för passivt sinne

- Valet att tänka, söka medvetenhet, förståelse och insikt. Detta ligger till grund för alla nedanstående punkter. Som exempel kan vi ta ett par som ständigt grälar, i det ena fallet har båda ett passivt sinne till sitt beteende, ingen av dem är riktigt medveten om vad de sysslar med utan de styrs helt av det invanda beteendet och grälen fortsätter tills det blir ohållbart. I det andra fallet så väljer en av parterna att medvetandegöra problemet för sig själv och får då möjligheten att bryta mönstret av grälande.

Att vara närvarande i situationen, utan att förlora det stora sammanhanget

- Att kunna njuta av det vi gör eller bara att kunna vara närvarande när det är jobbigt, som när vi får kritik, samtidigt som vi också kan se den stora helheten och inte ständigt är fångade i stundens hetta.

Att skilja på tolkningar och fakta

- Om någon gör oss illa, då är det enkelt att kalla personen dum, ond eller något ännu värre – för att kunna fungera på ett hälsosamt sätt i sociala sammanhang är det viktigt att vi kan ta ett visst avstånd till våra tolkningar och istället undersöka vad som verkligen hände genom att t.ex. fråga oss själva “Vad gjorde personen?”, “Varför gjorde den så?“

Att vara öppna för ny kunskap och villiga att omvärdera gamla antaganden

- Vi har nog alla gjort både bra och dåliga saker “För att det är så man alltid gör.” Ibland kan det vara viktigt att reflektera över hur vi gör och tänker och vara öppna för att ändra på det för att bättre passa med verkligheten. Att känna sig förödmjukad av att erkänna ett fel är ett tydligt tecken på att vi saknar denna medvetenhet och behöver en ökad självkänsla.

Att vara engagerade i att våra handlingar går i linje med våra värderingar och syften

- Detta handlar om att vara närvarande till de signaler och den återkoppling vi får på våra handlingar och att sträva efter att ständigt komma bättre i linje med det vi verkligen vill.

 

Läs hela arikeln här --> http://www.datecoaching.se/blogg/sjalvkansla-medvetenhet/ .


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0