En lista med tvättips

Förresten. Jag ska tvätta idag och har glömt allt det jag läst om hur man gör det för att det ska skada miljön så lite som möjligt. Kom att tänka på det förra gången jag tvättade och gick nu in och sökte. Hittade bra tips på Greenpeace hemsida och tänkte att jag kopierar in det här. Och så kom jag att tänka på de tvättnötterna jag skrivit om tidigare. Har inte köpt dem än men får leta upp det och rapportera om hur de var.
Jobbigt att jag inte kan använda "ny rad knappen" längre. De bara försvinner jag jag publicerar inläggen. 

----------------------
När du byter från vanligt tvättmedel till såpabaserat tvättmedel bör du tvätta dina kläder första gången med enbart 1/3 kopp (80 ml) tvättsoda (natriumkarbonat). Detta tar bort tvättmedelsrester som annars kan reagera med såpan, vilket ger gula fläckar på kläderna. Om du är rädd för att några klädesplagg färgar av sig, testa innan du blandar det med resten.

Tvättmedel
Blanda 1/3 kopp (80 ml) tvättsoda (natriumkarbonat) med vatten medan maskinen fylls på. Lägg tvätten i maskinen. Häll sedan i 1,5 kopp (375 ml) såpa. Om vattnet är hårt bör du hälla ¼ kopp (60 ml) soda eller ¼ kopp (60 ml) ättika i maskinen under första sköljning. Väldigt smutsig tvätt kan du blötlägga i varmt vatten med ½ kopp (125 ml) tvättsoda (natriumkarbonat) i 30 minuter. Gnugga de smutsiga områden med flytande såpa eller en blandning av 2 msk (30 ml) tvättsoda (natriumkarbonat) i 1 kopp (250 ml) varmt vatten.

Mjukgörning av tyg
(inklusive ull)
Bifoga ¼ kopp (60 ml) vit ättika för att rena vattnet. Undvik att ull krymper: Lös upp 2 koppar (500 ml) salt i varmt vatten och låt det bli ljummet. Lägg ullen i blöt i 3 timmar. 

Siden

Blötlägg i ca 1 kopp (250 ml) ren såpa och 2-3 msk (30-45 ml) bikarbonat. Pressa ut vattnet försiktigt och skölj grundligt. 

Blekning
Prova att blanda ½ kopp (125 ml) tvättsoda (natriumkarbonat) i varje omgång tvätt för att bleka de vita kläderna och färgerna i de färgade kläderna. Eller tillsätt citronjuice till tvätten och låt din tvätt torka i solen, vilket bleker kläderna på ett naturligt sätt och spar energi. 

Kemtvätt

De ämnen man använder vid professionell kemtvätt är giftiga – inklusive klorin och formaldehyd, som är väldigt giftigt och cancerframkallande. Dessa kemikalier stannar ofta kvar i kläderna efter tvätt. Köp främst kläder som kan vattentvättas i stället för kläder som måste lämnas in på kemtvätt. En stor del av de kläder som ”enbart bör kemtvättas” kan faktiskt handtvättas med tvål och kallt vatten eller tål att bli pressade och strukna. Om tyget inte kan handtvättas, försök att hitta en kemtvätt som kan tvätta med vatten. Kemtvätt i vatten använder värme, ånga, vakuum, vatten och naturliga tvålmedel för att tvätta kläderna. Vid kemtvätt i vatten arbetar även utbildade medarbetare, som bedömer och tvättar varje enstaka plagg individuellt. 

Snabba tips
Tvätta enbart när maskinen kan fyllas helt och använd så lite vatten som möjligt. Upp emot 90% av den energi, som förbrukas vid tvätt, används till vattenuppvärmning. Till nästan all tvätt går det lika bra med kalltvätt och kallsköljning som varmtvätt och varmsköljning. Tvätta endast kläder som behöver tvättas. Ytterplagg som t ex skjortor, tröjor och byxor kan användas mer än en gång utan att behöva tvättas. Torka kläderna utomhus eller i ett varmt rum för att spara energi. Om du använder en maskin för torkning, kom ihåg att rensa filtret efter varje torkning för effektivare luftcirkulation. Ett inte rengjort filter är också brandfara. 

Fläckar

Den första tumfingerregeln i samband med fläckar är att ju snabbare du tar hand om dem, desto större är sannolikheten att du helt kan få bort dem. Den andra regeln är att testa din fläckborttagare på ty get. Om fläcken du testar på blir missfärgad kan du undvika en fläck genom att ”neutralisera” din fläckborttagare. Exempelvis kan effekterna av en syra – t ex citronjuice eller ättika – neutraliseras eller avhjälpas genom att tillsätta en alkalisk vätska som bikarbonat och tvärtom. Kom ihåg att tvätta plagget efter testet. 

Blöjor

Blötlägg i 3 msk (45 ml) bikarbonat upplöst i varmt vatten i badkaret eller i tvättmaskinen. 

Frukt och vin
Blanda genast salt eller kallt mineralvatten på fläcken och häll mjölk på innan tyget tvättas. Det är en bra idé att ha lite mineralvatten i kylskåpet för att ta bort fläckar.

Fett
Doppa bomullstyg i kokande vatten och lägg därefter på bikarbonat eller gnugga med tvättsoda (natriumkarbonat) blandat med vatten. På annat material torkas efter med en handduk, varpå man behandlar med vattenånga och slutligen gnuggar med tvål och bikarbonat. Tvätta i så varmt vatten som möjligt med extra mycket tvål i. Obs: Följ tvättinstruktionerna noga innan du tvättar med kokande eller varmt vatten.

Bläck
Behandla med mjölk eller försök med väteperoxid.

Blod
Behandla genast med salt eller kallt mineralvatten på fläcken och blötlägg i kallt vatten innan tvätt. Vid besvärliga fläckar kan man blanda majsmjöl med talk eller majsflingor i vatten och applicera. Låt det torka och gnugga sedan bort fläcken med en borste eller svamp. 

Kaffe och choklad
Blanda en äggula med ljummet vatten och gnugga in det i fläcken.

Tuggummi
Gnugga in is i fläcken. Tuggummit kommer att ramla bort i bitar.

Läppstift
Gnugga in kall grädde eller stekmargarin i fläcken och tvätta efter med tvättsoda (natriumkarbonat). 

Rost
Blöt tyget med sur mjölk (blanda 2 tsk till 10 ml ättika i en kopp mjölk) eller citronjuice och gnugga med salt. Placera i direkt solljus tills det är torrt och tvätta sen. 

Mögel
Häll stark såpa och salt på fläckarna eller spraya ättika på och lägg i solljus. Fukta fläckarna och upprepa så länge det är nödvändigt. 

Svedda fläckar
Koka det svedda tygstycket på svag värme med 1 kopp (250 ml) tvål och ½ liter mjölk.

Fuktmärken på trämöbler
Gnugga märkena med en fuktig trasa med vegetabilisk olja eller en blandning av smör och tillräckligt med cigarettaska för att göra smöret brunt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0