Så här ligger det till

Det kan vara svårt att förstå och få en bild av klimatkrisen om man inte är insatt och har förstått själva processen som sker. Jag tänkte idag bara förklara lite kort och mycket enkelt om den globala uppvärmningen. Detta tror jag en femåring skulle förstå.

På jorden idag har vi en medeltemperatur på +15 grader, detta tack vare den så kallade växthuseffekten som är ett naturligt fenomen av jordens kretslopp. Det fungerar som ett täcke för jordklotet och gör det svårare för den solvärmen som trängt in genom täcket att studdsa tillbaka ut direkt. På detta sätt har (vi), liv  kunnat växa på jordskorpan. Om vi inte skulle ha detta täcke skulle medeltemperaturen istället ligga på - 18 grader och livet skulle se helt annorlunda ut på jorden än vad det idag gör. Vi skulle tillexempel inte funnits. Däremot kanske som någon annan varelse? Vem vet...

Genom våra utsläpp av växthusgaser som kommer av våra fossila förbränningar och andra utsläpp som till exempel metangas förstärker vi detta täcke och ännu mindre värme kan nu tränga ut. Det blir alltså varmare och varmare ju mer gaser (ju tjockare täcke). Vi kan själv räkna ut att livet borde börja ändras i takt med klimatet. Alltså kommer de arter som lever idag sorteras bort och utvecklas åt ett annat håll. Detta är ju rätt allvarligt för oss då vi är en av dessa arter.

Än så länge finns det tid för en förändring! Om vi skulle nollställa ALLA våra utsläpp tills imorgon så skulle temperaturen hinna öka ca 0,8 grader innan klimatet är stabelicerat så pass att det inte ökar längre. Det är alltså då allt överskott av växthusgaser omvandlats så att växthuseffekten blir normal igen. Men detta är om vi totalstoppar alla utsläpp under ett dygn och det är inte riktigt realistiskt. Alltså kan vi anta att temperaturen kommer stiga ännu en aning innan vi lyckats minska utsläppen tillräckligt. Alltså, temperaturökningen fungerar inte som om vi tryckte på en knapp. Det fungerar mer som att vi skulle gräva bort den. Även om vi börjar gräva idag tar det ett tag innan högen är bortskyfflad och under denna tiden hinner temperaturen stiga.

Nu fick jag en bra liknelse i huvudet:

Globala uppvärmningen kan liknas med en man som står och skyfflar bort en jordhög. Från det att han börjar tills det han är klar ökar hans kroppstemeratur. När han är klar stabeliseras den åter.  - Okej det var inte alls någon bra liknelse. Men den kan allafall fungera som en uppvärmning för tankarna. =)

Kram<3


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0