Vegetariskt
Palsternacksmos
4 port
En fantastiskt god variant på rotmos
som passar såväl till vardag som fest
8-10 potatisar
2-3 medelstora palsternackor
vatten
salt och peppar
En rejäl klick smör eller några msk
rapsolja
3 dl mjölk eller 1 dl grädde
ev. en pressad vitlöksklyfta
Skala potatis och palsternacka och skär i
ca 3cm bitar. >>>
>>> Koka under lock i lättsaltat vatten
som nätt och jämnt täcker ca 10 min tills
allt är mjukt. Häll av det mesta av
kokvattnet i en tillbringare. Tillsätt smör
och mjölk eller grädde. Mosa med
potatisstamp eller elvisp, gör inget om
det finns några större bitar kvar. Späd
med kokspadet till lagom konsistens,
pressa ev i en vitlöksklyfta och smaka av
med salt och peppar. Servera till tex
strömmingsflundror, korv eller biffar.
Variation: Använd jordärtskockor i stället
för palsternacka för ett riktigt lyxigt mos.