Glädje

Idag, innan jag och Abbey tar en tur i det fina vädret, vill jag skriva ett inlägg om glädje. Jag läste här om dagen i Ekhart Tolles bok Ny jord - ditt inre syfte ett stycke om just glädje, och det kändes så sant, så riktigt det han skrev. Jag ska återge lite av textens innehåll här, i hopp om att någon som snubblar in här upplever samma känsla av sannhet som jag fick då jag läste om det, och kommer ett steg närmare en bättre livskvaliet. När känner man glädje?


Glädje kommer innifrån, inte utifrån. Det är viktigt att inse detta så att man slutar leta efter glädje i det yttre. Man kan inte få glädje ifrån någon annan eller ifrån något man gör, känslan springer ur en inre källa. Men man kan komma i kontakt med denna känsla genom att vara närvarande i det man gör. "Glädje är Varandets dynamiska aspekt" skriver Eckhart Tolle. "När du inriktar din uppmärksamhet på nuet, istället för på det förflutna eller framtiden, ökar din förmåga att finna glädje i det du gör dramatiskt - och i och med det även din livskvalitet... Du måste inte vänta på att något mningsfullt ska komma in i ditt liv för att du äntligen ska kunna glädjas åt det du gör. Det finns mer mening i glädjen än du någonsin kommer att behöva."


"Den frid som uppstår i samband med hängivet handlande förvanlas till en känsla av tt vara levande när du finner glädje i det du gör". Alltså kan vi uppnå en tillvaro av glädje genom att engagera oss i de aktiviteter vi gör dagligen. De flesta har någonting de älskar att göra. Någonting som får oss att känna glädje. Någonting som vi tycker är roligt. Det kanske kan vara saker som t.ex. laga mat, leka med sina barn, träna sin hund, rida, måla eller köra motorcross. Det är inte själva handlingen i sig som bidrar med denna känsla av glädje. Det upplevs genom vårt enegagemang som för oss in i nuet och samställer oss med Varandet. Denna förening med varandet bringar an känsla av glädje.


Det som händer i nuet är att vi förenas med medvetenheten bakom handlandet. Vi är inte längre fångade i "måstet" av att utföra handlanden och sinnets motsträvliga önskan om att slippa undan och istället göra något annat. Vi är ett med det vi gör och sinnets klagan och önskan upptar inte längre vår uppmärksamhet. Beroende på personlighet kan sysslan som får oss att kliva in i nuet och Varandet se olika ut, men själva principen är den samma vad det än rörs sig om. Hängivenhet till ögonblicket. "Det är egentligen inte själva handlingen du utför som du tycker om, utan den djupa känsla av att vara levande som strömmar in i den".


Vi kan få en högre livkvalitet genom att öva oss på att verkligen gå in för allt vi gör i vardagen. Eckhart Tolle rekomenderar att du skriver ner en lista på vardagliga, rutinmässiga aktiviteter som du kanske finner ointressanta, tråkiga, enformiga, irriterande eller påfrestande. (Dock inte saker som du avskyr då dessa, beroende på hur viktiga de är, antingen måste accepteras eller raderas helt från ditt liv. Om någon känns fel - ta bort det från ditt liv.) Exempel på aktiviteter kan vara att resa till och från arbetet, diska, handla mat eller tvätta. När de utför en av aktiviteterna på din lista kan du låta dem bli ett redskap för medveten närvaro. "Vad fullkomligt närvarande i det du gör och känn inom dig den vakna. levande stillheten som finns bakom själva aktiviteten. Du kommer snart att upptäcka att det du gör i ett sådant tillstånd av förhöjd medvetenhet faktiskt blir riktigt njutbart i stället för tråkigt, irriterande och påfrestande. För att vara mer exakt: det du finner njutbart är inte själva den yttre handlingen utan den inre dimensionen av medvetenhet som strömmar in i handlingen. Det här är att finna Varandets glädje i det du gör."


Nästa dimension av glädje, eller en annan form av  kreativ kraft, är enusiasm,  - "Entusiasm innebär att det finns en djup glädje i det du gör i kombination med ett mål eller en vision som du arbetar mot."

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0