Ush det luktar människa

Moon Sparkle
Acqua Di Gio Homme
Ralph Wild
Adventure
Can Can
Just for Her
Rockn Rose
Hugo XX Women
Polo Explorer
CK One Summer 2008
Escape
Covet
Lovely
Euphoria Blossom
Obsession
Truth Lush
Envy Me
Cat Deluxe
Naomi Campbell
Max Mara
Heiress
Just Me
Attraction
Versace Woman
Benghal
Hypnôse
Miracle forever
Magie Noire
Sun Moon Star
Miss Sixty Elixir
Black XS for Her
Ultraviolet Woman
Paco Rabbane Pour Elle
Cheap & Chick
Prada Tendre
Couture
Funny
I love love
Leau Cheap & Chick
Roma
Crystal Noir
Red Jeans
Laura
Dream of Pink
Lacoste Inspiration
Touch of Sun
Lacoste Woman
Miss Sixty Rock Muse
Prada Infusion Diris
Daliflor
Laguna
Dalistyle
Ruby Lips
Charlie Blue
Bright Crystal
Versace Signature
Lair du Temps
Les Belles
Nina
Eclat DArpege
Paul Smith London
Extreme for Woman
osv...

Det finns ett oändligt utbud parfymer idag. Men, varför inte nöja sig med sin egen lukt? Den unika doft varje människa fötts med. (Jag går inte in på mer om människans komplicerade doftsystem nu, det hinner jag inte. Men är du intresserad av att läsa mer om detta fascinerande ämne så kan jag tipsa dig om en sida som tar upp många av dessa intressanta områden, klicka här).

Parfymtillverkning, parfymindustri...
Vad väcker det för tankar hos dig? Har du tänkt på hur mycket lättare belastningen på ekosystemet skulle bli om vi skippade detta?

Syntetiska doftämnen som är det vanligast förekommande doftämnena i de moderna parfymerna bryts inte ner i naturen lika lätt som de naturliga doftämnen som användes förr. Dessa nya syntetiska ämnen har funnits i höga doser i naturen men används fortfarande i stor utsträckning inom parfymindustrin.

Dessutom används animaliska produkter i parfymindustrin som tas ifrån djur. Bävergäll är en gulaktig substans som utvinns ur bäverns analkörtlar, det kallas oftast gällpung och var förr mycket eftertraktat inom medicinen och såldes på apoteken runt om i Sverige. Det var bland annat detta som var orsaken till att bäverstammen i Sverige under 1800 - talet totalutrotades. Nu för tiden används det mest som snapskrydda men även till att binda lättflyktiga doftämnen i parfym. Bäverstammen är idag återställd i Sverige genom importering från Norge. Ett annat animaliskt ämne som binder lättflyktiga doftämnen i parfym är Ambergris (ambra) som är ett ämne som tas från sjuka kaskelottvalars inälvor. Antingen genom att valarna hostat upp det eller att de helt enkelt dödats. Civet (sibet) som skrapas bort från analkörtlarna på sibetkatten används för samma ändamål, att binda lättflyktiga doftämnen i parfymen.

Lägg även till all den energi som går åt till framställningen av både parfymen, dess alla ingredienser, tillverkningen av flaskorna och förpackningarna samt transporterna som fraktar parfymen runt hela världen, så blir det en hel del.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0