Naturlig skönhet

Holma gård är ett litet ekologiskt landbruk där det även bedrivs utbilding och permakultur bland annat. Man lever med naturen, av naturen, för naturen. På Holma gård är man ute hela dagarna , man är mitt uppe i naturens skönhet och flera gånger varje dag stannar man upp och njuter när man fått syn på en vacker vy av något slag. Där allt det vackra som bara finns råkat hamna i en perfekt vinkel och belyses av ett särskilt vackert sken. Kanske det bara är en grupp svampar som växer vacker tillsammans intill en stubbe, eller en sten som ligger vid vägkanten och gnistrar i skenet från solen. Hela tiden fångas man av dessa vackra syner. Man bokstavligt badar i skönhet hela tiden. 
  De få stunder man är inomhus, på lunchen eller på kvällen, är det mesta man är upptagen av att äta eller prata och planera. Man har fått sitt dagsbehov av skönhet och den sortens ro och harmoni tillgodosett den naturliga vägen. Vi är själva en del av denna naturliga skönhet bara sättet vi är födda. 

I stan är man inne mestadels av dagens timmar. Man är mitt uppe i samhällets krav och stress och man ser sällan skymten av någon vacker vy. Man missar naturens skönhet där man går inklämd mellan väggar. Man försöker istället tillgodose sitt behov av skönhet och harmoni på andra håll. I staden ligger ofta parker vackert anlagda med fontäner och tjusiga buskar och blomster rabatter. Man vill skapa de här vackra vyerna man någonstans saknar i sin tillvaro. Men natur skapad av människan blir lätt naiv. Det är svårt att skapa de här naturligt vackra vyerna och placera allting i dessa perfekta skeden som egentligen bara kommit till av en slump.
   Man försöker genom alla ting, sitt hem och även genom sig själv att frambringa det vackra man annars går miste om. Design är en stor del av vårt samhälle. Det finns designer för i stort sett allt. Genom krukväxter och tavlor försöker man få med sig naturen in i sitt hem. Man känner undermedvetet en saknad av naturen, vår naturliga miljö, när man lever sitt liv inne i city. Utan naturen hamnar vi i vårt inre i obalans. Vi är beroende av naturen inte bara av vad den förser oss med i form av materiella tjänster utan även mentalt. 
   Genom att utvinna utgångsmaterial ur naturen tillverkar vi produkter som tillgodoser våra behov av skönhet. Inte minst alla dessa skönhets produkter vi lägger på våra ansikten för att framhäva våra naturliga drag. Vi förstärker allt! För att allt är så förstärkt att det annars inte syns.
    Vi smyckar ut våra hem med alla möjliga konstnärligt designade föremål och placerar allt så att det kommer fram så tydligt som möjligt. Tavlor, ljus, tyger, prydnadssaker, lampor, möbler, mattor, växter allting ska vara i perfekt kontrast till varandra.
    Det finns ofantligt många tidningar som beskriver vad som är det senaste inom de olika områdena. Förslag och tips på hur man lägger upp makeupen, eller på hur man inreder badrummet, hur man anlägger den perfekta rabatten m.m.

Det jag försöker komma fram till är att det finns ett behov av naturlig skönhet som i staden hålls utestängt. Den kommer till på onaturligt sätt, på sätt där den verkliga naturliga skönheten kommer i kläm genom utvinning av naturresurser som går åt till att fylla ut staden. Vi behöver natur i staden för att må bra. Och vi behöver ett sätt attt få in den en naturlig väg och inte på dess egen bekostnad.
    Genom att bara vistas i naturen försvinner vanligtvis de här behoven av materiella och kemiska alternativ till skönhet som jag tror är skapade av en obalans i själen. Människorna på Holma gård har inga tillsatta kemikaltier för att få mörkare och fylligare ögonfransar och de har den färgen på håret de fått av naturen. Deras rum är möblerade med enkla möbler och och här och där ligger en kotte eller ett vackert löv man plockat med sig utifrån. Allting är så som det råkat bli. Man har inte tid att lägga energi och pengar på att måla varken köksbordet eller naglarna.

Jag säger inte att något är rätt eller fel, utan lägger bara fram en tanke.


Kommentarer
Postat av: karin

Jag älskar att ta del av dina tankar, som på ett eller annat sätt alltid kommer utveckla mina egna tankar eller någon annans. På ett mycket bra, vackert och rörande sätt lyckas du alltid visa dom också. Fin din blogg har blivit förresten :) Kärlek till dig Mathilde Linnéa Vissevåg Agborg!

2008-10-11 @ 17:20:23
URL: http://karinsss.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0