Biologisk mångfald

Lägger upp dessa sammanfattningar jag skrivit för ett arbete i skolan. Texterna rör forskningen kring den biologiska mångfalden och dess betydelse för framtiden. Alla ursprungstexter publicerades i skriften "Biologisk Mångfald" 2007 som gavs ut av Forskningsrådet Formas och Vetenskapsrådet.

Sammanfattning av "Flyttningen viktig för vadarfåglarnas mångfald i Arktis

Thomas Alerstam, professor vid avdelningen för zooekologi vid Lunds universitet och doktoranden Sara Henningsson har tillsammans gjort en forskningsstudie över mångfalden för vadarfåglar i Arktis. År 2005 åkte de på en forskningsexpedition och kom fram till en slutsats de inte riktigt förväntat sig. Längden på fåglarnas flyttningar har inte den avgörande rollen för vart flyttningen sker utan det som bestämmer målet på flytten är åt vilket håll det lämpligaste rastplasterna finns.

När man hittills avsatt skyddsområden för fåglar har det mest diskuterats kring miljön på de platser där fåglarna häckat. Men när man nu funnit denna fakta får man tänka på att även ta hänsyn till miljöerna på de platser där fåglarna rastar. Dessa platser har av förståeliga skäl stor betydelse för fåglarnas utbredning och mångfald och då dessa platser förstörs kommer förmodligen även andra större omfattande ekosystem att rubbas.


Sammanfattning av "Fjärilar anpassar sig till ett varmare klimat"

Bengt Karlsson, Docent på Zoologiska institutionen vid Stockholms universitet har tagit fram forskning om hur olika fjärilsarter påverkas av förändringar i klimatet. Han lät undersöka två skogslevande arter från en relativt sval miljö och två arter som lever i en öppen och lite varmare miljö. De kom då fram till att båda fjärilssorternas livslängd förkortades i högre temperatur men att de fjärilar som kom från de öppna och varmare landskapen klarade sig bättre samt förökade sig bättre än de förstnämnda.

De undersökte även en fjärilsart kallad kvickgräsfjäril som de tagit från två olika typer av miljöer, skogs- och jordbrukslandskap. Här såg de att "jordbruksfjärilarna" klarade sig bättre i de varmare temperaturerna än "skogsfjärilarna" men att de sistnämnda däremot klarade sig bättre i kallare temperaturer.  Men testade även hur fåglarnas flygegenskaper förändrades i de olika temperaturerna.

Dessa "flygundersökningar" gjordes på de infångade fjärilarnas avkomma som alla vuxit upp under samma förhållanden. Och alltså drogs slutsatsen att de faktorer man kollade på här var nedärvda. Och forskarna var glatt överraskade av att fjärilarna anpassade sig så pass väl till de nya klimaten och menade att man kanske ska se lite annorlunda på djurens anpassningsmöjligheter när man diskuterar stora klimat förändringar i framtiden.

  

Sammanfattning av "Komplexa ekosystem är mer robusta"


Bo Ebenman som är universitetslektor på biologiavdelningen vid Linköpings universitet har utvecklat en såkallad sårbarhetsanalys för att beräkna vilka risker det finns för sekundärt utdöende när en art försvinner ur ett ekosystem. Det har visat sig vara mindre risk att ett ekosystem rubbas om det innefattar fler arter och att den biologiska mångfalden fungerar som en slags förstärkning mot sekundära utdöenden. Tidigare har naturvårdsbiologin mest koncentrerat sig på enskilda hotade arter men nu hoppas Edman att det genom hans analys ska tas mer hänsyn till antalet arter, antalet interaktioner mellan dem samt hur starka dessa interaktioner är.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0