En kopp mens?

... nej, men en menskopp då?

Jag vill med denna text inte på något sätt klaga på er som använder tamponger och bidor (jag använder själv tamponger), så se det inte som något sådant. Jag vill bara upplysa er om hur detta som kan tyckas som en sån liten pyttegrej faktiskt har för påverkan på vår miljö och även vår personliga hälsa. Mycket av texten är hämtad från http://www.geocities.com/angua_nemi/index_swe.html

Har du hört talats om menskoppen förr? Första gången jag hörde om den var för typ ett år sedan när min vän berättade att hon läst på internett om ett miljövänligt alternativ till bindor och tamponger. Jag tyckte det verkade jätte bra, men samtidigt lät det läskigt.

Nu har jag läst en del om det och det är egentligen sjukt att tampong är det vanligaste mensskyddet och att inte fler använder sig av menskoppen. Men människor lär sig, och fler och fler har börjat använda menskoppen som är mycket enklare, smidigare, hälsosammare och miljövänligare. De positiva fördelarna med att använda menskopp kan bli en lång lista.

Citat från tillverkaren till menskoppen Mooncup: "Mooncup är en klockformad menskopp som är runt 5 cm lång och gjord av mjukt silikon. Den bärs inombords och ligger tät mot slidans väggar så att mensvätskorna rinner ned i koppen utan läckor eller lukt. En Mooncup kan ta upp 1/3 dl vätska vilket är ungefär en tredjedel av den totala mängden i en genomsnittlig menstruation."

En kvinna använder ca 10 000 - 20 000 bindor eller tamponger i sitt liv. En tampong ska man byta var fjärde timme och du förstår själv hur många tamponger det blir per dag eller ännu värre per mestruation. En menskopp kan användas i 10 år innan den bör bytas ut!

År 1998 användes 7 miljarder och 13 miljarer bildor och deras förpackningar bara i USA

"I Sverige finns drygt 2,2 miljoner kvinnor som använder mensskydd varje månad. Om alla gick över till tvättbara mensskydd skulle vi minska sopberget med 580 miljoner mensskydd om året. Tillsammans skulle vi spara mellan 500 miljoner och 1,4 miljarder kronor om året."
Källa: Råd & Rön 4/94

Några vanliga problem med tampongen:


· De torkar ut slidan. Det kan leda till infektioner, små sår och andra problem.

· De har blivit associerade med tampongsjukan, TSS. Det finns fortfarande människor som dör av denna sjukdom.

· De innehåller blekmedel och andra kemikalier som kan vara farliga för kroppen.

· De kan lämna fibrer kvar i slidan som kan vara skadliga.

· Tamponger är inte sterila. De har inte blivit rengjorda innan de förpackas, utan är bara blekta vita så att de ska se rena och hygieniska ut.

? De är dåliga för miljön. Tamponger görs med skadliga blekmedel och kemikalier och packas sedan i plast som tar över 100 år att förmultna.

Några problem med engångs bindor:


· Många innehåller parfym. Parfymen irriterar den känsliga huden på vulvan och i slidan och är dålig för huden. Tyvärr står det inte på förpackningarna vilka som innehåller parfym så känsliga kan välja bort dem.

· De innehåller blekmedel och andra kemikalier som kan vara farliga.

· Genom att bindorna har ett plastlager, skapas en miljö mellan bindan och din hud där det blir varmt och fuktigt, den perfekta grogrunden för bakterier och svampinfektioner. Alla som har använt en binda vet den där fuktiga och svettiga känslan.

· De flesta ultratunna bindor innehåller någon form av superabsorbent som torkar ut vulvan och slidan och kan vara skadliga för kroppen.

· Många bindor innehåller också ämnen som dödar bakterier och lukt. Problemet är att dessa ämnen dödar alla bakterier, även de bra som i vanliga fall skyddar slidan. Inga av dessa ämnen är bra för kroppen.

· Bindor är inte sterila. De har inte blivit rengjorda innan de förpackas, utan är bara blekta vita så att de ska se rena och hygieniska ut.

? De görs med farliga blekmedel och kemikalier som är dåliga för miljön. De innehåller mängder med plast och packas även i plastförpackningar

För plasten som används i bindor, tamponger och deras förpackningar tar över 100 år att förmultna, det innebär att bindor som du slängt kommer att ligga kvar på soptippen så att dina barnbarn kan se dem. Många tamponger spolas ner i toaletter och fastnar i avlopp och hamnar i havet.

En liten kort beskrivnign på hur du använder meskoppen har jag här hämtat från http://www.geocities.com/angua_nemi/index_swe.html , detaljerad beskrivning finns på förpackningen när du köper din menskopp ;
"Du viker ihop din Mooncup och för in den i slidan precis som en tampong. En Mooncup sitter lägre i slidan än en tampong, men läcker inte och rymmer med vätska utan att torka ut slidan. När det är dags att ta ut den, drar du lite i skaftet, tar tag i koppen och tar ut den."

Du behöver bara sköjla av den med lite ljummet vatten och tvål mellan användingarna. Passa på att koka den mellan menstruationerna för att få den extra ren.

Jag vet inte hur det är med dig men jag tänker i alla fall beställa en! Det kan du göra på till exempel http://www.menskoppen.se/ där kostar en runt 260 kr. Tänk vad mycket pengar du sparar!  Där kan du även se bilder om du är nyfiken på hur de ser ut.

Hoppas du tyckte inlägget var nyttigt! Kram Mathilde <3


Kommentarer
Postat av: Miss C

Jag ser din point, men tampong är ju ändå så mycket mer mijövänligt än bindor!!!
Dessutom TSS är en myt, innan du publicerar fakta bör du kolla upp den!
de panikskapande fallen av sk tss som dök upp på åttiotalet handlade om de sk superabsorberande tampongerna i kombination med en bakterie. inga fall har dokumenterats sedan dess och forskare är nu övertygande om att kopplingen var överdriven.

Miss C

2008-03-25 @ 18:11:34
URL: http://theextravagantexpatriate.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0