Månadens inlägg - Juni

Ett historiskt ögonblick utspelar sig framför dina ögon! Nu har första texten i projektet engagerade bloggar lagts ut. Texten är nu skickad till samtliga bloggar som förhoppningsvis publicerar dem snarast. Inlägg nummer ett är skrivet av mig och är från början inledningen till en utredning jag gjort i skolan om klimatpåverkan.
Trevlig lässtund vill jag önska er alla...


Månadens inlägg - Juni
För 100 år sedan var vi 1,5 miljarder människor här på planeten, idag är vi över 6 miljarder. Vår ekonomi har dessutom ökat betydligt snabbare än vad befolkningen har. Vi har under en inte allt för lång tid format en livsstil som tidigare helt gick ut på att jaga och samla till en livsstil som idag helt och hållet bygger på konsumtion. Denna livsstil sprider sig snabbt över världen då den blivit en slags idealbild av hur vi borde leva. Tonårstjejen drömmer om sin egen klädkammare fylld med kläder av senaste mode, en hylla från golv till tak med skor och ett stort sminkbord proppat med smink i alla tänkbara färger och nyanser. Medan tonårskillen drömmer om det egna garaget med de senaste sportbilarna.


Dock är detta levnadssätt helt beroende av en ökad tillväxt vilket i förlängningen innebär att planeten töms på resurser, vi tar fortare än vad naturen kan återskapa. Forskare världen över har nu upptäckt att vårt sätt att utnyttja planetens resurser leder till större problem än vi tidigare anat. Då våra aktiviteter bidrar med ökad halt växthusgaser i atmosfären skapar vi förändringar i klimatet, den så kallade klimatpåverkan. Konsekvenserna av detta är allvarliga och har redan börjat anas runt om i världen. Medeltemperaturen på planeten kommer att stiga, glaciärer kommer att smälta, havet kommer att expandera och kusterna kommer att tränga upp allt högre land. Skogar kommer att konkurrera ut fjällområden, torka och vattenbrist kommer att tvinga tusentals djur och människor på flykt, stormar, orkaner och översvämningar kommer att förstöra ytterligare tusentals människors hem och vi kommer att få bevittna den största massutrotningen av växter och djur som jorden varit med om på flera miljoner år. Men det går inte att stoppa denna utveckling över en natt. Frågan är, ska vi lyckas hejda planetens stigande temperatur innan det når tröskeln då det inte längre är möjligt?


   Vad är det egentligen som driver oss i denna massförstörelse? Hur har en ensam art kunnat gå så långt att den på egen hand kunnat komma att rubba planetens naturliga ekosystem? När vi nämner orsakerna till problemet med klimatpåverkan är det ofta förbränning av olika slag som anses vara boven i dramat. Men vad jag vill ta upp i denna utredning är själva grundorsakerna till problemet, som jag ser det handlar om vårt levnadssätt och vår attityd till allt levande på jorden. Med andra ord vill jag resonera kring hur jag tror att själva problemet finns inom varje enskild människa och att det är här vi måste börja arbeta fram en förändring.

Slutligen vill jag ta upp vad man som enskild individ kan bidra med för en ljusare framtid. Det är trots allt hos individen som makten ligger och det finns mycket vi kan göra för att stoppa denna upphävande utveckling som håller på att ske.

Författare Mathilde Agborg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0