Engagerade bloggar

Det var ett tag sedan det kom ut ett "månadens inlägg" och med viss misstro till att det någonsin kommer komma ut ett inlägg per månad säger jag, det kommer ut en text när jag har en text. Ska dock se till att det inte blir allt för länge mellan varven. Tråkigt nog tror jag inte det är särkillt många som saknar dem. Men de behövs för den lilla förändringen bland folk. Här kommer allafall det nya inlägget som helt enkelt är texten till ett muntligt framförande om välfärd jag höll i min skola. Texten riktar sig till en klass djurvårdare, så att ni inte blir förvirrade när ni läser. Enjoy...


Foto: Mathilde Agborg

Engagerade bloggar - Välfärd

Hela Internet är proppfullt av artiklar och siffror på hur många människor som far illa på grund av så kallade välfärdssjukdomar varje år. Jag bestämde mig för att utgå ifrån en uppsats jag hittade skriven av en socionomstuderande tjej vid namn Marlene Jernberg. Hon har utrett välfärdens inflytande på oss här i Sverige. Jag valde sedan att avluta med att se till de större perspektiven, det vill säga hur vårt västerländska välfärdssamhälle bygger på att människor i andra delar av världen mår dåligt och hur det i sin tur även påverkar planetens tillstånd. Men vi börjar i Sverige.


Det första vi kan göra är att göra klart för oss vad definitionen för hälsa är. Enligt världsorganisationen WHO är ordet hälsa en beskrivning av en individs välbefinnande fysiskt, andligt och psykiskt. Det måste alltså inte bara vara frånvaro av sjukdom.


Ohälsan i Sverige ökar i takt med välfärden och man kan undra hur detta går ihop. I dagens samhälle där effektivitet och perfektion är det som eftersträvas får vi svårt att andligt hinna med och våra naturliga behov trängs undan allt mer då det som prioriteras är framgång.


Psykisk ohälsa är ett av de största folkhälsoproblemen i Europa idag. 58 000 européer avlider varje år på grund av självmord och ca 588 000 vårdas på sjukhus i samband med självmordsförsök.


Stress, ångest, depressioner, beteendestörningar, ätstörningar och sömnbesvär är begrepp som är mycket omtalade i media nu för tiden. Svenskarna missbrukar sprit, röker, tröst äter och tar antidepressiva medel som aldrig förr.


Enligt forskningsrön överför vuxna sin stress på barnen. Drygt 30 % av alla spädbarn idag knyter inte an till sina föräldrar under det första levnadsåret och relationen till föräldrarna är det som betyder mest för barnets hälsa. Föräldrarna köper leksaker istället för att ge av sig själva och sin tid. Barnen växer upp till otrygga tonåringar med diverse problem och så är den onda cirkeln igång.


Ca 70 000 barn och ungdomar söker idag hjälp inom den öppna ungdomspsykiatrin och det är en kraftig ökning. Försäljningen av antidepressiva medel till ungdomar i åldrarna 15 - 19 år har fördubblats mellan 1999 och 2003. Antalet självdestruktiva flickor har ökat med 40 % och köerna till barnpsykiatrin bara växer.


Torsten Pettersson som är litteraturprofessor skriver i en artikel i svenska dagbladet "vi är de välmående som mår dåligt, trots att vi har det så bra". Materiellt välstånd fyller inte våra naturliga behov. För att vi människor ska må bra måste vi få känna existentiell meningsfullhet. Vi vill bli sedda och hörda och känna oss betydelsefulla.


Pettersson menar att sekulariseringen, avkristningen är den stora orsaken till att Svenskarna mår dåligt. Vi känner vilsenhet och tomhet. Själv tror jag att det är den brutna kontakten med naturen som ligger bakom. Och kanske i kombination med sekulariseringen, att vi mist vår koppling till den andliga världen, och som jag ser det naturen. Jag tvivlar inte på att människor kan känna sig tillfredställda av en gudomlig skapare, men jag tror det är inbillat och att den äkta fulländade själen får vi när vi hittat balans med vår egen natur, den vi har inom oss.


Tillfällig tillfredställelse kan inte mäta sig med människans djupgående och grundläggande behov av mening i tillvaron. Vi är komplicerade varelser och på sikt kan vi inte lura oss själva med materiella ting i former av nya kläder, cigaretter och godis för att må bättre. Vi behöver som sagt känna en meningsfullhet med det vi gör. Detta är en viktig och mycket underskattad orsak till den psykiska ohälsa som smugit sig in i välfärden.


Dessa problem som vi mycket väl kan kalla i - landsproblem visar konsekvenser inte bara på oss själva utan även på människor på andra sidan jordklotet. I de fattiga u - länderna ser vi tydliga följder av vår välfärd. Det är deras resurser vårt överflöd består av. Detta överflöd som dessutom gör oss sjuka och olyckliga. Jag kan inte se någon mening med att vi fortsätter i dessa banor. Det är snarare en nödvändighet att bryta dem.


Det är inte bara människorna på planeten mår dåligt av denna hysteri. Hela ekosystemet håller på att rubbas med klimatförändringar, global uppvärmning, massutrotning av växt och djur arter, allt hänger ihop. När vi väl skapat obalans inom oss själva dröjer det inte länge förrän vi märker av en obalans även på vår omgivning.


Jag menar, vi går utbildningen djurvård och lär oss hur vi ska hålla djuren i fångenskap utifrån deras naturliga beteenden och behov. Samtidigt går vi runt och lever ett liv som skadar oss själva då vi glömmer att se till våra egna naturliga beteenden och behov.


Problemen är stora men lösningarna är små och de ligger inom var och en av oss. Vi måste ändra vårt samhälle och vi har makten att göra det. Vi måste lära oss att avstå och därmed vinna tillbaka den meningsfullhet vi genom en felaktig livsstil förlorat.


Foto: Mathilde Agborg

Kommentarer
Postat av: Anonym

2008-12-28 @ 19:24:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0