Vår värld

Vi är den enda arten på jorden som kan förorsaka ett en art dör ut - och vi kommer kanske att ha förorsakat 5 miljoner arters död innan vi är färdiga här på jorden. Enligt fakta från dokumentären "Planeten".
   Under de senaste århundradet har antalet ryggradsdjur halverats. Folkmängden har däremot fyrdubblats.Det som ligger bakom vad vi ser i miljön, massutdöendet, är människans expansion. Vi har omvandlat över hälften av jordens landyta, från skogsmark till åkermark - från gräsmark till åkermark och så vidare. 
   Naturprogrammen på TV ger leder nog till att skapa en felaktig bild av hur jorden verkligen ser ut. De visar nämligen sällan tecken på männsklig närvaro och inspelningsplatsen presenteras ofta som en helt orörd mark, trots att det kanske går en stor motorled genom den där savannen där zebrorna gick och betade så fridfullt. Man får genom detta intrycket av att det fortfarande finns stora platser med orörd mark kvar.
   Vi måste ta hand om den marken vi lever på och bevara det lillanaturliga som finns kvar, både för vår egen skull och för de djuren som lever där. Även om du bor i en modern storstad och inte tillbringar tid i natur över huvudtaget, så är du helt beroende av den omgivande naturen. Jorden försörjer oss med ren luft, rent vatten, mat och en massa gratistjänster som du inte tänker på i vardagen. Dessa tjänster ingår inte i några ekonomiska kalkyler - men vi kan inte exiatera utan dem!
   Vi gör oss av med det kapital som jorden är, vi äter oss in i det, vi verderar inte ekosystemet korrekt. Vi påverkar de tjänster vi är beroende av för vår existens. Om vi förstörde får miljo tidigare kunde vi flytta. Men vi måste lära oss att situationen har förändrats. Vi har inte längre någonstans att flytta! 

Inspiration: Dokumentären "planeten"  




Kommentarer
Postat av: anna

Läskigt!!

2008-08-19 @ 21:41:09
URL: http://annaahlvin.blogg.se/
Postat av: johanna

Vill du bli dagens blogg i min blogg?

Kommentera då minst 3 inlägg så är du med i lottningen (endast seriösa kommentarer)

CIAO

(ursäkta reklamen)

2008-08-19 @ 21:43:52
URL: http://baarahon.blogg.se/
Postat av: Josefine

Hiskeligt :(

2008-08-19 @ 22:15:33
URL: http://censur.blogg.se/
Postat av: Anonym

jag älskar diig gullet

2008-08-23 @ 04:51:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0