Alla äger vi 215 kvadratmeter mark i tredje världen - bara du äger ett par jeans


Alla äger vi väl ett par jeans? Visste du att bomullsodlingen för ett par jeans förbrukar 6 600 liter vatten? 12 miljoner par jeans säljs varje år i Sverige! Du kan själv räkna ut hur många liter vatten detta blir!

Tycker inte du det är svårt att se detta på jeansen i spegeln i provrummet?

image109


Nio kilo kläder är vad vi i snitt köper i Sverige årligen, av de nio kilona är hälften bommul. Jeans, som man ibland kallar "naturprodukt", består bara av ett kraftigt bomullstyg.

För att producera bomull krävs stora mängder konstbevattning, vatten som vi pumpar direkt ur marken i en mycket snabbare takt än vad det fylls på. Bara vår import av bomullskläder kräver 162 000 liter vatten per svensk och år! För detta går det åt 215 kvadratmeter mark i tredje världen.

image110


image111



Som om inte detta vore nog är bomullen en  mycket kemikaliekrävande gröda. En fjärde del eller 25% av världens insektsbekämpningsmedel och en tiondel av ogräsmedlen går åt till bara bomullen. Detta giftet försvinner inte bara för att bomullen skövlas och försvinner. Nej, den följer med andra kretslopp runt i naturen. Den kan följa med längre upp i näringskedjan och förgifta andra djurarter som äter djur och växter som fått i sig av giftet. På så sätt får de i sig mycket större mängder av gift. Giftet följer även med vattendrag runt i traketerna och en del av vattnet kommer återigen tillbaka ner i grundvattnet. Är giftet borta? Nej. Och på detta vis kan gifterna påverka stora områden.

image112
Bomullsodling i mississippi


Ändå är det inte bara vid odlingen som bomull kräver kemikalier. Spinnoljor vid spinning, klister vid vävning, tensider vid tvättning, formaldehyd mot skrynklor m.m. Och alla ämnen är cancer eller allergi- framkallande och har en dålig miljöpåverkan. Färgningen i sin tur kan innehålla miljögifter som kadmium, bly, koppar, krom, nickel och zink och ibland använder man klor vid blekning.

"Sedan ska man inte glömma bort vad som händer under plaggets användning. Någon räknade ut att Sveriges befolkning använder halva Vätterns vatten och ett kärnkraftsaggregat per år bara för tvätt av kläder."

"Det händer att man pratar om jeans som en "naturprodukt", till största delen består de bara av kraftigt bomullstyg. Men bomull förbrukar också naturresurser i mängder. Som sötvatten, djurliv - och i slutänden också människor." - citat hämtat från ekomomimyndighetens hemsida


Så här säger jeansfolket


Levi's Eco, Howies och Kuyichi är tre jeans som alla tillverkas av ekologisk bomull. Tänker svenskjeansen följa efter? 
                                          Maria Erixon, grundare Nudie Jeans    
(omsättning 2005: 228 milj kr):
"Det här är jätteviktiga frågor för oss och något vi pratat om under lång tid. Nu har vi i alla fall hittat en hundraprocentigt organisk bomull från Organic Denim och vi har lagt en order på 10 000 meter som levereras    i vinter." 
                                          Adam Friberg, produktionsansvarig Weekday      
(Cheap Monday, omsättning 2005: 14,3 milj kr):
"Vi har upprättat en kemikaliestandard som lever upp till tillåtna riktvärden. Problemet med ekologisk bomull är att det är svårt att få tag på i de volymer som vi behöver. Men första steget är att vi gör fickpåsarna i alla våra jeans i ekologisk bomull. Jag tycker att vi jobbar åt rätt håll." 

                                       Mikael Schiller, VD Acne Jeans
(omsättning 2005: 107,3 milj kr):
"Vi arbetar kontinuerligt för att värna om en miljövänlig produktion. Användning av ekologisk bomull är av stort intresse för företaget framöver. Men hittills har det inte funnits att tillgå i större utsträckning, ens från större tygleverantörer."



Källor:
Världsnatur fonden WWF
ekonomimyndigheterna.se



 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0